Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Vianoce už dávno nie sú tým, čím by mali byť

Ľubomír VeselickýDátum22. 12. 2009 16:45:41TémaKultúra
Svetielka, rolničky, zvonenie vianočných ozdôb, sladkotrúchlivé melódie a nekonečné reči o dobrote, láske, vzájomnosti a podobnom úzkoprofilovom tovare. Vianoce vnímam už dlho úplne inak, než ako sú prezentované. Odmietam osvojiť si lož, že sú sviatkami pokoja a mieru, a že počas nich máme k sebe bližšie. Je to ilúzia. Mier vystrieda možno nejaké to prímerie a bližšie k nám majú akurát tak vreckoví zlodeji v supermarketoch. Vianoce fungujú na princípe hriechu a spovede. Ak sme počas roka neboli k sebe dosť slušní, tak to teraz preboha rýchlo dožeňme. Známe osobnosti, keď nevedia čo povedať z vlastnej hlavy, opakujú v médiách do nemoty klišé o vzájomnej láske a pokoji. Nič ich to nestojí a naviac to celkom dobre funguje ako reklama. Výroky o vianočnej pohode nikoho k ničomu nezaväzujú a iba málokoho vyprovokujú k rozmýšľaniu. Vianoce sú obdobím horúčkovitého upratovania, umývania, vyvárania, vyprážania a vypekania. Poriadok je pojem relatívny. Hromady jedál a nápojov následne zvyšujú spotrebu Febicholu a liekov podobných. Je to čas stále zapnutého televízora, v ktorom najmenej na dvoch programoch môžem štyridsiaty raz vidieť L. Šafránkovú v úlohe Popolušky. V prestávkach zapálené sviečky, detičky brodiace sa snehom oblečené ako za feudalizmu. Ponuka nápaditá ako Ravelovo Bolero. Vianoce sú aj časom odpaľovania tzv. zábavnej pyrotechniky, aj keď ani pri najlepšej vôli neviem nájsť jediný rozumný argument na to, čo je zábavne na nejakom výbuchu. Vianoce sú časom kulminujúcej reklamy a míňania obeživa na všetko možné i nemožné. Sú časom hromadného zabíjania času, zvýšeného napätia senzitívnejších ľudí a počtu samovrážd. Staré civilizácie obetovali bohom zvieratá, tie prefíkanejšie ľudí. Bola to ich tradícia. Tie civilizácie už nie sú. Ich tradície z nich lepších ľudí neurobili. My si nahovárame, že počas Vianoc sa máme viac radi, a že sa stávame lepšími. Ani jedno, ani druhé. Ani z nás táto tradícia lepších ľudí nerobí. Doteraz sa jej to teda určite nepodarilo. Obdarúvanie dobrom a láskou vystriedalo obdarúvanie vecami. Skutočný obraz Vianoc vytvoril už dávno Hans Christian Andersen v rozprávke Dievčatko so zápalkami . Chudobné dievčatko sedí pod oknom domu, v ktorom šťastná rodinka sedí pri štedrovečernom stole. Dievčatko zapaľuje jednu zápalku za druhou, aby si v ligotavom plamienku ohrialo aspoň ruky a pozerá do izby. Nezávidí. Iba túži byť dnu. Predstavuje si teplo domova, tiché šťastie a zaspáva. Navždy. Nemám rád Vianoce. Nie preto, že sú, ale preto, čo sme z nich urobili.

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Rachetla | 01-01-2010 16:29:42
málokedy ale teraz musím priznať že tvoja reakcia nezostala nič dlžná nicku ktorý si použila. Pod tvoj príspevok sa (síce tiež anonymne) podpisujem aj ja a pánovi autorovi článku žičím veľa zdravia a hlavne lásky k ľuďom. Možno by mu bolo na osoh navštíviť čo najskôr DSS v Šoporni-Štrkovci. Som presvedčený že by mu to konečne rozsvietilo žiarivku a pochopil by že ten ozajstný - nie jeho filozoficko mentorský - život je za oknami a bohužiaľ je často krutý voči tým najbezbrannejším. Bojím sa však že tak ako poznáme jeho žlčovité príspevky by mohol konštatovať že aj za stav pacientov na Štrkovci môžu iba rodičia. Nezdá sa mi to nemožné z jeho pohľadu na svet. Ešte raz šťastný nový rok, úprimne a hlavne všetkým bez ohľadu či si to zaslúžia alebo nie.
anonym | 31-12-2009 16:30:06
Rachetla *yes* *yes* *yes*
Rachetla | 31-12-2009 16:07:27
posledným príspevkom ste pán Veselický dokázali, že vaše zmýšľanie je už dosť zásadne ovplyvnené vekom. Donedávna mi boli na smiech výkriky poslankyne Muškovej, Tóthovej či Lašákovej. Oni tiež chcú vykoreniť asi aj ľudskú blbosť prostým zákonom. On aj ten parlament musí v momente prijímania fičať minimálne na mariške. Zakázať piť mladistvým je podobná tuposť ako prohibícia v Amerike. Tam to nakoniec pochopili, u nás tomu nič nenasvedčuje. Ale odbočila som. Vy pán Veselický ste museli vychovať zo svojich detí minimálne bohoslovcov alebo geniálnych filantropov, pretože vaša rastúca viera v skutočnosť, že za každý hriech môže iba rodič je zrelá akurát na pár sedení s psychológom. Zrejme až odborník by vás presvedčil že vývoj ľudskej osobnosti nezávisí iba od jedného faktoru. Podľa vás pravdepodobne aj za porušovanie dopravných predpisov môžu dedkovia a babky ktorí vodičov vychovali no a celkom by som chápala keby ste sa snažili kastrovať či sterilizovať každého jedinca ktorý má v registri trestov nejaký záznam. Len nerozumiem tomu, prečo so svojou neomylnosťou nie ste riaditeľom hydrometeorologického alebo prognostického ústavu či dokonca SAV. Vydržte to s nami, aj keď si vás nezaslúžime, a ak som toho hodna prijmite prianie zdravia a spokojnosti v nasledujúcom roku. A bolo by veľmi fajn keby ste občas nenápadne spytovali aj svoje ja a nie iba nás ostatných, podľa vás zrejme menejcenných. Tej zloby na iných je priveľa. Zostanem pre istotu anonymnou, minimálne písomným prejavom sa mi zdá, že je to bezpečnejšie :-)
Ľubomír Veselický | 31-12-2009 14:02:47
Anne! Žiadne VZN nezabezpečí pyrotechnický kľud počas Vianoc. Všetko je v ľuďoch, najmä rodičoch. Všetko dobré do Nového roku!
Ľubomír Veselický | 31-12-2009 13:59:26
Pán Gregor! Blízkosť a porozumenie nepotrebujú reči. Užiť si Vianoce pre mňa znamenalo byť s mojou rodinou a jednoducho si vychutnať pohodu domova. Organizovanie Vianočných trhov nemám ani v programe a priznám sa, nie som ani fanúšikom takýchto akcií. Napriek tomu, že niekoľko hlasov na tomto fóre kritizovalo neorganizovanie Vianočných trhov, mne nechýbali. Skúste sa zamyslieť nad samotným princípom. Čo chceme našim deťom nahovoriť? Že Vianoce sú príležitosťou, aby v chladnom počasí ponúkali svoje výrobky, alebo pečivo, ktoré upiekli ich matky a za utŕžené centíky mohli kúpiť do triedy kružidlo? Ste naozaj presvedčený, že hodiny strávené predajom čačiek bačiek sú pre žiakov tým najefektívnejšie využitým časom? Je odkaz Vianoc naozaj odkazom na tvrdú komerciu s cieľom získavať financie?
Anna | 29-12-2009 10:49:41
Pán Veselický, nemyslím, že by Vianoce boli až takým zavrhnutia hodným sviatkom. Určite aj vy sám cítite väčší pokoj práve počas Vianoc. Na čo by som však chcela nadviazať je spomínaná pyrotechnika, ktorá mne aj mojej rodine znepríjemňuje život už takmer tri týždne. Neviem či som zle pátrala, ale myslím, že naša samospráva nemá vo svojom "šanóniku" VZN upravujúce používanie pyrotechniky v uliciach nášho mesta. Väčšina slovenských miest prijala VZN, ktoré upravuje možnosť používania pyrotechniky. Bývam v centre mesta a od začiatku decembra sa v noci budím na silné výbuchy a otrasy na ktoré samozrejme reagujú aj vystrašení psíkovia a svojim štekotom taktiež bohužiaľ nechtiac rušia spánok svojmu okoliu. Nie je možné nasledovať príklad iných miest a poriešiť túto situáciu, aby sa človek nemusel v noci budiť na zvuky a otrasy pripomínajúce demolíciu???
ja | 23-12-2009 09:19:36
Vianoce aj velka noc su sviatky kedy sa stretne casto cela rodina a vela priatelov a to si na nich cenim ja a to stale chvalabohu plati aj v tejto divokej dobe. Myslim si ze Jezis by aj z toho mala mal radost i ked sa narodil uplne iny den, mesiac a rok a nie su to jeho narodeniny (tesilo by ho dokonca viac ako oslava jeho narodenin, kedze vysoko charakterom prevysuje vsetkych ktory len zneuzivaju jeho meno). Tiez by som chcel aby atmosfera Vianoc a duch Olympijskych hier trval 365 dni v roku bohuzial to pri povahe ludstva nie je mozne, takze si treba vychutnat tych par dni v roku ktore na to mame a hladat v nich to pekne, nie negativne
rybacia kosť v krku | 23-12-2009 09:14:55
aj lekári Z ORL milujú vianoce,hlavne kaprov :-)
gregor | 23-12-2009 07:26:11
p.Veselický - súhlasím s Vami s tou pyrotechnikou - no celkovo pohľad na článok: dobu nezastavíme ako sa vnímajú Vianoce. Ak by chcel niekto obetovať uviera - utlčú a povláčia ho organizácie na ochranu zvierat - to bola tradícia...veď ale čo bráni napríklad Vám zorganizovať na meste pečenie Vianočných oplátok či spievanie piesní pod mestským stromčekom, resp. akú predstavu máte? - ozaj, máte v meste nejaký Vianočný stromček? Len viem, že ste zrušili - resp. neviem ako to povedať inak - nezorganizovali Vianočné trhy. Smiem sa Vás pýtať - čo Vy ako známa osoba vravíte počas Vianoc známym či blízkym - keĎ iné reči sú kliššé??
Miro Motyčák | 23-12-2009 02:09:35
Tiez si myslim, ze vianoce ma kazdy take, ake ich chce mat a ake si ich urobi :-) tak snad si ich Vy, ale aj vsetci citatelia Seredonline urobia co najprijemnejsie ;-)
milan cehlárik ml. | 22-12-2009 23:01:55
Pan Veselicky, z toho co ste napisali moze vzniknut naozaj tak akurat depresia. Na vsetko sa pozerate len z tej horsej stranky. Kazdy clovek moze Vianoce prezit inak. Podla toho ako sa na ne pripravil. Darceky kupit v dostatocnom predstihu, stisit sa a nenechat si vziat pokoj predvianocnym zhonom. To, co sme urobili z Vianoc mozeme aj napravit. Ale kazdy od seba. Ja nikdy nepocitujem nejaky tlak z predvianocnych stresov, lebo sa im sam vyhnem. Tesim sa so svojimi blizkymi a naozaj mozem mat k nim blizsie ako inokedy, lebo im ako najvacsi dar darujem svoju pozornost, namiesto zapnutej televizie. Tym, ze budeme hovorit o tom ako nenavidime Vianoce, lebo su skomercionalizovane si nijako nepomozeme. Ale mozeme vyjst jeden k druhemu, darovat si usmev a zacat budovat lepsie vztahy nielen pocas sviatkov ale aj do noveho roku. Ale najdolezitejsie je zamysliet sa nad podstatou. Nad tym co vlastne oslavujeme... Pozehnane sviatky Vam i vsetkym... :-)
anonym | 22-12-2009 21:15:56
Vianoce sú také, ako ich pociťujeme a aké si ich urobíme. Aj pán Veselický by ich mal vnímať trošku optimistickejšie. Šťastné a veselé.
T.B. | 22-12-2009 20:47:09
Ĺuboško, krásne, dojímavé.Požehnané Vianoce Tebe a celej rodine
Miloš Majko | 22-12-2009 20:15:44
Lubos, perfektny a vystizny clanok... *yes*
antikomusta | 22-12-2009 19:35:25
Nemas ich rad lebo aj ty ako byvaly komunista ste ich nemali radi .Vy ste mali sviatky zimy,a deda mraza.Cest praci. .
Marek | 22-12-2009 18:30:08
Vianoce sú najkrajšie v kostole, skúste tento rok prežiť Vianoce s rodinou v kostole a potom porovnajte. Vypnite, nemyslite na nič, len vsajte do seba do čaro Vianoc. Dúfam, že po tomto budete mať iný pocit. s pozdravom MAREK
Peter Čapkovič | 22-12-2009 18:16:21
Plne s Vami súhlasím! Najmä tie posledné dve vety presne vystihuju to čo k tomuto sviatku pociťujem aj ja za posledných 5-6 rokov...
anonym | 22-12-2009 16:53:46
*yes*

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign