Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Vtedy a teraz...

Miloš MajkoDátum15. 12. 2012 22:17:34TémaHistória

Ako tomu bolo niekedy pred štvrť storočím, tridsiatimi či štyridsiatimi  rokmi?  Zaujímavý tip na úvahu a možno aj následnú diskusiu nám poskytol čitateľ v jednom príspevku  do novín vloženom pred nedávnom.

Po fotografickej stránke nám toto obdobie dostatočne podrobne prináša  Jaroslav  Hrušovský – viacerí určite tajne dúfame, že jeho archív je nekonečný...


Každý z nás má však aj spomienky. Na časy, ktoré každý z nás hodnotí inak. Faktom je, že boli výrazne iné, žilo sa inak a s inými nákladmi. Vôbec, náklady na život boli diferencované úplne inak, ako v súčasnosti.

Bývanie, energie a podpora mladých rodín bola zo strany štátu, štátnych zamestnávateľov (iní v podstate ani neboli)   či miest výrazne odlišná od podpory súčasnej. Zárobky boli oveľa nižšie  (1300 až 2500 Kčs – Korún Československých) , no zodpovedali aj napríklad nájmom v činžiakových bytoch. Ak sa nemýlim, tak mesačný nájom sa pohyboval okolo 300 Kčs.

Každý človek mal relatívne sociálne istoty, nepracovať znamenalo byť príživníkom a pracovať museli aj skupiny obyvateľov, ktoré od revolúcie sa na poberanie rôznych sociálnych dávok prispôsobili najlepšie a najrýchlejšie.

Školy od materských až po vysoké  boli naozaj zadarmo. Zdravotníctvo tak isto. Nejestvovali žiadni súkromníci, podnikatelia a v podstate nik nebol bezdomovcom.

To by boli klady. Možno niektorých ľudí napadnú aj ďalšie, napíšte ich v diskusii.

A teraz zápory, alebo negatíva.

Žiadna demokracia. Vláda jednej politickej strany – KSČ. Komunisti – jednotliví funkcionári rozhodovali o osudoch väčšiny občanov. Ich moc bola takpovediac neobmedzená. Mnoho slušných ľudí vstúpilo do Komunistickej strany  nie z presvedčenia, ale preto, aby ich deti mohli študovať, aby oni samotní mali možnosť získať lepšie pozície v zamestnaní, aby dosiahli lepšie hodnotenia v kádrových posudkoch.

Takmer žiadne cestovanie do zahraničia okrem niektorých krajín socialistického bloku. Krajina smerom na západ obohnaná ostnatým drôtom a pokusy o prekročenie štátnej hranice – hranice  socializmu smerom k demokracii  boli trestané v lepšom prípade vezením a v horšom zastrelením priamo na hraniciach.

Z tých málo  organizovaných zájazdov na západ sa väčšinou vracali iba sprievodcovia, prípadne tí ľudia, ktorí nemali problém s častým vycestovaním alebo museli doma nechať časť rodiny. Manžel manželku, deti či jedno dieťa a podobne.

Toaletný papier bol tovarom nedostatkovým, stáli sme na neho v rade pred starou drogériou na námestí a to poctivo celá rodina.

Mandarinky či pomaranče iba pred vianočnými sviatkami a ovocie ako kiwi, nektarínky či ešte niečo exotickejšie – iba vo filmoch so štvavou propagandou zahnívajúceho kapitalistického západu.  Aspoň tak sme to počúvali na verejnosti.

Auto bolo luxusom a farebný televízor  malým zázrakom.

Video v plienkach a živo si spomínam na časy, ked sme v S klube mládeže ktorý som asi dva roky pred revolúciou založil   premietali na požičanom videorekordéri a tak isto požičanom farebnom televízore filmy ako  Rambo či návrat do budúcnosti  v kvalite 6 kópie v anglickom origináli štandardne predabovanom  do poľského jazyka, následne jedným človekom simultárne do češtiny s maďarskými titulkami  - to bol ten skutočný zážitok ! A ešte skákanie do amfiku cez plot. Ale to je už tiež minulosť a ako sa zvykne hovoriť, do jednej rieky dva razy nevstúpiš...

Náboženstvo komunistami vnímané ako niečo zlé a verejné hlásenie sa k nemu mohlo znamenať aj perzekúcie v práci či osobnom živote.

Dvojtvárnosť. Verejne inak ako v súkromí. Ale tá sa nosí žiaľ ešte aj dnes. Mnohí ľudia akoby sa stále nenaučili, že za názor sa (aspoň zatiaľ) netrestá.

Malé šuštiace rádio so signálom rušeným rušičkami na uchu a tajné počúvanie  Hlasu  Ameriky či  radia  Slobodná Európa. Kto chcel, k informáciám sa dostal. A svoj názor na to čo je dobré a správne si urobil.

Je toho oveľa, ale oveľa viac. Ako to teda vidíte vy? Porovnajte život vtedy a teraz.

(Tento materiál nemá byť ani chválením a ani hanením doby minulej či súčasnej. Ide o spomienky a názory. Porovnania. Pohľady ľudí, z ktorých každý minulosť a súčasnosť vnímal a cítil inak.)


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
gulak | 17-12-2012 11:37:56
No,za komančov som si myslel,že už nič horšie nás Slovákov nemôže postihnúť-ale trpko som sa mýlil-myslím si,že obyčajným pracujucim(dnes zamestnancom) sa žilo lepšie,ceny boli primerané k ich platom,bolo veľa nedostatkového tovaru,ale len na Slovensku,ked ste prišli do Čiech,tak ste boli prekvapený,ako je to možné,že u nás to nie je a u nich to je-kto za to mohol-no predsa bezcharakterní ľudia,čo sa napchali do veducich funkcií a obyčajným ľudom robili zle-ešte si pamätám,akí významní ľudia boli v Seredi vedúci potravín,ako schovávali tovar-ked ste chceli kúpiť pre dieťa obyčajný miláčik,tak ste museli byť pred obchodom už o 5:30h,aby ste ho dostali-no nebola to chyba systému,ale obyčajná špinavosť týchto ľudí a v dnešnej dobe-neprimerané ceny k platom a nárast bezcharakterných ľudí o tisícky percent-a kto môže za to,že narástla kriminalita-no predsa opäť ľudia,ktorí sú platení,aby tuto kriminalitu potláčali,ale napísať všetky plusy a mínusy bývalého režimu a režimu,čo tu začal vládnuť po r.1989-tak to by vyšlo aspon na 2 knihy
takto to je | 16-12-2012 20:39:21
http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/knazko-slovenske-strany-su-scasti-ako-eserocky-mafie.html tuto to dobre popisal Knazko slovenske strany su scasti eserocky a scasti mafia
anonym | 16-12-2012 12:15:50
Či sa menia kabáty dnes alebo sa v minulosti vstupovalo do strany "kvôli postupu v práci", jedno majú spoločné - vždy to robili a robia pre seba a pre svoj prospech. Preto ak sa vyhovárali na to, že "veď to pre moju kariéru, veď to kvôli deťom", tak jasne dali najavo, že charakter išiel bokom a boli schopní urobiť čokoľvek, len aby sa vyšplhali. Možno si ani neuvedomili ako sa krásne priznali o čom im naozaj ide. Odhodiť morálne zábrany, zabudnúť na svoje hodnoty a za cenu všetkého možného ísť za bezcharakterne za svojim cieľom. A potom sa vykrúcať, že vlastne do tej strany ani nechcel vstúpiť. Keby nechcel, tak nevstúpi.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 16-12-2012 12:03:14
anonym | 16-12-2012 10:32:23 | - suhlasim s Vami, ale mame tu este horsi pripad. Mnoho ludi po pade totalitneho rezimu rychlo prezlieklo kabaty a viaceri komunisti dokonca zacali chodit do kostola!

Nasledne menenie stranickych kniziek presne podla aktualneych preferencii stran! Ostuda !!

Nevycitajme to vsak tym, ktori chcu prezit, aj ked su ako potkani a prisposobia sa kazdej dobe. Vycitajme to sebe, ze im to akceptujeme !!

Keby ich ludia opluli namiesto pochlebovania, spravali by sa inak.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 16-12-2012 11:57:27
podme spat o 33rokov... | 16-12-2012 01:17:03 | - kazda tema je v SOL otvorena. Kazdy clovek moze napisat o tom, o co ma zaujem. Jedina podmienka - registracia a aby clanok nebol v rozpore s legislativou SR a EU.
Za 5 rokov sa to nestalo, takze vidime, ze ludia su rozumni, vedia co chcu, len sa musia aktivizovat aby docielili to co docielit chcu.
anonym | 16-12-2012 10:32:23
Zaujala ma veta, cit.: "Mnoho slušných ľudí vstúpilo do Komunistickej strany nie z presvedčenia, ale preto, aby ich deti mohli študovať, aby oni samotní mali možnosť získať lepšie pozície v zamestnaní, aby dosiahli lepšie hodnotenia v kádrových posudkoch.". Áno tak to bohužiaľ bolo. Prečo bohužiaľ? Pretože títo ľudia ospravedlňovali svoj vstup do zločineckej organizácie možnosťou získania lepších pozícií v práci alebo aby ich deti mohli študovať? Ha ha, ja to nepovažujem za ospravedlnenie voči sebe samému, ale za zradu vlastného "JA" a čudujem sa , že sa takýto ľudia mohli pozerať na seba do zrkadla. Moji rodičia sa nikdy nespreneverili svojim myšlienkam a preto ani nikdy do strany nevstúpili. Nepotrebovali totiž farizejsky rozprávať frázy o lepšom zamestnaní a o štúdiu svojich detí na rozdiel od tých, ktorí tak urobili. Ľudia buď boli komunisti alebo neboli. A tí čo tam vstúpili pod zámienkou kariérneho postupu, tými komunistami v skutočnosti boli, len si to nechceli priznať. Na ich mieste by som sa dnes hanbil ako pes. Inak pokiaľ viem, tak vtedy koniec koncov vyštudovali VŠ aj disidenti a ich deti, tak kde bol vlastne problém? Stačilo si len priznať svoju lásku k strane a nie rozprávať o tom, že to kvôli deťom a podobne. U nás sa komunistami opovrhovalo a červenú knižku som v živote nevidel, pretože ju v rodine nikto nemal. Hnus.

P.S. Toto je môj pohľad na časy minulé a nikto mi ho nezoberie. Ak sa moje slová niekoho dotkli, v prvom rade nech sa pozrie na seba a zamyslí sa, kde soudruh udělal chybu. Ďakujem za pochopenie.
Martin Blasko | 16-12-2012 09:59:32
Je zbytocne porovnavat co bolo volakedy, pozrime sa co je dnes a ak to uz teda ma clovek porovnat, tak za socializmu bolo lepsie, clovek bol viac clovekom a hlavne bol slobodnejsi.Dnes mame co? Clovek je otrokom, viac je smirovani ako za socializmu.Dnes nam hovoria ze mame slobodu a demokraciu, ja si myslim ze nemame nic.Sme otrokarska spolocnost, akurat ze mame vecsie teritorium na pracu.Ak sa tu slomina dovolenka za socializmu tak ja som s rodicmi hodil kazdy rok.Rumunsko, madarsko, slovensko a to bola dovolenka ako sa patri.Nemuseli sme pozerat co stoji pivo, langos a zmrzlina, vsetko bolo pre nas dostupne a aj by som povedal ze lacne.Po 89 sme boli v taliansku, chorvatsku a tam sme len rozky mastili s pastekami zo slovenska -))Ani jedna doba nebola podstate dobra, len jedna bola viac ludska ako ta druha.Milos otazka na vas, napiste mi kde vy vidite v dnesnej dobe slobodu a demokraciu? Ani sloboda slova neni, to uz komunisti viac informovali v mediach narod ako tito dnes.Ze mozme cestovat, ze su plne obchody? To predca neni meritko slobody ani demokracie.
anonym | 16-12-2012 07:29:11
Ani komunizmus ani demokracia ani škola ani priatelia ani rodičia ani peniaze ma neurobili tým, kým som. Tým kým som, som sa už totiž narodila. Všetky hore uvedené záležitosti formovali môj život, ale nie moju podstatu. Tou podstatou je "byť človekom". Nebojujem za spravodlivosť, česť a úctu ja spravodlivý, čestný a úctivý som......
Peter Fidler | 16-12-2012 06:38:21
Mensia kriminalita a vacsia bezpecnost deti nebola sposobena komunizmom, ale dobou a spravanim sa ludi tej doby. Pochodil som uz kus sveta a vsade to bolo to iste. Nemuseli zamykat auta, dokonca v nich nechavali kluce a nikto ho neukradol. Teraz? Aj ked je to privarene, cize ci CSSR alebo USA je to to iste. Vtedy aj teraz.
podme spat o 33rokov... | 16-12-2012 01:17:03
Na uvod dakujem , ani som neveril ,ze by sa podobna tema (mozno stokrat omielana ) p. Majkom otvorila. Bohuzial , mam pocit, ze ludska pamat je velmi kratka a na zle sa zabuda. Mna skor zaujima, nie to ci sme mali ,alebo nemali mandarinky, toaletny papier, vlozky, bez toho sa da prezit. Skor ma zaujima ludska podstata, ktora za kazdu cenu chce prezit-aj bez koze na tvari. Asi sme uz zabudli na Stb, donasacov, ohovaracov na pracovisku ,,milych,, susedov, prevracacov kabatov, funkcionarov-dnesnych demokratov... Este stale mam pred ocami vojakov ,ktori zahrabavaju buldozerom stranicke knizky a dokumenty svojich sudruhov veliacich ,, pri KOLENE ,, Bude to asi tazky pohlad do zrkadla, ked mnohi su dnes ,,páni,, a poniektori aj ,,funkcionari,, . Dakujem. Apropo- Milos: mna nikdy nechytili ,ked som skakal cez plot do amfiku... :)
abcde | 16-12-2012 00:59:25
kriminalita. bola aj v tedy, ale v ovela mensom vydani. kradli takmer vsetci, ale v malom. nemusel si sa bat chodit po uliciach v noci, ako deti sme sa hravali do noci vonku.
dnes: vecer aby si nevysiel von, deti nepustit na meter od seba, alebo si ich radsej o seba rovno uviazat. nieco ako unosi deti, pedofilie, pornografia najhorsieho zrna pristupna kazdemu, kradeze na dennom poriadku, tresty nijake, policia je na smiech, nema ziadnu vaznost, nikto sa ich neboji, za komancov policajt nieco znamenal. drogy na kazdom kroku aj prostitutky - v minulosti boli na pokraji spolocnosti ak vobec.. dnes v kuse stres, vyberas z bankomatu, v kuse sa otacas kto stoji za tebou, vsetko zamykas na 5 zamkov, chovas psov kvoli bezpecnost, mas alarm, kamery pomaly schizofrenia ako ochranit svoj majetok. vykradnu ta aj tak, vies kto to bol, zavru ho, za 3 mesiace ho stretnes na ulici - zakony dnes a respekt zlodejov pred trestami - proste katastrofa, ziadny. zial aj toto patri k demokracii na slovensku. neobhajujem minuly rezim, zazil som ho, teraz sa mi materialne zije lepsie, ale moralne a psychicky to ide dole vodou. prava sa nedovolas, zakony co kryju zlocinca = bezmocnost. vsade rodinkarstvo, korupcia, uplatky, znamosti. na psychiku to je teraz narocnejsie. ak by sa vyssie popisane veci postupne darilo davat do poriadku, zilo by sa celkom fajn...
amigo | 16-12-2012 00:40:08
ten clanok je schvalne napisany ? vobec by som to nevidel takto negativne a ani ruzovo. presne tak , ako budu hodnotit nasu dobu sucastnici v roku 2030.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign