Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Zástupcovia firmy PCP Invest s.r.o. nám v štúdiu zodpovedali na otázky týkajúcich sa novovznikajúcej prevádzky v Seredi - VIDEO

Iveta TóthováDátum15. 02. 2012 06:22:58TémaIné
200

8. februára sa na Mestskom úrade konalo verejné prerokovanie Zhodnocovanie odpadových plastov katalytickou depolymerizáciou. Zúčastnili sa ho zástupcovia firmy PCP Invest s.r.o. :   Doc. RNDr. Katarína Kyseľová, PhD., Ing. Vladimír Daniška, Ing. Štefan Cily. Ako už býva zvykom v meste Sereď, prišlo sem len cca 20 ľudí, z toho polovičku tvorili poslanci MsZ a zamestnanci MÚ. A práve na tomto mieste sa mohli občania opýtať na otázky, ktoré ich v súvislosti s novou prevádzkou v našom meste zaujímajú.

My sme si Doc. RNDr. Katarínu Kyseľovú, PhD., Ing. Vladimíra Danišku, Ing. Štefana Cilyho pozvali aj do nášho štúdia,  kde nám zodpovedali na naše otázky : koľko plánujú zamestanť ľudí, aké plasty budú spracovávané, koľko ton vstupného materiálu plánujú spracovávať ročne, dopad na naše mesto z hľadiska dopravy, hluku, zápachu  a iné otázky..

Je samozrejné, že sme v diskusii nezodpovedali na všetky otázky, ktoré by zaujímali obyvateľov mesta Sereď, preto stále máte možnosť sa dostaviť na MÚ, nahliadnuť do papierov a kompetentným ľuďom klásť otázky.  ( pozn: na oficiálnej webovej stránke bolo oznámené : verejnost' môže doručit' svoje pisomné stanovisko prislušnému orgánu na adresu: Ministerstvo Životného prostredia Slovenskej republiky, odbor hodnotenia a posudzovania vplyvov na  ŽP, Námestie Ludovita Štúra 1, 812 35 Bratislava do 30 dni od doby, ked bola o zámere informovaná.)

Majitelia firmy sú ochotni s občanmi komunikovať aj prostrednictvom verejnej diskusie na  SOL pod tymto materiálom.


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Miloš Majko

Skryť všetky fotografie

Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Jozef | 14-03-2012 07:36:12
MŽP Sr - odporuca realizaciu.......

http://www.sered.sk/data/prilohy_pdf/20120313171712.pdf

takze uz odpovedali.
Michaela | 23-02-2012 22:28:14
Dobry vecer. Chcela by som sa spytat, kedy budu majitelia firmy PCP Invest spolu s pani docentkou odpovedat na otazky v dole uvedenych diskusiach? Myslim, ze tieto otazky (tykajuce sa rozdielov poziadaviek pre tu istu prevadzku na vychode a na zapade tej istej krajiny) su dost zavazne na to, aby sme si mohli dovolit, ze budu firmou PCP Invest jednoducho odigovorane. Vopred dakujem za odpoved.
hombre | 18-02-2012 19:03:07
p. František,
počas čítania Vášho komentára ma napadlo niekoľko identických myšlienok, ktoré som si vzápätí o kúsok vyššie prečítal v odpovedi "seredana". Preto sa nechcem opakovať až na ten posledný: "Ak ste skutocne prevedceny, ze netreba vyžadovat od firmy PCP Invest ziadne z uz spominanych poziadaviek este pred povolenim prevadzky, tak si ju nechajte postavit na svojom pozemku a zamestnajte sa tam."
Seredan | 18-02-2012 17:11:48
pan Frantisek,

aby bolo jasne, ja nemam nic proti spracovaniu odpadovych plastov, dokonca nemam nic ani proti technologii katalytickej depolymerizacie.
To,k comu mam velke vyhrady, je nainstalovanie tejto technologie v Seredi bez limitov a opatreni, ktore ziadali urady v Presovskom kraji, a ktore tu v Trnavskom kraji nikto od firmy PCP Invest v Seredi nevyzaduje.
Ano,je pravda, ze posudok Ministerstva ZP pre Sabinov konstatuje, ze odporuca nainstalovanie tejto technologie, ale samozrejme, az po splneni poziadaviek pripomemienkujucich statnych organov.
Pre vasu informaciu, rozptylova studia, ktoru spominate, bola urobena v Polsku a tykala sa iba pevnych aerosolov (t.j.pevnych castic rozptylenych vo vzduchu},a navyse sa meralo len ovzdusie priamo na polskej prevadzke. Mimochodom,jeden z pracovnikov obsluhy tohto zariadenia mal prekroceny maximalny limit pre pevne aerosoly,a len ked sa to spriemerovalo s dalsimi 2 pracovnikmi obsluhy, tak tak vysledok vyseil v ramci limitu.
Ale rozptylova studia sa vobec netykala vplyvu na okolie a monitorovania tych latok, ktore su nebezpecne-napr. HCL,chlor dioxiny,furany atd.
Ak ste skutocne presvedceny o super kvalite krakatu, tak ho zacnite pouzivat ako pohonnu hmotu v svojom aute, a napiste nam, ako vam funguje motor po prvych 5000 km.
Ak nie je absolutne problem s odbytom "uzkoprofiloveho" a "ziadaneho" krakatu, tak potom pre firmu PCP Invest nemoze byt najmensi problem predlozit zmluvy o buducich zmluvach s odberatelmi tohto produktu.
Ak ste skutocne prevedceny, ze netreba vyzadovat od firmy PCP Invest ziadne z uz spominanych poziadaviek este pred povolenim prevadzky, tak si ju nechajte postavit na svojom pozemku a zamestnajte sa tam.
A to,ze pre Vas je Sabinov tak daleko, ako mesiac od zeme, mi pride trochu obmedzene a kratkozrake.
anonym | 18-02-2012 15:19:05
Komu tak strašne záleží na tom, aby bola v Seredi takáto prevádzka a prečo?
Seredan | 18-02-2012 13:58:03
Tak tato katalyticka depolymerizacia v Senici je trochu ine kafe.
Podstatne komplexnejsia a prepracovanejsia technologia, pracujuca s inym typom katalyzatora, s moznostou docistovania spalin od nebezpecnych plynov vzniknutych pri spalovani.
Inymi slovami, co sa technologie tyka,to co maju v Senici, je moderny nemecky Mercedes.
To, co sa chystaju postavit v Seredi,je zastaraly polsky fiat 650.
František | 18-02-2012 12:55:46
Vďaka za internet, konečne som prišiel na to, prečo končí Majsky kalendár práve v decembri 2012. Autor príspevku rozluskol to, čo sa doteraz nikomu nepodarilo - koniec sveta spôsobí spustenie prevádzky v Seredi.
Tiež nechcem, aby moje deti dýchali nejaké rakovinotvorné svinstvo, ani moje vnúčata, ktoré dúfam, napriek Majskému kalendáru tiež prídu. Otvoril som si preto link http://eia.enviroportal.sk/detail/zavod-na-zhodnocovanie-odpadov-z-plastov-sabinov a čuduj sa svete v záverečnom hodnotení som sa dočítal, že realizácia navrhovanej činnosti sa odporúča. Pre mňa je Sabinov asi tak ďaleko ako mesiac od zeme. Mňa zaujíma hlavne to, čo sa deje v Seredi. Preto som si prezrel aj prílohy, ktoré sú k zámeru v Seredi pripojené. Je tam odborný posúdok vo veciach ovzdušia, aj rozptýlová štúdia. Urobili ich ľudia, ktorí majú patričné vzdelanie, skúsenosti a oprávnenie na túto činnosť, a preto im verím, že to bude tak, ako to napísali. Alebo mám veriť autorovi príspevku, o ktorom neviem nič, ani to, či je zo Serede, alebo skôr zo Sabinova, keď to tam tak dobre pozná? Moje obavy najviac rozptýlil posúdok Hodnotenie zdravotných rizík a dopadov na zdravie, ktorý vypracovala MUDr. Jindra Holíková. O pani doktorke som počul už predtým. Je to precízna, neúprosná a podľa povesti, ktorá ju predchádza aj najprísnejšia odborníčka v tejto oblasti. Autor príspevku nám chce nahovoriť, že táto osoba klamala vo svojom posúdku?
Ja vítam, že sa konečne našiel niekto, kto zbaví mesto a okolie odpadových plastov, ktoré sú najhoršou pliagou, lebo sa rozkladajú pomaly a sústavne znečisťujú životné prostredie. Na druhej strane by som nechcel, aby nám hneď za záhradou vznikala ďalšia skládka odpadov ešte horšich ako plasty, t.j. ako uvádza autor príspevku nejaké nepoužiteľné oleje. Preto som sa bližšie zaujímal aj o túto oblasť. Za necelú polhodinu surfovania na internete som zistil, že sa jedna o významný produkt podporovaný Európskou úniou. Stačí, ak si autor príspevku otvorí stránku Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a zistí, že elektrická a tepelná energia vyrobená palivom získaným katalytickou depolymerizáciou odpadov je nakupovaná prednostne a za zvýhodnené ceny. Zistil som, že na Slovensku už funguje viac takýchto zariadení a nemajú problem s odbytom tohto paliva. Práve naopak, je to úzky profil. Ak tento produkt už používajú na Slovensku viacere spoločnosti ako palivo, tak to je palivo, pretože ináč by si to nemohli dovoliť. Ak by to spaľovali v autách, tak by som aj uveril, že to môže vypúšťať do ovzdušia nejaké škodlivé látky, ale oni, ako som zistil, to palivo spaľujú vo svojich stacionárnych kogeneračných jednotkach, kde sa dá pravidelne a bez problémov merať množstvo a kvalita vypúšťaných spalín. Keďže fungujú a úrady životného prostredia im činnosť nezastavili, tak predpokladám, že to palivo splňa predpísané normy. Ostatne na internete je množstvo stanovísk výrobcov spaľovacich motorov, že palivo získané katalytickou depolymerizáciou odpadových plastov týmito zariadeniami nimi vyrobené motory dokažu používať.
Po týchto zisteniach už fakt neviem, o čo autorovi príspevku ide. Tipujem, že autor nám nepraje a chce, aby nás zadlávili odpady, alebo ho platí konkurencia vyrábajúca podobné technológie, alebo ho vyhodila manželka, alebo len rád šíri poplašné správy.
Jedno už viem naisto, totiž že Majský kalendár nekončí kvôli spusteniu prevádzky v Seredi.
František
katalytická depolymerizácia v Senici: | 17-02-2012 10:14:30
www.scribd.com/doc/33190321/stanovisko
Seredan-preco technologiu PCP v Sabinove nechceli | 17-02-2012 00:11:37
Chvalabohu za internet.
Tak som si vygooglil, preco tuto technologiu v Sabinove nechceli, tu je link na Zaverecne stanovisko vydane na Ministerstve zivotného prostredia SR v r.2009: www.priateliazeme.sk/spz/files/Záverečné_stanovisko.doc
Skusim to zhrnut:
Ing. Štefan Cily (to je ten starsí pan na prostrednej stolicke v horeuvedenom videu) v Sabinove obhajoval podnikatelsky zamer, vtedy este v mene firmy Novomont, s.r.o., kde je stale spolocnikom. Vtedy mu to nevyslo, urady a Sabinovcania ziadali opatrenia a zaruky, tak to teraz skusa s Ing. Daniškom, ktoreho firmy sa o.i sa venuju aj dekontaminacii jadroveho odpadu.
Je zaujimave, že statne organy,napr. Krajsky urad ziv. prostredia v Presove povazuje ich podnikatelsky zamer za spalovnu odpadov, dalej Odbor ochrany ovzdusia a zmeny klimy ministertva ZP striktne pozaduje, aby boli vylucene plasty obsahujuce chlor (to sa neda dosiahnut manualnym triedenim plastov), dalej ich upozornuje, ze ich kvapalna frakcia, t.j. krakat sa nesmie pouzivat priamo na spalovanie ako kvapalne palivo, (hoci Ing Cily v horeuvedenom videu tvrdi, ze ano). Dalej ministerstvo ZP deklaruje ,ze pri katalytickej depolymerizacii dochadza k produkcii tuhych znecistjucich latok (TZL), CO, NOx, SO2 a TOC (celkovy organicky uhlik). Na zaklade tejto skutocnosti im predpisuje max. hodnoty pre TOC, ziada ich v spalinach monitorovat HCL,HF, tazke kovy ako kadmium, antimon, ortut, olovo , chrom,atd.)s udanim maximalnych limit, pretoze sa neda zarucit 100% cistota vstupneho odpadu.
Takze p. doc. Kyseľová (pani na horeuvedenom videu vpravo), merali ste cestu do Serede z kosickej katedry chemie hutnickej fakulty, aby ste nam akosi zabudli povedat, ze okrem CO2, ktore spominate, v spalinach je aj plno emisii skodlivych latok? A co ten spominany mozny vyskyt dioxinov a furanov? A tieto silne karcinogeny maju nase deti dychat?
A este jedna drobnost pre pani docentku, ktoru mi je dost trapne vam pripominat ako docentke chemie: to, ze PE a PP plastovy odpad nezapacha, neznamena, ze produkt stiepnej chemickej reakcie tohto odpadu nezapacha tiez, okrem mna si to myslia aj na ministerstve ZP a preto ziadali firmu Ing. Cilyho v Sabinove prijat opatrenie na zabranenie zapachu pri manipulacii s kvapalnym krakatom a cisteni skladovacich nadrzi.
A posledna perlicka: firma SIRECO,s.r.o. Bratislava, ktoru si p. Cily objednal na vypracovanie posudku pre Sabinovcanov na posudenie vplyvu ich technologie na ziv.prostredie, a ktora samozrejme dospela k zaveru, ze ich technologia nema negativny vplyv na obyvatelov, si v posudku opakovane myli pojem depolymerizacie s pojmom depolarizacie, co hovori za vsetko o kvalite tohto posudku.
Po tomto vsetkom povazujem cele horeuvedene video za vysmech obvyvatelom Serede.
Ako je mozne, ze nic zo zaruk a opatreni, ktore pozadovali statne organy v Presovskom kraji, neziadaju tie iste organy v Trnavskom kraji?
Fakt na to staci zmenit len nazov firmy, aby sa rovnaka technologia zrazu premenila na absolutne neskodnu a vyhodnu z hladiska zivotneho prostredia?
Aby sme sa raz v Seredi nezacali rano budit na zapach z depolymerizacie rakuskych/ceskych/madarskych igelitiek (dovezenych z citovanych 150 km od Serede), ktorý prebije svojou intenzitou aj nam dobre znamy zapach melasy z cukrovaru.
j.f. | 15-02-2012 08:57:30
Vlada Danišku poznam a musim na jeho adresu napisat len jedno. Cielavedomy, inteligentny a vzdelany clovek. Drzim palce v prezentovani tejto cinnosti. Pekny den.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign