Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 20. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Zákon č.9/2010 odsunul anonymov

Dňom 1.2.2010 nadobudol účinnosť zákon č. 9/2010, ktorý na rozdiel od svojho predchodcu dáva definitívnu bodku za prešetrovaním anonymných sťažností. Zákon č. 152/1998 o sťažnostiach v § 8 Anonymná sťažnosť túto definoval takto: Sťažnosť, v ktorej sťažovateľ neuvádza svoje meno, priezvisko a adresu (právnická osoba svoj názov a sídlo), je anonymná sťažnosť. Anonymná sťažnosť sa vybavuje, ak obsahuje konkrétne údaje, ktoré nasvedčujú, že bol porušený právny predpis. Nový zákon v § 5 ods. (2) hovorí toto: Sťažnosť musí obsahovať meno, priezvisko, adresu trvalého pobytu alebo prechodného pobytu sťažovateľa. Ak sťažnosť podáva právnická osoba, musí obsahovať jej názov a sídlo, meno a priezvisko osoby oprávnenej za ňu konať. A v § 6 ods.(1) hovorí, že Orgán verejnej správy sťažnosť odloží, ak a) neobsahuje náležitosti podľa § 5 ods. 2.

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Ľubomír Veselický | 05-04-2010 17:50:53
Ta ja ňe notorik, Marečku! Iba mám ten názor, že na sviatky možno s mierou požiť aj inšie, než iba vodenku. Napríklad vínko. Lebo dobré víno plodí dobré myšlienky, a dobré myšlienky plodia dobré skutky. Tvrdé nápoje zasa podporujú Darwinovú teóriu vzniku človeka a posúvajú jeho prvopočiatok. Reťaz sa údajne odvíjala takto. Zo slivky bola slivovica, zo slivovice opica, a z opice vznikol človek. :-D
Marek Olša | 04-04-2010 15:26:15
ó Pán Veselický a to vy ste taký notorik? :D
Ľubomír Veselický | 03-04-2010 21:06:26
Priatelia i moji úhlavní priatelia! Vzhľadom na to, že sú sviatky jari, neželám Vám veľa vody, lebo okrem nej existuje aj slušné množstvo iných tekutín. Tak teda s mierou a do toho!
anonym | 02-04-2010 09:05:51
Myslím, že nová právna norma je výrazne kvalitnejšia oproti starej. Aj keď na starý zákon č. 152/1998 Z. z. mám dobré spomienky, lebo som ho obkecával na štátniciach zo správneho práva ;-) nik - dovolím si nesúhlasiť s Vašim názorom, aj keď ho rešpektujem. A okrem toho o žiadnej novele nie je reč... Zákon č. 9/2010 Z. z. nahradil a zároveň zrušil zákon č. 152/1998 Z. z. v znení zákona č. 164/2008 Z. z. To nie je novelizácia. Príjemné sviatky a veľa vody Vám prajem.
Ľubomír Veselický | 01-04-2010 20:11:44
nik! Moju domnienku ste zamenili za argument. Opäť ako obaja členovia môjho fanklubu otáčate zmysel slov, len aby ste sa mohli uberať cestou útokov. Ste v zlom chotári. Mojim príspevkom som podal informáciu o novom zákone o sťažnostiach. Problém anonymov na tejto stránke bol obsahom iného článku. Zorientujte sa a píšte k téme.
Miloš Majko | 01-04-2010 11:32:20
Sam som za zachovanie aninymity v diskusii SOL. Nik z autorov nema problem s anonymnymi diskutujucimi, ktori si ako do novin, tak do autorov samotnych nevytieraju zadok. Noviny zacali budovat komunitu ludi, ktorym skutocne zalezi na tom, ako zijeme a ako zit budeme o par rokov. Noviny davaju ludom moznost upozornovat na nedostatky, navrhovat riesenia a zaroven sa na rieseniach a sprave spolocnosti podielat. Ziaden z autorskych prispevkov njkdy nebol nikym cenzurovany. To je vyhoda, ktoru si najskorej treba uvedomit a svojim sposobom aj zasluzit. Hovorime totiz o novinach. Nie o hobby stranke fanklubu nejakeho spevaka. Nepatria sem urazky, nepatria sem invektivy, ohovaranie ci nadavky. Ani v diskusii. Ti, ktori sa nevedia spravat, maju moznost noviny necitat a venovat sa svojim zalubam tam, kde ich budu tolerovat. Tu nie.
nik | 01-04-2010 10:47:38
Neviem prečo, ale ak je v našej krajine v zákone niečo hlúpe, tak jeho novela býva často ešte hlúpejšia. Tak to je aj s bývalou povinnosťou prešetrovať každý anonym a úplne nehorázne je uloženie zákonom "odložiť" každú anonymnú sťažnosť. Argumentácia pána Veselického, že zákon pozná aj "možnosť utajenia mena sťažovateľa" je naozaj úsmevná - zabudol uviesť, že doba utajenia je rovná času preletu jednej sms-ky, alebo max. tri minúty. Asi zabudol, kde to žijeme. A jeho úvaha, že dôvodom na vyradenie anonymných sťažností z prešetrovania je skutočnosť, že niet komu poslať správu o výsledku - tak to je na medailu primátora mesta SEREĎ, podobne ako ohajoba zaasfaltovaného stĺpa, či spojárskeho kábla, vedúceho "skratkou" cez budovu. Diskusiu na tému " prečo sem ľudia - tak ako občas ja -píšu anonymne " pokladám za uplne neopodstatnenú a odpoveď je jednoduchá - lebo to umožňujú pravidlá tejto hry, zvanej "SEREĎ online". A ak sa niekomu nepáči, že niekto hrá podľa platných pravidiel, tak nech nehrá on, alebo si založí vlastnú hru - v tomto prípade noviny. Nemyslím si, že v týchto novinách je až tak dôležité KTO to píše, ako ČO píše. A z tohto pohľadu mi občas až tak veľmi neprekáža ani ten príšerný pravopis.
Miloš Majko | 31-03-2010 18:55:07
Johny 31-03-2010 15:00 - preco preboha apriori vacsina ludi hned rozmysla, ako co oklamat, ako sa z coho vyzut a ako sa zbavit zodpovednosti. Co asi tak budem mat z toho, ked budem namiesto pod svojim menom vystupovat pod menom cudzim? Som snad schizofrenik? Ved ked si myslim, ze sa veci nedeju podla mojich predstav, ked mam na veci iny nazor - tak ho jednoducho poviem. Nie ako to hovado ktoreho asi historicky vyrok zhrnuty do jednej vety obsahujucej dva vulgarizmy a so štyrmi ypsilonmi mi nestal ani za to, aby som ho vymazal... Snazim sa svoj nazor vyslovit kultivovane a verim, ze nim osovim aj inych. Nehanbim sa za svoj nazor, i ked nekoresponduje s nazormi mnohych inych. Nehanbim sa za to, ze som schopny vyuzit Ustavou SR garantovane pravo. Som hrdy na to, ze sa nemusim so svojim nazorom schovavat tak, ako to bolo nutne pred dvadsiatimi rokmi. Som rad, ze nie som sam a ze pribudaju dalsi. Ti, ktori nemaju zaujem iba kritizovat, ale aj konstruktivne diskutovat veci menit.
shelley | 31-03-2010 20:42:38
"oslovím" a " schizofrenik"
Ľubomír Veselický | 31-03-2010 15:50:09
Viem o čom píšete. Je rozdiel ak zákon hovorí "orgán môže" a úplne iná káva je ak zákon povie "orgán udelí".
Igor Lehocky | 31-03-2010 15:43:30
Napísal ste to presne a ja Vám rozumiem, ale pokiaľ nominované kádre povinnosť sankcionovať budú mať uloženú v zákone, nemôžu sa jej vyhýbať tak, ako je tomu dnes a ako ste to uviedol. Aby sme sa rozumeli, naše názory nie sú v rozpore.
Ľubomír Veselický | 31-03-2010 15:37:17
Pán Lehocky! Pripúšťam, že určená finančná sankcia za nedodržanie zákona, by mohla byť vážne varujúca. V štátnej správe, či samospráve možnosti sankcionovania sú. Problémom je, že nominované kádre tieto páky nevedia alebo nechcú používať.
Ľubomír Veselický | 31-03-2010 15:25:23
Johny! Moje brojenie proti anonymným diskutérom a informácia o zmene zákona o sťažnostiach súvisia iba okrajovo. Myslím si, že náš zákonodarný zbor vyradil možnosť anonymného podania sťažnosti z dôvodu, že niet komu poslať odpoveď o výsledku prešetrenia, a do istej miery aj (predpokladám) vysokým podielom neopodstatnených anonymných podaní, ktoré zbytočne brali čas ľuďom, ktorí sťažnosti prešetrovali. Teraz vec technická. Mne sa už tiež podarilo príspevok zdupľovať. Dokonca jeden som poslal ako reakciu k úplne inému článku. Riešim to správou do obálky buď R.Rybárskemu, alebo M.Majkovi, aby ten príspevok naviac vymazali.
Igor Lehocky | 31-03-2010 15:18:02
Škoda, že väčšina zákonov u nás nemá následok za jeho nedodržanie, vyjadrenej napr. finančne za porušenie zákona zo strany zodpovednej osoby, pokiaľ možno nie v podobe slovíčok mohol by byť potrestaný, môže byť potrestaný, alebo o treste za porušenie zákona rozhodne príslušný orgán...atď. Nie, priamo v zákone a jasné sankcie pre úradníka s prihliadnutím na následok porušenia zákona a mohlo by to začínať sumou od 400,-Eur do výšky napr. 1560,-Eur a pri opakovanom porušení zákona vystaviť hodnotenie o nespôsobilosti zastávania funkcie a rozviazanie pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa.
Ľubomír Veselický | 31-03-2010 15:04:25
Zákon pozná aj možnosť utajenia mena sťažovateľa. Rozhodne o tom orgán, ktorý sťažosť vybavuje a môže tak urobiť ak je to v záujme vybavenia sťažnosti. Je to filigrantské znenie, ale aspoň voľačo.
Johny | 31-03-2010 15:01:27
...a sakra, zase napisal nieco "mimo mísu"...tak potom sorry :-D
Johny | 31-03-2010 15:00:45
Sorry za ten 2-hy prispevok, blbne mi comp... :-D
Johny | 31-03-2010 15:00:20
Pan Veselicky, Vam tie anonymne prispevky spat nedaju :-D Ale ..mate pravdu, niekedy to nie je na skodu.. Ale aj taky anonym sa da vzdy vypatrat, ak uz ide o to, hoci IP adresa sa da zmenit.... Neviem, anonymny byt, alebo registrovany...Niekedy je to uplne jedno, kedze mozem sa zaregistrovat pod meno napr. Jan Stanko a dat tam nejaku foto, ale stale neni istota, ze tym Janom Stankom som ja...
Johny | 31-03-2010 14:59:24
Pan Veselicky, Vam tie anonymne prispevky spat nedaju :-D Ale ..mate pravdu, niekedy to nie je na skodu.. Ale aj taky anonym sa da vzdy vypatrat, ak uz ide o to, hoci IP adresa sa da zmenit.... Neviem, anonymny byt, alebo registrovany...Niekedy je to uplne jedno, kedze mozem sa zaregistrovat pod meno napr. Jan Stanko a dat tam nejaku foto, ale stale neni istota, ze tym Janom Stankom som ja...
Igor Lehocky | 31-03-2010 14:43:22
Na jednej strane je dobré, že dotknuté orgány, oprávnené konať o sťažnosti nebudú zrejme zaťažované sťažnosťami typu JPP (jedna pani povedala), zlomyseľnými sťažnosti podanými s úmyslom poškodiť dobré meno fyzickej alebo právnickej osoby, na strane druhej, bohužiaľ ako je to zvykom na Slovensku, i oprávnený sťažovateľ zrejme vystaví svoju osobu, jemu blízke osoby a majetok nebezpečenstvu útokov zo strany porušovateľov zákonov, lebo bohužiaľ sme krajina, v ktorej sa nenosí slušnosť a úcta k zákonom a zrejme tomu nebude inak ani v prípade dodržiavania zákona o ochrane osobných údajov sťažovateľov.
Miloš Majko | 31-03-2010 20:50:40
dakujem

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign