Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Ako Mesto Galanta rieši problémy Galanťanov? (hospodárenie, parkovanie a doprava)

200

Dňa 25. októbra 2013 sme museli s rozčarovaním uverejniť článok o udalosti, ktorá bezprostredne ohrozila nás, obyvateľov bytového domu Hlavná 990 v centre Galanty. http://www.seredonline.sk/clanky/bezprizorne-parkovanie-v-galante/

Urobili sme tak preto, lebo nik z kompetentných predstaviteľov Mesta a volených zástupcov neprejavil žiaden záujem o náš problém.  V noci zo 16. na 17. októbra sa stalo u nás to, čo sa môže kedykoľvek a kdekoľvek zopakovať s ďaleko tragickejšími následkami. Jedno z mnohých zaparkovaných áut na parcele Mesta sa vznietilo a požiarom ohrozilo obyvateľov nášho bytového domu.  Auto stálo ani nie 10 metrov od hlavnej prípojky plynu do nášho objektu.

 

V samom centre Galanty musíme už viac ako 30 rokov trpieť nedoriešenú dopravnú situáciu, a parkovanie v tesnej blízkosti nášho domu na parcelách, ktoré patria Mestu. Autá tu stoja priamo pod oknami obyvateľov a na jednom mieste priamo pri prípojke zemného plynu (!). Naši obyvatelia sa v minulosti márne obracali na poslancov mestského zastupiteľstva, ktorí sa opakovane nechávajú voliť a teda by u nich človek predpokladal, že sa zaujímajú o svojich voličov. Akoby si nik na mestskom úrade a mestskom zastupiteľstve neuvedomoval, že pri autách môže dôjsť kedykoľvek k požiaru, hlavne dnes, keď sú elektronicky predimenzované, čo významne skracuje ich bezpečnú životnosť.

 

Navyše len prednedávnom Mesto Galanta osadilo na príjazdovej ceste za našim domom betónové zátarasy bez toho, aby o tomto kroku upovedomilo všetkých  zainteresovaných. Len takto chabo a nekompetentne bolo Mesto schopné reagovať na opakované  žiadosti obyvateľov susedného bytového domu Hlavná 989 o vyriešenie neprimeraného zaťaženia ich životného prostredia dopravou, nakoľko ich intravilán v centre Galanty sa podobá skôr na rozbitý dvor na zaniknutom majeri niekde uprostred pustých polí. Mesto nepremyslene znepriechodnilo cestu osadením bariér na najmenej vhodnom miesto, čo sa mohlo zakrátko vypomstiť pri zásahu hasičov alebo sanitky. Pritom sa neunúvalo ani len osadiť dopravné značenie „slepá ulica“.  takže od toho času sa začali autá ešte aj otáčať a zahusťovať priestor za našou bytovkou.

 

Keďže nikomu z vedenia Mesta nezáležalo na preskúmaní dôsledkov jednak tesného parkovania pri bytovom dome a jednak osadenia betónovej bariéry na príjazdovej ceste, požiadali sme Mesto, aby si uvedomilo situáciu v priamom centre Galanty a vykonalo kroky k ochrane majetku, zdravia a životov obyvateľov nášho sídliska. Na náš popud zvolal zástupca prednostu Ing. Ján Poľakovský, ktorý dočasne zastupuje prednostku a pani manželku primátora Galanty Mgr. Ladislava Maťašovského, rokovanie, kde nás aj prizval. Odohralo sa na náš návrh 5. novembra 2013 priamo za bytovým domom Hlavná 990. Tu sme navrhli vyriešenie celej dopravnej situácie podľa konceptu, ktorý by vyhovoval všetkým zainteresovaným obyvateľom. Navrhovali sme odkloniť parkovanie a prejazdovú cestu od našich bytových domov a zároveň vykompenzovať ušlé parkovacie miesta rozšírením parkoviska smerom k trávnatej ploche. Tiež sme prišli s myšlienkou vytvoriť jednosmerný prejazd, ktorý by najefektívnejšie zreguloval pohyb motorových vozidiel. Týmto spôsobom by sa vytvorilo 71 parkovací miest a krásne zelené pásmo pri susednom bytovom dome, ktorého obyvatelia kvôli prašnosti požiadali Mesto o osadenie betónových bariér. Predovšetkým  však odstránením betónových bariér sme chceli dosiahnuť lepšiu dostupnosť priestoru pri zásahu hasičov a záchranárov.

 

Predstavitelia mesta nazvali našu koncepciu amatérskou, pritom ju vyhotovili odborníci z radov Združenia občanov miest a obcí Slovenska. Zástupcovi Mesta nás oboznámili s tým, že už majú vyhotovenú vlastnú koncepciu statickej dopravy, o ktorej doteraz nik z nás obyvateľov nevedel a ktorá je už v procese vybavovania stavebného povolenia. Dokonca nás Mesto nezainteresovalo do tohto procesu, hoci sme v pozícii správcu bytového domu v centre Galanty, ktorého sa statické parkovanie bytostne dotýka.  Preto som požiadal na stretnutí pána Ing. Poľakovského, aby mi poskytol k spripomienkovaniu ich koncepciu a naopak, aby sa oboznámil dôkladnejšie s našou koncepciou a prípadne doplnil ich riešenie minimálne o vytvorenie zeleného pásma pri susednom bytovom dome, odstránenie bariér a vytvorenie jednosmerky.

 

Vzápätí sme sa dozvedeli, že  Mesto Galanta na zrealizovanie vlastnej koncepcie nemá žiadne financie. To znamená, že Mesto nie je schopné komplexne vyriešiť dopravnú situáciu na našom sídlisku. Pritom koncepcia, ktorú sme my predložili, by nestála viac ako 10 tisíc EUR, čo nie je ani 0,01 % z aktuálneho rozpočtu Mesta Galanta!!!

 

To otvára otázku, ako sa v Galante hospodári? Kam zmizli peniaze z odpredaja stavebných pozemkov pod Tescom, Billou, Kauflandom a novými rodinnými domami v minulých rokoch? Podotýkam, že len na rok 2013 je naplánovaný v rozpočte Mesta zisk z odpredaja ďalších pozemkov vo výške 251 tisíc EUR! Ako sa narába s výsledkami hospodárenia v súkromným podnikoch, ktoré sú vo vlastníctve mesta ako Bysprav, Galandia, Galaterm, Komunálne služby? Nemôžu sa ich zisky použiť na investovanie do majetku Mesta Galanty?  Prečo má Mesto pri rozpočte 10 miliónov EUR naplánované výdavky v rovnakej výške 10 miliónov EUR (!) a teda bilancia bude najskôr stratová? Prečo museli v roku 2013 narásť výdavky verejnej správy v Galante o 150 tisíc EUR oproti minulému roku a z toho na  platy ide o 19 tisíc EUR viac?

 

Škoda, že náš primátor, ním poverení riadiaci pracovníci mestského úradu a poslanci, ktorí takéto (ne)hospodárenie Mesta každoročne schvaľujú, nehľadajú zdroje v samotnom chode Mesta. Naopak, krčia ramenami a hovoria, že peniaze nie sú. Pritom len na reprezentačné materiály chce Mesto Galanta minúť tento rok až 14 tisíc Eur (!), čo bude o 8 tisíc EUR viac než minulý rok. Nečudo pri takomto prístupe, že na našom stretnutí 5. novembra prítomní poslanec Zsolt Takács a prednosta mestského úradu v Galante Ing. Ján Poľakovský  navrhli  pre nás občanov to najjednoduchšie a najhoršie možné riešenie:

 

Mesto Galanta osadí zákaz parkovania pri bytovom dome, ale nebude kompenzovať ušlé parkovacie miesta  rozšírením parkoviska smerom k trávniku. Ako kompenzáciu vyčlení pre nás parkovanie na mestskom parkovisku mimo sídliska bez zabezpečenia stráženia. Až na náš návrh Mesto vyhradí polovicu parkovacích miest, ktoré ostanú na sídlisku, výlučne pre obyvateľov priľahlého bytového domu. Podobne sa Mesto nebude zaoberať ani s kultivovaním obytnej zóny, ktorá sa už viac ako 30 rokov podobá rozbitému majerskému dvoru. Preto ponechá betónové zátarasy na prejazde. My sme  aspoň požiadali, aby boli bariéry premiestnené na vhodnejšie miesto, čo sa aj stalo. Avšak i naďalej môže ľahko dôjsť k tomu, že sa hasiči a záchranári nemusia v čas dostať na miesto činu.

 

Ako obyvatelia domu Hlavná 990 v Galante sme rozčarovaní z uvedeného prístupu Mesta Galanta k celej záležitosti. Akoby tu nebola vôľa pristupovať k problémom transparentne, komplexne a s efektívne čo sa týka verejných financií i samotného dopravného riešenia. Naopak, Mesto Galanta nám ponúklo iba polovičaté riešenie, ktoré by  nás ešte viac poškodilo, ak by sme nereagovali správne v otázke vyhradenia zostatkových parkovacích miest na sídlisku a presunu betónových bariér na vhodnejšie miesto. Stále trváme na komplexnom vyriešení dopravnej situácie za bytovými domami Hlavná 989, 990, 991 na sídlisku SNP v centre Galanty. Žiadame, aby nám Mesto odpovedalo na našu koncepciu a našlo prostriedky na zrealizovanie bezpečnej a kultivovanej dopravnej schémy, ktorá posunie dopravu ďalej od obydlí našich domov. V Meste  Galanta je na to dosť miesta a peňazí.

 

 

 


Fotogaléria k článku:

916
Autor: Miroslav Klobucnik
916
Autor: Miroslav Klobucnik
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko


Skryť všetky fotografie

Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
mimi | 07-11-2013 21:27:43
škoda len že sa najprv nevyriešilo parkovanie za bytovým domom a preto budeme musieť parkovať na Jednotáckom parkovisku.modliť sa aby som na druhý deň našla v poriadku svoje auto a ked budem musieť odniesť veci k rodičom alebo iné, môžem utekať pre auto na parkovisko,vrátiť sa k činžiaku,naložiť a môžem ísť.o nákupoch na víkend už ani nehovorím.nemá to ani hlavu ani pätu.fantázia a už len zaplakať nad tým :(

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign