Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Ako pokračuje skutočný príbeh Bohuslava Okoličányiho a jeho detí zo zhoreného domu

24

27. marca 2015 došlo k požiaru rodinného domu na " Larzenkách " v Seredi. Požiar zapríčinil, že majiteľ domu Bohuslav Okoličányi ostal  so svojimi piatimi deťmi bez strechy nad hlavou a bez akéhokoľvek majetku.

Tento skutočný príbeh chytil za srdce mnoho ľudí z celého Slovenska. Hneď v prvé hodiny a následne dni sme my v redakcii mali množstvo telefonátov s ochotou rodine pomôcť finančne aj materiálne.  Z tohto dôvodu OZ Občan rozhodni poskytlo k dispozícii číslo účtu, kam mohli ľudia peniaze posielať. Prichádzali peniaze ale rodine bolo doručované aj oblečenie, hračky, školské potreby, jedlo či stravné lístky.  Sused p. Okoličányiho ponúkol rodine k dispozícii svoj domček dlhodobejšie k užívaniu, kde sa aj ubytovali a užívajú ho do dnešného dňa. Tento človek nechcel byť menovaný ale jeho obrovské srdce uchvátilo aj nás.

Miesto po zhorenom dome bolo vyčistené. Opäť  zdarma -  sponzorsky technikou a ľuďmi. Tu môžeme spomenúť mená Miloš Hracho, Ľubomír Sedláček  a firma Komplex Lobbe.

Súdržnosť, ochota a podaná pomocná ruka dokázali, že ak je to potrebné, vieme sa spojiť. Bolo úžasné tú zomknutosť  sledovať. Osobne sme niekoľkokrát boli na mieste požiaru, videli sme slzy v očiach p. Bohuslava. Neustále opakoval ako každému zo srdca ďakuje. Osobne som si písala s jeho dospelou dcérou Vierkou, sledovala som jej fcb a videla som, že aj ona je svojej rodine nápomocná. Päť neplnoletých súrodencov si bráva k sebe, stará sa o ne, nosí ich na výlety a snaží sa, aby detičky boli šťastné a veselé.

No nádej, že sa jedného dňa podarí dom zrekonštruovať sa rozplynula. Dôvodom nebolo iba  silné znečistenie ale ani statika to neumožnila. V konečnom dôsledku bolo zistené, že p. Okoličányi nebol ani vlastníkom pozemku a že v inundačnom pásme Váhu je zákaz výstavby. Z toho vyplynulo, že rodina na tomto mieste žiadny dom mať v budúcnosti postavený nemôže.

Prvotný nápor pomôcť rodine časom opadol. Je to pochopiteľné, ľudia majú svoje vlastné životy a starosti. No rodinka stále pomoc potrebuje. Mesto 28. 4. 2015 vyhlásilo dobrovoľnú zbierku, ktorá potrvá jeden rok.  Bolo založené  č. účtu SK74 0900 0000 0050 7063 4386, Slovenská sporiteľňa, a.s., variabilný symbol: 12015 , kam dobrovoľníci môžu posielať financie. Alebo v hotovosti do pokladne MÚ.

Ako sa má rodinka dnes ? Vierka - dospelá dcéra p. Bohuslava nám napísala, že stále bývajú u suseda. Ale  samozrejme nemožu tam byt donekonečna. Strašie deti chodia do školy, mladšie zatiaľ do materskej školy nie. Ale staršia už bude škôlku od septembra navštevovať ako predškoláčka.  O oblečenie núdzu nemajú a zatiaľ ani o stravu. Pán Bohuslav dostal, podľa dcéry,  príspevok v hmotnej núdzi  z MÚ 300,. € , ktoré mu vyplácajú mesačne po 100,- €. 

Ona sama rozposlala cez fcb výzvu všetkým koho pozná ( a možno aj tým , koho nepozná, nakoľko sa správa začala šíriť )  : Dúfam že ťa touto správou neotravujem,ale keďže sú to moje sestričky a prišli o všetko,keď im zhorel dom tak sa im snažím pomocť a hľadám všetky možnosti pomoci...keďže mesto nemá pre nich náhradné bývanie,tak zatial bývajú u suseda,ale tam už dlho nemožu zostať....postaviť nový dom nepripadá do úvahy hlavne z finančného hladiska,takže najrozumnejšie bude asi mobilný dom na kolesách a preto sa snažím vyzbierať peniaze aby si ho mohli kúpiť...TAK BY SOM ŤA TOUTO CESTOU CHCELA POPROSIŤ KEĎ MOŹEŚ PRISPIEŤ JEDNÝM EUROM NA ÚČET KTORÝ ÍM ZRIADILO MESTO SEREĎ : VOPRED ĎAKUJEM

V nadpise článku sme použili slovné spojenie " skutočný príbeh ". Áno je to príbeh, ktorý napísal sám život. Príbeh jednej rodiny, ktorá žila možno o trochu odlišnejším spôsobom života ako väčšina z nás. No osud im uštedril ranu, kedy aj o to málo čo mali prišli. Musia začať odznova a preto rodina prosí o pomoc pri ich novom štarte.

---

Ćlánok v ktorom sme aj my vyzývali na pomoc B. Okoličányiho:

http://www.seredonline.sk/clanky/financne-mozete-pomoct-rodine-zo-zhoreneho-domu-v-seredi-aj-na-cislo-uctu/


Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Lubo Lepáček | 02-06-2015 11:52:29
No tak je to smutný príbeh,hoci aj naň sa dá pozerať z dvoch
strán.Na jednej strane je osud detí,ktoré za nič nemôžu a
musia už tak skoro skúsiť smutné stránky života.Na druhej strane by si mal každý človek keď si zakladá rodinu zvážiť či má šancu sa o ne postarať.Šesť detí to je luxus,ktorý by si aj majetná rodina rozmyslela.

A aj to je pravda,že prvotné nadšenie ľudí pomôcť im už opadlo.A okrem toho si viem predstaviť kopu šatstva a ďalších vecí,ktoré už darcovia nepotrebujú a celú rodinku
nimi zavalili.Keď pomôcť,tak finančne.Ale zase,ľudia majú
dosť vlastných problémov.
Ináč pán Okoličányi sa mi zdá zaujímavý.Hovorí,že mu okrem iného zhorelo 3000 kníh.Ľudia ktorí majú radi knihy sú zväč-
ša inteligentní a sčítaní.Ja sa považujem za knihomoľa,ale
viac ako tisíc kníh nemám.
Asi si zájdem za ním podebatiť.
Každopádne však želám im všetkým a aj jeho snaživej najstar-
šej dcérke Bohuške aby sa všetko na dobré obrátilo.
medializácia | 23-05-2015 10:13:15
Zaujímavé je to,že pánovi pozemok nepatrí , ale mesto mu dá všetko na papier!! Nezávidím mu jeho situáciu,doprajem mu pomoc od ľudí - sami sme mu pomohli, ale tiež mám deti, hypotéku mi nedajú a byty v meste vraj tiež nie sú volné. My musíme bývať po drahých až predražených podnájmoch. Tuto mesto rieši veci len pri medializácii aby nevyzeralo blbo ! Pánovi prajem nech sa mi rýchlo situácia s bývaním dá do poriadku už len kôli deťom. A ako už niekto písal nižšie - dávať ho za príklad v starostlivosti - pochybujem, ale na druhej strane, mohli by žiť aj horšie, čiže robí čo môže,ale zase neprehánajme ;-)
pre gulag | 22-05-2015 21:01:47
Suhlasim s vami, ale aj tak, mesto by malo pomôct aspon kvôli tym detom, tie za nič nemôžu.Možno snad by čečkovi pomohlo, keby bol Rom, vykrikovalo by sa o diskriminacii a uz by bol o tomto čase ubytovany.
gulak | 21-05-2015 16:49:56
Tak to je ozaj gol..ked tu niekto napíše,že jeho starostlivosť by mohla byť príkladom pre mnohé matky...dajte si už konečne dole ružové okuliare,alebo prestaňte brať drogy...človek,čo na staré kolená má deti s fetáčkou..tak to je teda ozaj starostlivý otec,ktrorý dopredu myslí na to,ako tie deti budú mať zabezpečenú budúcnosť...
pre zaujem | 21-05-2015 09:59:21
veru treba Ivetka pozriet tu zmluvu, a ked bude niekto písat že dotyčný zamestnanec do toho vrazil peniaze, ano viem že tam niečo prerobil , tak ale na tom 1 eurovom nájme sa mu to už dávno vrátilo. Alebo nech predloži doklady o prerábke. Táto rodina potrebuje určite vačšiu pomoc ako záhradník, ktorý má mladé zdravé nohy a môže so Šale aj cestovať
pre zaujem | 21-05-2015 09:33:07
Nechajte prednostu na pokoji. Co on s tym ma? Viete, kolko krat za den mu zvoni mobil, kolko casu travi v praci, kolko sa venuje robote aj doma, kolko kav za den vypije,...? Keby este riesil aj taketo veci, stupol by poplatok za vsetko dvojnasobne, aby mu mal z coho primator kompenzovat stratu na plate. Len ticho sedme a suchajme nohami, aby nas na rok nezodrali z koze. Nebude co predavat, studna je sucha, pojdu hore dane, aby sme sa udrzali v rebricku hospodarnosti a mohli nadelovat...
Dada | 21-05-2015 03:21:28
dada
Tento príbeh skutočne pohol srdciami veľkého množstva ľudí. Poznám osobne p. Okoličányiho a taktiež priložím osobne ruku k dielu a prispejem finančnou čiastkou na dobrú vec. Deti má krásne, je starostlivý, naozaj by mohol byť príkladom starostlivosti o deti mnohým matkámh. Nie raz som ho stretla na nákupoch s deťmi. Dnes osobne zájdem za rodinkou a niečo dobré im prinesiem, taktiež môžem vypomôcťť posteľnými návlečkami paplónmi. Držím palce Bohušovi, aby sa mu podarilo pre deti získať lepší život a domov.Prispejem aj finančnou čiastkou, tiež som si prešla ťažkým životným obdobím a ľudia si majú predsa pomáhať v núdzi.......

zaujem | 20-05-2015 20:59:16
no mna zase zaujima, kedy bude vypovedana zmluva na byt v kulturnom dome ktore pan prednosta krajcovic prenajima za 1 eur pracovnikovi MU s trvalym pobytom v sali? Mestu by sa tak nahodou nehodil takyto byt pre taketo pripady? Teraz by mali tuto rodinku nastahovat k prednostovi.
Vdaka Bohu | 20-05-2015 19:46:46
Vdaka bohu za to, ze tu nemusime preživat tajfuny, tsunami, zemetrasenia a pod. Neviem ako by si tu s nami poradili, postarali sa o nas, ked sa tu nevie mesto postarat o jednu rodinu. To je velmi smutne.
Mna len zaujima, ako casto je využivany rodinny dom na Garbiarskej , ktory maju k dispozicii zdravotne postihnutí. Kolko rodin by tu naslo domov ? &&&&&
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 20-05-2015 19:18:21
prva zbierka? | 20-05-2015 18:52:06 | - neviem ci ste posielali peniaze na ucet OZ Obcan rozhodni vo forme daru, alebo niekam inam.
Na nasom ucte sa nachadza od darcov pre deti (pozor, nie na dom a pod.) cez 2500 Eur. Peniaze prisli od viacerych darcov, v roznych sumach a presny vypis ciastok uverejnime pri zuctovani a odovzdavani penazi.

Suhlasim s diskutujucim podo mnou, ze mesto moze dat rodine to, co im v zmysle zakona prislucha.
Tieto prostriedky mozu byt vyuzite vylucne pre deti a to v sulade so stanovami OZ.
prva zbierka? | 20-05-2015 18:52:06
prosim o informaciu- kolko sa vyzbieralo pre deti v prvej zbierke, ktora ide do ZS? prispela som tam aj ja, a rada by som vedela, aku sumu sme poskladali. dakujem :))))
pre anonym | 20-05-2015 17:37:10
Ale ak sú tam takí úžasne šikovní ľudia, keby chceli, určite by na niečo prišli!Aj v rámci zákona!
anonym | 20-05-2015 14:20:29
Mesto musí konať v rámci zákona. Na koľko má pán nárok, toľko dostane. Žiaľ je to tak.
je to smutné... | 20-05-2015 14:11:48
...že mesto, v ktorom sa nájdu peniaze na tak vysoké odmeny \"pre svojich\", dá takejto rodine, resp. jej živiteľovi 300 eur!
anonym | 20-05-2015 13:27:59
aj smieme vedieť koľko sa čečovi zatiaľ vyzbieralo peňazí?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 20-05-2015 12:28:50
Ivka, vloz prosim do clanku link na ten, v ktorom piseme o pomoci detickam. Stale je to otvorene, aj ked podla mna ti, ktori prispiet chceli, uz tak urobili.

Ak sa predsa len niekto najde, ma cas do konca mesiaca, pripaadne max. do konca skolskeho roka - my chceme peniazky odovzdat v sulade s dohodou vedeniu skoly, resp. zastupcom rodicov.

Dakujem.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign