Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Zdrazovanie tu bolo, je a aj bude. O jeho vyske rozhodne vylucne spotrebitel

Miloš MajkoDátum21. 10. 2008 10:25:01TémaEkonomika

Bliziacim sa zavedenim Eura je vsak podstatne vyraznejsie viditelne a ludmi vnimane. Sposobili to mimo ine aj nevhodne vyjadrenia politikov o trestatni podnikatelov trestami mnohokrat prevysujucimi tresty za kradeze, ukladne podvody ci nasilne trestne ciny. Prirodzene zdrazovanie neodstrania ziadne ucelove vstupy do trhoveho priestoru a ani pripadne regulacie sirsieho rozsahu. Tie mozu byt kratkodobo ucinne vylucne pri brzdeni zvysovania cien produktov monopolpov - hlavne strategickych. Aj to je vsak populisticke opatrenie a prichadza neskoro. Ambicie predchadzajucich vlad ziskat neskutocne financne zdroje z velkych privatizacii na financovanie luxusu a rozhadzovanie zo spolocneho (aj vlastnym) - a je jedno na ktoru z vlad sa pozrieme - sposobili, ze ako Slovnaft, tak SPP, elektrarne, Vodarne a kanalizacie ci ine firmy neskoncili v rukach socialne zmyslajucich podnikatelov budujucich firmy "na cely zivot", ale akcionarov ci skupin, ktori vzhladom na vyborne kontakty maju moznost sa k predmetu dostat, maximalne ho vyuzit - zarobit na nom a nasledne ho poredat. Taky je obchod a zial, aj bude dovtedy, pokym budu voleni zastupcovia ludu vidiet len na koniec horizontu vlatneho prospechu a buducnost bude pre nich ohranicena koncom volebneho obdobia. Je ich vela a su vsade okolo nas. A preto nasledne tvrde restrikcne opatrenia zavadzane pocas platnosti zmluv s firmami velaraz s pokusom o retroaktivnu posobnost prinesu viacej zla ako dobra. Teda ak sa na vec pozerame z pohladu bezneho cloveka a jeho buducnosti. Do zavedenia Eura ako platidla na Slovensku zostava zhruba 70 dni. Donedavna kava v kaviarni stala okolo 25 az 28 Sk. Dnes cez tridsat. Teda jedno Euro. Kava na bezinke do plastu 8 az 10, dnes aj 15, ci dvadsat. Umyvarka na auta v Trnave + 16 Sk, denne obedove menu pod stovku tazko dostanete. Je to tak a o inom smerovani trhu rozhodne vylucne spotrebitel. Ak cena pizze stupla o 50% - nekupujte ju. Vas nezaujem o neumerne predrazene vyrobky bude najlepsim regulatorom trhu.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Ľubomír Veselický lubomir_veselicky@pobox.sk | 21-10-2008 12:33:49
Celý chaos okolo zvyšovania cien je výsledkom neschopnosti vlády a to nielen súčasnej, ale aj vlád minulých riadiť štát. Amatérski štátoriadči riadili štát tak, že ho doriadili. Moja starká mala na to priliehavé prirovnanie, že ako sviňa mech. Odkukávanie parciálnych pravidiel a ich našívanie na našu ekonomiku spôsobili vytváranie ekonomických lapsusov hneď po ošetrení starých. Príklady hodné nasledovania sú. Nemecko má okrem iných aj zákon o prípustnej miere zisku.Pokiaľ by sme tento regulatív mali a mal by ho aj kto kontrolovať, 50 % skokové navýšenie ceny jedla by podnikateľa prišlo tak draho, že by na takúto úpravu svojej ceny do smrti nezabudol.
Ľubomír Veselický lubomir_veselicky@pobox.sk | 23-10-2008 15:24:44
Ak o sociálnom štáte a jeho fukciach hovorí premier, je to v poriadku, lebo Smer sa predkladá ako sociálna-demokracia. Ale ak pán Dzurinda hovorí o podpore rodín s deťmi, tak to už je silná káva aj pre mňa.
Ľubomír Veselický lubomir_veselicky@pobox.sk | 24-10-2008 07:33:09
Dovolím si zaeagovať. S tou nezamestnanosťou a neobsadenými miestami je to tak. Absolvovanie základnej školy nebolo a ani dnes nie je žiadnou kvalifikáciou. Lenže dnešný spoločenský systém je v zabezpečení vzdelávania oveľa nemtavejší ako predchádzajúci. To už nehovorím o neustále klesajúcom záujme mládeže niečím sa vyučiť. Problémom nie sú tí okolo šesťdesiatky, ktorí majú iba ZŠ. Tých by do zamestnania aj tak sotva kto zobral. Vážnym problémom sú a budú dnes 15-ročné decká, ktoré po dvoch pokusoch spraviť si učňovku príjdu na úrad práce a vo veku 16 - 17 rokov sa prihlásia ako uchádzači o zamestnanie s nulovou kvalifikáciou. Dievky si toto obdobie často spestrujú tehotenstvom a ďalší príživník je na ceste. Príčina tohto stavu je iba v ľuďoch. Pokiaľ každý, kto je v systéme určený na preventívne pôsobenie voči takýmto spoločenským neduhom, učiteľ kurátor, policajt, jednoducho všetci pracovníci štátnej správy i samosprávy nebudú vykonávať svoju prácu zodpovedne, tak sa ďalej nepohneme. Vláda argumentuje pri hľadaní financií znižovaním počtu úradníkov. Výborne. Zatiaľ. Lenže ak tých zredukovaných nezaplatí, tak si na kvalitu ich výkonu môže stavať betónovú čakáreň. To je zasa tá druhá strana mince, ktorú "zvonku" občania nevidia a pravdupovediac ich problém naplnenia stavov učiteľov, policajtov a iných nezaujíma. Pritom niektorí fungujú na 120% výkon svojich možností a tak sa vôbec netreba čudovať, že kvalita ich práce nie je vždy na potrebnej úrovni.
Miloš Majko | 23-10-2008 16:36:47
Kazdy mysliaci politik musi povazovat podporu mladych rodin za samozrejmu. Ale su rozdiely medzi socialnymi programami ako takymi. Som za maximalnu podporu (dokonca nasobkami vyssiu ako je v sucastnosti) kazdej mledej rodine, ktora pre zabezpecenie seba samych robi maximum. Teda cez bonusy a ulavy na daniach, cez cerpanie vyhodnych - aj bezurocnych uverov pri viazanosti na zamestnanie, za pozicky od obce ci pridelenie bytu na casovo obmedzenu dobu - start do zivota a to aj s uplne minimalnym najmom. Ale odmietam akekolvek socialne zvyhodnenia a programy do sfery obcanov, ktori od ´89 roku zneuzivaju socialny system, nikdy sa ani nepokusili pracovat (ak boli nuteni na niekolko dni sa "akoze" zamestnat tak maximalne okradli zamestnavatela a narobili skody, som proti prezierani spolocnych fenazi darmozracmi a prizivnikmi, ktorych mame v okoli kazdeho z nas hodne. Slovensko ma stale jednu z najvacsich nezamestnanosti v EU ale realne robit nema kto. V priemysle, sluzbach ci v statnej sprave. Vsade je nedostatok kvalifikovanych pracovnikov - ako je to mozne? To fakt je jednoduchsie nevidiet realitu a stale sa utesovat argumentom - z cudzieho krv netecie?! Uz nie je cudzie nic - urcite nie financne zdroje tvorene danovymi poplatnikmi. Nefunguje kontrola, neucinna legislativa a nechut ludi - casto z pre ich neodbornost nahrava tisicom individui, ktore profituju z ciernej ekonomiky statu a disponuju nezdanenymi prijmami, o ktorych sa nielen beznym obcanom, ale ani dlhorocnym podnikatelom nesniva. Je to anomalia, ktora nemoze vytrvat vecne. Ale to musi stat mimoriadne vyrazne zredukovat statnych zamestnancov, zamestnavat vylucne odbornikov a tych nalezite zaplatit. Tomu predchadza odstranenie zbytocnej prace a birokracie v uplne vsetkych sferach fungovania spolocnosti - sucastny system systematicky poziera nasu existenciu ako taku. Citime to denne pri vybavovani na uradoch, prihlasovani aut do evidencie, stavebnych povoleniach, na katastralnych uradoch, u lekarov ci v Policajnom zbore. Je to hamba - od revolucie uplynulo 20 rokov. Dnesny uz dospely ludia nevedia co je realny socializmus - dokedy bude spolocnost prestupovat namieste namiesto toho, aby sa razne vysporiadala s negativami, ktore neumoznuju vyraznejsi rozvoj a deprimuju normalnych ludi?
pavol pavol | 21-10-2008 19:23:03
Pre zmenu súhlasím s pánom Veselickým. Rád sa bavím na podobné témy a ešte radšej som keď vidím že človek premýšľa triezvo a politicky nezaťažene. Žiaľ na Slovensku to dlho nebude tradíciou, čo s radosťou kvitujú vlády typu tej ktorú máme. Mlátiť ľuďom o hlavu argumenty ako všetkých zlých pozatvárame a dobrým dáme je naozaj úbohé a ešte úbohejšie je tomu veriť. Hlupákov ktorí veria na Ježiška a sociálny štát je stále dosť a tak "podnikatelia" pochopili to čo je napísané medzi riadkami a zdražejú včas, aby neboli postihnuteľní. Čo nie je zakázané je dovolené. O morálnom rozmere neuvažujme, naša najvyššia politika poskytuje dostatok precedensov aby sme pochopili realitu. Jediné riešenie je odmietnuť predraženú službu. Má niekto pocit že príde Fico do pizzerie v Seredi? No veď buďme normálni... A pán Veselický nápad so zákonom na primeranú mieru zisku u nás nemá šancu. Ak áno, strany sú bez sponzorov (tých skutočných nie oficiálnych)a dve tretiny poslancov parlamentu a samosprávy bez príjmu cez ich firmy. V tom ma iba podporilo vyhlásenie súdruha Fica že pre podporu vládnych strán nesmie byť žiadny občan(rozumej podnikateľ,sponzor,príbuzný,priateľ,...) diskriminovaný pri prideľovaní štátnych financií.

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign