Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

A REBOD je tu znovu

Dnes sa konalo "mimoriadne"  zastupiteľstvo, ktoré malo v programe jediný bod a to odsúhlasiť spoluprácu s firmou Rebod na priemyselnom parku v Seredi. Možno si ešte spomínate, ako zhruba pred piatimi rokmi sa táto istá firma uchádzala o spoluprácu s mestom.  Z fondov EU totiž mesto mohlo získať zhruba 180 miliónov SK na výstavbu infraštruktúry na pozemkoch tejto súkromnej firmy. Bolo tam niekoľko podmienok, ktoré mesto muselo splniť. Napríklad výstavba fabriky ktorá mala ak si dobre pamätám zamestnávať asi 150 ľudí po dobu 5 rokov. Pri porušení tejto podmienky, by mesto bolo povinné vrátiť uvedenú čiastku.

Dnes mesto pristúpilo na niečo podobné a síce, že sa bude uchádzať o dotáciu z ministerstva hospodárstva o sumu 6 miliónov eur teda 180 miliónov Sk na infraštruktúru v priemyselnom parku.  Prečo sme to vtedy neodsúhlasili ? Nuž preto, lebo zo strany niektorých poslancov o to nebol záujem a tak povediac nechceli o tom ani počuť. A div sa svete, dnes podpis veľmi podobnej zmluvy považujú za neskutočný úspech.  Jeden z poslancov, ktorý bol veľmi proti spolupráci s firmou Rebod v roku 2010 bol aj terajší primátor Tomčányi.  Dnes na zastupiteľstve tvrdil, že bol proti napríklad aj pre to, že sa jednalo o eurofondy, ktoré sú veľmi prísne kontrolované. Potom sa ale pýtam, prečo kandidoval za primátora, keď sa bojí eurofondov. Bývalý primátor Vranovič získal pre mesto z eurofondov zhruba 100 miliónov Sk. Obnovili sa za to dve školy. Fándlyho škola a Komenského škola a taktiež sa vybudovalo nové námestie. A okrem toho, aj v uplynulých 4 rokoch to znamená za primátorovania  Tomčányiho sme sa uchádzali o zdroje z EU. 

Ďaľší argument, ktorý dnes spomenul bol ten, že firma Rebod rokovala s potencionálnym investorom, ktorý chcel v priemyselnom parku vyrábať džusy. Vraj to bola "blbosť", lebo podľa vyjadrenia viceprimátora Veselického, ktoré mi včera povedal, to nemohlo obstáť, lebo džusov na trhu je veľa. Pýtam sa, kde sa mala postaviť fabrika na džusy? na Skalnatom plese v Tatrách , alebo v oblasti kde sa urodia jablká, hrušky, hrozno marhule a tak ďalej? A že je na trhu džusov plno? Aj vína je plno. A určite viac druhov a odrôd ako džusov a za posledných 5 rokov som nepočul o vinárstve, ktoré by skrachovalo.

Možno si niekto spomína na debatu, ktorá sa odohrala v reštaurácii v Seredi, ktorú priniesli aj SOL. Na jednej strane som spolu s vtedajším viceprimátorom Petrom Rampašekom obhajoval spoluprácu s firmou Rebod a na druhej strane bol proti spolupráci vtedajší poslanec Tomčányi a Kyselý. Veľmi živo si spomínam ako Martin vyťahoval papiere formátu  A4 a  na kameru ukazoval ako v roku 2008 odišlo zo Slovenska toľko a toľko investorov, ako v roku 2009 odišlo toľko investorov a koho tam my dotiahneme, keď ich toľko odchádza. Vtedy som oponoval tým, že je pravda, že je kríza, ale že šťastie praje pripraveným. To znamená, že kríza prejde a potom investori prídu tam, kde budú mať najlepšie podmienky To znamená dostatočný priestor a vybudovanú infraštruktúru. Priestor v tomto prípade bol dostatočný, zhruba 220 hektárov a inraštruktúru sme mohli vybudovať z fondov EU. Nech už to bolo akokoľvek. Jedna vec je však istá. Tým, že sme nepodali žiadosť o dotáciu, nedostali sme nič. Pokiaľ mám správne info, mesto Trnava si dalo žiadosť o dotáciu a aj ju dostalo, nič nevracali a zabezpečili pre vlastných obyvateľov investora, ktorý vytvoril množstvo pracovných príležitostí. My sme mohli podať aspoň žiadosť, mohli sme podpísať zmluvu o spolupráci s firmou Rebod a zatiaľ táto firma mohla hľadať aj iných investorov ako výrobcov džusov, ak tak veľmi niekomu prekážal. Podľa vyjadrenia ministrerstva sa predpokladalo, že od podania prihlášky do vybratia toho, kto nakoniec dotáciu dostane uplynie doba asi 3/4 roka až rok. Počas tejto doby bolo v absolútnom záujme firmy Rebod, aby našla poprípade aj iného investora ako výrobcu džusov.

Podľa vyjadrenia z ministerstva od okamihu podania žiadosti po dobu kedy by sme skutočne začali čerpať pridelené prostriedky mestu nehrozilo vôbec nič. Mohli sme kedykoľvek, bez akejkoľvek sankcie od zmluvy s ministerstvom i firmou Rebod odstúpiť. Teda po dobu možno roka. Ďalej vybudovanie inžinierských sietí tiež by trvalo možno rok , alebo i viac. Počas tejto doby, sa stále mohli hľadať potencionálni investori.  My sme im však zmietnutím zo stola nedali žiadnu šancu. A ani obyvateľom mesta, aby si našli zamestnanie v Seredi a nemuseli dochádzať do Bratislavy alebo Trnavy či Nitry.

A ako to celé prebiehalo?  Keď začalo zastupiteľstvo, kde sa o tom rokovalo, a začala rozprava o tomto tak vážnom bode, po nejakej chvíli, poslanec Tomčányi vystupujúci proti tejto zmluve dal procedurálny návrh, aby sa ukončila debata a aby sa hlasovalo o tejto zmluve. Potom prišlo na rad samotné hlasovanie. Zaujímavé, že vtedy poslanec Tomčányi, ktorý celú dobu vystupoval proti zmluve už nehlasoval proti zmluve, ale sa zdržal.

Na včerajšom rokovaní ohľadne spolupráce  sa zástupca firmy Rebod vyjadril, že tiež ľutuje, že sa vtedy zmluva nepodpísala, lebo firma Samsung Voderady by bola nie vo Voderadoch ale v Seredi.

A na záver perlička. Prečo štát podporuje budovanie infraštruktúry v priemyselných parkoch. Predkladám vám na posúdenie časť z dôvodovej správy, ktorú sme dostali ako materiál na prerokovanie: Tu je jasne vidieť, že keby sme mali priemyselnú zónu pripravenú spolu s infraštruktúrou, mohli sme byť úspešný a prilákať aj iných oveľa väčších investorov ako je Lidl.

Dôvody realizácie investičného zámeru mesta a podania žiadosti o poskytnutie dotácie podľa zákona na základe „Výzvy“ sú nasledovné:

Slovenská republika v súčasnosti nedisponuje adekvátnym infraštruktúrnym vybavením a podmienkami v podobe priemyselných zón, ktoré by kapacitne dokázali pokryť potreby veľkých investorov. Nedávne prípady investorov ako Mobis Slovakia, Nexen Tyres či Apollo Tyres, teda investorov požadujúcich minimálny rozsah kvalitne pripravenej priemyselnej technickej infraštruktúry vo výmerách nad 100 ha a ktorí sa definitívne rozhodli umiestniť svoje investície mimo územia Slovenskej republiky, dokazujú potrebu prípravy takéhoto územia pre investorov veľkého rozmeru.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
obcan | 14-05-2015 10:37:30
ved vtedy ked bol martin poslanec tak musel byt proti , lebo to nemal pri sebe este prednostu krajcovica ktory by mu to dovolil. Ved tu je dobre len to co povie on, lebo on nie je len hocijaky manager ale sikovny. Tak to veru je
Jozef | 13-05-2015 14:32:27
Takze uznesenie z pred 5 rokov.

A. Neschvaľuje
1. Zmluvu o spolupráci medzi Mestom Sereď a spoločnosťou REBOD SK a.s. pre vznik a rozvoj priemyselného parku „Zelený park Sereď , Nový Majer“
Hlasovanie: prítomných 18, za 7, proti 3, zdržalo sa 8

a si predstav p. Kurbel - za.
proti - Kysely, Tvrdik, Veselicky.
M.T. zdrzal sa, aj napriek tomu, ze jeho proceduralny navrh o garanciach Rebodu bol schvaleny.
PIPK | 13-05-2015 14:10:46
..skúste si zohnať uznesenie s pred piatich rokov ako hovorí pán Kurbel a skontrolovať hlasovanie aj pána Kurbela.Dokonca myslím,že sa zastupiteľstvá už nahrávali..a potom by som chcela počuť jeho reakciu,keď sa bude počuť ako to \"obhajoval\"...
pre vas | 13-05-2015 14:08:49
nieže nevracajte sa do minulosti, ale treba a tisíckrát sa vracať k tomu čo tu dávno mohlo byť a čo neodhlasovali tí ktorí sa teraz buchajú do prs čo dokázali. Len nech to počúvajú dokola strčila by som hlavu do vpiesku na ich mieste jak pštros od´hamby. Pán Kurbel super vysvetlenie , len že ste sa dali takto odbyť , že nevracajme sa do minulosti. No by som im dala. -bože kto zase za to dostane čo?
onanym | 13-05-2015 14:00:29
Naozaj zaujimava skutocnost... Naozaj by ma zaujimalo, preco to nevyslo predtym... Zeby bolo daco \"medzi riadkami\"? ...
anonym | 13-05-2015 13:56:58
P.Majko ved ste na tom zastupitelstve boli\'tak ste poculi v com bola v minulosti nevyhoda a preco vtedy s tym nesuhlasili.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 13-05-2015 13:18:05
Krotit sa musia vsetci. Hlavne ti, ktori akosi ZABUDAJU na to, ze tu niekto napisal urcite fakty a ten niekto nie je bezdomovcom ci fetakom (aj ked ani tym ich prava neuberam), ale poslancom MsZ, ktory bol pri veci ako VTEDY, tak TERAZ. Takze asi \"trosku\" predsa len tusi, o com to bolo.

Neviem ako Vy a ako ostatni obcania, ale ja chcem aby ludia poznali pravdu. Vychadzajuc z faktov a tak je potrebne vypocut si aj druhu stranu.

Pokial vsak viem, (ospravedlnujem sa za svoju drzost, ale bol som aj ja pritomny pri veci aj vtedy a aj teraz) druha strana viac krat za sebou tvrdila, ze sa netreba vracat do minulosti. Opakujem, minulost je mimoriadne dolezita pre buducnost, nakolko buducnost z minulosti vychadza a STAVIA na nej. A ja viem (ze to viete aj Vy ;-) ze na nej stavia uplne a vyborne.

Takze, co takto vyjadrenie tej druhej strany - teda pana primatora? Nie je prave v tom krasa demokracie, ked si ludia mozu vypocut viac nazorov a sami vybrat to, co povazuju za presvedcive a vyargumentovane?
Pavol Kurbel | 13-05-2015 13:17:52
To, čo mi vadilo na prístupe k tomuto prípadu spred 5 tich rokov je, že sme firme Rebod ani nedali šancu. Mohli sme im poskytnúť zhruba rok, aby ukázali čo dokážu a potom, keby sme neboli s výsledkami spokojní, sme mohli od zmlúv bez akéhokoľvek rizika a sankcií odstúpiť. Nepopieram, že každý poslanec má právo na svoj názor, ale jeho názor by mal byť v súlade s potrebami mesta. Tu bola možnosť získať niečo pre mesto, my sme to však zmietli zo stola ešte predtým, ako sme sa postavili na štart.
pre jozef | 13-05-2015 12:39:29
Vy by ste sa mal krotit,ved nepoznate vobec o aku zmluvu sa jednalo vtedy a o aku zmluvu sa jedna teraz.Je zaujimave,ze vtedy poslanci hlasovali proti a teraz za,takze ,takze vtedy to mali poslanci v rukach a teraz teraz tiez.A Vasa sekcia? Este cakam ,kto sa z Vas este ozve.Vasu objektivitu ste uz davno stratili.
anonym | 13-05-2015 11:57:13
Vcera bolo zastupitelstvo v priamom prenose a primator vysvetlil podmienky vtedy a teraz.
Jozef | 13-05-2015 11:55:55
\"Je fajn\\\'ze par ludi najde pracu\"

nekric hop. Co sa za tych cca 5 rokov zmenilo, ze sudruhovia zmenili nazor?
Keby to odsuhlasili vtedy, uz mohlo mat par ludi pracu.
Teraz treba najprv ziskat fondy, vybudovat infrastrukturu a medzitym pohladat investora, ktory bude ochotny prist do Serede a dat tu pracu ludom.
A ako to tak sledujem, tak sa investori o nas priam az biju.
anonym | 13-05-2015 11:53:44
Pri citani tohoto clanku ma zaujalo jedna vec,citujem,po dobu 5.rokov zamestnavat aspon 150 ludi,inak eurofondy nazpat.Ked tomu tak bolo necudujem sa,ze na to mesto nepristupulo,teraz,ako Vy sam pan Kurbel pisete,podobnu zmluvu prijalo.Kedze nenapisete presne o aku zmluvu sa jednalo a o aku zmluvu sa jedna teraz,je tato kritika neopodstatnema,a je zavadzajuca.
anonym | 13-05-2015 11:46:36
Kto ma iny nazor od toho vasho tak je neschopak?Na tom je vidiet o com to tu cele je.
pre anonym | 13-05-2015 11:37:48
Ty si asi jeden s tych neschopakov ,co neustale potapaju toto mesto.....
anonym | 13-05-2015 11:22:21
Je fajn\'ze par ludi najde pracu.Nebolo vtedy,bude teraz,treba to podporit.Vam ide zasa o co?Uz len zo zvyku kopat !
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 13-05-2015 10:39:32
Velmi, naozaj velmi zaujimave informacie. A nepochadzaju od anonymneho diskutujuceho, ktory by mal zaujem mlzit ci niekomu skodit.

Poslanec Kurbel uviedol fakty - na vcerajsom zasadani chcel diskutovat, no bol zastavovany s tym, ze sa netreba vracat do minulosti.

Ta je ale pre buducnost podstatna viac, ako si mozno dnes vela ludi uvedomuje...

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign