Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Výsledky monitoringu transparentnosti prezidentských kampaní

159 zdroj: TIS

Transparency International Slovensko |MM|   Najtransparentnejšiu prezidentskú kampaň má Zuzana Čaputová.

Zo štvorky najväčších favoritov volieb je najmenej transparentný Maroš Šefčovič.

 

Najtransparentnejšiu prezidentskú kampaň zatiaľ vedie Zuzana Čaputová. Má veľmi dobre čitateľný rozpis príjmov a výdavkov na svojom transparentnom účte, zverejnila svoje majetkové ale aj daňové priznania a poskytla aj detailné údaje o svojom volebnom tíme a programe.  S odstupom za ňou nasledujú kampane Roberta Mistríka a Eduarda Chmelára. Naopak z pohľadu transparentnosti celkom prepadli Martin Daňo a Róbert Švec. Vyplýva to z hodnotenia Transparency International Slovensko, ktorej experti sa pozreli na volebné kampane všetkých kandidátov na Prezidenta SR.

Hodnotenie bolo založené na skúmaní verejne dostupných transparentných účtov, webstránok kandidátov ale aj vyžiadaných majetkových či daňových priznaní. Do úvahy brala Transparency i to, či boli kandidáti ochotní informovať o finančnom a organizačnom pozadí kampaní.

Vďaka novej legislatíve, ktorá zaviedla povinné transparentné účty, sú dnes vytvorené podmienky pre doteraz najtransparentnejšie prezidentské voľby v histórii. Výzva Transparency, aby kandidáti zverejnili podrobné majetkové a daňové priznania, túto latku ešte zvýšila.

Čaputová je jednou z troch kandidátov (ďalšími sú Ivan Zuzula a Bohumila Tauchmannová), ktorí okrem vyplneného majetkového priznania zaslali aj kópie daňových priznaní za ostatných 5 rokov. Vo svete slovenskej politiky ide zatiaľ o ojedinelý počin (tradične svoje daňové formuláre zverejňujú kandidáti v USA). Čaputová má tiež suverénne najpodrobnejší transparentný účet, kde je možné identifikovať  prijímateľa aj konkrétny účel jej výdavkov. Bezpochyby sa dá konštatovať, že transparentnejšiu kampaň na prezidenta na Slovensku ešte nik neviedol.

Mistrík má spomedzi kandidátov najvyššie príjmy, na rozdiel od Čaputovej ich nedoložil daňovými dokladmi. „Body v hodnotení stratil aj na tom, že tri štvrtiny doterajšej kampane presunul pomocou dvoch  veľkých zálohových platieb z verejne kontrolovateľného transparentného účtu do skrytého prostredia mediálnej agentúry,“ vysvetlil analytik TIS Ľuboš Kostelanský. Mistrík postup odôvodňuje  ekonomickou výhodnosťou a snahou neprezradiť konkurencii detaily kampane. Transparency tlmočil  verejný záväzok, že po voľbách podrobne vyúčtuje ako boli jeho peniaze v mediálnej agentúre použité.

Zatiaľ v prieskumoch najsilnejší kandidát Maroš Šefčovič nebol ochotný vyplniť podrobné majetkové priznanie a neposkytol ani svoje daňové doklady. Formulár, ktorý zverejňuje ako eurokomisár neobsahuje sumy jeho príjmov ani majetkov ale len suchý výpočet nehnuteľností. Kým Čaputová mala ku dňu hodnotenia vo výdavkovej časti transparentného účtu zatiaľ 492 položiek a na jednej účtuje v priemere 677 eur, Šefčovič ich mal osem a na každej v priemere zaúčtovaných až 4148 eur, čo naznačuje jeho neochotu odhaliť detaily kampane .

Štvrtý preferenčne najsilnejší kandidát Štefan Harabin má transparentný účet kvalitatívne na úrovni Mistríka a Šefčoviča. Nebol ochotný vyplniť podrobné majetkové priznanie. Odkázal len na tie príliš všeobecné, ktoré podáva ako sudca Najvyššieho súdu.

Limitom hodnotenia Transparency je nemožnosť preveriť, či sú naozaj všetky výdavky reálne zverejnené na transparentných účtoch, či neboli dary maskované cez tretie strany, prípadne či boli majetkové priznania vyplnené pravdivo. Ochota poskytnúť tieto dáta však zvyšuje šancu, že v prípade ich nepravdivosti budú kandidáti odhalení.

Cieľom volebného monitoringu, ktorý realizuje Transparency je vystaviť prezidentských kandidátov sústavnému tlaku na férové vedenie kampaní. „Aj toto hodnotenie je len úvodným a kandidáti majú možnosť zlepšiť svoje skóre napríklad tým, že skvalitnia svoje transparentné účty, volebné weby, alebo predsa len vyplnia a zašlú majetkové priznanie,“ odkazuje Kostelanský. Výsledky opakovaného hodnotenia Transparency zverejní v týždni pred prvým kolom volieb.

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Pre potecha | 09-03-2019 08:00:16
Číslo 11? Nejebe mi! A ja tu nebudem nikomu hovoriť koho má voliť tak ako to robíš ty. Myslím,že všetci by mali voliť slobodne. A nie koho mu niekto nadiktuje. Tak vám SMER-ákom držím palce (nech máte čo najmenej hlasov).Už tu netrapoš s tým koho máme voliť.
potecha | 01-03-2019 22:27:36
Takze CAPUTOVU volit nebudes,mohol by si mi z tych ostatnych odporucit niekoho koho by mal volit.Aj tak som presvedceny,ze obaja budeme kruzkovat cislo 11...
Pre potecha | 01-03-2019 05:47:42
Ale určite to nebudú tie Smer-ácke gorily.
Pre potecha | 01-03-2019 05:47:10
A k tej Čaputovej ešte: ja som tu nič také nepísal,že ju budem voliť. Nie som totiž trápny Fickovolič a nepodsúvam svoj názor nikomu. Nech si ľudia volia koho chcú a nie toho,čo mu Fickovia natlačia do hlavy. Takže koho budem voliť ja,do toho ťa prd.
Pre potecha | 01-03-2019 05:45:54
Hlavne,že oni majú peňazí a samozrejme aj káuz plnú riť (samozrejme nevyšetrených). Aj ten tvoj pán Šefčovič nie je až taký čistý. Tiež bol namočený v "alobalovej" kauze,ktorá sa, ako inak, nevyšetruje.
Pre potecha | 01-03-2019 05:44:09
Tu nejde o program. Aj tak sú to veci,ktoré sa napíšu a 80% z nich sa nikdy neuskutoční. V prípade smeru 99,9% sa neuskutoční. Veď sa pozri na to reálne. Ľudia za roky vládnutia tejto strany sú zadĺžení ako nikdy predtým.
potecha | 28-02-2019 21:14:02
Vysvetli mi v com je volebny program CAPUTOVEJ taky vynikajuci a o co je lepsi ako SEFCOVICOV .Ver tomu,ze ludia budu volit slobodne a vysledkom volieb budes velmi prekvapeny...
Pre potecha | 28-02-2019 18:02:38
Ty si typický SMER-ák. Volte tohto a nie tohto. Tieto vaše pridrbané komunistické príkazy. Ako radi vnucujete svoje názory ostatným. Dúfam,že ľudia už konečne začnú voliť slobodne a nie pod psychickým nátlakom a silnými argumentmi pána F..a
Pre potecha | 28-02-2019 17:53:09
Nechaj si svoje názory pre tebe podobných Ficovoličov. Vám to už úplne jebe. Však rozkradli celú republiku a stále vám to je málo. Sa zobuď!
SEREĎAN | 27-02-2019 08:28:39
Rád by som vedel čo tí experti pozerali, keď došli k záveru že prepadli Martin Daňo a Róbert Švec. Veď napríklad Daňo má účet, ktorý si môžeme pozrieť a nikde som nevidel, že by mal polepené svoje fotky, či iný materiál. On sám tvrdí, že si všetko hradí sám a nemá čierne príjmy, ako ostatný.Ja nekonštatujem podľa toho kto ma platí, ale pozerám na skutočnosti.Takže som došiel k názoru, že tabulka je účelová!
potecha | 26-02-2019 21:51:10
Po odstupeni Tvojho favorita MISTRIKA,myslim ze Ti zostava len volit SEFCOVICA...Ver mi ze dobre urobis...
Obyvatel | 26-02-2019 20:37:41
Vobec ma nezaujima kandidat smeru a urcite ho volit nebudem preto ze nic pre sk obyvatelstvo neurobil
Pre potecha | 26-02-2019 18:41:09
Zdravim. Smiem sa opýtať koľko máte rokov? Poprosím pravdivú odpoveď. Ďakujem
potecha | 25-02-2019 22:27:37
Ked Ta zaujima co doteraz SEFCOVIC urobil pre SLOVENSKO tak si precitaj jeho zivotopis a jeho prezidentsky volebny program,tam sa to vsetko docitas,nebudem Ti to vsetko opisovat.NEZABUDNI HO PRIST VOLIT...
Obyvatel | 25-02-2019 06:48:22
A vies napisat aj nieco konkretne co urobil pre Slovensko ako pises?
potecha | 24-02-2019 23:02:14
Stale lepsi tento podla teba smeracky kon,ktory pre SLOVENSKO nieco urobil a bude ho nadalej reprezentovat ,ako tento doterajsi americky vazal,ktory len SLOVENSKU skodil a v zahranici ho vobec nereprezentoval...O jeho danovych podvodoch radsej pomlcim.PRETO NAJLEPSIE UROBI AK UZ SA POBERIE NA SMETISKO SLOVENSKYCH DEJIN...
Dobry den | 24-02-2019 21:08:54
Este to tak, smerackeho kona
potecha | 24-02-2019 13:48:51
Verim,ze volby napriek zahadnym prieskumom s prevahou vyhra SEFCOVIC a nebude treba ani druhe kolo...SLOVENSKO bude mat na 5 rokov poriadneho prezidenta...
Asi tak | 24-02-2019 10:19:52
tie výsledky sú odpad. Čaputová a Mistrík už rok kandidujú za prezidenta a ich volebný tábor už rozohral hru kde mal čas sa na toto pripraviť. Čakať od kandidátov ktorí na poslednú chvíľu odovzdali podpisy na kandidovanie že budú mať všetko hneď tip top je nonsens.
Čaputová doslova žobre na FB o peniaze od ľudí a Mistrík dostáva fin. inekcie z SAS a Esetu.
Anonym | 23-02-2019 22:38:42
Vidím to na Chmelára. Netreba si všímať zmanipulované prieskumy. to
Volím Zuzanu Mx | 23-02-2019 21:55:19
hnonline.sk 23.2.2019 napísali:
"V amerických aerolíniách sa v rezervačných systémoch pri výbere pohlavia objavia aj dve nové možnosti. Kto sa do kolóniek muž alebo žena nezmestí, bude môcť zaškrtnúť možnosť neuvedené alebo neurčené. Písmeno M pre mužov a F pre ženy tak doplní U pre neuvedené a X pre neurčené. Výsledkom bude aj nové oslovenie, namiesto anglického Mr. a Ms. ako pán a pani/slečna pribudne Mx"

Viac tu: https://hnonline.sk/svet/1896305-na-letiska-prichadza-tretie-pohlavie-muz-alebo-zena-uz-pri-rezervacii-leteniek-nestaci

Čo si bude uvádzať naša kandidátka na prezidenta Zuzka?
Obyvatel | 23-02-2019 21:13:19
U mna je to zatial Harabin
dajme si veľký pozor koho budeme voliť | 23-02-2019 19:08:56
mali by sme konečne zvoliť naozaj Slovenského prezidenta, a nepočúvať média, lebo ináč znova zasadne do prezidentského kresla Sorošov agent
s.i.n. | 23-02-2019 13:06:15
??????? | 23-02-2019 10:45:30 : odpoveď JE. Zuzana Čaputová je extrémna liberálka s podporou PS. Až do r. 2017 pracovala v mimovládke Via Iuris financovanej so značnou podporou Nadácie otvorenej spoločnosti OSF (Soros) s viac ako 25% ročných príjmov. Sama o sebe tvrdí že má priaznivý vzťah k (riadenej) migrácii, výrazne podporuje aj komunitu LGBT čo potvrdila v diskusnej relácii v Markíze, kde o.i. prehlásila že podporuje adopcie detí pre homosexuálne páry. Uvádzam iba fakty a nie výmysly. Je to osoba bez akejkoľvek orientácie v zahraničnej politike čo je pre prezidenta nezbytné.Je na mieste otázka, či by takáto osoba bola ako prezidentka prínosom pre SR a jej obyvateľov?!!!
Takže diskutujúci "??????? | 23-02-2019 10:45:30" DOBRE SI TO ODHADOL!
Anonym | 23-02-2019 11:11:48
Aj Kiska bol tak transparentny, ze teraz vyplakava ako mu robia zle, lebo chudak on sa logicky domnieval, ze kampan je v poriadku. A hovorim uz dlho, ze kandidati, ktorych este pred par mesiacmi nikto nepoznal, nie su dobri.
??????? | 23-02-2019 10:45:30
Nie je Čaputová náhodou novodobý Kiška ani o tom sme nič nevedeli a zvíťazil

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign