Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Bola kontrola možného navýšenia ceny počítačov na ZŠ pravdepodobne o vyše 30 % regulérna a transparentná?

Miloš MajkoDátum03. 02. 2018 12:28:45Témaobec Šintava
200

Šintava   |    V poslednom článku o dianí v obci Šintava, sme sa venovali zápisnici z rokovania  OZ podpísanej starostom obce Holičkom a kontrolovanej poslancami Matušicom a Kloknerom. Zápisnica obsahovo nesedela so skutočnosťou, čo sme doložili videozáznamom vyhotoveným z rokovania celého priebehu zastupiteľstva. Jednalo sa o bod kontroly s nakladaním s peniazmi na ZŠ.

Ešte  v mesiaci máj  2017   poslanci OZ schválili vykonanie inej kontroly na ZŠ. Tá sa týkala možného predraženia nakúpených počítačov pre žiakov o vyše tridsat percent. Keď je kontrola schválená neznamená to, že bude aj kvalitne vykonaná. Naznačujú to slová  obyvateľa obce Šintava   ing. Pavla Kysela, ktorý na túto kontrolu dal podnet a to svojim podpísaným podnetom publikovaným v diskusii na  SOL. Poslanci na podnet  reflektovali a kontrolu teda schválili. 

Po prezentovaní výsledkov kontroly hlavnou kontrolórkou  Vedrodiovou na ďalšom rokovaní OZ,  Kysel naznačil, že kontrola nebola vykonaná profesionálne. Spomenul, že si sami museli hľadať dokomenty, ktoré im mal predložiť kontrolovaný subjekt. Námietky kontrolórke napísal aj  e-mailom (priložený na konci článku), do správy sa však nedostali, aj keď na to času bol dostatok.

Na vtedajšom rokovaní OZ sme sa dozvedeli dôležitú informáciu a to, že z kontoly bol vyhotovený zvukový záznam. Kontrolórka bola verejne vyzvaná  k udeleniu súhlasu na zverejnenie tohto záznamu. K verejnej výzve sa nevyjadrila.  Potvrdil by snáď vyhotovený záznam pochybnosti na ktoré Kysel verejne poukázal? Bola snáď kontorla vedená nie dôsledne, alebo bolo v nej zámerne niečo opomenuté? Pýtame sa len preto, lebo kontrolórka sa nevyjadrila k zverejneniu zvukového záznamu. Ktohovie prečo? Možno to v budúcnosti bude zaujímavé počúvanie o veciach, ktoré pred občanmi  majú byť utajené.

Pripomíname, že kontrolórka vykonáva kontrolu z poverenia OZ, takže verejne. Máme preto zato, že súhlas kontrolórky zverejniť záznam z kontroly nie je potrebný. Napriek tomu týmto verejne vyzývame kontrolórku  Máriu Vedrodyiovú, aby ona vyzvala občana Kysela na zverejnenie záznamu a tým potvrdila, že kontrola prebehla regulérne a nie je pred občanmi ktorí ju platia čo  tajiť.  

- - -

E-mail kontrolórke Vedrodyiovej ohľadom kontroly od Ing. Pavla Kysela:

No čakal som niečo viac! Ale nič neprichádzalo J

Čo tak začať:

1.       Názvom dokumentu

2.       Dátum kontroly

3.       Účel kontroly

4.       Prizvané a zúčastnené osoby (určite chcem doplniť, že za školu sa nezúčastnila kontroly žiadna kompetentná osoby (ekonómka) , ktorá by relevantne zodpovedala na otázky)

5.       Priebeh kontroly

6.       Záver kontroly

7.       Návrh opatrení

8.       Meno kto vykonal zápis a dátum vyhotovenia zápisu

9.       Komu sa zápis predkladá

K jednotlivým bodom, žiadam rozviesť:

Bod 1. Asi veľa netreba bolo to v pozývanom liste,

Bod 2. Dátum kontroly (striktne stanovený, bez vzájomnej dohody, a aj tak sa za stranu ktorá organizovala nezúčastnili kompetentné osoby)

Bod 3. Asi veľa netreba bolo to jasné s článku,

Bod 4. Doplniť osoby (určite chcem doplniť, že za školu sa nezúčastnila kontroly žiadna kompetentná osoby (ekonómka) , ktorá by relevantne zodpovedala na otázky, tak isto za obec napríklad člen finančnej komisie

Bod 5. Že na začiatku nám boli predstavené osoby , predložené (ukázané dokumenty), a až po ½ na moje vyžiadanie sa unúval niekto prísť a snažiť sa zodpovedať, a vysvetliť (aspoň osnovu v podkladov),

-          Bol urobený prieskum trhu (len 3 firmy min. čo stanovuje zákon) na ich výsledku stanovená predmetná cena diela (aj vrátane rozšírenej záruky v hodnotách okolo 50-60eur čo bolo 20-25% na 3 roky, kým bežné ceny záruky sa pohybujú 10-max. 15% ceny zariadenia).

-          Nebola výzva zverejnená na žiadnom verejnom mieste, publikácii (nástenka, tabuľa stránka školy, obce portál a pod), boli zverejnené len oslovením konkrétnych firiem

-          Boli len oslovené 3 vopred vybrané firmy (vzhľadom na to, že nejde nijak špecifické zariadenie možno sa dalo osloviť aj viac firiem), memento že ani jedna z firiem z prieskumu nebola oslovená. Ani tá z najnižšou cenou.  A tak isto, že všetky 3 fy sú z jedného regiónu, doslovne mesta a dve s tej istej adresy, úplne iného konca republiky, viac ako380 km, žiadna s okolia(minimálne nižšia cena len za dopravu).

-          Všetky 3 ponuky odoslané v rozmedzí 2 dní a obe rovnaká štruktúra (poštou, aj keď existujú emaily, osnova CP)

-          Že OBJ neobsahovala jasne špecifikované parametre, chýbali  dáta o predĺženej záruke, ceny s DPH, bez DPH,

-          Že FA neobsahovala jasne špecifikované parametre, chýbali  dáta o predĺženej záruke, záručné podmienky, odvolávka že prílohou FA je montážny, resp. dodací list,

-          Iné témy čo sa otvorili, iné OBJ, FA (el. Tabule, projektor montáž cez 500 eur a FA a OBJ bez montážnych a dodacích listov, zverejňovanie OBJ/FA nesedí číslovanie a pod)

Bod 6. Okrem konštatovania o splnení zákona, že kontrola úplne, resp. žiadnom prípade nevyvrátila pochybnosti (bod 5 )o snahe o čo najefektívnejšie spravovanie a nakladanie zo zverenými financiami,

Bod 7 (tak toto berte ako môj doplnok z záveru) Rozpísať návrhy na zlepšenie, vynakladania s financiami, dokumentácia OBJ/FA, aby dané dokumenty obsahovali všetky štandardné a požadované náležitosti daňových a obchodný dokladov. Predloženie záverov kontroly min. poslancom, a finančnej komisii obce

Moje odporúčanie urobiť rozsiahlejšiu kontrolu (bod5, 6), za účasti kompetentných osôb napr. finančná komisia obce (myslím, že min. tú by to malo zaujímať). A, že priebeh a vedenie kontroly v žiadnom prípade nebolo podľa mojich predstáv.

To je asi všetko čo ma napadlo, ale určite si spomeniete aj vy na dôležité veci, ktoré vyplynuli z kontroly, boli preberané, alebo ako kompetentná osoba viete, že by mali byť, alebo by mohli byť v danej problematike vyžadované, dodržiavané a doplnené.

Tieto body a podnety, žiadam doplniť do zápisu o kontrole

S pozdravom  Ing. Pavel Kyseľ


Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
pre Zzzz | 05-02-2018 23:40:32
Zzzz | 05-02-2018 14:21:03
Komunálne voľby so vierou k zmene, ako píše Majko - zmena zdola (nás voličov), my to máme v rukách a my máme možnosť v ten jeden den za 4 roky zmeniť niečo k lepšiemu a nemožné sa môže zmeniť na možné (príklad župné voľby v TT kraji).
Občan | 05-02-2018 14:42:44
Pri súčasnom zložení obecného zastupiteľstva sa už nič nevyrieši, to neodhlasuje opätovnú kontrolu ako to bolo aj pri tých 4000 eur za večierok. Alebo ako zvolili radu školy za obec !?
Zzzz | 05-02-2018 14:21:03
Nido nist? Sak aj naco,pravda....😙🤔

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign