Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

23. november od revolúcie je za nami...

Miloš MajkoDátum01. 12. 2012 18:33:23Téma17. november 1989
24

Do dnešného dňa sme zažili už dvadsať tri  novembrov a tým aj osláv výročí  Nežnej revolúcie. Ako ten tohtoročný   a v našej histórii významný mesiac hodnotí  jeden z najvýznamnejších aktérov  revolúcie  Ján Budaj?

A nielen o tom sa na kameru pre  našich divákov  pán   Budaj rozhovoril včera pri dobrej večeri v jednej z bratislavských reštaurácií. A zamyslel sa nielen nad minulosťou, ale aj nad budúcnosťou, ktorú neodvratne prináša vývoj v spoločnosti.

 

 


Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
a zmenili sa odvtedy niektoré metódy ŠtB? | 04-12-2012 14:45:18
Konšpiračný byt

Peter Pčolinský v pondelok priznal, že Ágh bol od začiatku medzi aktivistami, ktorí protesty Gorila pripravovali.

„Hovoril, že má dcéru a záleží mu na tom, aby vyrastala v lepšej krajine. Neskôr som zistil, kto to je. Z môjho pohľadu zbieral informácie,“ hovorí Pčolinský. Tvrdí, že v tom čase o Ághových motívoch nerozmýšľal.

Na schôdzku s Kočnerom ho vraj Ágh vylákal asi po treťom proteste. Pčolinský vraví, že nevedel, za kým ide.

„Ágh prišiel za mnou, že by sa chcel stretnúť jeden jeho známy, ktorý tiež podporuje protesty. Naložil ma do auta a išli sme na Mýtnu ulicu, kde má Kočner nejakú budovu. Bol to v podstate holobyt, kde bola len sedačka a kuchynská linka. A bol tam Kočner.“

Vedľa budovy Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici je bytovka, ktorú postavila Kočnerova firma.

Debatu podľa Pčolinského viedol Kočner, ktorý sa pýtal, o čo sa aktivisti snažia. Hovoril o tom, že politici sú zlí a Trnka je dobrý. „V podstate nič nechcel.“


Na proteste Occupy GP sa Ágh zúčastňoval zo začiatku.

„Áno. Bol tam ako bežný účastník. Do organizovania OGP nemal prístup. Po 12. máji sa vyparil,“ potvrdil organizátor Filip Rázga. Odpovedal len cez SMS s vysvetlením, že je v zahraničí.

Na fotkách z protestov Ágh postáva pred budovou prokuratúry a píše na chodník jedno z hesiel.

Ďalšia fotografia ho zachytáva na stretnutí aktivistov pred protestom Global Evolution Day, ktorý bol práve 12. mája. Ideou akcie bolo vyjadriť nespokojnosť s rozdelením moci, bohatstva a veľkými sociálnymi rozdielmi.

Ágh sa v pondelok k svojim aktivitám nechcel vyjadrovať. Rovnako ani k organizovaniu schôdzky u Kočnera.

Occupy GP bol najdlhšie trvajúcim protestom na Slovensku. Aktivisti pred budovou prokuratúry poukazovali na nevyriešené kauzy.

Za protestom boli najmä bežní ľudia, ktorí chceli nadviazať na protesty Gorila. Bývalý šéf prokuratúry Trnka im počas protestov robil prieky.

Hoci niektorí aktivisti pred prokuratúrou stále vystupujú, podľa Rázgu sa akcia 15. novembra skončila. „Tieto veci idú mimo mojej osoby a dištancujem sa od nich,“ dodal Rázga.
hombre | 03-12-2012 21:06:02
Trochu mi lezú na nervy diskutéri, čo sa tu ozývajú, čo mal alebo nemal J.Budaj robiť. Hlavne tí, ktorí v tom čase vnímali že sa v spoločnosti dejú nejaké zmeny len preto, že namiesto večerníčkov bežali okrúhle stoly. Chybou v tých časoch bola skutočne naivita a nepozornosť, že OF ale aj VPN pripustili do svojich radov infiltráciu nevydostených komančov (Mečiar, náš p. prezident Ivan Seatovič a pod.) V prvých slobodných voľbách som kandidoval do FZ za VPN. Vtedy všetci kandidáti boli na spoločnom zhromaždení vyzvaní na danie súhlasu na lustráciu o spolupráci s ŠTB. Tam som doplnil požiadavku, aby sa tak stalo aj na členstvo v KSČ. A čuduj sa svete, nastalo nepríjemné ticho a takmer nulová podpora pre tento návrh. Viac, myslím netreba vysvetlovať. Mne to stačilo, aby som sa namieste vzdal kandidatúry. O to ľahšie som prežíval niektoré udalosti, ktoré sa potom na Slovenskej politickej scéne diali.
Robo | 03-12-2012 20:41:22
Janko Budaj bol, je a bude rozporuplná osobnosť našich dejín... Bol a je človekom dvoch tvári a ak chcete poznať pravdu pán Majko, nepočúvajte len Jana ale urobte si obraz i z rozhovorov s jeho "spolurevulucionármi" resp. s ľuďmi, ktorí pred 89-tym rokom robili v ŠTB a Jana mali "pod palcom" Pretože ak sa robí objektívna reportáž, treba vypočuť obe strany......
Kto si fakt myslí, že 89-ty bol zinscenovaný komunistami, je na veľkom omyle... A Jano to tiež vie... To že sa to celú potom v 90-tom "skur.ilo" je aj zásluhou vtedajšieho OF A VPN, pretože nekonali razantne a vo funkciách resp. vo vedení podnikov nechali bývalých komančov... A Jano má na tom tiež svoj podieľ viny... A nech netára sprostosti, že ho odstavili, pretože chcel spravodlivosť, morálku a čo ja viem čo - odstavil sa sám, pretože bol aký bol....
gulak | 03-12-2012 14:19:09
Keby si bol istý svojou čistotou,tak by nazaliezol do prepadliska dejín-aj v Čechách panuje mýtus o čistote Havla,o jeho neohrozenom boji voči komančom,ale pravda je niekde inde
anonym | 03-12-2012 11:58:40
naco vylizal v 89 do ulic, tam mal byt skovany kde je teraz lepsie by spravil.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 02-12-2012 22:08:45
Jedna vec je co sa moze verejnost dozvediet zo zverejnenych zaznamov a druha z dokumentov STB.

Nieco z diskusie pod materialmi aj v medizch, ktore sa tejto problematike venovali podrobne:

Vychádzam zo zborníka dokumentov "1988 - rok pred zmenou". Vydal ÚPN, zostavil Peter Balun. Ide o doslovný prepis dokumentov XII. správy ZNB Bratislava, Informácií ŠtB Bratislava o štátnobezpečnostnej situácii po línii vnútorného protivníka atď. Sú tam aj konkrétne opatrenia proti disidentom. Napríklad takéto:
"Spravodajsko-taktické opatrenie k Jánovi BUDAJOVI, objektovi JOHN, zamestnaný ako kurič, iniciátorovi vydania materiálu NAHLAS-BRATISLAVA. Menovaný ďalej pokračoval vo svojej negatívnej činnosti s cieľom zneužiť ochranársku verejnosti v ekologickej oblasti pre svoje reakčné zámery. PVO (preventívno-výchovné opatrenie) bolo uskutočnené utajenou formou zaslaním anonymných listov do prostredia Slov. zväzu ochrancov prírody a krajiny, v ktorých bolo poukázané na opozičné zmýšľanie BUDAJA a na jeho reakčnú činnosť, s cieľom kompromitácie v danom prostredí. Účinnosť realizovaného PVO je kontrolovaná agentúrno-operatívnymi prostriedkami." (str. 195)

dokumenty ŠtB 2
Úlohy na úseku rozpracovania prípadov
ZPS JOHN (krycie meno Jána Budaja) - vedené na predstaviteľov opozície z mladšej generácie, ktoré svojím konaním zneužívajú oblasť ekológie. Cieľom rozpracovania je dostať tieto osoby do izolácie a zabrániť ich snahám o spolitizovanie tohto problému a jeho zneužitie.
a/ V súčinnosti so straníckymi a štátnymi orgánmi a SZOPK realizovať prijatie PVO k objektovi JOHN a celej skupine aktívne činnej pri vydaní publikácie NAHLAS/BRATISLAVA, s cieľom ich diskreditácie a zabránenia v ďalšej nepriateľskej činnosti. Termín: I. štvrťrok. Zodpovedný: náčelník 2. odboru
b/ Presadiť sa spravodajsky v tomto zoskupení, získať prehľad o ich zámeroch a včas prijímať opatrenia k zabráneniu ich činnosti. Izolovať objekta JOHN (Budaj) a CHEMIK (Pavol Šremer) a nedovoliť, aby legálne štruktúry zneužívali pre svoje zámery najmä v prostredí mládeže. Na byte objekta JOHN zaviesť STÚ DIAGRAM (priestorové odpočúvacie zariadenie). Termín: rozklad. opatrenia priebežne, STÚ zaviesť v 1. polroku 1988. Zodpovedný: VSRŠ 1. oddelenia. (str. 148)

dokumenty ŠtB 3
Ale k podstate. Predpokladám že ste sa pozastavili nad tým, že ŠtB Budaja hodnotila ako jednu z najnebezpečnejších NO (nepriateľských osôb).
Pozrite si v zborníku strany 137 - 139. Je to plán hlavných úloh XII. správy ZNB (vnútorný nepriateľ).
5 odsekov v zozname úloh je venovaných skupine ADVOKÁT, MIKI, RENEGÁT, PASKVIL a hrozbe ich spojenia. (Sú to Čarnogurský, Mikloško, Kusý a Šimečka). Tu mala ŠtB 3 tajných spolupracovníkov: ALEŠ, IRIS a SENECKÝ.
1 odsek sa venuje akcii ESER (Dubček). Okolo neho boli štyria tajní spolupracovníci.
4 odseky sa venujú akcii JOHN (Budaj), kde sa nariaďuje odposluch a domová prehliadka u Budaja, preveriť Mikuláša Hubu a zisťovať jeho negatívne pôsobenie na SZOPK. V tomto prostredí ochrancov prírody ŠtB nemala tajných spolupracovíkov, lebo si dáva úlohu: "zo stykovej báze objekta JOHN a členskej základne SZOPK typovať osoby vhodné na spravodajské využitie".
Niekoľko úloh sa týka ešte samizdatu FRAGMENT, slobodným výtvarníkom a dohľadu nad študentskými internátmi.

Z tohoto zoznamu úloha sa dá celkom presne vydedukovať, kto robil komunistom v Bratislave najväčšie problémy. Čarnogurský, Mikloško (kresťania), Kusý, Šimečka (bývalí marxisti), Budaj a Huba (ochranári), a samozrejme izolovaná a paralyzovaná legenda roku 1968, Alexander Dubček. Mimochodom, napriek svojim takmer nulovým aktivitám (nemal šancu...) bol Dubček vedený ako Nepriateľská osoba 1. stupňa. Ostatní boli vedení ako NO 2. stupňa.

Čo považujete za dôveryhodnejšie dôkazy o Budajovej minulosti: tieto podrobné zoznamy hlavných úloh ŠtB, alebo holý fakt, že "na cibulkovi" vám pri zadaní mena Budaj vyhodí kategóriu A - agent?
hombre | 02-12-2012 21:35:55
Dnes popoludní na rádiu Slovensko bola odvysielaná diskusia venovaná obdobiu rozpadu ČSFR (roky 1991-92). Diskutovali bývalí protagonisti VPN pp. Zemko a F.Mikloško. Obaja sú dnes už mimo politického života. Avšak to, čo som si vypočul je v ideálnej zhode s tým čo hovorí J.Budaj vo videu a pritom oba dokumenty vznikli nezávisle na sebe. Oplatí sa, pozrieť si to video celé a potom skonfrontovať so súčasnou realitou...
hovorí o Janovi Budajovi Fedor Gál: | 02-12-2012 21:32:58
Konšpiračným teóriám nahrávajú aj reči aktérov novembra, minimálne Jána Budaja, ktorý hovorí o dohode medzi komunistami a vedením Občianskeho fóra...

Neboli žiadne, ale to môžete Janovi vysvetľovať, koľko chcete. Nebolo väčších idiotov v politike, ako boli VPN a OF. Všetky naše zásadné rokovania boli za prítomnosti novinárov. Tajná dohoda, o ktorej hovorí Ján Budaj, boli normálne rozhovory za okrúhlym stolom, z ktorých sa neskôr zverejnili autentické prepisy. Problém je inde - v lustráciách, ktorými Jano Budaj neprešiel. O tejto téme sa mi však fakt už nechce hovoriť.

celý rozhovor:http://www.oks.sk/article.php?1021
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 02-12-2012 21:15:20
gulak | 02-12-2012 18:55:32 | - ja ano. Aj Vy?
gulak | 02-12-2012 18:55:32
Nebol odstavený,ale odstúpil a viete prečo?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 02-12-2012 16:15:48
Zije v rovnakom svete, ako Vy alebo ja. Nepaci sa mu a preto robi vsetko pre zmenu. Co robite Vy (ak sa aj Vam nepaci) okrem prispevku v diskusii na SOL?

Co tak zamysliet sa nad tym, preco bol odstaveny kratko po revolucii? Pripadne, kym bol odstaveny. Odpoved na otazku preco uz asi pride sama...
tadaa | 02-12-2012 12:22:48
politicka mrtvola...
On zije v inom svete

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign