Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Ako gombíkom zmeniť svet

zsjakom Dátum04. 05. 2012 14:30:30TémaZŠ J.A. Komenského
134

 

    Koľkí z nás považujú pitnú vodu za úplnú samozrejmosť? Koľkí z nás si však uvedomujú, že sú krajiny, kde voda, nieto ešte pitná, úplnou samozrejmosťou nie je?

   Aj v 21. storočí máme na svete, o ktorom si sebavedome myslíme, že mu vládneme, problémy so zabezpečením takej základnej veci, akou je primerané množstvo pitnej vody na obyvateľa.

   Nie, nehovoríme o Slovensku. My máme vody dostatok. Avšak práve ten by nás nemal robiť necitlivými na potreby iných.

   Zimbabwe- krajina s prírodnými krásami a nerastným bohatstvom, ktoré ju radia medzi najbohatšie krajiny Afriky, napriek tomu nedokáže vytrhnúť z biedy vlastných obyvateľov a využívať prírodné bohatstvá pre ich dobro. Mnohé vodné zdroje sú nevhodné na pitie, spôsobujú smrteľné hnačkové ochorenia detí. História ozbrojených konfliktov, AIDS, cholera, sucho, priemerný vek dožitia 30 rokov, smrť 12% živonarodených detí na hnačkové ochorenia- taká je realita súčasného Zimbabwe. Prvým krokom pomoci v tejto zložitej situácii je zabezpečenie pitnej vody pre ťažko skúšaných obyvateľov.

   Kto však vie a môže týmto ľuďom pomôcť? Organizáciu UNICF snáď netreba predstavovať. Jej aktivity sú známe, prezentované v médiách a zameriavajú sa na pomoc tým najbiednejším. Cieľom  tohtoročného 8. ročníka celonárodnej zbierky UNICEF Týždeň modrého gombíka je podpora vodných a sanitačných programov v Zimbabwe.

   Ako teda môžete pomôcť?

  1. Prispejte do zapečatenej modrej pokladničky UNICEF počas Týždňa modrého gombíka 14.-20. mája 2012
  2. Zašlite prázdnu SMS na číslo 844 od 1.mája 2012 do 20.júna 2012 vo všetkých mobilných sieťach, cena SMS je 2€.
  3. Zašlite ľubovoľnú sumu na účet zbierky: 20219886/6500, VS 0312.

   V našom meste sa zbierka bude konať v dňoch 17. - 18.5. 2012. V uliciach Serede stretnete dobrovoľníkov, od ktorých môžete získať modrý gombík- symbol pomoci. Jeho cena je symbolické 1€, prispieť však môžete ľubovoľnou sumou. Každý darca môže získať len jeden gombík. 1€ nie je veľa, tak ako nie je veľa jedna kvapka vody. Avšak veľa kvapiek už dokáže zázraky... Buďme súčasne trochu čarodejníkmi i skutočnými ľuďmi, ktorým nie je ľahostajný osud detí odkázaných na našu pomoc.

 

 

 

   Čo sa stane s peniazmi, ktoré darujete? Odošlú sa na účet UNICEF, následne sa v Zimbabwe použijú na financovanie:

 a, hĺbenia studní, opravovania a údržby existujúcich,

 b, zabezpečenie pitnej vody pre školy,

c, dodávania pitnej vody v cisternách tam, kde nie sú zdroje pitnej vody,

d, prípravkov na dezinfekciu a čistenie vody,

e, podpory vzdelávania o hygiene.

   Vedzte, že 20 € dokáže v Zimbabwe zaistiť filtráciu vody na obdobie 1 mesiaca na 1 škole a 200 € dokáže financovať vrt studne a inštaláciu ručnej pumpy na zaistenie pitnej vody pre celú komunitu. Veľa? Málo? Vieme doceniť význam pitnej vody?

   Nezabudnite- 17. mája 2012 v uliciach určite neobíďte dobrovoľníkov UNICEF, získajte modrý gombík a okrem dobrého pocitu vás bude hriať myšlienka, že práve vy ste pomohli urobiť svet o kúsok spravodlivejší. Netvárme sa, že sa nás to netýka, osud každého človeka je časťou osudu celého ľudstva. Urobme všetko pre to, aby bol šťastný, alebo aspoň menej nešťastný.

   

                                        


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Ľudstvo je blbé | 18-05-2012 18:54:28
Voda z vodovodu vs. balená voda

Klasický obrázok z hypermarketu. Zákazník vyberá z nákupného vozíka ťažké balenie šiestich fliaš, ukladá na pás pri pokladni a platí. Platí za vodu zabalenú v plaste. Ovplyvnený reklamami, okolím prípadne z vlastného presvedčenia volí balenú vodu v plaste pred vodovodnou vodou. Koná správne? Má zmysel kupovať balenú vodu? Je kvalitnejšia ako voda z vodovodu?

Odpoveď zaleží od toho, koho sa opýtate. Iné vám povie predstaviteľ Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a iné distribútor vodných filtrov prípadne predajca zdravých fliaš. :)

Ponúkame vám fakty a zopár odporúčaní. Názor si vytvorte sami.
Cena
Fakty:

1 meter kubický vody (1 m3) = 1000 litrov vody
priemerná cena 1000 litrov (1 m3) pitnej vody z vodovodu = 1,20 Eur
priemerná cena 1000 litrov balenej/minerálnej vody = 333 Eur (priemerná cena 1,5 litrovej fľaše minerálky = 0,50 Eur)
dospelý človek, vážiaci približne 70 kilogramov, by mal vypiť 2 - 3 litre vody denne, tj. 730 - 1095 litrov ročne

Čo z toho vyplýva:

ak vypijete priemerne 1 liter vody denne, ušetríte za rok pitím vodovodnej vody cca 120 Eur
ak vypijete priemerne 2 litre vody denne, ušetríte za rok pitím vodovodnej vody cca 240 Eur
ak vypijete priemerne 3 litre vody denne, ušetríte za rok pitím vodovodnej vody cca 360 Eur


Kvalita vody
Zaujímavosť:

Najpredávanejšou balenou vodou v USA je Aquafina (výrobca Pepsi) s 13-percentným trhovým podielom. Druhá v poradí je Dasani (výrobca Coca Cola) s 11-percentným trhovým podielom. Obe vody pochádzajú z komunálnych vodných zdojov; inými slovami dve najpredávanejšie značky balenej vody v USA obsahujú obyčajnú vodovodnú vodu zabalenú do plastových fliaš.
Coca Cole patrí slovenská značka balených vôd Bonaqua, Pepsi vlasntní značku vody Toma Natura...
Fakty:

Za všetko hovoria výsledky testu, ktorý vykonala na balených vodách a vodovodnej vode v Čechách česká nezisková organizácia Občanské sdružení spotřebitelů TEST. Tu nájdete popis testu a podrobné výsledky testu. Okrem iného sa tam dočítate aj to, že testované balené vody Sagauro (reťazec Lidl), Euroshopper (reťazec Hypernova), Toma Natura a iné obsahovali nadmerné množstvo baktérii, alebo že testovaná balená voda Bonaqua obsahovala nedovolenú cudzorodú organickú látku Benzopyrén...

Ekológia
Fakty:

na celom svete sa ročne vypije cez 200 000 000 000 litrov balenej vody
len 20% všetkých plastových fliaš sa zrecykluje, zvyšných 80% skončí na smetiskách, v prírode, v oceánoch ...
v USA 40% balených vôd pochádza z komunálnych vodných zdojov; inými slovami: až 40% balených vôd obsahuje vodovodnú vodu!


Odporúčania

Overte si kvalitu vašej vody z vodovodu. Ak máte vodu z verejného vodovodu, mala by byť zdravotne a hygienicky bezchybná, no častokrát o kvalite dodávky rozhoduje kvalita sietí. S požiadavkou na zistenie kvality pitnej vody sa možno obrátiť na akékoľvek akreditované laboratórium pre vyšetrenie pitnej vody. V rámci platených služieb vykonávajú odbery a vyšetrenie pitnej vody napr. Úrady verejného zdravotníctva, Výskumný ústav vodného hospodárstva, vodárenské spoločnosti a súkromné laboratóriá.
Ak je vaša vodovodná voda v poriadku, nechajte si ju každý rok opäť prekontrolovať. Kvalita vodného zdroja a sieti sa môže rokmi meniť.
Nepoužívajte na svoj obľúbený nápoj PET fľašu a už vôbec nie viackrát použitú. PET fľaše sú určené na jednorázove použitie a čím viac ju používate, tým väčšie je riziko vylúčenia zdraviu škodlivých ftalátov z plastu do tekutiny.
Zaobstarajte si náhradu za plastovú fľašu v podobe sklenenej alebo nerezovej fĺaše, ktoré sú ekologické a nezaťažujú životné prostredie tak ako plastové fľaše. Noste ju stále so sebou a pravidelne ju čistite.
Ak máte možnosť voľby, zvoľte si sklo pred plastom nielen pri nápojoch ale aj pri uskladnení potravín.
Je cítiť vo vašej vode z kohútika chlór? Nalejte ju do sklenenej karafy a nechajte ju nezakrytú odstáť v chladničke na niekoľko hodín. Chlór z vody postupne vypŕcha.
Ak sa aj napriek všetkému nechcete vzdať svojej obľúbenej značky balenej vody alebo minerálky, dajte radšej prednosť sklenenej fľaši. Niektorí výrobcovia dodávajú svoju vodu aj v sklenených fľašiach.
Používajte sedliacky rozum. Pite radšej vodu z rôznych zdrojov, ako len jeden druh. Dajte si občas minerálku, inokedy vodovodnú vodu, niekedy si ju môžete aj prefiltrovať. Nezabúdajte, všetkého veľa škodí. Na zdravie!

Zdroj: http://www.zdraveflase.sk/voda-z-vodovodu-vs-balena-voda/
Veeelmi pravdive | 18-05-2012 18:12:42
http://goo.gl/yhLDI

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign