Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Ak nedôjde k zmenám v Schengene teraz, nedajú sa vylúčiť v budúcnosti

Miloš MajkoDátum19. 11. 2015 22:58:01TémaTak to vidím ja...
200

Radikálne opatrenia niektorých krajín EÚ odvolávajúce sa na migračnú krízu a teroristické riziká nenechali na seba dlho čakať. Až to núti rozmýšľať, či sa jedná o náhodu a nie krok, ktorého príprava bola dlhodobá a cielená. Podľa vyjadrenia stáleho predsedu Európskej komisie Donalda Tuska je "Schenghen" v ohrození. Už takéto vyjadrenie jasne a zrozumiteľne naznačuje, že sa naozaj deje niečo vážne. Slovenská republika je v shengenskom priestore, tak isto ako ostatné krajiny V4 a ich vyčlenenie z priestoru by bolo nielen porušením základných zmlúv Únie, ale priamo by si vyžiadalo zmeny týchto zmlúv, s ktorými by ťažko krajiny súhlasili. Voľný prechod hranicami je totiž občanmi jednotlivých krajín vnímaný ako zásadný prínos členstva v EÚ.

Schengenská dohoda je čo do myšlienky naplnením slobodného pohybu v rámci EÚ. Hranice jednotlivých signatárskych štátov nie sú oplotené, nie sú na nich žiadne pasové kontroly a ľudia tak môžu prechádzať z jednej krajiny do druhej bez toho, aby si to všimli. SR je členom schengenského priestoru od zimy 2007 a dnes si už ťažko dokážeme predstaviť, že či už pri ceste do Maďarska alebo Čiech opätovne museli stáť v rade a čakať na kontrolu dokladov.

Je tu aj praktická stránka a to stav mnohých kontrolných hraničných stanovíšť - mnohé z nich by pred trvalým sprevádzkovaním nepochybne potrebovali rekonštrukciu, čo by bolo ďalšími nákladmi, s ktorými už pravdepodobne žiadna z krajín nepočítala.

Vyzerá to tak, že najnovší nápad vytvoriť tzv. miniSchengen pochádza z Holandska a znamenal by významné prekreslenie súčasnej mapy schengenského priestoru na výrazne zmenšený priestor zabezpečujúci voľný pohyb výlučne medzi štátmi Beneluxu, Nemecka a Rakúska.

Napriek tomu, že o podobe schengenského priestoru majú ministri vnútra diskutovať až zajtra, teda v piatok na stretnutí v Bruseli je nepochybné, že akékoľvek trvalé či dokonca dlhodobé úpravy obmedzujúce voľný pohyb občanov EÚ by znamenal aj významnú komplikáciu vznájomných obchodných vzťahov. A to by už EÚ bola otrasená v samotných základoch.

Je nepochybné, že niekto veľmi vysoko postavený v Bruseli si začal konečne uvedomovať, ako strašne je politika Únie odtrhnutá od reality keď bol dopustený stav, hlavne vo veci utečencov, ktorí podľa posledného vývoja začína byť vážnym bezpečnostným rizikom pre celú Úniu.

Aj keď sa podarí nateraz zažehnať zúženie schengenského priestoru, ťažko hovoriť ako bude situácia vyzerať o rok, dva či päť. K účinnému riešeniu problémov tak veľkého priestoru akým EÚ je, s tak odlišnými záujmami a množstvom krajín, ktoré sa ich snažia presadzovať sú nevyhnutné výrazné zmeny v systéme fungovania EÚ a urýchlenom návrate europolitikov a euroúradníkov späť na zem, do bežného diania v krajinách a života obyčajných ľudí.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Michal Pisarovic Michal Pisarovic | 25-11-2015 12:11:00
a prave takymito recami sa coraz blizsie dostavame k tomu ze si za nasu situaciu mozeme sami. A nikto ma nepocuva vsetci ma ignoruju a nikto to tu nechape. HALOOOOOOOOOOOO ked budete dalej takto konat a nemat vastny nazor stane sa aj z nas stat \"odpad\".
nitram | 25-11-2015 10:54:23
Pan Majko lenze atmosfera, ktora sa navodila ohladne robenia politiky je na strane zabetonovanych. Ak ma niekto patent na pravdu je velmi tazke zvitazit. samozrejme, ze su moznosti, ale tie su v dnesnej dobe chapane ako extremisticke. koniec koncov sam dobre viete z vlastnej skusenosti, ze je to nekonecny maraton bez ciela. moj osobny nazor riesenie je vsak nepublikovatelny.
Mudrci | 25-11-2015 10:28:31
Chcete vystupit z EU,dobre mate aj nejaku aspon hmlistu predstavu co by bolo dalej zo Slovenskom v dnesnom globalnom svete,niektori nechcu byt ani v NATO,tak do toho presvecte ludi,co by ste robili,keby si naaraz robilo Madarsko narok na uzemie,lebo to uz robia trosku aj teraz.Aj ked nie je z daleka vsetko v poriadku,ale Slovensku sa este neviedlo lepsie ako teraz a nastastie to tak chape aj vatsina ludi.Politici kradnu,starostovia,kradnu,legistlativa kradne,kto je to vlastne,to nie su ludia z druhej planety,to sme my vsetci.Poviem Vam jeden priklad,nedavno som ako dochodca pracoval na velkom veletrhu v Hannoveru,na velikanskom parkovisku pre takych 5000 aut.Maju to tam premyslene jedna radost,ide to ako po masle,to by vsak nesmeli tento veletrh na vstivit ludia zo Slovenska a ciastocne aj z Ciech a Talianska,co ti tam narobili za bordel,lebo jednoducho sa nechceli podriadit regulevcikom,ktorych tam bolo aspon 50.Preco to pisem,lebo skutocne si vela ludi u nas zamenuje demokraciu s anarchiou,alebo prvotne posponou spolocnostou,kde sa vsetci zisli v strede dediny a riesili situacie.Je to na ludoch demokracia a prislusnost v EU,za to nemoze.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 25-11-2015 09:51:03
nitram | 25-11-2015 09:37:01 | - ludia maju moznost mat vyznamny vplyv na chod statu a samospravy dokonca UPLNE nepopieratelny za predpokladu, ze vplyv mat chcu.
nitram | 25-11-2015 09:37:01
Tomas ved sam dobre vies, ze ludia menaju ani minimalny vplyv na chod tohto statu, samospravy a podobne. Tak potom neviem preco sa cudujes z ich frustracie? Ak spominas nase elity. Koho tym vlastne myslis? Politikov? Potom sa ale bavme o zlodejskej elite :-).Elita tohto naroda ako ju vnímam ja, drzi vyse 20 rokov hubu a tesi sa z teplych miest.
Michal P. | 25-11-2015 06:34:58
Obzrime sa na juh. Preco tie staty dopadli tak ako dpadli? Lebo sa nechali.
A ja to vidim tak ze dopadneme rovnako. Lebo sa nechame
tomáš | 24-11-2015 22:06:45
\"milujem\" toto bolestínske uvažovanie, ako nám všetci serú na hlavy, ako nám každý podráža nohy, ako nám stále niekto ubližuje, ako nám nikto nerozumie, ako naše malé, slabé, bezbranné Slovensko stále len niekto odr.... Slováci sú asi vždy len nevinné obete niečích zákerných úkladov. Niektorým nedospelým jedincom pomáhajú práve takéto stereotypy prežívať vo svete, ktorému nerozumejú, a z ktorého majú preto strach. Toto uvažovanie si dlhšie všímam u ľudí menej úspešných, menej vzdelaných a sociálne menej mobilných prakticky stále. Je to tá zmes cynizmu a irónie, ktorej výsledkom je presvedčenie, že \"obyčajný Slovák\" nemá na nič vplyv, a preto nedôveruje domácim elitám, nedôveruje vyjadreniam zo zahraničia, nedôveruje ničomu, pretože všetko je len podvod, iba čísi zištný záujem, iba peniaze, iba mocenský vplyv. Nečudujem sa, že táto situácia potom poskytuje slušné možnosti populistickým vodcom, ktorí už vedia, ako s takouto nespokojnou a mobilizovateľnou skupinou občanov pracovať. História je tehotná na poučenia. Bohužiaľ niektorí spoluobčania sú nepoučiteľní.
daniel | 24-11-2015 18:34:45
Serú na nás aj tie západné. Z Bruselu prichádzajú len zákazy a príkazy no vždy PROTI záujmom Slovenska. Denis sa už zobudil. A čo ty ? Pre
pre Denis | 24-11-2015 17:50:43
No to je ono vsetky tie staty,co si spominal sa na Slovensko z vysoka vy.....ru.
denis | 24-11-2015 16:57:44
Aj ja som už vytriezvel z toho eurooptimizmu ktorý som mal. Je na čase opustiť EU a radšej sa zbratať v rámci V4+balkán. Určite majú s nami viac spoločného HU, BG, RO, PL, CZ ako GE, GB, FR, exZSSR, alebo USA
Registrovaný Michal Pisarovic Michal Pisarovic | 23-11-2015 09:36:13
pre a je to tu | 20-11-2015 09:08:56
myslite ze ciganiu nie su europania? a sovaci? tak co potom su? ked maju slovenske obcianstvo?
nezastavam sa tiez mam nazor ze ich treba vystahovat...
len vas prispevok je nepresny
V4 integracia | 20-11-2015 09:11:11
Uz davno mali krajiny V4 riesit integraciu (este pred Schengenom) - od menovej unie az po spolocnu ochranu hranic, ci vojensku spolupracu (setrenie rozpoctov a efektivnejsia obrana).
Krajiny zapadu sa na ostatnych V4 divaju stale zvrchu,
pravidla npar. rozpoctovej discipliny sa vyzaduju pre vsetkych, ale vynimky sa uplatnili len pri zapadnych, dodrziavanie ochrany hranic Schengenu - zas boli Madari zli, ked plnili zmluvy, teraz zapad pripravuje minischengen..
Nacase vytvorit svojpravny V4 priestor, prospeje to vsetkym,
teda az na oslabene moznosti velkych krajin díktovat podmienky tym drobnym osamote..
a je to tu | 20-11-2015 09:08:56
Tak uz nestaci, ze Slovensko nam rozoberaju cigani, teraz este aj utecenci (tiez nie europan) Europu!
gulak | 20-11-2015 08:14:00
Nech si ten multi-kulturny mini Schengen strčia do prdele...
seredan | 19-11-2015 23:20:02
Zapadna kultura v plnej krase. Ked uz im tecie do topanok tak hodia kazdeho cez palubu. Cela tato EU je jedna velka pretvarka bez akehokolvek pevneho riadenia. Vytvorili si obraz akym by chceli byt namiesto toho aby to aj krok za krokom budovali.
A tu je pekny priklad ako zapadnym statom zalezi na vychodnych europanov.
UZ JE CAS ABY KAZDY POCHOPIL ZE TU KOPE KAZDY SAM ZA SEBA a MAM POCIT ZE ZATIAL TO POCHOPILO IBA MADARSKO

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign