Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Dnešný deň bol významný pre ÚPN a novodobú históriu našej krajiny - AKTUALIZOVANÉ

Miloš MajkoDátum12. 10. 2017 23:24:32TémaAktuálne témy

Dnešný deň, teda 12. október sa zapisuje do histórie hneď z viacerých dôvodov. Ústavný súd vydal nález, v ktorom dal za pravdu Ústavu pamäti národa, zrušil rozhodnutie Najvyššieho a Krajského súdu a vrátil prípad v kauze Babiš a ŠTB na opätovné konanie. Zároveň v podstate skončila možnosť žalôb za zverejnenie zväzkov ŠTB, nakoľko Ústavný súd podporil právny názor, že ÚPN by vôbec nemala byť žalovanou stranou. Ústav pamäti národa podľa verdiktu nezodpovedá za evidenciu vo zväzkoch ŠTB, ale zväzky ŠTB len archivuje, nesmie ich nijako upravovať a zverejňuje ich preto, lebo to ústavu ukladá zákon.

Dnes sa konala aj ďalšia významná udalosť týkajúca sa obdobia zpred roka 1989. Tentokrát sa na Dni samizdatu stretli tvorcovia, tlačiari a šíritelia samizdatov zpred roka 1989, aby pokračovali v tradícii založenej práve 12. októbra minulý rok v pražskej knižnici Libri Prohibiti. Autorom myšlienky Deň samizdatu si pripomínať práve 12. októbra je historik Ing. PhDr. Ján Šimulčík, PhD. zo Šintavy, ktorý sa danej problematike intenzívne dlhodobo venuje a napísal o nej aj knihu. Na dnešnom Dni samizdatu v priestoroch Advokátskej komory v Bratislave sa stretli významné osobnosti spájané so samizdatmi zpred revolučného obdobia, ako aj zástupcovia z Českej republiky.

K tomuto dňu sa vrátime v samostatnom materiáli.

- - -

AKTUALIZOVANÉ

Dnes NRSR prelomil veto prezidenta, aby prešiel zákon menený len preto, aby umožnil predčasný koniec súčasného predsedu Správnej rady ÚPN, Krajňáka. Chcú ho zlikvidovať odvtedy, čo neustúpil v kauze Babiš. Súčasne dnes Ústavný súd SR rozhodol o tom, že ÚPN pod vedením Krajňáka mal pravdu, ak namietal voči tomu, že svedectvá dôstojníkov ŠtB boli povýšené na hlavný a jediný dôkaz o bezúhonnosti, alebo naopak o vine občanov SR. Málokedy sa podarí také "kouzlo nechtěného" . Koalícia dnes nachystala odvolanie predsedu ÚPN de facto preto, v čom mu Ústavný súd dal za pravdu.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
anonym | 14-10-2017 17:48:00
Ved to...
Peter | 14-10-2017 16:07:31
Táto precízna mašinéria,ktorej záznamy nie je dôvod spochybňovať sa stále skladala iba z nedôveryhodných jednotlivcov.Tak ako je to?Záznamy môžu byť dôsledné a detailné,ale stále môžu byť vymyslené.To je taká moda v poslednej dobe tu na svk,že aj z toho zlého a fuj vyberieme niečo čo je síce fuj ,ale niekomu to tak v danej situácii vyhovuje,ale inak je proti všetkému.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 14-10-2017 15:11:46
Myslim si, ze v pripade agenta Buresa islo o zistne konanie dvoch byvalych pracovnikov STB.

Zatial (a to som do problematiky nazrej pomerne hodne) nemam dovod spochybnovat komplet zaznamy STB. Bola tto masineria a bola dosledna. Vzdy a vsade sa nepochybne najdu vynimky, no tie su dost pravdepodobne dalsim studiom, vedeckym badanim nezaujatych odbornikov odhalitelne napr. dohladanim dalsich suvislosti v archivoch.

Samozrejme, nie som odbornik a je to len moj nazor.
anonym | 14-10-2017 13:17:51
Pán Majko, veď o tom to je. Spochybnili to tí, ktorí sa sami na tom podieľali. Je to zaujímavá situácia a ako píše Peter, asi to nebude mať konca. Teraz sa môžu považovať za spochybniteľné všetky veci, ktoré sa zverejňujú. Aký zmysel a aká dôveryhodnosť bude mať fungovanie samotného ÚPN, ak sa to dostane do tejto roviny? Odteraz môžu všetci všetko spochybniť a ľudia sa len môžu dohadovať čo z toho je pravda a čo nie. Bez ohľadu na skutočnosť, že ÚPN nezodpovedá za pravdivosť údajov, jeho pozícia bude o čom?
Peter | 14-10-2017 12:58:28
Ako by to bolo v opačnom prípade?Ak by bývalí štbáci svedčili že bol agentom?To by už bolo v poriadku a dôveryhodné?V takomto prípade môže Babiš spochybniť zväzky ako také ,ved sú štbácke.Toto nebude mať konca.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 14-10-2017 12:53:27
anonym | 14-10-2017 12:39:15 | - zaujimava uvaha, pri ktorej Vam unikla ta najpodstatnejsia vec. A tou je to, ze dvaja zamestnanci STB desiatky rokov po revolucii v zaujmne jednej konkretnej osoby spochybnili niekolkorocnu pracu samych seba.

Takze UPN ani nik iny nic nespochbnil, urobili to samozni STB-aci a to este bez zbavenia povinnosti mlcanlivosti.

Preco to urobili, by mal skumat specialny prokurator. No aj toto vyborne svedci o charaktere a cti urcite mnohych byvalych pracovnikov STB.
anonym | 14-10-2017 12:39:15
Zaujimave. Ak US neuznava svedectva byvalych štb-akov, tak potom mozno spochynit akykolvek zapis z tych cias, ktore teraz UPN zverejnuje. Ked UPN za tie zapisy nezodpoveda, ale zverejnuje ich lebo mu to zakon uklada, tak zrusme takuto zakonnu povinnost a s celym UPN. Koho potom zaujimaju zapisy, ktore sa daju spochybnit? A komu to spochybnovanie svedectiev vlastne vyhovuje?
gulak | 14-10-2017 10:45:42
Tomas..napisal svom svoj nazor..dufam,ze Vam to nevadi,takisto ani mne nevadia Vase dlhosiahle clanky,plne Vasich nazorov..
tomáš | 13-10-2017 17:10:08
Na vysvetlenie, podľa nálezu federálneho ÚS 1992 kandidát tajnej spolupráce a dôverník nepatrí k vedomým spolupracovníkom tajnej polície. Záznam kandidáta tajnej spolupráce a dôverníka majú aj mnohí aktívni antikomunisti, ktorí o takej evidencii nemuseli vedieť. Vedomými spolupracovníkmi sú len rezidenti, agenti, informátori, držitelia prepožičaného alebo konšpiračného bytu.
Nemôžem celkom súhlasiť s tézou, že ŠtB resp. jej zamestnanci niečo úmyselne falšovali. Aby tajná služba mohla fungovať, musí tam byť poriadok. Akékoľvek falšovanie dokumentov alebo podsúvanie neprávd by viedlo k dekonšpirácii a anarchii, čoho sa obáva každá tajná služba, lebo ju to znefunkčnuje. Netvrdím, že to nie je možné v nejakom malom počte prípadov, ale je vysoko nepravdepodobné, aby si pracovníci ŠtB vymysleli či sfalšovali akýkoľvek zväzok, pretože v takomto systéme akým je tajná služba existujú rôzne mechanizmy viacstupňovej kontroly. Je takmer vylúčené, aby bol na agenta Bureša niekoľko rokov vedený falošný zväzok, ktorý počas tej doby narástol do dokumentu o stovkách strán. Ak by mala mať výpoveď eštébákov o tom, že si všetko vymysleli, hodnotu nespochybniteľného dôkazu, mohli by sme nakoniec dospieť k záveru, že vlastne žiadna ŠtB neexistovala a všetko to bolo len divadlo. Na druhej strane s ŠtB spolupracovali ľudia zištní, ľudia zlomení, ktorí podľahli nátlaku i rôzni vychytralci odhodlaní svoju lojalitu iba predstierať. Čo tým chcem povedať (napísať), že treba vidieť konkrétny príbeh v konkrétnych súvislostiach.
Asi nemusím ďalej očakávať gulak, že objasníte tie hry vysokých patriotov ČR, ktoré mali akože ovplyvniť rozhodnutie slovenského ÚS, aby pán Babiš pohorel vo voľbách? Mohol som si to myslieť, obyčajné tlápanie do vetra. Ale hlavne, že sa k všetkému vyjadrujete, aby svet náhodou nebol o tie vaše duchaplnosti ochudobnený.
demokracia | 13-10-2017 13:44:06
pre: Miloš Majko | 13-10-2017 13:11:28
...zjavne nepochopene - ja som neprirovnaval, len poukazoval
Napisal som, ze je jedno ako bol clovek v spise vedeny ci ako spolupracovnik (ten co spolupracoval) alebo preverovana osoba (nespolupracujuca, podozriva, nepohodlna,...), proste to cobolo v spise uvedene platilo
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 13-10-2017 13:42:59
gulak | 13-10-2017 13:27:25 | - za akekolvek nicenie archivnym materialov by mali akteri sediet v base.

Tato minca ma totiz tak isto dve strany - su ludia, ktorym ide o likvidaciu ci stratu materialov o nich a ludia, ktorym ide o ich zachovanie a zverejnenie.

Vzdy je to o tom, co sa v nich asi nachadza... ;-)
gulak | 13-10-2017 13:27:25
Po novembri 89 v kotolni na mlynarskej ulici v noci vyhnali odtial kuricov,prisli Avie VB a palili sa tam tony dokumentov..asi sa tam nepalili spisy,ze pan.X..na pana Y vyplazil jazyk..
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 13-10-2017 13:11:28
demokracia | 13-10-2017 12:28:21 | - z casti s Vami suhlasim bez vyhrad, no v druhej casti vidiet, ze nemate nastudovane ani tie najzakladnejsie veci tykajuce sa protokolov STB a zapisov v nich.

Totizto napr. AGENT, drzitel konspiracneho bytu a pod z danej kategorie su jednym pripadom a prave Vami spomenuta preverovana osoba je kategoria uplne odlisna.
Ak chcete mat vo veciach jasno, pozrite si aspon zaklad a to tu:

http://www.upn.gov.sk/regpro/

Preverovanymi osobami boli napr. aj ludia na pracoviskach zastavajuci ulohy dolezite pre obranu ČSSR, ti, ktori mali na zapade rodinu, ci dokonca vystupili niekde s kritikou alebo len obycajnou a navonok \"neskodnou\" otazkou tykajucou sa nedostatku tovaru v obchodoch, ci vtedajsieho rezimu. V danej dobe bolo nebezpecne pred nevhodnymi ludmi povedat vtip o komunistoch alebo vtedajsom nasom vzore ZSSR.

Viete, zjednodusit si tuto problematiku a porovnavat napr. preverovane osoby s kategoriou AGENT je nieco, ako verejne oznacit cloveka za pedofila na zaklade toho, ze za ruku drzi svoje dieta pri jeho odprevadzani do materskej skoly.
gulak | 13-10-2017 12:51:12
Tomas..no,ked citam niektore Vase prispevky,tak Vy by ste sa mal starat radsej o svoje zdravie,ako o moje..
demokracia | 13-10-2017 12:28:21
myslim si, ze ked bol niekto vedeny v spisoch StB ako niekto, tak to tak aj muselo byt. Ci uz ako spolupracovnik alebo ako preverovana osoba - to je pri tomto pohlad ena vec jedno.
Neverim, ze by si nejaky zamestnanec dovolil v tom case nieco \"pancovat\" resp. uviest nepravdivo - za to hrozil v tych casoch kriminal a vsetci to vedeli.
Zapisy do spisov boli robene pred nim a aj po jeho zapisani, z coho vyplyva, ze isiel v poradi a je nemozne, aby ho tam niekto zapisal dodatocne.
Ked bol vedeny ako agent, agentom aj bol!
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 13-10-2017 12:20:44
tomáš | 13-10-2017 12:03:33 | - pomenovane zaujimavo, ale pravdepodobne pomerne trefne. Aspon v obecnej rovine.

Problem je ale trosku zlozitejsi - verte, ze som do neho nahliadol dostatocne podrobne.

Ide o to, ze doteraz boli brani za hodnovernych svedkov regulerni pracovnici (zamestnanci) ZLOCINECKEJ STB, ktori v minulosti v mnohych pripadoch zapisovali ludi do zoznamov zo zistnych dovodov. A nasledne teraz po revolucii ti isti plateni clenovia byvalej zlocineckej organizacie maju znovu svojimi svedectvami rozhodovat o existencii ludi? Chore a scestne a potvrdil to aj Ustavny sud SR.
tomáš | 13-10-2017 12:03:33
súhlasím s vami pán majko, nie je predsa možné, aby jednému eštébákovi iný eštébák dokazoval, že nebol eštébák.
gulak skúste nám zrejme menej chápavým objasniť, ako vysokí patrioti (ktorých presne máte na mysli) v ČR mohli ovplyvňovať rozhodnutie ÚS v Košiciach, aby tak, ako píšete, odstavili Babiša? Skúste rozviesť tieto svoje tajuplné zistenia, nech som naisto o vašom zdraví.
gulak | 13-10-2017 10:04:50
Po 27-rokoch US ..spochybnuje svedectva bývalých eštebakov..skor by som povedal,že je to hra vysokých patriotov v Českej republike,ako odstaviť Babiša,lebo hrozí,že ludia mu daju tolko hlasov,že by mohol byť premierom..
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 13-10-2017 07:12:04
Nález ÚS je este v jednej veci vynimocny. Povedane zjednodusene, zpochybnuje (neuznava) svedectva byvalych prislusnikov STB, nakolko nie su doveryhodne.

Aj tu vidiet, ze spravodlivost v konecnom dosledku nie je uplne slepa a uplne hlucha.

Niekedy je \"jej\" cesta velmi dlha, no v zasade od urciteho momentu NEpomoze akekolvek bohatstvo a politicky vplyv jedinca.
Realita | 13-10-2017 00:15:51
Jan Budaj - http://www.upn.gov.sk/regpro/zobraz.php?typ=kraj&kniha=73&strana=29&zaznam=67046

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign