Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Príspevok Rastislava Petroviča do diskusie o kaštieli.

redakcia SOLDátum07. 11. 2018 20:43:14TémaAktuálne témy

Rastislav Petrovič | Malá poznámka ku kandidátom na primátora. Jeden má obnovu kaštieľa vo svojom volebnom programe (aspoň nejaká vízia?), druhý tvrdí, že na Seredi nám stále záleží (komu? a aj na kaštieli?) a kandidátka kaštieľ nespomína (možno zabudla?). Pred 8-rokmi z deviatich kandidátov na primátora ho len jeden nemal vo volebnom programe. Súčasný ho mal na 2.mieste hneď po amfiteátri.

Faktická poznámka pre L.V. Zámockú vináreň zatvorili v lete 1988 nie kvôli zlej statike, ale kvôli požiadavke š.p. Pamiatkostav Žilina, ktorý požadoval uvoľniť celú budovu kaštieľa na generálnu rekonštrukciu. Keď sa v roku 1982 zistil vo vinárni problém so statikou, statici PÚK-u Bratislava vypracovali projekt (ten bol v archíve MsÚ, ak ho už nevyhodili) podľa ktorého v ZIPP-ke vyrobili podpornú konštrukciu (tá je tam dodnes, ešte ju nikto neukradol). A tak vináreň bez problémov fungovala až do spomínaného roku 1988 (chodil som tam na obedové menu). Ozaj už bolo 30. výročie zrušenia vinárne.

Čo hovoria seredskí realitní makléri, aká je reálna predajnosť kaštieľa serióznemu súkromnému vlastníkovi? Podľa mňa žiadna, ak by bola, už dávno by bol kaštieľ predaný ešte v čase, keď bol v lepšom stave, ako je dnes. Kedysi ho mesto ponúkalo za korunu. Rôznych záujemcov tu bolo už dosť, knieža Anoškin, španielsky futbalista, dolnostredskí podnikatelia, írsky manažér zo Šintavy a i. Vranovič ho chcel predať austrálskemu Slovákovi, aby mesto odbremenil od starostí (dobrý úmysel, ale zlý výsledok). Rokovali o tom aj špeciálne zriadené mestské komisie. A nepredal sa. A teraz keď už padajú celé múry sa predá?

Tretia šanca pre kaštieľ padla. Prečo, to pozná asi len ministerstvo kultúry a primátor. Každý to interpretuje po svojom. Faktom je, že ministerská komisia MK SR z 30 projektov vybrala 9, z nich len Sereď nestihla včas ukončiť verejné obstarávanie (Stihol to Hlohovec, Holíč, Levoča, Trnava, Bojná...). Mesto malo dosť 863 tisíc eur a podľa predloženého projektu malo ešte zo svojho rozpočtu dať 218 tisíc eur.

Využije mesto štvrtú šancu? A bude ešte? To je vo hviezdach.

Seredan má s tým praktizujúcim heslom u volených zástupcov mesta asi pravdu. Minimálne 20 rokov počúvam od vedenia mesta ako sa to nedá, ale ešte ani jeden z doterajších štatutárov mesta neprišiel s tým ako sa to dá. Aby mesto ako majiteľ kaštieľa dávalo pravidelne ročne nejakú čiastku na údržbu a nevyhnutné opravy, ktorá by neohrozila celkový rozpočet mesta. Nedá sa to? Nechce sa to? Paradoxne dvojnásobný primátor Vranovič aj Tomčányi sa v tomto riešení zhodujú, nedá sa to!

Po roku 2007 sme spolu s Julom Matisom Vranovičovi navrhovali využívať tzv. „salámovú metódu“ ako to vo videu nazval Zs. Takács z Galanty. Vranovič vtedy vyslovil otázku, to by sme ten kaštieľ opravovali 33 rokov? Ak si predstavíme, že by sa ročne obnovili 2 miestnosti, tak dnes za posledných 25 rokov by sme mali obnovených 50. Teraz máme 2, aj tie nie sú ešte stále dokončené. Práce na kaštieli iniciovali a zabezpečovali členovia občianskeho združenia Vodný Hrad v roku 2009 ešte za Vranoviča. Ten dal do bastióna priviesť aj elektrinu a za jeho éry vypracoval Ing. arch. Hučko projekt uskutočniteľnosti obnovy kaštieľa (aj ten by mali mať v archíve MsÚ). Vo volebnom roku 2010 Vranovič práce zastavil, presný dôvod nepoznám a preto nebudem špekulovať prečo. Členovia OZ Vodný Hrad vyčistili kazematy bastióna, priľahlé priestory ako aj poschodie bastióna. Mesto poskytlo kontajnery na odpad. Pokračovalo sa aj za éry Tomčányiho v rokoch 2011 – 2013. Prispelo mesto, MK SR, OZ Vodný Hrad, Seredský cukrovar a na dokončenie fasády požičal svoje súkromné peniaze Julo Matis. Aj zelené plechové dvere vedľa bastióna zaplatilo OZ Vodný Hrad, plechové dvere vedľa prejazdu daroval vtedajší poslanec Sidor.

Ozaj, čo keby sme sa ako občania poskladali na obnovu, na jednotlivé časti kaštieľa, niekto kúpi jedno okno, kto môže dá viacej, niekto zasponzoruje múr na prízemí vedľa bastióna, niekto prispeje na štítovú stenu pri amfíku, niekto kúpi dvere do vinárne, na dlažbu, na tehly, na škridly...a každý darca tam bude mať pamätnú tabuľku s poďakovaním mesta ako vlastníka, kto dá viac môže mať aj väčšiu mramorovú alebo bronzovú. Kto nedá peniaze by si to mohol dôjsť aj nejako odpracovať. Grafiťáci by nafarbili dvere a okná, aby bol z toho nejaký osoh. Mohla by sa vyhlásiť celomestská súťaž kto dá viac, zapojili by sa jednotlivci a kolektívy, mohli súťažiť jednotlivé domy, činžiaky, či celé ulice, alebo firmy Amazon proti Lidlu a pod... to som trochu odbočil.

V roku 2013 sa na podnet zvonka (od firmy Pamarch, nie z mesta) začal pripravovať projekt obnovy tzv. centrálnej časti kaštieľa (bastión a priľahlé časti krídel). Podklady pre projektantov zdarma vypracoval a mestu poskytol Ondrej Kurbel. Keďže obnova pamiatky je finančne náročná vec, projektanti vymysleli, aby sa obnova centrálnej časti rozdelila do 2 samostatných projektov. Projekt Ing. arch. Kačalu sa mal financovať z eurofondov a strecha a časť zalomeného krídla z nórskych fondov. Mesto malo dostať 2,4 mil. eur z eurofondov a 400 tisíc z nórskych fondov (podľa odhadu). Keďže sa projekt Ing. Kijaničku na nórske fondy dorábal neskoršie, ukázalo sa, že odhad bol o 300 tisíc eur nižší. Potom došlo k tomu, že verejné obstarávanie na obnovu z eurofondov jeden z účastníkov, ktorý neuspel zmaril a tak žiadny z uchádzačov neuspel a mesto prišlo o 2,4 mil. eur. V hre boli ešte nórske fondy, ale aj tam sa situácia opakovala, napokon jeden z uchádzačov uspel, ale čas na realizáciu sa skrátil na pol roka a z rozpočtu bolo treba doplatiť ešte spomínaných 300 tisíc eur, čo poslanci neodhlasovali. (Projekt Ing. Kijaničku sa opätovne použil v roku 2017 na MK SR, kde mesto opätovne neuspelo.) 

Zaujímavé je, že v čase, keď ešte nebolo jasné, ako dopadnú „fondy“ vyslovil prednosta obavu, že ak sa aj kaštieľ opraví, kto bude potom platiť tie obrovské náklady na údržbu, energie a poistky. Neskôr túto rétoriku prevzal aj primátor a viceprimátor a dnes ju používa nielen mestská trojka (ako ich prezývajú), ale čítam ju aj v týchto komentároch. (Potom bolo ešte z mesta počuť, že je vlastne dobre, že to tak dopadlo, lebo mesto ušetrilo tisíce eur. A ušetrila aj vláda, lebo aj tá mala na to prispieť.)

Podobne je to aj pri argumentoch, že máme iné problémy (škôlky, cesty, strechy kanalizáciu a i. ). Áno máme. Žeby ich v Kopčanoch, Bučanoch, Chtelnici, Holíči, Hlohovci, Malackách, Snine, Galante a inde nemali? V Galante si mesto zobralo úver 200 tisíc eur, aby v tomto roku opravili strechu hlavného krídla neogotického kaštieľa. Strechy si opravili aj na chtelnickom kaštieli, lebo každý vlastník nehnuteľnosti vie, že strecha je „základ“ aby do nej netieklo a nerozpadla sa. Aj v Hlohovci začali strechou, obnovili časť interiéru a fasád, vydláždili nádvorie, vybudovali prístupovú komunikáciu a siete. Za súčasného primátora s podporou poslancov investovali do zámku 2,6 mil. eur, pričom MK SR im poskytlo len 800 tisíc eur. Mesto Malacky investovalo do svojho kaštieľa za posledné 4 roky čiastky 200 – 400 tisíc eur ročne. Asi sa riadia heslom „Na kaštieli nám záleží!“

Koľko rokov bude ešte prebiehať verejná diskusia o kaštieli, či má mesto ako sa v Seredi hovorí pustit péri aspoň na strechu a na ríny?

Ináč ku kaštieľu som sa už vyjadroval aj pred rokom, pozri: http://www.seredonline.sk/clanky/tretia-sanca-pre-kastiel/

A návrh na zbúranie kaštieľa, aj to tu už bolo, história sa opakuje. Pokiaľ ho neskartovali, mal by sa v archíve mesta nachádzať list, ktorým mesto Sereď požiadalo Pamiatkový úrad, aby zrušil pamiatkovú ochranu kaštieľa. Kaštieľ sa mal zbúrať a na jeho mieste sa okrem mestského parku mala rozprestierať nová vilová štvrť. A mohlo byť po probléme. Pamiatkový úrad ale pamiatkovú ochranu kaštieľa nezrušil.

História sa opakuje. Aj počas druhej svetovej vojny si niektorí občania chceli odkrojiť z parku stavebné parcely, veď to bol židovský majetok.

V septembri t.r. pripomenul Krajský pamiatkový úrad Trnava mestu, že je vlastníkom národnej kultúrnej pamiatky a nariadil mu vykonať nejaké opatrenia; primátor už v reakcii na interpeláciu poslanca Dušana Irsáka reagoval v SN, že mesto bude rešpektovať výzvu pamiatkového úradu len sčasti.

Existuje odborná organizácia PRO MONUMENTA – prevencia údržbou, ktorá pre vlastníkov pamiatok zadarmo (aj pre samosprávy) vypracúva posudky stavebno-technického stavu, v ktorých odporúča, čo by mali majitelia na svojich pamiatkach vykonať. PRO MONUMENTA tvrdí, že pravidelná údržba nehnuteľnej kultúrnej pamiatky je lacnejšia a šetrnejšia k jej hodnotám, ako jej náročná komplexná obnova.Mesto Sereď si dalo vypracovať takýto posudok na centrálnu časť kaštieľa v roku 2017. A čo z odporúčaní PRO MONUMENTA už mesto spravilo?

A na záver pridávam jeden vtip, ktorý som nedávno počul v Šintave. (Už aj Šintavčania si z nás robia srandu, na cudzí účet je to ľahké.)

V Seredi okolo parku kopú Seredčania široký a hlboký kanál. Šintavčania si to všimnú a pýtajú sa ich:„Seredany, čo to kopete? Kanál. Kanál a na čo? Primátor rozkázal. A na jaký účel? Spojíme ho s Váhom. S Váhom a na čo? Čo bude za Váhom, bude šintavské. A kaštýl  bol volakedy  šintavský hrad. Tak vám ho nazpák vracáme. My ho už nesceme. Až ščúleky, ked ste ho nehaly schátrat?! Ná čo si myslíte, že my v Seredi budeme ešte aj za odvoz stavebnej suty platyt!?“

R. Petrovič


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
rodák | 11-11-2018 20:06:19
Výborný článok, ale čo sa týka verejných zbierok tak s tým majú Slováci nedobré skúsenosti.(Alweg,zbierka na národný poklad atd)Takže som dosť skeptický v tejto veci.
pre Občana | 08-11-2018 17:12:58
Nielen prdnosta ma taky nazor na kastiel, ale aj ti ostatny dvaja z tej trojky, no nemozu to verejne povedat a uz vobec nie napisat. To by sa pred obcanmi naveky historicky znemoznili. Dokazuje to aj Tomcanyho voleny program, kastiel sa tam nespomina, lebo to by potom musel splnit to co slubil.
Pavol Kurbel | 08-11-2018 16:11:50
Vo volebnom štábe sme taktiež uvažovali o zbierke a podpore jednotlivcov,skupín a podnikateľov. Len sme s tým nechceli vyjsť von, nakoľko sme si boli istí, že druhá strana by nás vysmievala všade, kde sa len dá. Tiež sme uvažovali o 2% z daní firiem ktoré tu podnikajú. Osloviť šéfov firiem, aby vo svojich podnikoch povzbudili zamestnancov aj tým, že im rozdajú vyplnené tlačivá na darovanie 2% pre kaštiel. Stačí ich iba podpísať. Urobiť zoznam darcov aj so sumami,uviesť kto si kúpil okno či dvere ako píšete. Dnes mi dokonca volal kamarát podnikateľ zo Šintavy, ktorý mi povedal, že je ochotný ročne dať niekoľko tisíc eur na obnovu. K myšlienke záchrany kaštieľa aj takouto formou ma priviedla jedna relácia, ktorá popisovala ako týmto spôsobom v Izraeli stavali napríklad nemocnice. Jednoducho sa na to ľudia vyzbierali. Dokonca tam popisovali že mená darcov boli napríklad vygravírované na skalpeloch ktorými operovali.
Ak ľudí nadchneme a budú vidieť že to má zmysel, tak sa pridajú aj brigádnicky. Mám s tým osobnú skúsenosť, keď sa začali budovať pristory u rehoľných sestier tu v Seredi. Asi rok som tam chodil sám. Poprípade so svojimi zamestnancami. Keď postupne ľudia videli, že sa niečo urobilo, tak sa postupne pridávali a na koniec to boli desiatky a desiatky ľudí, ktorí priložili ruku k dielu. Som rád, že ste tu zverejnil svoj návrh, lebo ten dokazuje to, že ak sa chce, tak sa hľadajú spôsoby a nie dôvody.
pre Rasťo | 08-11-2018 15:49:11
Ja budem voliť Karmažínovú, Kramárovú, Kurbela a Vydarenú. Aspoň takto obmedzím tú partiu okolo Veselického a spol.
Dosť bolo zlodejiny | 08-11-2018 15:30:58
Je to bieda, najmä v obvode č. 2. Ale ako to píše diskutujúci "pre Rasťa | 08-11-2018 14:52:49" dá sa tá banda starých dinosaurov aspoň čiastočne eliminovať tak, že zakrúžkujete len jedného či dvoch, voči ktorým máte dôveru.
P.S. nemajte mi za zlé, ale kandidátky v jednotlivých volebných obvodoch svedčia o tom, ako Sereďania "hádzali bobka" na veci verejné. Aspoň čiastočne to môžete napraviť zvýšenou účasťou vo voľbách.
pre Rasťa | 08-11-2018 14:52:49
Hlasovací lístok je platný aj keď zakrúžkujete len jedného či dvoch kandidátov. Vlastne tým zvyšujete šance svojho kanditáta, že ho iný nepredbehnú. Ja osobne myslím, že aj Pavlína Karmažínová by si zaslúžila podporu.
Rasto | 08-11-2018 14:21:32
Tak okrem Ondreja tam nie je komu dať hlas.
Pre presume tak | 08-11-2018 13:41:23
Podporte Ondreja Kurbela spomenuteho v clanku ako sa tam pise uz v minulosti svojou pracou podporil kastiel
presne tak, ako spomenul | 08-11-2018 13:17:45
občan - nie je koho vybrať, najmä vo volebnom obvode 2, akokoľvek rozmýšľam, nemám koho vo svojom volebnom obvode podporiť...
Rasto | 08-11-2018 11:52:25
Super zhrnutie Rasto,len keby to nebolo také smutné čítanie.
Ten nápad s prispením ľudí na rozbehnutie rekonštrukcie sa mi veľmi pozdáva. Osobne by som nemal problém prispievať niekoľkými stovkami eur ročne a verím, že by sa tu našlo veľa ďalších ochotných ľudí.
Mária Diková | 08-11-2018 11:49:07
Ďakujem Rastislav aj za mestské múzeum za tvoj článok. Stále mám na pamäti slová spisovateľa a historika Pavla Dvořáka, ktoré nám povedal po prednáške niekedy po roku 2007: "Keď si s obnovou kaštieľa nezačnete sami, tak vám spadne pred vašimi očami". Bolo to v čase márnej snahy mesta kaštieľ predať. Toto úsilie záchrany pamiatky potom rozbehlo OZ Vodný Hrad s veľkou námahou na čele s Júliusom Matisom. Všetkých nás nadchol a verím, že by sa obnova dala realizovať aj po častiach, Veď aj domy sa tak stavajú, keď nemáme toľko, aby sme ho hneď postavili.
susedia | 08-11-2018 10:35:26
clanok vyborny, vtip ma pobavil. A poviem vam uprimne, kludne nam ten seredsky kastiel (Sintavsky hrad) mozte darovat, do par rokov ho opravime za svoje sukromne, my v Sintave sme stedri a ochotni, cakame len na prilezitost, takze kludne nam ho darujte a budete sa divit co sa da urobit aj bez zbytocnych kecov, ved, to ze je v seredi mozte dakovat len rieke Vah :)
Občan | 08-11-2018 10:32:15
Naozaj skvele napísané. A čuduj sa svete, nepustil sa do Vás pán Veselický. To sa mi nechce ani veriť. Nie je tajomstvom, že prednosta by bol rád, keby kaštieľ spadol. Veľakrát sa vyjadril, že je to diera na peniaze a toto prevzal aj pán primátor s jeho zástupcom. Príde omylom väčšia zima, navalí snehu, je po streche. Prinajmenšom. Je mi veľmi ľúto, že za posledných xy rokov, z ktorých na stoličke primátora sedel Martin, mesto nepohlo s kaštieľom ani o krok. Neuveriteľné, že ľudom stačí, keď sa peniaze nalejú do futbalu. A keď vidím zloženie kandidátov na poslancov, tak vidím, že tomu nebude inak. Hlavne obvod 2!
Obcan | 08-11-2018 10:28:52
Pan Petrovic vyborne napady!!
Treba okolo seba zoskupit ludi co maju o seredsky kastiel skutocny zaujem
a pustit sa do realizacie super napadov
Vsetko sa da len treba chciet
Dobra a ja verim,ze aj realna vizia obnovy kastiela
Tomas | 08-11-2018 09:42:32
Vyborny clanok, pan Petrovic, vdaka Vam zan. Smutne je, ze z neho vyplyva, ze ked v meste bude opat zvolena stara partia, tak to s najvacsou pravdepodobnostou bude smerovat k samozruteniu kastiela a potom tam postavia tu svoju bajnu vilovu stvrt. Ale ludia v nasom drahom meste volia na zaklade emocii a nie zdraveho rozumu.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign