Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Ďalší vzrastlý strom na námestí musel byť vypílený - ponesie niekto za to zodpovednosť?

200

Revitalizácii námestia v Seredi sme v médiu počas asi 4 rokov venovali viac ako 50 článkov a niekoľko videí. V mnohých z nich sme kritizovali podľa nás nie dobrý projekt, príliš veľký počet vypílených prevažne zdravých stromov. Nechceli sme, aby hlavne  množstvo historických líp z aleje, ktorú aj samotný autor štúdie  Ing. arch. Robert  Král označil za historickú a cennú padlo za obeť betónu a rozsiahlej dlažbe. Upozorňovali sme na veľké priestranstvo, ktoré hlavne počas leta nebude chránené pred pražiacim slnkom a tiež na fakt, že mnohé z novo vysadených stromov sa nemusia ujať a dorásť do podoby, ktorú si pamätáme u starých stromov, ktoré drevorubači  vypílili.

Postupne sme sledovali stavebné práce a to aj tie, ktoré boli vykonávané v tesnej blízkosti starých stromov a ich koreňovej zostavy dúfajúc, že kompetentní vedia, čo robia. Najmä architekt  Ing. Král a dendrologička   Mederlyová   zo Šale, ktorá sa aj pred našou kamerou dušovala, ako výborný je projekt a prečo musia byť veci (rozumej bohapusté rúbanie aj zdravých stromov) tak ako sú navrhnuté odborníkmi.

Upozorňovali sme  na veci, ktoré sme považovali za nesprávne a znášali kritiku a osočovanie od oslavovačov nového a za každú cenu urobeného námestia.

Už veľa krát som sa vyjadril, že by som bol strašne rád, aby som sa mýlil. Hlavne tam, kde z videných a vyhodnotených faktov vidím do budúcnosti problém. Naozaj, chcel by som sa mýliť. 

Už dlhšiu dobu som bol upozorňovaný na stav stromov, ktoré na námestí zostali a okolo ktorých boli urobené gabióny. Ľudia tvrdili, že živoria a  vysychajú, majú drobné listy  a pod nimi nie je žiaden tieň - vlastne, že sa nedajú porovnať s tými, ktoré boli vypílené. Tak ako v športe, ani v dendrológii prehľad nemám, preto som si dovolil predpokladať, že tí odborníci, ktorí za svoju prácu od nás občanov zobrali stovky tisíc bývalých Slovenských korún (desiatky tisíc Eur) , vedia, čo naprojektovali, schválili, vybudovali. Mrzí ma, pravda je inde.

Včera som bol upozornený na skutočnosť, že jeden zo stromov ktorý podľa oných odborníkov bol úplne zdravý, bol vypílený. A že ďalšie k tomu nemajú ďaleko.

Fakt tomu nerozumiem, preto sa k tým ďalším vyjadrovať nebudem. Aj úplný idiot však musí vidieť, že jeden z draho zaplatených gabionov zostal prázdny. Zväčšila sa betónová ničím nekrytá plocha na námestí,  znížil sa komfort občanov na ňom sa pohybujúcich a jediné čo zostalo nezmenené, sú tie státisíce peňazí občanov vyplatené za prácu, ktorej úroveň nazývať radšej ani nebudem.

Každý z nás nesie zodpovednosť za to, čo vykoná a za čo berie peniaze. Mám pocit, že čím menej človek zarába, tým väčšiu zodpovednosť nesie.

Otázka verejne - ponesie zodpovednosť za ďalší omyl na námestí už konečne niekto?


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Zelen | 04-12-2018 21:40:01
To ze stromy schnu je jasne aj neodbornikovi.... keby im aspon spravili zavlazovanie... len dodatocne sa to robi dost naprd... bez stromov to namestie bude fakt nadherne... parkovisko lidl autobusova zastavka a holy maly park to bude krasa vsade beton a dlazobne kocky...
Moj nazor | 04-12-2018 21:34:11
Som zvedavy kde sa potom v lete ukryjete pred slnkom... Leta su dlhe a pocet tropickych dni sa kazdym rokom predlzuje.. Uz konecne zacnite rozmyslat... To ste rovno mohli cele vyliat betonom...To je tak ked sme sa zbavili ludi ktori sa tomu rozumeli a nahradili niekym kto ma titul z hocicoho... nenarazam iba na Sered... Mozme sa varit v meste plnom stavieb priemyselnych parkov... A este super rada kupte specialne auto na polievanie ciest... to bude super "adekvatna nahrada za znicenu zelen"
Alien | 02-12-2018 20:55:58
Už pri realizácii bolo zrejme že stromy, ktoré boli ponechané vyschnú alebo budú živoriť. To povedal odborník s bohatou praxou. Jeho rady a odporúčania ostali bez povšimnutia kompetentných. Žiaľ, ukázalo sa, že mal pravdu.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 01-12-2018 20:18:22
https://kosice.korzar.sme.sk/c/20972477/pri-vykopovych-pracach-v-centre-mesta-poskodili-stromy.html?ref=trz


V Seredi pri "revitalizacii" namestia ZNICILI hodnotne stromy a prakticky zlikvidovali historicku lipovu alej.

DOTERAZ za to nik nenesie zodpovednost.
Projekty, realizacia prac - vsetko zaplatili obcania aj s navysenim pre neschopnost kvalitne a ucelene urobit objednanu pracu.

... a bude to tak, pokym toto ludia dovolia ...
martinas | 02-10-2014 22:17:25
myšlienka námestia,kde sa stretávaju ľudia,konajú akcie bola výborna.. bohužiaľ sa to spravilo rýchlo a nedôsledne,len aby si "tam hore" odškrtli nejakú vykonanú prácu.. výrub lipovej aleje bol nezmyselný, mohlo byť námestie aj s alejou a zároveň by bolo námestie oddelené od rušnej cesty, to detské ihrisko ani nekomentujem už radšej.. ale to je sa deje v Seredi stále. Rýchlo sa spravila cyklotrasa, nevadí,že je úzka a kamienky po bokoch - hotovo,odškrtnuté, ihrisko v parku s nezmyselnými kamienkami - hotovo odškrtnuté atd atd... ale tí hore sa bijú do pŕs,že kolko toho pre mesto urobili, nevadí,že nekvalitne..
shelley | 02-10-2014 22:13:52
Ako tak čítam správu pána Sklenára ( ku ktorej sa dalo ale diskutovať iba zaregistrovaným), tak to bolo projektovo odfláknuté, svedčia o tom poznámky v stavebnom denníku. Krása! Teraz sa budú všetci vyhovárať na termíny. Vtedy mali zamakať, aby to takto nedopadlo. Kto teraz dostane pokutu za zničenie stromu? Čo na to oddelenie životného prostredia?
Seredan ph | 02-10-2014 21:11:47
A mne sa terajšie námestie páči. Je tam poriadok, da sa tam posedieť na kávičke, občas nejaký koncert, alebo iná akcia. Predtým tam nikto nechodil, teraz tam chodia mamičky s deťmi,...
Súhlasím len s tým, že pri realizácii mohli postupovať šetrnejšie k stromom, ktoré tam zostali. Pokiaľ si spomínam mali odkryté korene cez zimu.
byvaly seredan | 02-10-2014 20:17:25
ten park je skaredy a odporny ... jedine co mi vadilo na predchadzajucom boli vysedavajuci cigani pri Slovane ale volakedy sa to mohlo nazvat park ... si skuste vytiahnut nejake stare pohladnice a uvidite zahony krasnych tulipanov a nadherne lipy. toto co ste si nechali spravit z eurofondov je hrozne ...
Vianoce | 02-10-2014 19:10:44
Vianoce sa blížia. Tak som sa trochu zamyslel a vtom to prišlo. Nápad. Že živé stromy, ktoré to nevydržia nahradíme na námestí umelými. Vodu netreba, choroby nestrašia, strihať netreba, padajúce lístie netrápi a hlavne ...neopadávajú. No nie je to nádhera. Keď si predstavím sneh na umelých stromoch ...no úžas. Veveričky pridajú deti z MŠ.
Tak vážne, nech sa mesto zobudí lebo tam stromy trpia.
Registrovaný Daniel Loffler Daniel Loffler | 02-10-2014 07:32:39
Pise sa rok 2012, Banska Stiavnica: na Trojicnom namesti je iba dlazba. Na tuto dlazbu naviezli zeminu, zasadili travu a doviezli stromy v prenosnych kontajneroch.

Pise sa rok 2012, Sered: na Namesti slobody prebieha vyrub lipovej aleje, ostanuvsim stromom sa odrezavaju korene, aby sa mohli osadit gabionove plotiky.

Pise sa rok 2013, Banska Stiavnica: spracovava sa navrh na trvale osadenie a rozsirenie travnatej plochy, trvale osadenie drevinami

Pise sa rok 2014, Sered: rubu sa stromy, ktorym boli odrezane korene a boli okolo nich vytvorene gabionove plotiky.

Chcem pekne namestie. Ale chcem ho aj so stromami!
Semmelrock design | 01-10-2014 20:54:49
Ak sa nezachránia chradnúce stromy tak to bude druhá výstavná plocha Semmelrocku či inej dlažbiarne. Pekná myšlienka sa mení na Kamenné námestie. Ešte že nie na Červené ale tí dvaja čo tam stále sedia sú podozriví. Zrejme všetko vedia.
martina | 01-10-2014 20:48:05
tiez som bola proti tejto vydlazdenej, vyumelkovanej, v lete vypecenej plošadi a ako tak citam, tak onedlho aj ostatne stromy nahradi nova vzorka okrasnej dlazby... :(
nech žije | 01-10-2014 20:36:55
náš architekt
seredan | 01-10-2014 20:17:59
Keď mám pravdu povedať, tie nové, mladé stromy vyzerajú celkom dobre, ale tie staré lipy, vačšina z nich živorí, sú akoby priesvitné, vôbec netienia, mali by s tým urýchlene niečo spraviť, asi im fakt chýba vlaha ako spomenul diskutujúci podomnou.
Chodím okolo trvale | 01-10-2014 19:41:36
...teda okolo parku.
Je pravdou že už od výstavby niektoré stromy živoria a predpokladám že im chýba vlaha. Predpokladám, že ak sa nezačnú dostatočne zalievať tak ich vyhynie väčšina. Ku koreňom sa nemá kadiaľ dostať vlaha cez dlažbu, ktorá spôsobuje odpar väčšiny zrážok. Takže buď ich začnete radikálne polievať, alebo umožniť vlahe prístup ku koreňom rekonštrukciou okolia stromov alebo si tam spravte lunapark ....a dendrológovi nedajte šancu, strojný zámočník Vám postačí.
Registrovaný Ivan Sklenár Ivan Sklenár | 01-10-2014 19:28:35
-daniel | 01-10-2014 18:46:49: ten strom je suchý už minimálne od leta a musel ísť von!Ibaže by ho boli tam ponechali hlavnému projektantovi a p. dendrologičke ako pomník!
Jozef | 01-10-2014 18:47:43
Kral-ovsky park, Kral-ovsky vyrub,Kral-ovska kadibudka, co uz, sme v Seredi.
...a hovorca si ziada imunitu a bezpecnost, ked ho vyzvu obcania, aby konal v ich prospech.
daniel | 01-10-2014 18:46:49
Chorý je ten čo to prikázal vypilovať!!!
Vladimír Herega | 01-10-2014 17:19:51
Všade na svete sú námestia riešené ako oddychové relaxačné zóny pre ľudí,kde je množstvo zelene, kvetín jednoducho miesta, kde sa človek dokáže aspoň na chvíľu odreagovať, no to naše pripomína skôr výstavisko zámkovej dlažby.Ale to je naša Sereď, výnimočná v každom smere.I keď je pravda, krbové drevo je drahé, tak lacnejšie je vyhlásiť zdravé stromy za choré.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign