Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Dokumenty z ciest Bianchijana - 3. pokrač.

Janka BlahútováDátum31. 10. 2015 12:25:02TémaCestovanie
1001 Metro v Teheráne

IRÁN - 3. časť

Satani a Osa zla

Keď sa v roku 1979 vrátil Ayatollah Khomejní z exilu, utiekol pred vypuknutou islamskou revolúciou proamerický následník trónu Rezá Šáh Pahlaví z Iránu do Egypta. Tu mu ale lekári v jemu zhoršujúcej  sa rakovine nedokázali pomôcť a Šáh požiadal USA o prijatie a ošetrovanie v amerických nemocniciach. Napriek varovaniam amerického veľvyslanectva v Teheráne prezident J.Carter žiadosti R. Š. Pahlavího vyhovel. To bol začiatok zhoršujúceho sa vzťahu medzi obidvoma štátmi. Pre Irán boli USA vyhlásené za satanský štát, neskorší prezident G.W. Bush vyhlásil v r. 2002 Irán za súčasť teroristických krajín “Osi zla”. Táto nevraživosť v radoch iránskych revolučných gárd sa odzrkadľuje v propagačných plagátoch dodnes.

Metro v Teheráne

Miesto, kde sa hýbali dejiny chcem navštíviť. Pridá sa aj Mirka. Chcem si ešte raz pozrieť obrovský areál amerického veľvyslanectva, ktoré je od r. 1980 opustené a uzavreté. Tu bol začiatok rozkolu Iránu s USA, ktorý sa dohodami vo Viedni ohľadom atómového program Iránu až v dnešných dňoch darí  pozvoľna uvoľňovať. K veľvyslanectvu USA ideme metrom zo stanice významného perzského básnika desiateho storočia píšuceho jazykom Fársí (Firdousí). 

Women only

Tento východ je asi v druhej tretine nástupišťa v metre. Posledné štyri vozne metra zastavia odtiaľto na nástupišti ešte ďalej smerom dozadu. A pozor! Toto je potom ďalej vyhradené len pre ženy !  Tam muži nemajú prístup. Je vhodné vedieť, aby nenastali konflikty. Ja som to tiež nevedel a nápis na stene som si nevšimol. Priateľsky som bol spolucestujúcimi požiadaný, aby som nastúpil do niektorého z predných vagónov. Darmo, človek sa stále učí. Nenapadlo by ma to. Pripadá mi to niečo ako kedysi lavičky v americkom parku s nápisom “for white only ”! (prekl. z ang. "Iba pre bielych" !).  

Bočný vchod

Na rohu Talequani a S.Moffateh ulice je východ z metra. A síce priamo pri bočnom vchode na opustené US veľvyslanectvo. Je to obrovský areál 400 x 300 metrov v tvare písmena L. 4. Novembra 1979 prepadlo 400 radikálnych študentov nazvaných “následovníci Imáma” veľvyslanectvo a zajali všetkých amerických diplomatov a ich rodinných príslušníkov s požiadavkou vrátenia R. Š. Pahlavího späť do Iránu pred revolučný súd. Celý areál bol obklopený tisíckami demonštrujúcich radikálov. Vzťahy medzi obidvoma  krajinami sa vyhrotili. Na Irán boli uvalené hospodárske a diplomatické sankcie, ktoré platia do dnešných dní (vývoz ropy, zmrazenie finančných transakcií, monetárneho majetku Iránu, vývoz a dovoz tovaru, náhradných dielov, vyhostenie ilegálne žijúcich Iráncov z USA atď.).  Z týchto čias pochádzajú aj všetky nápisy a protiamerické nákresy, ktoré študenti na múry veľvyslanectva napísali a nakreslili. Veľvyslanectvo je dodnes neprístupné, len jedno malé krídlo vedľajšej budovy slúži nejakým študentom ako čitáreň, či študovňa. 

Vonkajší múr veľvyslaneckého komplexu

K sankciám sa pridala aj Európska únia. USA začali okamžite zvažovať násilnú vojenskú akciu na oslobodenie 66 – tich rukojemníkov. Nemali však žiadne informácie, v ktorej časti obrovského komplexu sa zajatci nachádzajú a ako sú strážení. Pri vojenskej porade prezident Carter od tejto akcie nakoniec ustúpil, pretože by s veľkou pravdepodobnosťou prišli zajatí diplomati o život. A to si pripadnú ohraničenú vojenskú intervenciu prezident Carter cez červený telefón nechal schváliť aj Sovietskym Zväzom. Namiesto vojenskej intervencie bolo rozhodnuté vypracovať samostatnú oslobodzovaciu misiu. Pripomeňme si dobu, v ktorej sa diali tieto udalosti. V decembri 1979 začala sovietska invázia v Afganistane. Niekoľko mesiacov neskôr napadol Irak Irán a začala 8 ročná Iránsko - Irácka vojna. Pokiaľ bola vypracovaná oslobodzovacia misia, Arafat ako vyjednávač dojednal prepustenie 14-tich zajatcov. Boli to černošskí zamestnanci diplomatických služieb USA a ženský personál ambasády. Na snímke najznámejšia maľba na múre veľvyslanectva.

Hlavný vchod do amerického veľvyslanectva

Tí prepustení zajatci dodali dôležité informácie potrebné pre prípravu posledných 55 tich zajatých diplomatov. V noci z 24. na 25. apríla 1980 začala operácia „Eagle Claw“. Oslobodenie mali vykonať špeciálne posádky šiestich vrtuľníkov Sikorski SH53, umiestnených na lietadlovej lodi USN Nimitz plávajúcej v neutrálnych vodách indického oceánu pri hraniciach medzi Pakistanom a Iránom. Aj s prídavnými nádržami však nemali dostatočný dolet, však Teherán leží na severe krajiny a od lodi je vzdialený 1600 kilometrov. Preto bola v nekonečne prázdnej soľnej púšti Marandzáb cca 500 km juhovýchodne od Teheránu zriadená vojenská základňa, na ktorú prileteli 3 transportné lietadlá Lockheed Herkules so 132 mužmi vrátane špeciálneho komanda a veľkých gumených nádrží na letecké palivo. Sem mali priletieť aj prázdne vrtuľníky, mali byť dotankované a vrátane komanda vykonať oslobodzovaciu misiu. Vrtuľníky cestou ale vleteli do púštnej búrky, piesok zaniesol motory a dva vrtuľníky sa museli vrátiť. Ostatné prileteli s viac než hodinovým meškaním. Po dotankovaní a pri štarte jedna z helikoptér narazila do Herkulesu, obidve lietadlá vybuchli, pričom bolo 8 mŕtvych. Akcia bola odvolaná, zbytok komanda sa vrátilo na svoje základne. V zábere hlavný vchod do veľvyslanectva. Za múrom trčí trofej tej akcie - rotor zničenej helikoptéry je obrátený dole hlavou, takže je viditeľný aj axiálny kompresor prúdového motora.

Tak už dosť o politike

Napísal som to tu len preto, lebo ma tieto dejinné udalosti veľmi zaujímali. Bol som tu aj pred siedmimi rokmi. To bolo ešte zakázané tieto nákresy a nápisy fotiť. Dnes už je to turistická atrakcia. A ešte k tým zajatcom: Iránski radikáli nechceli, aby si prezident Carter pripísal úspech pri prepustení rukojemníkov. Títo boli prepustení na slobodu po 444-tich dňoch v deň, keď novozvolený prezident Reagan zložil inauguračný sľub.

V budúcom pokračovaní to už bude o inom.

Zdroj: Rukopis Bianchijana a fotoalbumy, z ktorých fotky sú uverejňované so súhlasom autora, na ktoré sa vzťahujú autorské práva.


Fotogaléria k článku:

1001 Satani a "Osa zla"
Autor: Janka Blahútová
Popis: Satani a "Osa zla"
1001 Women only
Autor: Janka Blahútová
Popis: Women only
1001 Bočný vchod
Autor: Janka Blahútová
Popis: Bočný vchod

Zobraziť všetky fotografie
1001 Vonkajší múr veľvyslaneckého komplexu
Autor: Janka Blahútová
Popis: Vonkajší múr veľvyslaneckého komplexu
1001 Maľba na vonkajšej stene
Autor: Janka Blahútová
Popis: Maľba na vonkajšej stene
1001 Hlavný vchod do amerického veľvyslanectva
Autor: Janka Blahútová
Popis: Hlavný vchod do amerického veľvyslanectva


Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign