Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Bežná pracovná zmena hliadky MsP z pohľadu novinára

Peter SokolDátum18. 03. 2014 11:39:55TémaMestská polícia
7

Prácu MsP sme zvyčajne prezentovali z pohľadu policajtov a preto sme sa rozhodli osloviť novinárku na spoluprácu pri zdokumentovaní práce polície počas jednej dennej pracovnej zmeny. Takto pracovný deň hliadky bol zdokumentovaný 11.3.2014. Obdobný výkon služby sa bežne vykonáva na každej zmene a ten je samozrejme závislý aj od oznamov od občanov a zistených vecí. V ďalšej časti pripájam spracovaný záznam novinárky z dennej zmeny.

Čo všetko je náplňou práce príslušníkov Mestskej polície v Seredi, ako dlho sú v teréne, aké situácie tam bežne riešia, koľko peších obchôdzok absolvujú počas jednej zmeny, ale aj ďalšie zaujímavé informácie sa dozviete práve z tohto článku. Mala som možnosť stráviť celý deň v ich spoločnosti a pozorovať ich pri práci. Zdokumentovala som rôzne udalosti, ale aj niektoré smutné skutočnosti z reálneho života nášho mesta. 

Denná pracovná zmena sa začína na MsP v Seredi ráno o 7.00 a končí večer o 19.00 hodine. Každý príslušník MsP v Seredi má presne vymedzený svoj rajón, ktorý si počas služby kontroluje, no okrem toho si plní aj ďalšie pracovné povinnosti, ktoré mu hlási cez vysielačku operačný policajt. Ten prijíma telefonické oznámenia od občanov, ale počas dňa komunikuje aj s obslužným personálom kamerového systému. Následne hliadka tieto podnety preveruje a vyhodnocuje. Ak ide o priestupok, rieši sa to buď dohovorom alebo blokovou pokutou. Všetko závisí od konkrétnej situácie. 

Sledovanie kamerového systému denne zabezpečujú dvaja zamestnanci chránenej dielne, ktorí spolu s operačným policajtom monitorujú verejné priestranstvá. Kontrolujú hlavne dodržiavanie verejného poriadku a čistotu mesta v dosahu kamier, psičkárov, neprispôsobivé osoby, či dopravnú situáciu. Pri spozorovaní protiprávneho konania operačný policajt na miesto vyšle hliadku alebo udalosť zaznamená a tá sa potom rieši dodatočne. V tento deň boli týmto spôsobom zaevidované štyri dopravné priestupky, a majitelia motorových vozidiel už v najbližších dňoch dostanú predvolanie na políciu.  

Môj reportérsky deň v spoločnosti hliadky za začal hlásením operačného pracovníka, že v objekte športovej haly Sokolovne bol spustený alarm. Po príchode do budovy sme zistili, že išlo našťastie iba o planý poplach. Následne sme absolvovali kontrolu mesta nielen pohľadom z auta, ale aj pešou hliadkou. Počas pracovnej doby ju príslušníci absolvujú povinne v rámci každej hodiny. Počas dvanásťhodinovej šichty sme týmto spôsobom skontrolovali viacero lokalít a môžem zodpovedne potvrdiť, že pešie hliadky sú veľmi dôležité. Nielen, že ich registrujú obyvatelia a sú teda videní, ale často spozorujú aj to, čo by im pohľadom z auta mohlo uniknúť. 

Pred obchodným domom Jednota bola spozorovaná žena, ktorá vykonávala verejnú zbierku. Hliadka jej preto skontrolovala, či má všetky potrebné dokumenty, ktoré ju oprávňujú vyberať finančný príspevok na charitu. Papiere mala celkovo v poriadku, ale nesedelo miesto, na ktoré dostala od mesta Sereď potvrdenie. Mala sa pohybovať pred budovou pošty a nie pred nákupným centrom. Argument príslušníkov polície akceptovala a následne sa presunula pred tento objekt. 

Na Dolnomajerskej ulici bol kamerovým systémom MsP zaznamenaný nezodpovedný majiteľ psa. Pri jeho venčení pozabudol na svoju milú povinnosť a po psíkovi neodpratal exkrementy. Hliadka prišla na miesto a majiteľ si chybu priznal. Keďže išlo o priestupok bola mu udelená bloková pokuta vo výške10 eur, pričom horná hranica sa pohybuje na úrovni 33 eur. 

Vzápätí už prichádza ďalšie hlásenie na vysielačku. Operačný pracovník oznamuje, že pred kostolom sa pohybuje podozrivý muž, ktorý okoloidúcim niečo ponúka alebo predáva. Išli sme si to teda preveriť. Muž bol ešte stále na tom istom mieste a v družnom rozhovore s mladou dámou, ktorej niečo presvedčivo vysvetľoval. Nakoniec sme sa dozvedeli, že je členom jednej náboženskej sekty a týmto spôsobom prezentoval svoju vieru, ponúkal knižné publikácie a popritom hľadal nových záujemcov. 

Na rad prišla ďalšia pešia hliadka. Tentokrát to bolo vo veľkom parku pri kaštieli. Skontrolovaná bola celá lokalita od hlavnej brány až po zadnú časť parku pričom sme nevynechali ani návštevu dvoch bezdomovcov, ktorí dlhodobo obývajú zadné krídlo historického objektu, a na oplátku z času na čas pomáhajú pri čistení parku. 

Hliadka si na Šulekovskej ulici posvietila aj na kamióny. Bežne práve na tomto mieste kontrolujú dodržiavanie zákazu ich prejazdu cez mesto Sereď v smere na Hlohovec. V čase kontroly nebol zistený žiadny priestupok. 

Kto by nepoznal pouličných predavačov parfémov. Každý z nás sa s nimi už zrejme stretol. Niekedy úradujú pred nákupnými centrami, ale nepohrdnú ani bežnou ulicou. To, že sa dopúšťajú svojim konaním priestupku, vie len málokto. Tak sme si na to už nejako zvykli, že to berieme ako bežnú súčasť života. Túto udalosť zaznamenal opäť kamerový systém, a tak sme to boli skontrolovať. Hliadka dotyčnú spoluobčianku zastavila na ulici SNP a tá ako to už býva zvykom začala lamentovať, vulgárne nadávať, preklínať a všemožne sa vykrúcať. Hliadka MsP je však na tento postup zvyknutá, a podľa toho čo som videla aj dostatočne odolná. Celá situácia si aj napriek tomu vyžadovala veľmi veľa trpezlivosti. Nakoniec bolo zistené, že nešlo u tejto osoby o prvý, ale opakovaný priestupok. Udelená jej preto bola pokuta vo výške 33 eur. 

Aj kontrola prenosných reklamných tabúľ pred obchodnými prevádzkami je súčasťou práce hliadky MsP. Majitelia musia mať na ich umiestnenie povolenie od mesta a uhradený poplatok. V tento deň boli skontrolovať prevádzku na Čepenskej ulici, kde to majiteľka pri poslednej kontrole vôbec nemala v poriadku. Tento raz povolenie síce mala, ale iba na reklamnú tabuľu pred svojim obchodom. Tá, ktorá sa nachádzala asi 20 m od prevádzky pri hlavnej ceste, tam stála neoprávnene. Majiteľka ju odstránila s prísľubom, že si dodatočné povolenie vybaví v najbližších dňoch. 

Nasledovala ďalšia pešia hliadka tento raz to bolo na Larzenkách. Okrem dvoch školáčok a zanieteného rybára tu nebolo ani nohy. Išli sme sa preto pozrieť na miesto, ktoré odkrýva smutnú realitu, ale zároveň je to útočisko a momentálne jediný domov pre bezdomovcov, či narkomanov v našom meste. Reč je o objekte bývalej ZŠ na Garbiarskej ulici. Už druhý rok tam má svoje sídlo arcidiecézna charita, ktorá tam prevádzkuje počas zimných mesiacov nocľaháreň pre bezdomovcov od 15. decembra do 15. marca. No a v hornej časti budovy sa nachádza aj združenie STORM, ktoré sa venuje problematike terénnej sociálnej práce s užívateľmi drog a ľudí pracujúcich v sex-biznise. Poskytujú im poradenstvo, kontaktnú prácu, výmenný servis a distribúciu materiálu na bezpečnejšiu aplikáciu drogy. Vďaka nim je zabezpečený zber použitých striekačiek v našom meste. Po príchode do areálu to tam vyzeralo ľudovo povedané ako na stanovačke. Niektorí ležali na madracoch a vychutnávali si jarné slniečko, jedna pani čistila okolie od rozbitého skla a odpadkov, ďalší si pofajčievali svoju cigaretku, no a v kúte sa varil v hrnci na otvorenom ohni pri drevených dverách voňavý guláš. Pod stromami si zriadili obývačku. Na jednom z nich visia nástenné hodiny, a na druhom veľký maľovaný obraz v drevenom ráme. Už tam naozaj chýbal iba televízor a bola by to kompletná domácnosť. Hliadka sa tu pravidelne zastaví skontrolovať situáciu, no počas našej návštevy sa zdalo byť všetko okrem otvoreného ohňa v blízkosti budovy v poriadku. Keďže guláš bol už hotový, oheň bez problémov uhasili a pustili sa všetci spolu do ochutnávky. No a my sme pokračovali v pešej kontrole v smere popri rieke Váh až po šintavský most. 

Ďalšou lokalitou, ktorú sme prešli pekne kúsok po kúsku bolo Fándlyho sídlisko. Posvietili sme si na viacero psičkárov. Ich štvornohí miláčikovia však boli riadne označení známkou a zaevidovaní na MsÚ. Pešia hliadka objavila aj motorové vozidlá odstavené na parkovisku, ktorých STK, či emisná kontrola je už dávno po termíne. Majitelia áut by si mali túto skutočnosť kontrolovať, pretože ak auto nespĺňa tieto podmienky, ide v podstate o nepojazdné vozidlo, ktoré nemôže naďalej zaberať miesto na parkovisku. Príslušníci MsP najprv vyzvú majiteľa auta, aby vozidlo odstránil a zároveň ho upozornia, že ak to neurobí v stanovenej lehote, tak mu bude naúčtovaný poplatok zo strany mesta za užívanie verejného priestranstva, čo sa môže časom vyšplhať na peknú čiastku. 

Kuriózna situácia nastala v tej istej lokalite. Na streche garáži, hliadka spozorovala dve maloleté dievčatá, ktoré si týmto spôsobom zrejme krátili voľnú chvíľu. Vo momente ako zbadali hliadku, jedna z nich zobrala nohy na plecia a zo strechy zutekala, ale z druhým dievčaťom to bolo oveľa komplikovanejšie. Hore síce vyliezla sama, no dole sa už bála zísť. So slzami v očiach to povedala aj príslušníkovi MsP. Ten vyšiel za ňou po rebríku hore a dievčatku pomohol zísť zo strechy. Z tejto záchrannej akcie máme aj videonahrávku, ktorá môže poslúžiť aj ako odstrašujúci príklad pre jej rovesníkov.

Počas dňa hliadka doručila dvom občanom písomnosti zo súdu a od exekútora. Tieto doručenky je MsP povinná na žiadosť inštitúcii odovzdať adresátom do vlastných rúk. No nie vždy sa to podarí na prvýkrát, čoho som bola osobne svedkom. V niektorých prípadoch sa o to pokúšajú aj niekoľko dní. 

Ďalšou zastávkou bol areál bývalého závodu Milex. Na Bratislavskej ceste bolo už v podvečerných hodinách poriadne rušno. Kňažky lásky alias súčasné prostitútky a narkomanky sa s ubúdajúcimi slnečnými lúčmi vracali na svoje pracovisko. Na výpadovke ich bol približne o 18.00 hodine už pekný počet. My sme skontrolovali schátralú unimobunku priamo pred budovou Milexu. Dvere nám otvorila narkomanka Soňa, ktorá je vraj v Seredi iba na dočasnej návšteve. Na rovinu priznala, že si tu zarába prostitúciou a drogy si kupuje na Cukrovarskej ulici. Heroín si pichá podľa jej slov 17 rokov a jedna dávka ju stojí rovných 10 eur. Z tohto dňa mi bude už navždy rezonovať v ušiach jej konštatovanie vonkajšieho vzhľadu. Všetkým trom nám v rámci debaty oznámila, že napriek tomu, že droguje už toľko rokov, je presvedčená, že stále celkom dobre vyzerá. Pri pohľade na ňu sme však mali zmiešané pocity. Pred nami stála v podstate mladá 34-ročná žena, ktorej život sa už neskutočných 17 rokov točí okolo jednej a tej istej osi s názvom drogová závislosť.

To isté len v inej farbe sa o niekoľko minút odohrávalo na Dolnomajerskej ulici. Opäť úradovali drogy. Operačný pracovník MsP prijal telefonické oznámenie, kde ho rodina žiadala o pomoc a vyslanie hliadky. Problém súvisel s drogovo závislou dcérou, ktorá po príchode domov bola agresívna, vyvolala konflikt, ohrozovala členov rodiny, rozbila okno a nakoniec ušla. Na miesto boli privolaní aj príslušníci štátnej polície, ktorí sa spolu mestskými snažili dozvedieť viac o celom probléme. Rodina chcela, aby dcéru našli a po tomto incidente odviezli na protidrogové liečenie. Na prvý pohľad logická a jednoduchá vec, no celý postup je v tomto prípade oveľa komplikovanejší. Po dôkladnom objasnení sa rodina rozhodla, že si ešte zváži, či na dcéru podajú trestné oznámenie, ktoré by bolo prvým krokom k spusteniu celej mašinérie. Niekde začať treba, a to platí v takýchto prípadoch zrejme dvojnásobne.

Krátko pred skončením pracovnej zmeny sme ešte absolvovali pešiu hliadku v lokalite Dionýza Štúra a na Pažitnej ulici. Počas pokojnej prechádzky som si uvedomila, že tento deň bol naozaj veľmi rôznorodý, a aj na môj vkus pomerne akčný. Stále sa niečo dialo, riešili sa rôzne situácie, či konflikty a napriek tomu, že v médiách pracujem už viac ako šesť rokov, som vďačná za túto skúsenosť, ktorá mi zároveň priblížila prácu ľudí, ktorí sa denne starajú o poriadok a bezpečnosť v našom meste. No a okrem toho, že sme absolvovali niekoľko peších hliadok, svoje kilometre malo statočne za túto pracovnú zmenu odjazdené aj služobné auto, ktorého tachometer nám oznámil, že sme najazdili rovných 72 kilometrov. A to hovorí asi za všetko......

 


Fotogaléria k článku:

7
Autor: Peter Sokol
7
Autor: Peter Sokol
7
Autor: Peter Sokol

Zobraziť všetky fotografie
7
Autor: Peter Sokol
7
Autor: Peter Sokol
7
Autor: Peter Sokol


Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Registrovaný Vladimír Herega Vladimír Herega | 19-03-2014 22:44:07
Platené chválospevy na vedenie mesta, MP a iných úradníkov je teraz módny hit.Len keby tomu aj zodpovedala realita.Už sa teším na tlačené verziu seredských noviniek, ktoré budú plné tejto vyčerpávajúcej reportáže :-) Zvyšný obsah ako obvykle kvá kvá kvá.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 19-03-2014 20:41:26
Autorkou tohto clanku je Stanislava Janegova, mestom Sered platena redaktorka SN a zaroven redaktorka mestom Sered (teda nami vsetkymi) dotovanej sukromnej televizie.

Za predmetny material, teda nad ramec mesacnej odmeny, sme my danovi poplatnici autorke zaplatili 100 Eur.

- - -
Adresa dodávateľa Športová 2071/59, Sereď, 92601
Štruktúra úradu MP Mestská polícia
Číslo objednávky 20140075
Dodávateľ Stanislava Janegová
IČO / RČ 40568121
Text objednávky zabezpečenie monitoringu a následné spracovanie výkonu služby počas 12 hod.smeny, množ.: 15 hodiny, jedn. cena: 6,6660 EUR, spolu: 99,99 EUR
Objednávka spolu 99,99
Mena EUR
Dátum vystavenia 05.03.2014
Dátum zverejnenia 06.03.2014
Dokumenty
Dátum vyhotovenia
Dátum dodania
Stav vybavenia Nevybavená
Ponuka zo dňa
Názov organizácie MsÚ Sereď

- - -
Uverejnenie materialu na SOL zaplatil jeho vydavatel, ktory od mesta Sered na prevadzku media, spracovanie materialov, ich archivaciu a informovanie verejnosti za 7 rokov nedostal ziadnu dotaciu ani odmenu z verejnych financnych zdrojov.

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign