Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Vyhlásenie Farnosti Trnava – sv. Mikuláša v Trnave k údajnej diskriminácii dieťaťa na prvom svätom prijímaní

TRNAVA 27. mája 2019 – V súvislosti s údajnou diskrimináciou dieťaťa, ktorá sa mala odohrať v piatok 24. mája pred slávnosťou prvého svätého prijímania a v sobotu 25. mája v deň tejto slávnosti v Bazilike svätého Mikuláša (Hrubý kostol) v Trnave, ako to komentoval na osobnom profile na sociálnej sieti istý politik, uvádza Farnosť Trnava – sv. Mikuláša nasledovné:

Svätá omša a sväté prijímanie je stredobodom a vrcholom duchovného života veria­ceho kresťana – katolíka. Preto sa v Katolíckej cirkvi venuje dňu prvého svätého prijímania detí dlhodobá príprava, aby Kristus mohol vstúpiť dôstojne do ich srdca. Z tohto dôvodu sa deti, obvykle tretiaci na základných školách, celý školský rok intenzívne pripravujú na túto chvíľu vo svojich rodinách, na hodinách náboženstva a vo farnosti so svojím kňazom. Dôsledná príprava sa vzťahuje aj na nácvik samotnej slávnosti. Ak je tento deň narušený akýmkoľvek nedôstojným zásahom, prináša to dieťaťu veľkú bolesť.

Matka rómskeho dieťaťa prišla na Rímskokatolícky farský úrad sv. Mikuláša požiadať, aby jej dcéra mohla pristúpiť na prvé sväté prijímanie 25. má­ja 2019; prišla však asi týždeň pred slávnosťou.

Treba podotknúť, že dievčatko, štvrtáčka, pochádza z inej farnosti a z úplne inej školy, než ktorá mala v Bazilike svätého Mikuláša naplánovaný termín slávnosti na 25. mája.

Napriek tomu, že sa dieťa uplynulý školský rok nepripravovalo spolu s ostatnými deťmi na túto slávnosť, farár Rímskokatolíckej farnosti sv. Mikuláša chcel rodine vyjsť v ústrety práve preto, že išlo o rómske dieťa. Vyžiadal si však najprv vyjadrenie katechétu, ktorý dievčatko učil predchádzajúce dva roky, či ju považuje za pripravenú na prijatie sviatosti. Po jeho pozitívnom svedectve farár rozhodol, že dieťa sa môže zaradiť do turnusu prvého svätého prijímania spolu s ostatnými deťmi.

Problém však nastal pri poslednom nácviku detí v piatok 24. mája. Správca farnosti   jasne reagoval pred rodičmi, že si praje, aby dieťa išlo na prvé sväté prijímanie s ostatnými a že ho nemožno diskriminovať, i keď je z inej školy a z inej farnosti.

Zasadací poriadok jej dal miesto, na ktorom mala sedieť nie kvôli diskriminácii, čo dôrazne odmietame, ale pretože sa prihlásila neskoro a nezúčastňovala sa predtým na prípravách a nácvikoch.

Napriek nepríjemným reakciám niektorých rodičov v sobotu ráno kňaz rozhodol, že dievčatko bude sedieť medzi ostatnými deťmi. Celá slávnosť prvého svätého prijímania prebehla pokojne a dôstojne.

Vyjadrujeme poľutovanie nad správaním rodičov, ktorí si v predvečer tohto významného dňa neželali, aby išlo dieťa z inej školy, z inej farnosti spolu s ich deťmi na prvé sväté prijímanie, a že spomedzi nich zazneli pravdepodobne aj nemiestne poznámky, ktoré sa protivia kresťanskému prikázaniu lásky.

Kňazi aj katechéti farnosti sv. Mikuláša sa snažili zmierniť spor medzi protestujúcimi rodičmi na jednej strane a pobúrenou rodinou rómskeho dievčatka na strane druhej. Napriek tomu, že s ochotou prijali dieťa z inej farnosti a z inej školy, ktoré navyše vstúpilo do tejto situácie na poslednú chvíľu, dostáva sa im za to krivé obvinenie z diskriminácie.

Je poľutovaniahodné, že niekto chcel túto nádhernú chvíľu duchovnej slávnosti zneužiť na rozdúchavanie vášne neznášanlivosti, ktorú Farnosť Trnava – sv. Mikuláša dôrazne odsudzuje v akejkoľvek forme, lebo táto vášeň stojí v priamom protiklade s Kristovým učením, nectí si ľudskú dôstojnosť a je v príkrom rozpore s posvätnosťou miesta Božieho chrámu.

Vo Farnosti sv. Mikuláša v Trnave každoročne poskytujeme duchovné služby desiatkam veriacich Rómov a nikdy neboli žiadne problémy.

Týmto vyhlásením apelujeme na všetkých veriacich a na ľudí dobrej vôle, aby nesúdili na základe unáhlených mediálnych výrokov a bez poznania celej situácie. Prosíme, aby rázne odmietali akékoľvek formy neznášanlivosti a nedávali priestor nikomu, kto by sa pokúšal podobným nedôstojným chovaním vnášať nenávisť do spoločenstva Cirkvi.

 

zdroj: faratrnava.sk


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
pre - pre občana | 31-05-2019 08:34:38
Nauč sa čo je bigotný a potom hovor.
pre občan | 30-05-2019 20:46:16
Aj vy ste bigotný katolík, keď ste išiel do kostola na slávnosť? Alebo ste ateista, ktorý prišiel na divadlo?
pre s.i.n. | 30-05-2019 16:25:11
keby ti niekto povedal že si prasa, tak by urazil toto zviera, ty jednoducho idiot - zrejme ten pravý kresťan!!!!!
s.i.n. | 30-05-2019 10:41:26
Ono okrem bigotných katolíkov existujú aj BIGOTNÍ HLUPáCI. Dvaja takí sa tu predstavili ako"občan | 30-05-2019 08:43:13"
a "tiež občan | 30-05-2019 08:50:27" Tu niet čo dodať.
tiež občan | 30-05-2019 08:50:27
Veľmi správne, treba tých bigotných veriacich hlušiť, lebo v kostoloch sedia ako pijavice a keď vyjdu z neho kradnú ako straky a robia svinstvá.
má mám celoživotné motto : Čo sa tebe nepáči nerob to ani inému "
občan | 30-05-2019 08:43:13
Bol som na slávnosti 1. prijímania v SEREDI. išli sme si sadnúť do lavice vyhradenej pre príbuzných dieťaťa. V lavici cca pre 6 osôb sedela jedna asi 90 kg. 155 cm vysoká roztiahnutá ropucha, ktorá oznámila, že to je všetko obsadené aby sme si nesadali.
Ani v krčme ti nik nepovie že je to obsadené, ale povie sadni si !
Takto sa chovajú bigotní katolíci, čo je veľké svinstvo. Neviem si predstaviť čo by táto ropucha robila keby si tam chceli sadnúť rómsky rodičia dieťaťa ktoré je na prvom prijímaní.
Tak, že žiadne výhovorky neplatia lebo také isté svine v Trnave sa postavili proti rómskemu dieťaťu.
A na margo veci : Bigotne katolícke hovädá majte na mysli:
Ježiš povedal : " nechajte maličkých prísť ku mne , lebo ich je kráľovstvo nebeské "
s.i.n. | 29-05-2019 22:52:56
jopo Patan | 29-05-2019 21:29:36
Trochu ťa poopravím: Tu išlo o obsadenie aspoň jedného poslaneckého kresla v EP. Pôvodne I.M. počítal s viacerými. Lenže hrozilo, že nebude ani to jedno poslanecké kreslo. A tak použil veľmi citlivú, religióznu tému. A hlúpa mamička mladého dievčatka pokazila slávnosť nie len svojej dcérke ale aj ostatným deťom. Kto si pozrel jeho video odvysielané naživo cez fb, nemohol to prehliadnuť.
jopo Patan | 29-05-2019 21:29:36
To chceli iba zdiskretizovať katolícku cirkev! Nič iné za tím nie je.
canon | 28-05-2019 13:56:19
Súhlasím s vyjadreným farnosti

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign