Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Alli Jazz Band - Život legendy

1056

V roku 2000 som začala navštevovať svoju mamu a nevlastného otca v Seredi a postupne som začala tráviť v tomto meste dosť veľa času. Keď som sa porozhliadala po Seredi aj čo sa týka hudby, objavila som Seredský Dixieland Band, a pretože sa mi jeho radostná hudba, hraná s virtuozitou i s citom, zapáčila, stala som sa častou návštevníčkou jeho koncertov. Z rozprávania starších obyvateľov Serede som sa dozvedela, že táto kapela nadväzuje na tradíciu kedysi veľmi známej a populárnej hudobnej skupiny Alli Jazz Band.

Jej zlaté časy si nemôžem pamätať, vznikla totiž v roku 1946. To znamená, že tohto roku oslavuje významné výročie – 70 rokov. Pri príležitosti tohto jubilea zorganizovalo Mesto Sereď a Dom kultúry Sereď hudobno-spomienkový galavečer Alli Jazz Band – 70 rokov – Život legendy, spojený s krstom knihy Jána Červenku Seredská sága Alli Jazz Bandu. Galavečer sa uskutočnil v sobotu 26. novembra 2016 o 18:00 hod. v seredskom Kine Nova.

Na začiatku podujatia všetkých prítomných v mene Mesta Sereď privítal primátor Ing. Martin Tomčányi. Poďakoval všetkým hudobníkom, ktorí boli členmi legendárneho Alli Jazz Bandu, a takisto ich rodinným príslušníkom, ktorí im vytvárali zázemie. Zdôraznil, že Alli Jazz Band vždy rozdával dobrú náladu a peknú hudbu.

Keďže táto kapela úspešne vystupovala aj v televízii a v rozhlase, pozreli sme si ukážku z televíznej relácie, venovanej Alli Jazz Bandu, z 80. rokov 20. storočia, premietanú na plátno kina.

Potom prišli na pódium Ján Červenka a Viliam Ondruška, hudobníci, ktorí boli osobne súčasťou legendy menom Alli Jazz Band.

Priateľ hudobníkov Peter Vavrovič im predniesol vlastnú báseň v češtine.

Viliam Ondruška sa ujal úlohy moderátora i rozprávača histórie Alli Jazz Bandu. Do tejto kapely ho pozvali hrať v roku 1961, oficiálne v nej začal hrať v roku 1962. Zdôraznil, že ak amatérska kapela oslavuje 70. výročie založenia, zasluhuje si to úctu a obdiv. Podrobne porozprával nielen o založení,  postupnom vývoji,  úspechoch kapely v Československu i v zahraničí a o hudobníkoch, ktorí sa v nej vystriedali, ale pridal aj mnoho prevažne veselých zážitkov, napríklad, ako v Káhire spieval v arabčine, ako na reprezentačnom plese v Horných Obdokovciach musel bubeník vždy po pár skladbách sušiť bubon nad sviečkami, či ako si s Alli Jazz Bandom v seredskom hoteli Hutník zaspieval Karel Gott.

Rozprávanie občas vystriedala hudba. Seredský Dixieland Band hral v obsadení:  Viktor Kratochvíľa – basová gitara, spev, Jozef Holub – klarinet, saxofón, spev, Viliam Ondruška – trombón, spev, Marian Bihari – klavír, Karol Sipos – trúbka, spev, Filip Líška – bicie, Jozef „Šikes“ Lipovský – bendžo. V  jednej pesničke si zaspievala i Andrea Červenková-Chotárová, dcéra Jána Červenku, ktorá bola kedysi speváčkou v Alli Jazz Bande. Hudobníci zahrali mnoho výborných sól a publikum im tlieskalo, miestami sa ozýval i potlesk do rytmu skladieb.

Na chvíľu prišiel na pódium i Ján Beno, bývalý kultúrny pracovník a riaditeľ Spoločného závodného klubu ROH v Seredi. Táto organizácia bola kedysi zriaďovateľom Alli Jazz Bandu. Viliam Ondruška Jánovi Benovi zaďakoval za všetko, čo pre nich urobil a prezradil na neho, že bol vždy známy svojimi bonmotmi, napríklad: „My tú päťročnicu splníme, aj keby mala trvať sedem rokov.“

Od roku 1962 sa Alli Jazz Band špecializoval na tradičný jazz (dixieland) ovplyvnený anglickou školou, zvlášť Chrisom Barberom. Alli Jazz Band je najstaršou skupinou tradičného jazzu na Slovensku.

Viliam Ondruška poďakoval Domu kultúry Sereď a primátorovi Serede za to, že ich kapelu všestranne podporujú. Následne odovzdal slovo krstnému otcovi knihy Jána Červenku – legende slovenského jazzu, spevákovi Petrovi Lipovi, ktorý bol vzácnym hosťom galavečera. Ten povedal, že je pre neho poctou a radosťou zúčastniť sa na tomto podujatí. V mladosti vraj brali bratislavskí jazzmeni Seredčanov ako konkurenciu, dnes už sú kamaráti. Zaspieval si so Seredským Dixieland Bandom dve pesničky: All Of Me a Podobnosť čisto náhodná. Skladby mali veľký úspech a  na záver si publikum vytlieskalo prídavok – medley: Just A Gigolo / I Ain´t Got Nobody, ktorú kedysi preslávil Louis Prima. I počas nej znel spontánny potlesk poslucháčov do rytmu.

Potom primátor Serede zablahoželal Jánovi Červenkovi k tohtoročnej osemdesiatke a nasledoval veľmi dôležitý bod programu: krst knihy Seredská sága Alli Jazz Bandu. Krstný otec Peter Lipa pokrstil knihu šumivým vínom a zaželal jej, aby sa dostala do domácností na Slovensku i v Čechách a tiež do knižníc, aby sa povedomie o tejto krásnej hudbe naďalej šírilo.

Viliam Ondruška poďakoval všetkým, ktorí prišli na galavečer. Ján Červenka rozpovedal príbeh o tom, ako sa Američania niekedy koncom 19. storočia posťažovali hudobnému skladateľovi Antonínovi Dvořákovi, že nemajú nič, čo by sa dalo označiť ako americká hudba. On im poradil, aby šli medzi ľudí a pozorne počúvali. Hudbu týchto jednoduchých ľudí si napokon vzali za základ americkej hudby. Verím, že niečo z nej sa určite dostalo aj do tradičného džezu.

Na záver galavečera zaznela v podaní Seredského Dixieland Bandu skladba South, ktorú často hrávajú na začiatku koncertu. Potešila som sa, pripadalo mi to ako signál, že kapela oslávila sedemdesiatku, a nemieni skončiť, ide ďalej.

Vo vestibule Kina Nova sa predávala čerstvo pokrstená kniha a Ján Červenka ju záujemcom podpisoval. Stál tam veru poriadne dlhý rad.

Asi o 20:45 hod. sme s mamou odchádzali z Kina Nova, kde sme sa dozvedeli mnohé informácie o Alli Jazz Bande, o ktorých sme predtým ani netušili, a vypočuli sme si príjemnú hudbu. Bol to krásny večer, v ktorom sme intenzívne vnímali prepojenie minulosti a súčasnosti.


Fotogaléria k článku:

1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

Zobraziť všetky fotografie
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

1056
Autor: Ružena Šípková
1056
Autor: Ružena Šípková

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign