Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Ďalšia automobilka, alebo stimuly pre drobné podnikanie a rodinné firmy?

Miloš MajkoDátum25. 04. 2018 09:11:03TémaTak to vidím ja...
200

Médiami prebehla správa o predpokladanom príchode ďalšej automobilky na Slovensko. Tentokrát sa má jednať o investíciu smerujúcu na východ republiky. To je asi tak jediným reálnym pozitívom tohto druhu "biznisu".

Ďalšiu automobilku na Slovensku z dlhodobého hľadiska za výrazný prínos nepovažujem. Skôr takéto rozhodnutie vnímam za zvýšenie rizika a položenie ďalších mín, o ktorých nevieme, kedy vybuchnú. A žiaľ otázka nestojí či, ale kedy k tomu dôjde.

Mimoriadne vysokými stimulmi z verejných finančných zdrojov v prípade takto vysokých zahraničných investícií nejde o reálne vytváranie nových pracovných miest v súkromnom sektore, ale cez spoločné peniaze si tak vlastne platíme ďalších akoby štátnych zamestnancov.

Celé zle.

Za podstatne dôležitejšie považujem výraznú podporu drobného podnikania a maximálne stimuly pre rodinné firmy. Práve tieto sú cestou na dlhodobú prosperitu "za pár peňazí" nielen samotných drobných podnikateľov, ale na základe toho aj obcí, miest jednotlivých regiónov Slovenska.

Nie teda 5 veľkých ale desiatky tisíc maličkých je z dlhodobého hľadiska cesta pre tak malú krajinu akou Slovensko nepochybne je. Zvyknem používať porovnanie aj pre tento moment najvýstižnejšie: Slovensko má toľko obyvateľov, ako metro v Londýne denne prepraví pasažierov. Na Slovensku máme obce, v ktorých všetci obyvatelia sa s prehľadom vojdú do 1/3 jednej súpravy metra v dopravnej špičke ktoréhokoľvek veľkomesta. Nevidím preto schodnú cestu kopírovať USA, ale skôr sa zamerať na rozmanitosť krajiny čo do prírodných krás a z tohto ťažiť do budúcnosti.

Slovensko potrebuje hlavne rozvoj turistického ruchu a služieb s ním súvisiacich - nie ďalšie výrobné resp. montážne haly stavané spravidla na najúrodnejšej pôde v krajine !

Pre dlhodobý rozvoj krajina potrebuje segmenty s vysokou pridanou hodnotou a benefitmi pre našich občanov a nie prioritne zahraničných investorov i keď aj oni sú dôležití, no nemôžu byť jedinou, resp. najrozšírenejšou možnosťou zamestnania a existencie väčšiny ľudí.

Chápem, že nateraz je pre väčšinu čitateľov toto ťažšie akceptovateľné. Pri prvom vážnom zakolísaní globálnej ekonomiky chyby, ktorých sa politici idúci za okamžite viditeľnými výsledkami dopúšťajú veľmi rýchlo pocítime a až následne pochopíme riziká stavať ekonomiku štátu na niekoľkých zahraničných investoroch namiesto prosperujúcich desiatkach tisíc vlastných občanov.

Za vážny problém považujem fakt, že stále nie sme schopní poučiť sa z chýb iných.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
neni o čom | 28-04-2018 03:43:35
Čo sa tu ondíte. Nech idu do Srbska s tou automobilkou. Tam je neobmedzeny počet kvalifikovanich.
havran | 27-04-2018 16:50:30
pre s.i.n.: ešte ste zabudol na naverbovaných študentov za študijné voľno a párky od Matoviča,ale to len na okraj.Na východe Slovenska som bol naposledy pred týždňom a pred tým veľa krát a všade,čo ste vymenoval a ešte aj na mnohých iných miestach.Určite som to napísal zjednodušeno,ale tie skanzeny cigánskych osád sú neprehliadnuteľné a sakramentsky kazia dojem z kultúrnych a prírodných krás východu.
gulak | 26-04-2018 15:15:53
Rozvoj turizmu..napr. v hoteli Družba v Demänovskej doline..sme zažili,ako gulaš chladili na schodoch..v inom hoteli..zahraniční turisti mali na obed aj večeru to iste jedlo..nechapali..švedske stoly..to iste jedlo až dokedy sa nepreda..aj 5 dni...čiže v prvom rade by majitelia mali byť menej pažravý a prestat o..bavať
s.i.n. | 26-04-2018 15:13:57
havran | 26-04-2018 14:32:07 : vidíte trochu zjednodušene!
Ponajprv, dnes si turisti vyberajú destinácie podľa vlastného uváženia a aj sa tam dopravia bez toho, že by ich bolo treba zvážať ako na mečiarovské show parády pre babky demokratky alebo na stretnutia s Ficom pred MDŽ.
A neviem či ste niekedy bol na Východe Slovenska, ale čo sa týka kultúrnych pamiatok (pravoslávne a Rusínské cerkvi, Spišský či Starolubovnianský hrad, Bardejovské nám. Dukla ..) alebo prírodných rezervácií či NP (Poloniny, Slovenský raj, Červený kláštor,..je treba pokračovať?) je tam viac, ako máme tu na západe. A čo sa týka toho PET odpadu, ak by sa vyzbieral len v okolí Serede, tak s ním by sme možno zastavili aj Váh..
havran | 26-04-2018 14:32:07
Keď sa spomína východ a rozvoj turizmu-to sa tam majú zvážať turisti a obdivovať cigánske osady obsypané nepredstaviteľným množstvom odpadkov a všetkého svinstva ?
Binatex | 25-04-2018 21:01:26
zarabat na turizme to je pekne, ale momentalne sa drancuju slovenske lesy a to aj statne.
Na co budu turisti pozerat na tazku techniku, rozjazdene cesty. Monokultury smrekov,
rychlo rastu, co na tom ze v nissich polohach su neprirodzene, lahko sa vylomia pri vetru,
nasleduje erozia pody, sposobuju sucho atd.
Ale vyrubny vek stromov, hura prachy.
PARLAMENT MUSI ODHLASOVAT ZAKON NA ZNIZENI TAZBY DREVA ASPON NA POLOVICKU AKO TO BOLO PREDTYM.
Slovensko to su urodne polia a lesy. O chvilu bude neskoro.
Binatex | 25-04-2018 20:23:15
Suhlas Automobilky su najhorsie fabriky, verte mi je to makacka.

Dotacie cicaju z nasho statu, ked sa im nieco nepaci: zbalime sa a odideme do inej lacnejsej krajiny.

A nechaju po sebe znicenu krajinu, spodnu vodu a odpadky.

Sme len lacna pracovna sila, cisla. Nedostojne prostredie v tovarnach, nicenie zdravia ludi. Zacalo to Samsungom

makej i sobotu v Korei je to normalka a nepytaj za nadcas.

Zakazala by som pracovne, spravne povedane vyderacske agentury, naco pre ludi co chcu pracovat na trvalo.

Chcelo by to zakon, ktory by narizoval, aby zahranicne firmy mali sidlo na Slovensku a tu odvadzali dane.

V maji malo byt zvysenie priplatkov za nadcasy, chcem to videt. Vela cudzincov znamena znizenie ceny prace.

Bohuzial vladne tu hyenismus. Sloyvak si Slovaka nevazi, chces zvysit plat, mozes ist. Na tvoju poziciu cakaju aj piati, este viacej

oklamany a biednejsi zahranicny robotnici.


ratafak plachta | 25-04-2018 17:58:09
ťahať sem automobilky malo zmysel v dobe vysokej nezamestnanosti, dnes už by len vyčerpala stimuly a zamestnávala ukrajincov a balkáncov a zvyšovala už tak obrovskú závislost Slovenska na automobilovom priemysle...až v tomto odvetví nastane kríza budeme mat obrovsky problém...v dobe nízkej nezamestnanosti už nemá zmysel stavať dalšie montovne, ale zamerat sa na obory s vyššou pridanou hodnotou, investovat do vedy, výzkumu, podporovať domácich malých a stredných podnikatelov, turizmus...
už teraz musíme myslieť do budúcnosti | 25-04-2018 15:22:08
prečo by tu mali byť iba automobilky? Síce je pravda, že sa tam možno zarobí viac ako v druhých firmách, ale kde je napísané že tu budú navždy ak sa rozhodnú odísť tak celé Slovensko bude nahrané kam pôjdu tie tisícky zamestnancov ktorí tu zostanú, nebudú tu mať žiadne slovenské podniky,firmy kde by sa mohli znova zamestnať, už teraz musíme myslieť do budúcnosti a preto by sme mali dať možnosť Slovákom otvoriť si vlastné alebo aj štátne podniky, lebo ak raz odídu títo zahraničný investory a tí skôr či neskôr odídu keď už nebudú mať žiadne stimuly aby tu zostávali, treba už teraz myslieť kde budú zamestnaní naši ľudia.
ja len | 25-04-2018 15:00:16
dúfam a verím, že tú investíciu dostane Rumunsko...
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 25-04-2018 14:55:31
thaaa | 25-04-2018 12:00:06 | - so vsetkym mozem len SUHLASIT.

Ale!

No a vsade tam, kde je ale, je problem. To co pisete funguje do momentu, pokym to cele funguje. Nestoji otazka dokedy to bude fungovat, ale ake nasledky to mude mat v momente, ked to bude mat problemy, alebo to padne uplne.

Dovodov preco to moze padnut je viac ako dost. A vacsina z nich nie je ani na samotnom investorovi, ani na SR, ale na globalnom prepojeni ekonomik.

Ked skrachuje, alebo z akehokolvek dovodu prestane fungovat 1, 10, 100, ale aj 1000 malych firiem ci zivnostnikov - nestane sa v zasade nic. Vlastne si to ani nik okrem priamo dotknutych nevsimne.

Verte vsak, ze ked utlmi vyrobu automobilka, prestahuje ju napr. za lacnejsou pracovnou silou a pod., pocitia to podla sucasneho modelu desiatky az stovky tisic ludi / domacnosti.
To prave pre tu previazanost a zavislost na jedinom odberatelovi.

Druhy problem su tie OBROVSKE financne stimuly od SR poskytnute z verejnych financych zdrojov.
Ako som napisal - ak ma SR poskytnut stimuly, ako napr. pre automobilku do NR (nebolo to ochotne Polsko s takmer 10 nasobnym poctom obcvatelov), dostavame sa do stavu, ze zamestnanci automobilky su v podstate plateni nami, teda akoby boli zamestancami statnymi.

Preto je vhodne rizika rozdelovat. Nie som proti velkym zahranicnym investiciam - to by bol len blazon, no hovorim, ze je potrebne zvazovat do akej miery sa oplatia a ake rizika postavenie ekonomiky statu len, alebo HLAVNE na nich podstupujeme.

Co sa tyka skusenosti mladych ludi - ano, su nevyhnutne. Tie vsak najlepsie naberu pri cestovani a studiu ci praxi (aj pol roka) v zahranici.

Viem o com pisem a preto sa snazim zabezpecit moznosti na cestovaie nielen pre seba, ale aj pre svoje dieta.
pre thaaa | 25-04-2018 14:53:30
prepáčte ale nie celkom s vami súhlasím, ale som presvedčená že na turistike sa dá tiež dobre zarobiť a pritom nemusia tam zabetonovať ďalšie hektáre zeme. V takej krásnej oblasti si môžu urobiť chatové arealy s reštauráciami v horách môžu chovať na salašoch ovce, kravy, kozy a podobne a vyrábať zdravé mliečne potraviny aby nás prestali zaplavovať tými chemicky ošetrovanými potravinami zo zahraničia, treba dať slovákom šancu aby sme tu mohli zasa zdravo žiť. Čo si mylíte prečo tu tak veľa ľudí je chorých na rakovinu dokonca aj chúdence malé deti, nám tu nepomôže kupovanie narcisov to nám veľmi nepomôže je treba aby sme sa tu začali konečne zdravo stravovať a tými pochybnými potravinami ktoré dovážame to nikdy nebude
dotaz | 25-04-2018 14:48:29
Ja zdielam názor p. Majku. Však je to šialenstvo, aby v tak malom štáte bolo toľko automobiliek. Prečo naši páni nevytvárajú pracovné miesta, ale zvlákajú tu pomerne z celého sveta, aby sa tu nabalili? Čo namiesto chleba budeme kupovať autá? Budeme stavať dialnice, aby sme doviezli liter mlieka, parenú knedľu... z Čiech? Za to sa platí a nie málo. Vidíme to nekonečné zdražovanie potravín.Celá naša ekonomika je postavená na automobilkách a turizme? Všetká úrodná zem, lesy všetko je zničené. Sme ako zberný dvor. Vlastne máme tu niečo okrem automobiliek a skladov?
máte pravdu pán Majko | 25-04-2018 14:38:22
Podľa mňa má pravdu východ by mal byť skôr zameraný na turistiku a nie zabetónovaný ďalšou automobilkou či niekoľkými firmami. Je pravda, že na východe nie je až toľko zamestnania, ale načo nám tu budú ďalšie automobilky, ktoré tu aj tak dlho nevydržia mali by sme myslieť aj na to, že ľudia tu potrebujú aj jesť a po oddýchnuť si v náručí našich krásnych hôr a nie sa len prevážať na autách, bolo by dobre keby sa podnikatelia a hlavne treba dať príležitosť aj Slovenským podnikateľom. Otvoriť tam baliarne aby sme nemuseli naše výrobky vyvážať do Poľska aby nám ich tam zabalili. Treba sa obrátiť na výrobu potravín a turistiku a uchrániť si aspoň ten kúsok prírody ktorú nám tu ešte nechali
gulak | 25-04-2018 12:34:06
Zase sa tu nasiel dement,co spomina Matovica..
thaaa | 25-04-2018 12:00:06
Dobrý deň, pán Majko, nezdielam Váš názor...Skôr si myslím, že treba využit šancu čo sa ponúka a prečo? No ad 1 regionu kde, by boli by to pomohlo, v automotive, možno ak Vám je známe sú oveľa vyššie mzdy ako u drobných živnostníkov, skúste si porovnať Vaše mzdy a nároky na vzdelanie oproti veľkej spoločnosti, ktorá ponúka rôzne benefity, rast, jazyky, IT, viac volna, atd... čo vie ponuknut mala firma, čo sa u nej naučíš? Automobilky su nabité technologiou, mladí ludia sa niečo naučia, posunie ich to dalej, jasné vieme že za 10 možno 15 rokov sa posunu dalej, ale pri dnešnej tendencii, že je viac VŠ ľudí ako robošov čo navrhujete? nie je to super, že sa mladí ľudia na východe niečo naučia, budu mat prácu, možno 15 rokov zázemie na vybudovanie si rodiny, možno hypo, byt, atd...mne to príde fajn, zoberme to kôli študákom, naučme sa niečo a časom pár z nich z hladiska skúseností bude mat vlastne firmy a budu dodávatelia práve pre tieto automotive spoločnosti. ˇči skôr je lepšie mat hlúpy národ, ved všetci robme u drobných živnostníkov za 500 čisteho, bez dovoleniek na viac, akože prepáčte čo ponukne drobný živnostník viac ako napr VW? okrem toho pri automobilke sa priživí práve viac drobných živnostníkov, automobilky maju zvačša perimeter pre dodávatelov, auto sa cca skladá z 35 tis súčiastok a dalej treba služby, doprava, stravovanie, starostlivost o areál, atdd, myslíte že VW vozí na toto ludí z Nemecka? hehe verte že nie, myslím že skôr tomu regionu pomôže velká nadnárodná spoločsnoť ako drobný živnostník, ktorý bojuje o prežitie lebo o ***** výrobky (bull shit) nikto nemá vo svete záujem, asi tak... môj názor.. ak stimul podme do toho kôli mladým, vzdelaniu, skusenostiam a niečo sa naučme.. pekný den
to je to | 25-04-2018 10:42:37
o čom píšete pán Majko v poslednom odstavci, niektorí slušní občania totiž nevidia ďalej od nosa...žiaľbohu...bez úrážky...
Slušný obcan | 25-04-2018 10:27:28
Je len dobre že na SVK a v tomto prípade na východ by prišla nová automobilka. Ľudia na východe si to zasluzia. Teraz SAS a Olano pluje žlc že nedajbože by táto vláda dokázala na SVK priviesť takúto obrovskú investíciu. Taky Matovič je schopný len zo zlosti prekaziť jej príchod.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign