Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Vyberáme z redakčnej pošty - internet pre každého

Miloš MajkoDátum03. 10. 2010 13:20:48TémaRedakčná pošta

Internet, jeho prijem a poslanie verejných free internetových sietí evidentne ešte nie sú pojmy známe každému. Michal sa určite s fundovanou odpoveďou popasuje. Ďakujeme. Dobry den, Otazku by som mal sice na p.Michala Kubalu ktory pise clanky o hotspotoch do seredonline ale nenasiel som tam nanho konatakt tak pisem Vam. Chcem sa opytat ako bysom sa mohol pripojit na hotspot ktory je na nasom namesti cca100m od mojho bytu? Alebo ako sa da pripojit ktakej sieti kde to pyta kluc zabezpecenia?v jednom pripade som aj zadal kluc zabezpecenia a prredsa sa nevedelpripojit moj notbuk,vcom je problrem? Ja nechcem platit za net tak hladam vseljake moznosti a ked si doma v byte zapnem na notbuku wifi tak sa mo ojavy 6-7 sieti ci jak to mam nazvat a to sa mi vidi ze to treba nejako vyuzit.Ale neviem ako ked skoro vsetky pytaju kluc zabezpecenia!! Poradte mi prosim existuje nejaka moznost? Dakujem s pozdravom Martin zo Zeliezoviec.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
OK ,asi takto | 06-10-2010 11:05:14
je to tak ako píše digi. Sťahovanie hocijakého softvéru, hudby a filmov nie je zakázané. Vyslovene to nie je uvedené takto asi nikde. Takže pokiaľ si to LEN stiahneš, tak OK. Podľa mňa sťahovanie síce nie je zakázané ale používanie stiahnutého komerčného softvéru, hudby a videa podľa mňa už áno. Už jeho zverejnenie a umožnenie stiahnutia je za hranicou zákona. Ak je tu nejaký právnik - odborník na autorské právo, mohol by sa vyjadriť.
anonym | 06-10-2010 10:46:43
Moc do toho nevidím, ale fakt je, že niečo sa dá stiahnuť za poplatok a niečo bezplatne. Treba to diferencovať. ;-) Takže pravdu máte svojim spôsobom obaja.
digi | 06-10-2010 10:26:18
ja nepisem co je legalne a co nie... ;-)
pre digi | 06-10-2010 08:34:01
a toto je podľa akého zákona prosím ťa? To odkiaľ to sťahuješ, nie je šírenie niekým inej osobe? Načo by si potom ľudia kupovali Windows, Office, .... CD-čka s hudbou, DVD s filmom, načo, .... keď si to podľa nejakého zákona (prosím daj vedieť akého) môžeš všetko pre vlastnú súkromnú potrebu stiahuť. Ak to tak naozaj je, netvrdím, že nemôžeš mať pravdu, ale daj vedieť nám všetkým, nech to čo potrebujeme pre vlastnú súkromnú potrebu si posťahujeme a už nebudem kupovať žiadny softvér, hudbu ani DVD s filmom. Som si doteraz myslel, že stiahnuť sa to legálne môže iba z legálnych serveroch určených na predaj softvéru, hudby a videa, za ktoré ale musíš zaplatiť. Ale keď je to takto ako píšeš, .... sa normálne teším.
digi | 05-10-2010 21:56:22
stahovanie hocijakeho software-u , filmov, hudby, obrazkov pre vlastnu sukromnu potrebu nieje zakazane . zakazane je ho sirit dalej druhej osobe ...
xyz | 05-10-2010 21:20:14
To, že sa na úradoch používa Windows a iné produkty od MS je myslím ten najmenší problém. Treba sa taktiež pozerať na to, že linux je pre laikov vcelku náročný operačný systém. Možno by sa ušetril jednorázový poplatok ako ste napísali 100+50€ na licenciách, no kurzy pre úradníkov tiež nie sú IT odborníkmi poskytované zdarma. A tu treba brať do úvahy, že by bolo treba učiť každého jedného úradníka a taktiež tých, ktorí vymenia starých. Dnes má prístup k počítaču takmer každý človek a teda dobrých 98% ľudí (medzi nimi aj úradnici) dokážu pracovať s Windowsom. A prečo im sťažovať prácu, aby robili v operačnom systéme, v ktorom robiť nevedia? Viem, že sú mnohé verzie Linuxu. Napr. Ubuntu sa tak z časti podobá na Win, no aj tak je v ňom práca náročnejšia a menej intuitívna ako vo Win. Ja si osobne myslím, že tých 150€ na jeden PC nie je nejaká katastrofálna čiastka, ktorá by extrémne pomohla mestskému/štátnemu rozpočtu. :)
Lukáš K. | 04-10-2010 17:06:39
Hehe, odborníkom by som sa nenazval, mám len 19 rokov. Ale zaujímam sa o otvorený softvér, kedže je to legálne a zdarma, snažím sa ho šíriť všade okolo seba, aby ľudia spoznali alternatívu k plateným programom. Pamätám si keď tento rok boli volby do parlamentu aj u nás a v Českej Republike. Na jednej českej stránke som našiel článok, kde redaktor emailom kontaktoval všetky kandidujúce politické strany s otázkami ohľadom otvoreného softvéru či ho plánujú presadzovať v parlamente ak by sa tam dostali a tak podobne. Z približne 12 oslovených politických strán v Českej Republike, dostali odpoveď od troch strán. Ja som tiež spravil niečo podobné pred voľbami na slovensku, poslal som ako súkromná osoba asi desiatim stranám takéto otázky, dostalo sa mi jedného spiatočného emailu aj to v ňom stálo že toto sú otázky pre IT profesionálov. :-D To svedčí o slabej informovanosti ľudí. Ruský minister informačných technológií a komunikácií, rozbehol nedávno projekt v ktorom mu programátori spravia "Ruský OS" podľa potrieb úradov, kam bude nasadený. Myslím že toto nie je otázka len pre vysokú politiku ale aj pre regionálnu a mestskú. Veď licencia na jeden Windows stojí okolo 100€ a + ďalších 50€ za kancelársky balíček.
Miloš Majko | 04-10-2010 13:31:21
Lukáš K. 04-10-2010 11:12 *yes* dalsi nazor odbornika - dakujeme.
pre Lukáš K. | 04-10-2010 13:06:56
Treba ešte chvíľu počkať, je to v pláne. Pozri bod č.28 na stránke http://www.sme.sk/c/5436980/30-najzaujimavejsich-slubov-novej-koalicie.html
Lukáš K. | 04-10-2010 11:12:36
Dostať sa do wi-fi siete nie je žiadny problém, sieť zabezpečená šifrovaním WEP môže byť prekonaná za menej ako 2 minúty. Zo šifrovaním WPA a WPA2 je to trošku iné ale do 10 min to nie je problém, len toľko k tomu, ale určite si treba svoju domácu sieť zabezpečiť najviac ako sa dá, čiže šifrovaním WPA2. Ale pán Kubala to nastolil tiež tému ktorá ja na dlhšiu diskusiu a to je téma o nelegálnom softvéri, filmoch a hudbe. Postupom času sa čím ďalej začína bojovať voči tejto kriminalite, ktorej sa denne dopúšťa takmer každý používateľ internetu. Myslím že by bolo veľmi rozumné učiť deti od základných škôl na legálny softvér, hudbu a filmy, alebo ukázať im alternatívu ktorou je otvorený software. Operačné systémy: Linux Textové editory: OpenOffice.org A ešte široké spektrum programov, ktoré sú zdarma. Prečo sa tento software nepoužíva aj v štátnych inštitúciach a na úradoch, prečo musia daňový poplatníci podporovať monopol menom Mickrosoft?
Miloš Majko | 03-10-2010 23:38:59
Preco predbiehate udalosti - hovori Vam nieco prevencia? Radil snad niekto od novin mlademu ako naburat cudziu siet? Nevysvetlil Michal dostatocne to, co si vysvetlenie vyzadovalo a moze byt poucenim pre desiatky dalsich? Naozaj je vacsina ludi odkazana takymito vypadmi travit nedelne popoludnie? Michal, dakujem za fundovanu odpoved.
Michal Kubala | 03-10-2010 22:32:37
Pripájať sa na neverejnú sieť, tým, že si nelegálne zistím alebo sa iným spôsobom dostanem k heslu je minimálne na hranici zákona a podľa môjho názoru dokonca už za toto hranicou. Už som poslal do redakcie svoj názor aj odpovede pre pána Martina, kde som sa k tomu vyjadril. Chcem však upozorniť aj na tú skutočnosť, že aj ten, kto nezabezpečí svoju wi-fi sieť a umožní tak inému ju využiť až zneužiť nie je v tom celkom nevinne. Príkladom je prípad myslím z Nemecka, kde si istý človek nezabezpečil svoju wi-fi sieť. Iný sa cez neho pripojil. Sťahoval nelegálne hudbu. Prišlo k vyšetrovaniu a zistilo sa odkiaľ sa hudba nelegálne sťahovala. Kto to urobil v skutočnosti sa myslím nezistilo ale majiteľ internetového pripojenia mal problémy dokázať, že to nebol on. Zachránila ho náhoda, že vedel dokázať, že práve v daný deň bol fyzicky inde, na dovolenke. Inak by dopadol asi veľmi zle. Súdom mu bolo nariadené, že je povinný si svoju sieť zabezpečiť, lebo umožnil inému páchať trestnú činnosť. Myslím, že aj u nás platí niečo podobné. Ak si necháte na parkovisku odstavené auto so stiahnutým oknom, umožníte zlodejovi vám ho vykradnúť a máte sám problém, nielen z toho, že máte vykradnuté auto ale aj z toho, že ste to zlodejovi umožnili. Pri wi-fi nezabezpečených sieťach niečo také asi u nás neplatí, ale ak by k niečomu podobnému prišlo, možno by aj naši sudcovia rozhodovali s prihliadnutím na výsledok súdu z Nemecka. Problém je v tom, že na školách učíme deti výpočtovej technike, učíme ich ako sa orientovať na internete ale až nedávno sme sa začali zaoberať napríklad bezpečným správaním detí na internete a takým niečím ako aspoň základom počítačového práva, základom autorského práva a taktiež bezpečnosťou napr. wi-fi pripojenia, s tým teda neviem, aspoň nemám informácie, že by sa niečo také na školách učilo. Deti potom bez problémov nelegálne sťahujú ale aj rozširujú hudbu, video, softvér, ... a vôbec ale vôbec netušia, že robia niečo čo nie je v súlade s našou legislatívou. Kde je chyba? V deťoch?
anonym | 03-10-2010 21:58:33
A ešte niečo. Na budúce sem rovno dajte otázku nejakého blázna čo bude chcieť návod ako vykradnúť banku tak aby ho nechytili. "Ja nechcem platit za net tak hladam vseljake moznosti a ked si doma v byte zapnem na notbuku wifi tak sa mo ojavy 6-7 sieti ci jak to mam nazvat a to sa mi vidi ze to treba nejako vyuzit " A mne sa zas nechce ráno vstávať a chodiť do práce, v Seredi máme niekoľko bánk, tak sa mi zdá že to treba nejak využiť. No ľudia uznajte, je to podľa vás normálne ? ... :-X *loony*
anonym | 03-10-2010 21:51:05
Ak by sa mu náhodou aj podarilo uhádnuť heslo, nie je to nezákonné pripájať sa na sieť ktorá nie je verejná ? ... Nechráni to nejaký zákon ? ... Ja mám doma wifi, a asi by ma dosť nasralo keby sa mi na ňu niekto načierno pripája. Veď by ma v podstate okrádal *headbang* Preto by ma zaujímalo čo mu chce p. Kubala napísať. Veď ten chalan si prakticky pýta návod ako sa niekomu nabúrať na domácu sieť. *loony*
krkavec: pre anonym 03-10-2010 15:16 | 03-10-2010 15:52:01
Je to v poriadku, ak ti to umozni bezplatne. To tretim stranam znamena ze ho nesmies dalej poskytovat za peniaze, ale ak dakomu umozis bezplatne pristup do tvojej WIFI, tak je to len tvoj problem, lebo tebe ukrajuje so sirky pasma.
digi | 03-10-2010 15:45:01
chalan je pohodlny,bez snahy aby si sam nieco nasiel. neviem co chce pisat p. kubala aky navod, fakt netusim ;-) vsetky moznosti tu boli uz spomenute...
Miloš Majko | 03-10-2010 15:29:16
digi - nepodcenujte nikoho, chalan je mozno dobry v uplne niecom inom. Neviem ako Vy, ale malokto sa uz narodil ako genius...
anonym | 03-10-2010 15:16:36
Marek, si si isty, ze je v poriadku ak sa dohodnes s majitelom siete? napr. t-com poskytuje bytovym zakaznikom za ucelom intrenetu v domacnosti ale nie poskytovanie tretim stranam, je to nedokazatelne ale je to porusenie
Marek Sladký | 03-10-2010 15:10:51
Martin ked wifi pyta kluc zabezpecenia, tak to znamena ze nie je verejna.skus chodit po meste a zistis ze je vela wifi sieti, ale vacsinou su zabezpecene /tak tie nijako nevyuzijes/. jedine odporucanie je kupit si net. pripojenie do domu, alebo sa dohodnut s majitelom siete o poskytnutie klucu.
Michal Kubala | 03-10-2010 15:00:23
No bude to chcieť trošku málo teórie ale odpoveď pošlem do redakcie v priebehu pár dní.
digi | 03-10-2010 14:03:19
no to je snad prvy april :D neuveritelne :D ps: ked uz si tato lamka dala tu namahu aby sa to dostalo do seredonline, mohol zapojit mozog a vyhladat si to v googli alebo na pc forach. 1. na wifi musis mat nastaveny komp 2. ked uz ho mas nastaveny , musis poznat heslo do zamknutej siete 3. ked nemas heslo , kup si internet 4. ked nemas na internet hladaj neuzamknutu siet 5.ked to nechapes, neni ti pomoci ;-)

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign