Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Bude naše mesto "smetiskom" republiky?

200

Sereď    |  Takéto a im podobné otázky si stále častejšie kladú viacerí obyvatelia mesta. Sereď je po dlhé desaťročia ťažko skúšaným mestom najmä Niklovou hutou a jej odpadom zanechaným našim potomkom v podobe stotisícok ton luženca viditeľného pri jazde po  R1 už z diaľky, ale aj smradľavých prevádzok ako čistenie čriev od exkrementov na  Trnavskej ulici. Hovoriť by sa dalo aj o ďalších nie zrovna čistých prevádzkach, ktoré sa do mesta tlačia.

Na oficiálnej stránke mesta sa iba nedávno objavil materiál, ktorý hovorí o záujme o mesto - konkrétne lokalitu v bývalom mäsopriemysle - ďalšej spoločnosti, ktorá chce do tejto de facto obytnej zóny priniesť prevádzku, v ktorej plánuje likvidáciu, resp. spracovanie opotrebovaných auto pneumatík.  Na stránke mesta  (materiál sme priniesli aj na  SOL) je aj link na celý podnikateľský zámer firmy z  Nitry.

Občania sa pýtajú či to bude právom. Veď povedzme si na rovinu. prevádzku a jej vplyvy na životné prostredie posudzujú  úradníci z  Galanty a Bratislavy, zámer predkladá firma z  Nitry a aj vlastník nehnuteľností má byť práve z Nitry. Hovoríme však o potenciálnych následkoch na život nás a našich detí tu - v  Seredi.

Legislatíva je postavená tak, že o prostredie, v ktorom žijú a dianie okolo seba sa musia zaujímať v prvom rade obyvatelia mesta. Žiaľ, buď sa nezaujímajú vôbec, alebo iba minimálne. Prípadne sa začnú zaujímať až v momente, kedy už je neskoro.

Tento týždeň sme na podnet občanov vo veci realizácie predmetnej prevádzky oslovili  Ing. Annu Halabrínovú z  MsÚ a následne sa pokúsime osloviť ďaľších kompetentných. Potešilo by a logické by bolo, keby občanom svoj pohľad na vec predostrelo aj oddelenie životného prostredia  MsÚ a vedenie mesta. No a samozrejme by sme uvítali - občania by si to asi zaslúžili - aj nejakú predbežnú  prezentáciu svojho zámeru zo strany investora. Dočkáme sa konečne  záujmu  do veci zainteresovaných aj o občanov, ktorí v danej lokalite žijú?


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Skryť všetky fotografie

Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 12-11-2012 21:21:26
trubelo | 12-11-2012 20:32:02 | - keby ste sa nepredstavili hned v uvode Vasho prispevku, asi by sa ma jeho obsah dotkol...
trubelo | 12-11-2012 20:32:02
chvala panu bohu ze take pripady ako smrad u Majka a podobne exoticke pripady neboli v case ked sa tu otvaral napriklad cukrovar. koli takym ako dnes seńor Majko, nema Modra dnes zeleznicu , lebo sa ludia vtedy bali ze v meste vdaka nej klesnu dobre mravy. a tak zeleznica vtedy vyznamnu Modru obisla a prechadzala bezvyznamnou dedinkou Pezinok... a vsetci vieme kto mal dnes pravdu.
Nevidim jediny dovod , ked firma splni vsetky pozadovane kriteria preco nepostavit ten zavod v Seredi.
Alebo exoti , ktory zdvihnu ruku proti , daju ludom pracu namiesto tej firmy??? naco sa tu hrate? trubky
Pavol Kurbel | 12-11-2012 20:06:49
Dnes drvivá väčšina poslancov v čítane primátora podpísala nesúhlasné stanovisko s podnikateľským zámerom popisovaným vyššie. Tí, ktorí to nepodpísali, tak nemohli urobiť z objektívnych príčin. Všetci však ústne vyjadrili podporu nesúhlasnému stanovisku, ktoré bolo dnes poslané na ministerstvo životného prostredia.
Jozef | 12-11-2012 14:40:44
rad citujem "nasich" otcov mesta.takze zas jeden:
p.Kurbel sa kedysi vyjadril:
"Kde máte istotu, že tých 12 hláv bude takých, že si aspoň naštuduje materíály. Čo ak z tých 12tich si ich naštuduje len 5? Bol som viackrát svedkom toho, ako niektorí kolegovia na zastupiteľstve otvárali obálku. Ako teda študovali materíály, keď obálku ani neotvorili? Alebo sa pýtali, čo je v materíáloch? A k tým dočaným komisiám. V komisiách sa spravidla ocitali tí istí poslanci preto, lebo niektorí nemali vôbec záujem vo svojom voľnom čase niečo pre mesto riešiť, alebo sa možno ničomu nerozumeli.

.......som zhodou okolností vstupoval do budovy Mestského úradu spolu s niekoľkými kolegami. Neviem už presne o čom sme hovorili, ale začula nás pani upratovačka. A vtedy povedala na našu adresu vetu, ktorej význam si veľmi dobre pamätám. Povedala asi toto. Teraz sú všetci hŕ do poslaneckej roboty, ale o rok to tu bude také ako vždy. Budú hlasovať, ani nebudú vedieť o čom. Vtedy som nechcel veriť vlastným ušiam, ale postupne ako plynul čas som prišiel na to, že mala pravdu. Ak sa poslanec poslanca pýta, ako má hlasovať, lebo na nič nemá vlastný názor, alebo si materíály neprečítal..."

este stale pani Bauer verite?
gulak | 12-11-2012 14:08:16
Myslím si,že je to dobrý zámer,ved ked sa premnožia naši seredskí gumáci,tak to bude zmysluplne využité
Marta Bauer | 12-11-2012 00:04:03
Z Trnavskej máme až dvoch poslancov,verím, že sa proti tomu odvolali zastupujúc svojich voličov !
anonym | 11-11-2012 23:08:33
Pani Halabrinovu to vobec netrapi lebo to nieje vedla jej obydlia a mozno ani pan primator by nebol nadseny pokial by to bolo v blizkosti jeho okolia.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 11-11-2012 21:52:05
Ja si necham vsetko vyargumentovat a podlozit dokazmi. Ale nemozem akceptovat stav, kedy mi moze na ulici hrozit dalsi trvaly smrad. Je to na investorovi a uradnikoch a volenych zastupcoch mesta.
niečo mi to pripomína | 11-11-2012 19:52:09
z tlače:
Pyrolýzu v Senici ministerstvo odporučilo
Zámer bardejovskej spoločnosti, ktorá chce v Senici spracovávať opotrebované pneumatiky, vyvolal medzi obyvateľmi vlnu odporu. Ministerstvo životného prostredia ho však povolilo.
SENICA. Ministerstvo životného prostredia odporučilo v Senici výstavbu závodu na materiálové zhodnocovanie polymérnych odpadov pyrolýzov. Vyplýva to zo záverečného stanoviska, ktoré je výsledkom procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie.
Ministerstvo tak dalo zelenú bardejovskej spoločnosti KFŠ - Delta, ktorá chce na pozemkoch v priemyselnom parku Kaplinské pole postaviť fabriku na spracovanie opotrebených pneumatík. Z nich by chcela vyrábať pyrolýzny uhlík, olej, plyn a oceľový kord.
Kým kord spolu s pyrolýznym olejom a uhlíkom plánujú Bardejovčania ďalej distribuovať, pyrolýzny plyn majú vo fabrike využívať na výrobu tepla a elektriny. Z dvoch navrhovaných variantov odporučilo ministerstvo ten, ktorý nepočíta so spracovaním a čistením vznikajúceho pyrolýzneho uhlíka. V závode ho tak budú len baliť a posúvať konečnému spotrebiteľovi. Tým by mohla byť aj ďalšia prevádzka spoločnosti KFŠ - Delta, s ktorej vybudovaním podľa záverečného stanoviska spoločnosť uvažuje.
Ekologická prevádzka
Hoci Seničania proti výstavbe závodu protestovali a spísali dokonca petíciu, takmer všetky dotknuté štátne orgány a inštitúcie ju bez väčších pripomienok odsúhlasili.
„Navrhovaná činnosť je ekologickou prevádzkou, ktorá napĺňa strategické ciele v znižovaní objemu zneškodňovaných odpadov a využívaní odpadov ako zdroja druhotnej suroviny, čím sa šetria primárne zdroje," hovorí sa v záverečnom odôvodnení súhlasného stanoviska minsterstva životného prostredia. Odbor priemyslu a inovácií ministerstva hospodárstva dokonca „oceňuje ekonomický a environmentálny prínos" závodu.
Záverečné stanovisko tiež uvádza, že sa „nejedná o spaľovňu, ale pyrolýzu, čo je diametrálny rozdiel."
Súhlasne sa vyjadrilo aj mesto Senica, ktoré skonštatovalo, že „zámer je v súlade s rozvojovými zámermi mesta a jeho lokalizácia je v súlade s funkčným využitím územia."
Od prevádzkovateľa však požaduje kontrolné merania hluku počas skúšobnej prevádzky a vyriešenie plánovaných trás dopravy surovín a produktov. Hoci začiatok výstavby závodu je plánovaný už na december tohto roka, mesto požaduje, aby s ním spoločnosť nezačala skôr, ako bude dobudovaná miestna cesta Kaplinské pole s pripojením na cestu I/51.
Prevádzku nepokladá za potrebnú len úsek štátnej správy odpadového hospodárstva, „pretože v súčasnosti sa posudzujú ďalšie tri zariadenia na zhodnocovanie odpadov v meste Senica, čo bude spojené s kumuláciou a skladovaním odpadov z iných regiónov."
Práca pre viac ako stovku ľudí
Zámer počíta s dokončením závodu v decembri 2013. Jeho životnosť by mala byť dvadsať rokov a zamestnať by mal 111 ľudí priamo a ďalších šesťdesiat počas výstavby. Prevádzka má byť nepretržitá okrem úseku drvenia odpadov, ktorý pôjde na dve denné zmeny. Dovoz a odvoz surovín a výrobkov bude denne zabezpečovať si šestnásť nákladných a ďalších šesťdesiat osobných áut. Ročne by mali v závode spracovať 16-tisíc ton opotrebených pneumatík, čo predstavuje približne 52,5 tony denne.
Závod bude stáť na šesťhektárovom pozemku, zastavaná plocha predstavuje podľa zámeru asi 30-tisíc metrov štvorcových. Ministerstvo spoločnosti odporučilo, aby najprv uskutočnilo skúšobnú prevádzku, v ktorej by preukázala, že nebude škodiť ovzdušiu ani ľuďom a že produkty pyrolýzy nebudú po kvalitatívnej stránke len novými odpadmi.

a teraz niečo z diskusie podtýmto článkom:
SENICAMESTO ODPADOV A ODPADKOV !!!!!!!!!
Súhlasne sa vyjadrilo aj mesto Senica, ktoré skonštatovalo, že „zámer je v súlade s rozvojovými zámermi mesta a jeho lokalizácia je v súlade s funkčným využitím územia."

VIVAT PRIMATOR VIVAT ZASTUPCOVIA SENICANOV V ZASTUPITELSTVE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!
DALSIE GENERACIE BUDU NA VAS SPOMINAT - TEJ DNESNEJ JE TO JEDNO ?!

Prevádzku nepokladá za potrebnú len úsek štátnej správy odpadového hospodárstva, „pretože v súčasnosti sa posudzujú ďalšie tri zariadenia na zhodnocovanie odpadov v meste Senica, čo bude spojené s kumuláciou a skladovaním odpadov z iných regiónov."

HODVAB - HANDRY - PLASTY - PNEUMATIKY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
AKY DALSI ODPAD CAKA SENICANOV ??????????????????????????????????? ????????
DOPRAVA DNES = KATASTROFA, ZAJTRA KONIEC SVETA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
KAMIONY Z CELEJ EUROPY BUDU ZVAZAT ODPAD A ODPADKY A NICIT CESTY NIELEN V SENICI !!!!!!!!!!!!!!!!
Ivan Sklenár | 11-11-2012 19:13:57
Diskutujúci trubka | 11-11-2012 17:56:32 a anonym | 11-11-2012 18:29:08, oboznámili ste sa s materiálom, o ktorom je reč v článku autora a podklady na danú tému sú na web stránke mesta Sereď? Skôr si myslím že nie. Lebo ak áno a máte ku tomu taký postoj, aký ste práve prezentovali, tak ste nezodpovední nielen ku svojmu okoliu, ale aj voči sebe! A to nie je dobré!
anonym | 11-11-2012 18:29:08
Možno kto sa tam dostane robiť, existencia rodiny. Treba najprv všetko zistiť, nie hneď zavrhnúť.Ľudia čakajú na prácu.
Fakt | 11-11-2012 18:16:42
Crevaren na trnavskej uz dost dlho nefunguje.
trubka | 11-11-2012 17:56:32
nerobme tu strasiaka zase. halloween uz bol

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign