Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Dokumenty z ciest Bianchijana

Janka BlahútováDátum11. 10. 2015 18:42:42TémaCestovanie
1001 Trasa našich ciest po Iráne

Mnohí z nás majú cestovateľského ducha, nie však všetci majú možnosť a príležitosť navštíviť krajiny a miesta nám viac aj menej známe, či neznáme. Práve preto som sa rozhodol, takto sprostredkovane, priblížiť Vám niektoré krajiny, ktoré som prešiel mikrobusom, autom, na bicykli aj peši a s fotoaparátom v ruke, s cieľom zachytiť neopakovateľné životné momenty a chcem sa s Vami podeliť o moje zážitky a postrehy v tej ktorej krajine. Verím, že to bude pre Vás aspoň trochu pútavé čítanie.

A je tu prvá krajina, ktorú mám v najčerstvejšej pamäti  z r. 2015 a fotky ešte nestihli zapadnúť prachom, či do najspodnejšieho priečinka v PC.

IRÁN - 1. časť

Cítim, že to nebude pre mňa ľahká úloha priblížiť túto cestu, ako jednu z mnohých ciest, ktoré som absolvoval po svete a prezentovať moje dokumentárne fotografie. Pri  mojich cestopisoch tu uverejňovaných, sa budem snažiť podať chronologický a ucelený obraz nie len z navštívených miest, ale aj o načrtnutie dejinných udalostí k takýmto miestam. A to je teda tvrdý oriešok písať zakaždým v dvoch - troch riadkoch o takejto historicky bohatej krajine. Aby však bolo jasné, kedy sa kde nachádzame, je tu heslovitý časový prehľad, ku ktorému sa budem počas cestopisu stále vracať. Tak teda, na pripomenutie, je tu kúsok z histórie územia dnešného Iránu.

Perzská ríša

1.) 3000-1100 BC Elamská ríša. (Zikkuraty) Porazená susedom - Babyloniou (Nabukanadozorom) 2.) 1100-673 BC  Médska ríša. Kočovné kmeňové spoločenstvá. Podmanili si ich Asýrčania. 3.) 673-331 BC.  Achajmenovská ríša. Veľké povstanie médskej ríše proti Asýrii vedené prvým perzským kráľom Kyrosom. Prvý z achajmenovskej dynastie získal nezávislosť Perzie. Najväčší rozmach Perzskej ríše za vlády Kyrovho vnuka Daria I. Od Egypta, Núbie, Kartága, predná a malá Ázia, Thrákie, Athény (známa bitka pri Marathóne - vypálenie a zničenie Akropolisu) cez dnešný Libanon, Sýriu, Afghanistan, Pakistan až po veľtok rieky Indus. Územie bolo rozdelené na satrapie. Odtiaľ nezávislí správcovia oblastí – Satrapovia nosili každoročne do hlavného mesta Persepolis vládcovi pevne stanovené dane.

Posledný silný kráľ z rodu Achajmenovcov bol Xerxes. Nasledovníci mali vlastné šarvátky a boli slabší (Artaxerxes I, Darius II, Artaxerxes II. a III, Darius III.) V Macedónsku sa dostal k moci výbojný Alexander, ktorý sa  chcel pomstiť za Peržanmi porobenú domovinu. Vojská Dariusa III. boli na hlavu porazení a hlavné mesto perzskej ríše - Persepolis ako odplatu za zničené Athény vyplienené. To bol zároveň koniec achajmenovskej – perzskej ríše. Pre zničenie Persepolisu nie je v iránskych dejinách meno dobyvateľa označované ako Alexander veľký, ale ako Alexander macedónsky. Achajmenovská ríša – Klinové písmo a zoroastriánske náboženstvo. 4.)  2 stor. BC- 3 stor. AD. - Parthská ríša bol nerovnorodý a nepevný celok. Stalé boje a rozbroje, taktiež s rímskymi vojskami (Crassus) v Mezopotámii. Zoroastriánske náboženstvo sa utváralo za proroka Zahatustry ako boj dobra so zlom za pomoci boha Ahuramazdy.  5.) 3. Až 8. stor. AD.  Sasánovská perzská ríša.  Boje s rímskymi vojskami o Arménsko (cisár Valerián) 6.) 10. -12. stor. AD. Obsadenie Perzie Arabmi. Seldzucká ríša – sultanát rozvoj sítskej sekty na iránskom území. 7.) 12 AD. Vpád Mongolov. 14. AD - vpád vládcu Samarkandu – Timura (Tamerlán). Neskoršie dejinné udalosti sú viac známe, ktoré spomeniem v textoch pomedzi fotky.

Poznámka : K tu spomínaným dejinným udalostiam sa budem neskôr neustále odvolávať ! Takže prosím zapamätajte si. :)

Iránske púšte.

Irán ako krajina, ma už raz, pred siedmimi rokmi nadchla. Bol som tu vtedy s kamarátkou Mirkou. Vysoká kultúrnosť Peržanov, nekonečné rozmery obrovskej krajiny, starobylé pamiatky a neuveriteľná pohostinnosť miestneho obyvateľstva na nás zanechala obrovský dojem. A zakaždým, keď som vo svete niekde stretol Mirku, či už v Iraku, Mongolsku, v Belize alebo dokonca v Bratislave, tak sme si povedali, že do Iránu by sme sa mali ešte raz pozrieť. A tohto roku sa naskytla príležitosť. V Prahe sa utvorila malá skupinka nadšencov, ktorí už tiež raz Irán navštívili, ale tentokrát chceli vidieť aj miesta, kam bežní turisti nechodia. A to bolo teda niečo pre nás. Na túto cestu sme sa s Mirkou chystali skoro dva roky. Pôjdeme po púštiach Iránu malým mikrobusom. Celkovo zhruba 3000 kilometrov. A k tomu dva vnútroštátne prelety, celkom ďalšie dve tisícky. Pridala sa k nám aj Nora, ktorá ako jediná z celej skupiny je tu v Iráne po prvý krát. Navštívené miesta sú tu na mape vo vyššom rozlíšení, aby sa názvy navštívených miest dali aj pri zväčšení prečítať. Červená čiara - mikrobus, modrá - prelety. S Norou som absolvoval k tomu jeden neplánovaný výlet cca 800 km do Persepolisu, ktorý je tu nevýrazne označený z mesta Yazd žltou čiarou smerom na Shiráz. Je to úžasné miesto, ale každý tam už bol, takže tento výlet som si urobil s Norou individuálne “mimo programu”.  

International Airport Imam Khomeini

Konečne Teherán. A zas si uvedomujem, že si budem musieť pre ďalšie dni zvykať na iné písmo. Našťastie tu v Iráne je väčšina dôležitých nápisov všade dvojjazyčná. Angličtina sa tu vyučuje ako povinný cudzí jazyk. Takže tento prvý záber je ešte z letiska po prílete. Ešteže ma nik nevidel. V tejto krajne je totiž zakázané fotiť nejaké strategické objekty. Možno, že aj colná kontrola tam spadá. Neviem. Uvedomil som si to až potom, keď som tento záber cvakol pri čakaní v rade na odbavenie.  

583511

Bude dobre zopakovať si aspoň číslice. Hneď na parkovisku si môžem overiť, či som ich ešte z predošlých ciest po arabských krajinách nezabudol. Tak toto auto má číslo 583511 a je z departmentu  77 – teda z Teheránu. Hore vpravo tými klikihákami je napísané Irán. Text sa číta sprava doľava, ale číslice sa čítajú tak ako u nás, zľava doprava. To, že vľavo dole je napísané Islamic Republic Iran, dokážete prečítať aj vy.

Cesta do známa i neznáma začína.

Pokračovanie nabudúce !

Zdroj: Rukopis Bianchijana a jeho fotoalbumy, ktoré sú uverejňované so súhlasom ich autora.


Fotogaléria k článku:

1001 Historická mapa Iránu
Autor: Janka Blahútová
Popis: Historická mapa Iránu
1001 nápisy na letisku
Autor: Janka Blahútová
Popis: nápisy na letisku
1001 Evidenčné číslo vozidla v Iráne
Autor: Janka Blahútová
Popis: Evidenčné číslo vozidla v Iráne

Zobraziť všetky fotografie
1001 púšť v Iráne
Autor: Janka Blahútová
Popis: púšť v Iráne
1001 iránska púšť
Autor: Janka Blahútová
Popis: iránska púšť

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign