Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Vodné dielo bez ohľadu na občanov

Vladimír TomčányiDátum16. 12. 2009 15:21:33TémaIné
 Plánovaná trasa vodnej cesty v katastri Dolnej Stredy
V týchto dňoch sa zase otvoril problém vodnej cesty v katastri Dolnej Stredy. Táto vodná cesta je pripravovaná BEZOHĽADNÝM spôsobom, t.j. projekt neberie ohľad ani na názory občanov, ani na stanovisko Ministerstva životného prostredia, ktoré bolo vyjadrené v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie. Z tohto dôvodu uvádzam stanovisko, ktoré je totožné so stanoviskom Komisie pre životné prostredie v Dolnej Strede. Vec: Stanovisko k návrhu na vydanie územného rozhodnutia o umiestnení stavby: Vodné dielo Sereď - Hlohovec Dolepodpísaný, Mgr. Tomčányi Vladimír, zásadne NESÚHLASÍM s plánovaným riešením plavebnej dráhy vodného diela SEREĎ - HLOHOVEC v katastri obce Dolná Streda. Dôvody: 1.Záverečné stanovisko z procesu posudzovania činnosti Vodné dielo Sereď - Hlohovec, ktoré vypracovalo MŽP SR 30.9.2008 v záveroch v bode 3 (Odporúčané podmienky pre etapu výstavby a prevádzky navrhovanej činnosti) odporúča pod číslom 26 vypracovať “Projekt variantov technického riešenia splavnenie Váhu pod stupňom Sereď“ s cieľom overiť možnosti trasovania v starom koryte Váhu v nrkm 73,8-74,8... 2. Navrhované riešenie vodnej cesty v katastri Dolnej Stredy NEREŠPEKTUJE Záväznú časť platného Územného plánu obce Dolná Streda 3.Úprava koryta pod stupňom Sereď podľa predloženej dokumentácie by nám „odsekla“ posledné zvyšky prírody, V Dolnej Strede máme zalesnené len 3% katastra!!! A máme prísť ešte aj o tieto stromy?! 4.Pre vodné dielo nie je predložené riešenie nevyhnutné a jeho zmena nebráni realizácii vodnej elektrárne. Je potrebné len pre lodnú dopravu, avšak táto môže viesť po úpravách aj v starom koryte. Vytvorte riečny variant - pomôžete prírode aj ľuďom v Dolnej Strede. Pokiaľ sa reálne preukáže možnosť splavnenia Váhu na úseku Sereď - Komárno, vrátane všetkých vyvolaných investícií napr. úprava železničného mostu v Šali, VD Kolárovo, vybudovanie prístavov...naskytne sa možnosť hľadať riešenia splavnenia Váhu pre riečnu dopravu aj v našom katastri. Nie je logické budovať 1.etapu Vážskej vodnej cesty od jej konca ! Nakoľko som bol účastný na všetkých jednaniach o predmetnej stavbe v našej obci, dôrazne požadujem dodržanie všetkých zapísaných prísľubov o vylúčení úseku pod stupňom Sereď z riešenia vodnej cesty so zachovaním úprav pre odvádzanie povodňových vôd. 5.Máme zbytky „Niklovej Huty“ územie zamorené ťažkými kovmi a kyselinami Máme 6.000.000 ton luženca každodenne rozprašovaného po okolí Máme zvýšený výskyt nádorových ochorení a zápalov dýchacích ciest CHCEME AJ KÚSOK PRÍRODY A POMOCI zo strany štátnych orgánov ( v tomto prípade od Krajského stavebného úradu) Mgr. Vladimír Tomčányi Komisia pre životné prostredie Dolnej Stredy

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
dolnostredanka | 22-12-2009 10:29:44
Často spomíname na časy, keď sme sa ako deti chodili kúpať na Bager,vždy v nedeľu s rodičmi na Zemánske/medzi D.Stredou a Váhovcami/.V zime sme sa chodili korčuľovať na Skalu a bagroviská. Krásna príroda.Na tých miestach som už nebola 30 rokov, určite sa tam veľa zmenilo,ale ja si to chcem uchovať v pamäti také,ako za mojich mladých čias.Rada spomínam aj na časy keď sme sa chodili kúpať do kempingu.Skoro ráno som navarila, všetko nabalila a ponáhľali sme sa, aby nám neobsadili miesto pod "našim" stromom.Muži hrali futbal,deti sa kúpali a ženy relaxovali.Dnes sa tomu hovorí piknik.Podporujem stanovisko komisie Źivotného prostredia v Dol.Strede.Všetkým želám požehnané Vianočné sviatky.
peter | 20-12-2009 01:58:22
ako pozeram an tu mamku tak tusim to pojde cez ans dom :) a naozaj suhlasim jedina pekna vec co najdete v blzkom okoli je les v dolnejs strede ak by sa to osuhlasilo tak sa zničií posledna zalesnena cast v oblasti dolnejs tredy, rad podporim to aby tato vec nepresla a neznicila sa zalesnena cast.
anonym | 19-12-2009 19:50:03
Podla mojho nazoru by to tu mohlo ale aj nemuselo byt , prevda ze namiesto toho by sa tu radsej mohly vybudovat tie veterne elektrarne na poli to by az tak nevadilo , a pri vode by to radsej chcelo obnovit autocamping pekne to tam spravit a obnovit to tak ako to bolo kedysi cca mesiac dozadu ma zastavili nejaky anglicania v karavane a pytali sa ma ze kde najdu autocamping tak som im vysvetlil kade maju ist a rychle som sa pakoval domov lebo som sa hambil zato ze som ich poslal do tej mesacnej krajiny
starý autocamping | 19-12-2009 08:39:35
kto si ešte pamatá tie krásne časy,tak na ne nikdy nezabudne.Parádna príroda,futbal,chodili sme sa spúšťať z prvého špicu,v lete plný autocamping,nemci,česi,holanďania,v snack bare parádne pivečko,kofola,nikdy by som tie spomienky nevymenil za nejaké betónové monštrum...
Poronda | 18-12-2009 20:03:29
Som rada,že niekto zdieľa so mnou podobný názor/Igor Lebiedzik a mn/. Keď sa prechádzam popri Váhu je jedno aké ročné obdobie je , je mi ľúto , že niekto vôbec rozmýšľa o zničení tohto malého kúsku prírody, ktoré by sme mali chrániť. Je čudné ,že mnohým ľuďom je to jedno. Ale mám pocit,že na záchranu lužných lesov v povodí Váhu treba urobiť VIAC.
Igor Lebiedzik | 18-12-2009 19:17:02
Jednoznačne súhlasím s "Porondou" a s "mn" . Aj keď má Miloš tiež ("určitú") pravdu, z dlhodobého hľadiska (a pre budúcnosť) vodné dielo je však (podľa môjho názoru) veľmi zlé riešenie pre uvedený región. Myslel som si, že tento "prastarý" projekt už dávno skončil v archíve...
Lužné lesy | 18-12-2009 19:05:18
To,že život do sa Váhu vrátil vie každý ,kto Váh miluje a vyrastal pri ňom.Turizmus by sa dal prilákať aj bez splavnenia Váhu , stačí sa pozrieť do Šale kde popri Váhu sú pekné pláže ,stánky s občerstvením.Letnú dovolenku si tam môžu užiť aj tí menej majetní.Keby sa niečo také urobilo aj v Seredi som presvedčený, že nejeden Sereďan by si pri Váhu dobre odpočinul, ale to by muselo niečo fungovať.
Poronda | 18-12-2009 18:27:52
Ideme opačnou cestou ako celý vyspelý svet. Každý si chráni zeleň ale MY nie! Páči sa mi postoj starostu Dolnej Stredy bodaj by sme mali aj My Sereďania takého! Je nepochybné,že treba získavať energie z obnoviteľných zdrojov ale načo splavnenie Váhu? Plavebné dráhy zožerú všetko zelené a Sereď a Dolná Streda budú vyzerať ako mesačná krajina.Ľudia prebuďme sa - existujú, OZ ktoré sa týmto zaoberajú napr. OZ Ľudia a voda.
anonym | 18-12-2009 17:57:37
Nemajte obavy, žiadne dielo sa stavať nebude. Veď sme v Seredi. Tu sa len frfle čo sa všetko pre to robí. Podobne ako u iných projektov.
anonym | 18-12-2009 11:12:37
Mne je veľmi ľúto, že vybudovaním betónovej nádrže zničíme kus čistej prírody, ktorá sa nachádza veľmi blízko našich domovov. A ktorú nám ostatné mestá môžu závidieť. Mne bude poronda v Seredi a v Dolnej strede chýbať.
mn | 18-12-2009 07:57:49
Pan Majko, ozvem sa Vam mailom. Pan december, je mi luto Vasho expresivneho vyjadrovania. Negativa VD vysoko prevysuju jeho pozitiva. Medzi hlavne pozitiva sa da zaradit jeho vyuzivanie ako zdroja vody, vodna doprava, energia. Ale aj tieto su spochybnitelne. Medzi hlavne negativa patria hydrogeologicke (znecistenie spodnych vod, ich vzdutie - zatapanie pivnic), silne zanasanie vodnej nadrze (hromadenie tazkych kovov a jedov v sedimentoch, vymiznutie mnozstva druhov ryb /napr. mrena, kolok,.../), ekosozologicke (zmeny prudenia v tokoch, sirenie invaznych rastlin, znizenie celkovej biodiverzity /prostredie sa stava prakticky sterilnym/), ekonomicke (financne naroky na vystavbu a udrziavanie VD su zasadne vyssie ako uzitkovost),velka nenavratna strata spolocnensky velmi hodnotnych biotopov (napr. Bylinné lemové spoločenstvá nížinných riek - 9,63 €/m2, Vŕbovo-topoľové nížinné lužné lesy - 17,92 €/m2, Prirodzené dystrofné stojaté vody - 58,75 €/m2,...),...
december | 17-12-2009 18:56:55
M.N. uz v druhej vete KLAMETE !! a dalej si protirecite ze az *loony* chodte sa liecit *headbang*
Miloš Majko | 17-12-2009 16:31:27
Som za akukolvek diskusiu. Kontaktujte nas na mobilnom cisle 0907 277 777 alebo e-mailom. Dakujeme.
M.N. | 17-12-2009 15:30:48
Prepacte, ale nebudem suhlasit. Ziadne vodne dielo nepomohlo regionu. Doslo len k totalnej devastacii prostredia. Su na to relevantne vyskumy. Rozvoj turizmu je minimalny. Ale pritom ak nedojde k vystavbe VD, je mozne (pri spolupraci s ochranarskymi organizaciami) dosiahnut vyznamny rozvoj ekoturizmu a tym k zveladeniu a rozvoju regionu. Na to su dlhorocne vyskumy a skusenosti z celeho sveta. Ale to je vsetko na dlhe diskusie a nie to preberat na internete.
Miloš Majko | 17-12-2009 14:22:37
Vodne dielo by rozvoju regionu napomohlo. Rozvoj je vsak nutne vyrazne podporit - nic nejde samo. Zaroven vsak treba povedat, ze vsetko je mozne stavat aj s minimalnym dopadom na zivotne prostredie a okolie. A na tom je potrebne trvat. Aby nazory obcanov a ochranarov ZP je nutne brat do uvahy a vystavbu prisposobovat tak, aby boli luzne lesy zachovane. Pan Tomcanyi jasne povedal, ze su aj ine cesty.
lubo | 17-12-2009 13:47:44
blizia sa volby shelly a pozor niektore sluby sa zacinaju plniť :-D
shelley | 17-12-2009 13:36:50
Ale veď sa nebojte,o tomto diele sa hovorí už dobrých 50 rokov a ešte ďalších 50 sa bude hovoriť.....a nič sa nestane, nič sa nepostaví, nebudú peniaze, nepoznáte ako to v tomto štáte chodí???? :-D
lubo | 17-12-2009 12:57:29
a tam potom vznikne ostrov? mozno by nebolo odveci spojit to nejakou lavkou a spravit tam nejaku oddychovu zonu...
Dolnostrdedcan | 17-12-2009 12:36:22
stavba je v prospech vacsiny obyvatelov , zase chce par ludi zastavit rozvoj kraja a spolocnosti *loony* *headbang* *no*
práve som sa dočítal | 17-12-2009 10:50:53
že čínski súdruhovia sa rozhodli spojiť 50 km mostom Macao a Hongkong,tak ma v tej súvislosti napadlo,že za takúto činnosť proti národohospodárskym záujmom by ste v Číne chlapci zlatí v horšom prípade skončili na nejakom štadióne, v lepšom na pár rokov v príjemnom chládku.Keďže ale ako hovorí major Terazky máme "bohužiaľ tú slobodu",list skončí niekde v koši na Úrade vlády...Aj to je demokracia made in Slovakia :-X
Matus N. | 17-12-2009 09:25:01
Ahoj, drzim Ti palce a ak by bolo treba s niecim pomoct, tak daj vediet.
anonym | 16-12-2009 20:58:57
V tomto state sa neberie ohlad na obcana. V tejto mesinerii lobingu a statneho zaujmu je hlas obcana pre niekoho na obtiaz. V Malzeniciach sa stavia nova elektraren a obcania taktiez nesuhlasili s vystavbou a nepomohli si. Obcanom bol vyhody prezentovat aj sam byvali minister hospodarstva a ze ludia z okolitych obci z vystavbou nesuhlasili nikoho nezaujimali. V tomto state je to tak. Na druhej strane musim konstatovat, ze cokolvek sa ide stavat, tak miestny obcania vyjadruju nesuhlas so stavbou. Stavia sa dialnica - miestny obcania nesuhlasia, stavia sa elektraren - miestny obcania nesuhlasia, stavia sa vodne dielo - miestany obcania nesuhlasia. Musime si uvedomit, ze tieto stavby z dlhobobeho hladiska potrebujeme a preto je dobre vzdy vyjednavat najlepsie varianty a podmienky pre miestnych. Vyhody velkej stavby pocitime vsetci, pretoze mame elektrinu, dialnice a pod., avsak miestny obcania znasaju ostatne nevyhody. Preto Vam drzim palce a za prirodu a zivotne prostredia bojujte zo vsetkych sil.

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign