Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Vyberáme z redakčnej pošty - je, alebo nie je kríza?

Miloš MajkoDátum16. 08. 2010 22:34:20TémaRedakčná pošta

V dnešnej redakčnej pošte sa okrem iných e-mailov objavila aj otázka jedného z našich čitateľov a občanov mesta. E-mail uverejňujeme v plnom znení: - - - Zdravim Vas pan Majko, nasiel som na webe sered.sk vyzvu na predlozenie cenovej ponuky na 15ks pocitacov + prislusenstva. http://www.sered.sk/data/prilohy_pdf/20100806142937.pdf Dalo by sa zistit naco prave teraz ked treba setrit verejne financie nakupuje mesto Sered tuto vypoctovu techniku? To naozaj tak strasne potrebuju nove pocitace prave teraz v case ked podielove dane zo statneho rozpoctu su velmi nizke? A naco je pracovnikom mestskeho uradu 2jadrovy procesor a licencie na win7? Toto je vrchol a vysmech obcanom. Hlavne, ze si minule nevyplatili odmeny za zasadnutie zastupitelstva a teraz idu nakupovat podla mna zbytocne veci Hodnota zakazky podla mojho skromneho odhadu bude v tisickach eur, mozno v desiatkach tisic eur. Dakujem Vam, ze informujete obyvatelov Serede, drzim Vam palce, aby ste pokracovali. S pozdravom, Juraj (e-mail je podpísaný celým menom) - - - Možno vedenie mesta uzná za vhodné na túto otázku reagovať verejne.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
anonym | 19-08-2010 07:25:26
No len tak schválne, kto má odvahu a kto sa tu dobre vyzná v počítačoch nech dá reálnu ponuku aká bude cena - porovnáme. Prípadne skúste navrhnuť parametre, aké by boli pre tú techniku postačujúce. Nasimulujme nejakú imaginárnu firmu, pozrime cenníky veľkoskladov, prihodme k tomu svoje náklady na dopravu a inštaláciu, nejaký ten zisk firmy a postavme ozaj konkurenčnú ponuku. Uvidíme ako to dopadne. Dá sa niekto na to, čo sa v tomto vyzná? A niekto tu tvrdil, že už vie, kto vyhrá súťaž na dodávku techniky, tak s sem s názvom tej firmy, straaašne by ma to zaujímalo, či sa trafí. Alebo zasa niekto len straaaašne kecal, elbo ak sem tu firmu nedá, bude to tak vyzerať. A ešte ten čo tu tvrdí, že je to príklad pre možnú manipuláciu, korupciu a úplatkarstvo nech váži slová, prípadne jasne napíše v čom. Tí čo chcú vedieť, čo treba ku kamerovému systému, prečo sa tu hádate a nejde sa niekto spýtať na Mestskú políciu. Možno stačí VGA vstup, možno SCART, možno ... ale kým to bude len "možno" budete sa tu hádať a pritom stačí možno jeden telefonát. Niekedy mám pocit, a nielen pri tomto článku, že tu ľudom nejde ani o riešenie problému, vysvetlenie si situácie ale len o možnosť anonymne sa pohádať, anonymne niekoho obviniť, ponižiť, alebo sa len tak vykecať.
ericsoft | 19-08-2010 07:12:17
No predpokladám že tam majú analógové dome kamery, nie IP, takže pripojenie obrazu je koaxiálnym káblom buď do nejakého prepínača, rekordéra alebo priamo do moniotra s video vstupom (alebo TV tunerom).
ericsoft | 19-08-2010 07:09:13
Holt, nemohli ste o tom dat skor vediet? Zapojil by som do sutaze aj moju firmu, a myslim ze by som to tam zdramatizoval.. z mojej strany je to v poriadku, dokonca by som povedal ze nenarocne, skoda, mohli to mozno mat este lacnejsie.
re: | 18-08-2010 20:33:06
Ja netvrdim nikde že ja som bol. Ja len či to vieš na 100% ked to tu tvrdiš? Takže nemože byt to, že je to pripojené povedzme za pomoci CINCH, alebo SCART konektorov? Určite je to tak ako ty hovoríš. Vieš ide o to, že už tu teraz zopar "mudrlantov" ktorí tu niečo tvrdili a po odpovedi p.KUBALU sa po všetkých "zľahla" zem. Či to tak nakoniec nebude aj v tojom prípade :-D Potom čo? Či nič, stačí že si nakydal a hotovo?
pre re: anonym 17-08-2010 23:40 18-08-2010 08:35 | 18-08-2010 19:39:56
A ty si bol? Si precitaj co pisal (Mark 17-08-2010 11:47). A ver tomu ze som tiez uz "zopar" tychto systemov videl, takze si dovolim povedat ze viem co treba k pripojeniu kameroveho CCTV. Takze vola zo seba nerobim.
re: anonym 17-08-2010 23:40 | 18-08-2010 08:35:42
Ty si bol pozrieť kam. systém a poznáš jeho presne tech. parametre, ked tu tvrdíš to čo píšeš...???!!! Čo takto si najskor preveriť fakty a potom písať, pretože inak len ty sam zo seba robiš vola...
anonym | 17-08-2010 23:40:36
Naozaj nechapem co je zle na tych zostavach PC, vsetko su to normalne priemerne kancelarske stroje. Nic vynimocne. Nadcim som sa pozastavil je nakup MS Office, ked tu je free alternativa Openofice, ktory vyzera a pracuje ako jeho drahy pribuzny od Microsoftu. Ak niekto zacne zase hovorit, ze ved vsetci pracuju v MS Ofice, tak Vas hned zastavim, lebo OpenOffice dokaze otvarat a ukaldat vo formate MS Office. Takze tu nevidim prekazku v jeho pouzivani. Dalsia vec nad cim tu uz viacery polemizovali su tie monitory. Naco potrebuju TV tuner? Ak su na pripojenie k PC, tak su urcene pre pracu a nie pre pozeranie TV, ak su urcene na pripojenie k systemu CCTV, tak zase chyba lavky, lebo vsetky rekordery CCTV maju vystup na bezne PC monitory a tak je TV tuner zase nepotrebny. Podla mna proste niektory uradnici budu strasne vytazeni a tak si budu davat pauzu pri sledovani TV. Opakujem a uz to tu aj niekto ini spominal, na revadzku kameroveho systemu (CCTV) nepotrebujete TV tuner. A posledna vec. HD monitory? To pri beznej kancelarskej praci a myslim ze ani pri CCTV nevyuzijete, takze zase to vyzera, ze niekto potrebuje take monitory len preto ze si mysli: "Ked uz nakupujeme tak to najlepsie, aj ed to nevyuzejeme" alebo ma niekto v plane pozerat BluRAy disky. Napada ma este nieco, ale to mam strach aj vyslovit. Zhriem, nakup vypoctovej techniky ano, ale niektore casti tejto zakazky su prinajmensom diskutabilne.
Robo | 17-08-2010 23:34:44
Tato vyzva je len zadostucinenie zakonu ale realita je uplne inde.Ved si to poriadne precitajte.Tak siroky mantinel ze v nom musi vyhrat ten kto niekto chce aby vyhral.Toto je len moj pohlad obycajneho cloveka. Ved mesto ma super informatika,ktory vie presnu potrebu tej ktorej kancelarii co do kvality a vykonu.Ale ono sa ta vyzva da napisat aj tak ako sa napisala aby bol dostatocny priestor na spekulaciu.Napr. 10. Kritériá na hodnotenie ponúk: cena s DPH 70% parametre hardware 30 % Ja to tu nepisem preto ze mam zaujem o ucast na vyzve, ale seriozni podnikatelia sa nad touto vyzvou len usmiali a mavli rukou. Verte ze nezavidim, nepotrebujem to,ale vidim ze niekto je z mojich prispevkov nervozny.
Marek Sladký | 17-08-2010 22:22:06
Víťaz by mohol dať ako štartovaciu stránku pre prehliadače seredonline.sk :-D
digi | 17-08-2010 20:26:17
myslim, ze ked uz potrebuju pocitace tak nech si kupia. v tej ponuke uznavam ,ze dali ako priklady a v podstate komponenty ktore su nenarocne na cenu ,aj monitory su vybrane za par supek. len jedno nechapem- naco bude niekomu FULL HD LCD? co mame v Seredi full hd mestke kamery alebo niekto chce na mestkom urade pozerat blu-ray filmy? :-D keby mam cas kludne dam cenovu ponuku... agem by sa len potesil ... ;-)
Výzva pre Roba! | 17-08-2010 19:30:30
Ak je pravda že vieš kto to vyhrá tak to zverejni. A podaj tiež trest. oznámenie! Je to tvoja povinnosť. Ak zase len trepeš, tak sem prosim viackrat ani neprispievaj, neorbi to dobru atmosferu a vyvolava to pocit bulváru!
najnižšia ponuka pre MsÚ Sereď | 17-08-2010 16:15:32
http://www.e-prvnacek.cz/detail.php?zbozi=2246105
ja | 17-08-2010 15:34:02
robo si normalny ? tie tvoje prispevky su len plne zavisti a nenavisti ... verejna vyzva, kde sa moze zucastnit kazdy kto podnika s vypoctovkou a vyhrava ponuka z najnizsou cenou co by si viac chcel ? pamatas si nieco take pred 4 rokmi ? posli aj ty ponuku daj najnizsiu cenu a nebrechaj ved to je otras co tu robis pri kazdom clanku. kvoli takym ako ty su ludia znechuteni a potom ked niekto pomenuje skutocny problem tak ho zaradia do jedneho vreca s tvojimi vymyslami.
anonym | 17-08-2010 15:05:35
napis vyhercu :-D
Robo | 17-08-2010 14:59:36
Podstata tejto vyzvy? Otrasne volaco.Jasny priklad pre moznu manipulaciu, korupciu a uplatkarstvo. Ak chcete mozem napisat aj najuspesnejsieho vyhercu tejto vyzvy.
anonym | 17-08-2010 12:53:19
re: prečo je Linux volovina to by ma strasne zaujimalo... Lebo by si zase musel všetkých preškolit na Linux a to by bolo drahšie ako ako kupit novy op. systém kompat. s tým čo tam beží teraz... Bože ludia, nerobte zo seba volov! ja: si to presne vystihol.
sova | 17-08-2010 12:11:58
Nemám nič proti upgrade PC a ich softvare. Ale je tu jedna dôležitá skutočnosť: Tie PC zostavy je treba "poskladať" na mieru, podľa ich budúceho využitia. Určite by bolo nezmyselné, aby boli všetky v rovnakej konfigurácii. Pár strojov treba "nadupaných" a pár kancelárskych. Potešila by ma správa, že sa našla spoločnosť, ktorá po dostatočnej a odbornej konzultácii dodá PC naozaj na mieru.
ja | 17-08-2010 11:57:41
tak to bude urcite preto aby mohli sledovat tv spravy nie ? :) skus sa zamysliet trochu mozno nie kazdy pouziva rovnaky system ako ty, alebo mozno to je na prehravanie zaznamov videa (scart v podmienkach), monitor so scart (tv) bez tv tunera asi nebude existovat
Mark | 17-08-2010 11:47:03
mily JA tv tuner na pripojenie kameroveho systemu vobec ale vobec nepotrebujes robim kamerove systémy a ten TV tuner je zbytočny...ked ti mam pravdu povedat jeden objekt ktory je sledovany tak kontrolujem cez obyčajne PDA a myslym ze tam TV tuner nemam
ja | 17-08-2010 11:20:33
mily Mark tv tuner asi na pripojenie kameroveho systemu nemyslis ? je to v celku logicke odbornici na pocitace :D mna z vas roztrha, kolko jednojadier je asi dnes na predaj a preco je tomu asi tak ? podla vas je lepsie kupit pocitac na vyhodenie ? ved 2,5 G je skutocne dnesne minimum menej nekupite jedine mozno 2 ks jednojadier co sa bezne predavaju, este tu napisete ze by mohli kupit crt monitory alebo 14 palcove LCD lebo tie su o 2 eura lacnejsie v ceniku procesorov najznamejsieho velkoskladu v SR ... az 3 jednojadra na predaj, z toho len jeden ma slusnu frekvenciu (2,5 G) a je az o 10 eur lacnejsi ako najlacnejsie 2 jadro, ktore tym ze je dvojadro je proste novsia technologia (to nehovorim o rozdieli v cache a inych veciach) tak by ma naozaj zaujimalo kolko beznych ludi robi v praci na linuxe a s open office, hlavne ked maju pripravovat casto dokumenty pre statne organizacie kde je office standard (EU fondy, dotacie, statistiky atd) a ako je jednoduche niekoho kto robi s microsoft produktmi ma 40 a viac preucit na linux, dalsia vec je podpora produktu mimochodom ano nym na mestskom urade ma kazdy pristup do databazoveho sietoveho programu ktory obsahuje celu agendu mestskeho uradu a funguje pod windows, nie je sucastou office ani windows ani solitairu a vacsina pracovnikov s nim robi vacsinu svojich pracovnych uloh a s tym XP ste skutocne zabodovali, asi zijete niekde mimo reality, microsoft dnes predava 7, nie XP ani Vista, pozriute si sakra cenniky a nekecajte hluposti
didinka232 | 17-08-2010 09:59:23
Ale tak doprajte im...začína nový školský rok...chcú byť aj oni v novom šate do "školských lavíc". :-D
anonym | 17-08-2010 09:35:02
ved na mestkom podniku robia všetko v MS dose tak na to nepotrebuju nove PC
Mark | 17-08-2010 09:33:03
prečo je Linux volovina to by ma strasne zaujimalo...
Peter | 17-08-2010 08:49:44
!kludne by im stacilo winxp! -tak ja neviem ale kupovať starý op. systém, u ktorého už končí podpora zo strany Microsoftu, je zase hluposť. A prosím Vás pekne, nemiešajte sem Linux, lebo to už je naozaj poriadna volovina, ani vy sami s tým neviete poriadne robiť...
ano nym | 17-08-2010 08:10:33
Peter, to, ze mam 6 rokov stary komp len dokazuje, ze ked sa chce tak sa da a ver, ze mi neotvara prilohu 2 min. skor je tam ta konfiguracia kvoli win7, kludne by im stacilo winxp a office 2003. ide hlavne o to, ze akurat teraz v tazkej dobe sa tu nakupuju podla mna veci, ktore nie su prioritne len kvoli tomu, ze su planovane. pokial ide o komp pre mestsku policiu tam suhlasim s co najlepsou konfiguraciou, ale naco je uradnicke co pouziva word, outlook a solitaire dvojjadro?
Mark | 17-08-2010 06:54:54
podla mna by im úplne stačil LINUX namiesto Win 7...a načo su im monitory s TV tunerom?
Peter | 17-08-2010 06:39:28
re: ano nym 16-08-2010 23:40 Prosím ta pekne, to čo je na naich tak strašne hardwerovo náročné??? Dnes dvojjadro napr. Intel E5200 kupiš doslova za facku. Čo tam majú maju kupovať jednojadro Celeron? Ved s tým ti bude pdf" prílohu otvárať 2 min. Bože ludia, zase tu norebme vedu z kompu čo má mať 2 GB RAM (čo je v dnešnej dobe absoslutne minimum) a 2-jadra. Ešte skor by som sa možno pristavil pri tých licenciách na Win 7 prof. Su aj lacnejšie verzie tohto op. systému. A to že ty máš 6 rok. starý komp je tvoj problem, ja si ten svoj upgradujem každý rok/dva, aby som sa mohol aj zahrať. Je to otázka priorít samozrejme.
Robo | 17-08-2010 01:07:27
Mne v tejto vyzve chyba bod č.13 a to ze vsetky ponuky budu zverejnene a odôvodnený vyber.
ano nym | 16-08-2010 23:40:56
skor by sa hodila otazka na mesto, kolko rokov (a aku konfiguraciu) maju PC zostavy ktore sa idu menit? ja mam svoj pocitac v nezmenenej zostave uz 6! rokov, co znie az neuveritelne a stale mi tam vsetko potrebne ide bez problemov...a pochybujem, ze uradnici potrebuju pre svoju pracu hardwarovo tak narocne nove stroje. a este k tomu teraz, v case ked sa ma setrit kazde euro, hlavne ked vieme, ze IT oblast je ta, kde sa da (po dialniciach) najviac nabalit cez rozne obstaravania pocitacov pomaly kazdy rok (teraz hovorim o slovensku, nie o seredi konkretne)
xyz | 16-08-2010 23:40:45
Ja som nezavisle od tejto spravy pisal panovi Kubalovi (informatikovi na MU) naco im sluzia tie pocitace + systemy a software. Dovolim si tvrdit ze sa do vykonnosti PC, ineho hardvaru a softwaru vyznam. Pan Kubala mi odpisal velmi obsirny mail, ktory Vam tu nebudem kopirovat, ale ubezpecujem Vas ze to mesto nekupuje tie PC zbytocne. Niektore PC nejdu len na MU ale aj na mestku policiu a urcite si viete predstavit, ak ma PC mat otvorenych a zobrazovat na monitore 10 mestkych kamier tak to na pc typu Pentium 1 pojde velmi tazko. A tak isto si treba uvedomit ze tie PC musia vydrzat par rokov. Myslim si ze v tejto veci je zbytocne nieco riesit. Kupuju to v dobrom zmysle a ja osobne by som na ich mieste kupil este lepsie (ak by to zdroje dovolili)
Ľubomír Veselický | 16-08-2010 22:51:00
Kríza nekríza. Sú veci, ktoré ak doslúžia, alebo technicky zaostávajú je potrebné vymeniť. Určite sa na predmetnú výzvu opýtam Ing.Kubalu, rovnako ako sa ho mohol opýtať aj Juraj. A ak nie jeho, tak primátora, viceprimátora, alebo prednostky. Je pravdou, že príjem mesta zo ŠR je oveľa nižší ako jeho potreby. Ale je pravdou aj to, že výdavky na nákup IT sú plánované a rozpočtované. Hlavnou zásadou pre hospodárenie s verejnými financiami je hospodárnosť. To ale neznamená, že mesto zastaví všetky nákupy. Je to realita a pýtať sa či pracovníci mesta potrebujú nové počítače strašne, alebo nestrašne iba znižuje objektívnu hodnotu kladenej otázky. Nechajme city bokom a vyčkajme odpoveď tých, čo z MsÚ denne riadia chod mesta. Ak bude nedostatočná, tak potom môžeme kritizovať a žiadať nápravu.
obcan serede | 16-08-2010 22:47:03
myslim si,ze je to v poriadku a uplne normalna vec..urady by mali bezne byt vybavene dobrou info technikou, rychlym internetom, licencovanym windowsom..
Peter Sabo | 16-08-2010 22:38:35
Tiez som sa nad touto zakazkou pozastavaoval, este by som dodal, ze nakupit chcu aj licencie na MS Office, pride mi to smiesne ked existuje alternativa uplne zadarmo v podobe Open Office, pochybujem, ze pracovnici MsU potrebuje tak drahy softver a pracu s Open Officom by zvladli velmi rychlo, okrem toho mame na MsU velmi zdatneho iformatika, ktory by s pripravou volneho softveru urcite nemal problem.

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign