Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Verejná výzva niektorým poslancom

200 ilustračná foto: (C) Miloš Majko

 

Pred niekoľkými dňami rozprúdila živú diskusiu na SoL téma investície mesta do vybudovania tréningového ihriska s umelým povrchom. Ako asi viacerí Sereďania, aj ja som sa to dozvedel až po tom, ako bol zverejnený tender na dodávateľa tohto diela na web stránke SMS. Tak som sa dozvedel, že na riadnom zasadaní MsZ 15.12.2011 bolo vo finančnom pláne na r. 2012 až 2014 vyčlenený určitý objem finančných prostriedkov. Z nich na tento rok by to mali byť o.i. aj tieto:

 1.financovanie Sereďských noviniek na r.2012 v celkovej sume                           27.170 €

 2. Výstavbu cyklotrasy po hrádzi smerom na H.Čepeň v celkovej sume               141.103 €

 3. Úprava nádvoria na bývalej ZŠ na ul. Garbiarská v celkovej sume                      43.708 €

 4. Dostavanie a sfunkčnenie rozostavanej telocvične známej ako Sokolovňa za    362.935 €

 5. Vybudovanie futbal. tréningového ihriska s umelým trávnatým povrchom za    380.325 €

to všetko v súlade s uznesením MsZ č.240/2011 z 15.12.2011. Na tomto zasadaní MsZ boli prerokované o.i. aj financovanie ZŠ a Materských škôl, rozpočet Domu kultúry a iné. Pri preštudovaní tohto verejného dokumentu ma upútala skutočnosť, že zatiaľ čo o rozpočte jednotlivých ZŠ a MŠ sa hlasovalo osobitne, finančné prostriedky na vyššie spomenuté aktivity sa odhlasovali spoločne, pričom konkrétne delenie som zistil až zo spomínanej stránky  SMS s.r.o. Z môjho pohľadu na vec, sa mi javí istý nepomer v rozdeľovaní financií pre jednotlivé športové kluby, ktoré pôsobia v našom meste. Z toho dôvodu som sa rozhodol osloviť 16 poslancov a poslankýň, ktorí sa zúčastnili onoho zasadania MsZ 201109 dňa 15.12.2011, ktorí hlasovali za uznesenie č.240/2011 ale tiež aj iné, ktoré  v ten deň odsúhlasili resp. zamietli o vysvetlenie. Sformuloval som pre nich šesť otázok (viď nižšie), kde som ich cez oficiálny komunikačný kanál zverejnený na mestskej stránke, ako občan mesta požiadal o ich stanovisko a tým pádom aj o vysvetlenie ich rozhodovania, na čo má každý občan mesta právo. Z oslovených 16 poslancov a poslankýň: JUDr. M.Irsák, Bc. Ľ. Veselický, Ing. B. Horváth, M. Koričanský, MUDr. M. Bucha, Ing.arch. R. Král, P. Karmažínová, Ing. M.Sidor, Ing. M. Lovecký, B. Vydarená, R. Stareček, Ing. N. Kalinai, Ing. Ľ. Kyselý, MUDr. E. Krajčová, P. Kurbel, Mgr. M. Némethová zareagovali v intervale medzi 10.8. až 21.8. šiesti poslanci, z toho štyria pp. Irsák, Král, Lovecký, Veselický odpovedali písomne, p. N.Kalinai ma navštívil osobne a p. Sidor mi po rozhovore cez telefón prisľúbil odpovedať tiež písomne, čo aj 22.8. splnil.  Ostatní, z oslovených z nejakých dôvodov na moje otázky nereagovali. Nie je žiadnym tajomstvom, že niektorí poslanci komunikáciu cez SoL odmietajú. Keďže ich rozhodnutia z 15.12.2011 považujem za závažné, požiadal som zvyšných 10 poslancov o odpovede verejnou výzvou cez SN, kde som im opakovane položil tie isté otázky aj s odôvodnením, prečo tak robím. Práve dnes som sa dozvedel, že tieto otázky budú aj zverejnené. Urobil som to aj preto, lebo istá časť občanov Serede, ktorí nemajú prístup na internet o danej veci nič nevie. Hodnotenie odpovedí tých, ktorí tak urobili a dali najavo, že si uvedomujú svoju pozíciu poslanca, považujem v tejto chvíli za predčasné. Mienim sa ku tomu vrátiť po tom, čo bude známa reakcia mlčiacej väčšiny oslovených.  Tu sú spomínané otázky aj s úvodným komentárom:

Vážený (á) p. poslanec, poslankyňa, 

Ako asi viete,  u časti obyvateľov Serede, ktorí majú prístup na internet, v týchto dňoch rezonuje téma výstavby tréningového ihriska s umelým trávnikom, financovaná mestom Sereď. Viac na túto tému je možné dozvedieť sa na SoL, kde v rozhovore s redaktorom SoL  p. poslanec  Stareček  pripustil, že občania majú právo sa pýtať na veci, o ktorých rozhodujú poslanci. Myslím si, že nielen právo, ale majú tiež aj nárok na odpoveď na položené otázky. V tejto súvislosti a s ohľadom  aktuálnosti tejto témy  o vyhlásenom tendri na vybudovanie tréningového ihriska , dovoľujem si položiť Vám nasledujúcich 6 otázok. Odpovede na ne Vám nezaberú veľa času aj preto, že k týmto veciam ste už raz zaujali svoje stanovisko a predkladané otázky považujem za dosť jednoduché.  Preto očakávam, že sa dočkám aj skorej odpovede z Vašej strany. Otázky adresujem iba tým poslancom a poslankyniam, ktorí sa zúčastnili zasadania č.201109 dňa 15.12.2011. Môj názor k danej veci som prezentoval  verejne a nič na ňom som doteraz nezmenil a  je možné sa s ním oboznámiť.  Dňa 15.12.2011 sa konalo 9. zasadanie MsZ, ktorého ste sa zúčastnil(a) aj Vy. Na tomto zasadnutí sa schvaľoval  o.i. aj upravený rozpočet mesta na obdobie 2012-2014. Ale tiež návrh na viacročné financovanie materských škôlok a ZŠ. Hlasovanie o nich bolo diferencovane (podľa mňa celkom správne) jednotlivo podľa bodov programu č.13 až č.18. V bode č.19 išlo o viacročný návrh financovania DK a v bode č.20 išlo o viacročný návrh rozpočtu mesta. A práve táto kapitola obsahovala viacero finančne významných položiek, medzi ktoré bola zahrnutá aj položka 380 tis. € o uvoľnení finančných prostriedkov na vybudovanie tréningovej plochy na mestskom štadióne. 

Tu sú moje otázky:

1.    Nevadilo Vám že v tomto prípade sa hlasovalo o tak významnej položke spolu s inými položkami am blok?

2.    Nepovažujete prinajmenšom za  čudné, že bol zvolený takýto postup? Veď ak sa bežný občan nejako špeciálne a intenzívne nezaoberá zasadaniami  MsZ, ani sa nemá ako dozvedieť o čom to vlastne bolo

3.    ŠKF je de facto súkromný športový klub, dlhodobo významne podporovaný mestskou pokladňou . Nepochybne ide o klub s najvyššími dotáciami ale len regionálneho významu, pričom v meste pôsobia aj iné ŠK, z ktorých športovci  jedného  z nich dosiahli a dosahujú významné úspechy na Európskej úrovni. Myslíte si, že proporcie pri rozdeľovaní prostriedkov pre jednotlivé kluby sú správne? Napriek týmto skutočnostiam ste hlasoval(a) ZA predložený návrh. PREČO?

4.    Bol vypísaný tender na vybudovanie tréningového ihriska. Sú vám známe podmienky  (štatút) za akých bude táto športová plocha využívaná a kto bude mať na ňu prístup. Ak nie, aké kroky podniknete, aby sa tak stalo. Ak áno, kedy?

5.    Na rokovaní MsZ bolo prijaté uznesenie č.238/2011, v ktorom bol zamietnutý návrh presunu finančných prostriedkov v objeme 750,- € z rozpočtu mesta do DK v prospech podpory dychovky Sereďanka, ktorá má dlhoročnú tradíciu a dnes de facto existuje len na princípe silného osobného vzťahu jej členov ku tomuto hudobnému žánru. Nevyznieva toto rozhodnutie poslancov v porovnaní so spomínanou podporou ŠKF vo Vašich očiach dosť cynicky?

6.    Asi  budete súhlasiť so mnou, že spomenuté prostriedky na tréningové ihrisko presahujú svojou výškou obvyklý rámec dotácií. Považujete za správne, že v budúcnosti by sa mal pri takýchto investíciách (objem financií/cieľová skupina  ich užívateľov) podrobiť verejnej diskusii, nakoľko toto nebolo vo volebnom programe žiadneho kandidáta?

 

Ing. Sklenár Ivan, občan mesta Sereď

 

P.S. Po konzulácii s p. M.Majkom som pristúpil na prístup do diskusie v kategŕii "všetci" s podmienkou, že ak sa objavia diskusné príspevky spojené s osočovaním bude diskusia prístupná len registrovaným resp. registrovaným pod nikom. Mne nejde o vytvorenie akejsi arény, kde si môže každý diskutujúci anonym "beztrestne uderiť"ako sa mu zachce. Zverejnením otázok poslancom sledujem cieľ, aby si uvedomili závažnosť svojich rozhodovaní s ohľadom na všetky skupiny obyvateľstva v Seredi a tiež, že po celé volebné obdobie sú vystavení verejnej kontrole svojich voličov.

- - -

Poznámka:

Súhlasím s Ivanom Sklenárom a som za korektné správanie sa čitateľov a občanov mesta voči voleným funkcionárom,napriek tomu, že vo vzťahu opačnom od niektorých poslancov už dlhšiu dobu tento elementárny jav nepozorujem. 

Táto kauza by mala konečne otvoriť  oči nielen občanom a voličom, ale hlavne a to zdôrazňujem - hlavne poslanom MsÚ a vedeniu mesta. Niekoľko rokov presadzujeme transparantné vedenie mesta a proporcionálne spravodlivé rozdelovanie verejných finančných zdrojov medzi kluby, záujmové združenia a všade tam,  kde pôsobia najmä občania mesta Sereď, ktorí sa v najväčšej miere na mestský rozpočet skladajú.

V roku  2012  považujeme za vyslovene neprijateľné nakladanie s peniazmi občanov mesta spôsobom, ktorým sme denno denne konforntovaní žiaľ nielen v našom meste. Volení zástupcovia sa z pravidla hneď po voľbách začnú správať ako neobmedzení a nikým nekontrolovateľní vládcovia namiesto toho, aby dodržali svoje predvolebné sľuby v ktorých priamo či nepriamo občanom vo volebnej kampani verejne deklarujú že pre nich niet šlachetnejšieho poslania ako slúžiť svojim voličom a občanom.

Korektným vyjadrením svojich postojov a názorov sú občania aj nášho mesta schopní  dať najavo to, čo si o dlhodobo zaužívaných praktikách volených zástupcov myslia a ako si ich prácu predstavujú. Povedané inak, pripomenúť im, prečo a načo v ostatných voľbách dostali od nás hlas.

Miloš Majko


Fotogaléria k článku:

226
Autor: Ivan Sklenár
226
Autor: Ivan Sklenár
226
Autor: Ivan Sklenár


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Pavol Kurbel | 28-08-2012 09:12:15
Včera večer som sa vrátil unavený zo služobnej cesty v Číne. Odchádzal som 10teho augusta. Otázky som od pána Sklenára dostal, ak si dobre pamätám v deň odchodu, či deň predtým. Za celú dobu v Číne som nemal čas venovať sa otázkam pána Sklenára. V piebehu niekoľkých dní však na ne bez problémov odpoviem.
Jozef | 24-08-2012 08:54:36
toto nepotrebuje komentar:

Pavol Kurbel | 08-10-2010 21:17:54
.......som zhodou okolností vstupoval do budovy Mestského úradu spolu s niekoľkými kolegami. Neviem už presne o čom sme hovorili, ale začula nás pani upratovačka. A vtedy povedala na našu adresu vetu, ktorej význam si veľmi dobre pamätám. Povedala asi toto. Teraz sú všetci hŕ do poslaneckej roboty, ale o rok to tu bude také ako vždy. Budú hlasovať, ani nebudú vedieť o čom. Vtedy som nechcel veriť vlastným ušiam, ale postupne ako plynul čas som prišiel na to, že mala pravdu. Ak sa poslanec poslanca pýta, ako má hlasovať, lebo na nič nemá vlastný názor, alebo si materíály neprečítal...

Pavol Kurbel | 07-10-2010 20:58:22
Kde máte istotu, že tých 12 hláv bude takých, že si aspoň naštuduje materíály. Čo ak z tých 12tich si ich naštuduje len 5? Bol som viackrát svedkom toho, ako niektorí kolegovia na zastupiteľstve otvárali obálku. Ako teda študovali materíály, keď obálku ani neotvorili? Alebo sa pýtali, čo je v materíáloch? A k tým dočaným komisiám. V komisiách sa spravidla ocitali tí istí poslanci preto, lebo niektorí nemali vôbec záujem vo svojom voľnom čase niečo pre mesto riešiť, alebo sa možno ničomu nerozumeli.
Robo Horvath | 23-08-2012 23:02:47
O nas bez nas,alebo za nase ale bez nas. Nastal cas, kedy by sa mali predstavitelia mesta pri investicii urcitej sumy aj pytat obcanov na ich nazor,priority,potreby.Ved spravujete ich peniaze a nie svoje!!! Tak si uz konecne pani poslanci a vedenie mesta uvedomte, ze len cez komunikaciu a nazor obyvatelov nasho mesta vedie cesta.
Dobry clanok a som zvedavy na odpovede.
Anonym | 23-08-2012 17:50:26
Plne súhlasím s Ing. Sklenár Ivan, občan mesta Sereď, s týmto vyjadrením súhlasím , stojím plne za vyjadrením Ing. Sklenára, pán Majko určite vie kto toto píše, len chcem poukázať, a teraz si občania mesta Sereď spojte hlasovanie o , ŠKF je de facto súkromný športový klub, dlhodobo významne podporovaný mestskou pokladňou a s jednotlivými obecnými zákonmi ktoré sa rozpadajú ako terakotova hlinená armáda

Terakotová armáda je armáda vyrobená z terakoty, ktorá sa nachádza v čínskej provincii Šen-si.

Armáda sa skladá prevažne z vojakov, ale výnimkou nie sú ani sochy koní, vojnových vozov, hudobníkov, akrobatov či úradníkov. Väčšina sôch je v mierne nadživotnej veľkosti (1,83 – 1,95 m), ale sú tu i sochy v zmenšenom merítku. Odhadovaný počet postáv je 8 tisíc vojakov, 130 vozov s 520 koňmi.
Terakotovú armádu dal vytvoriť cisár Š’-chuang-ti v 3. storočí pred Kr. na ochranu hrobky.

Dnes patrí toto mauzóleum k najväčším čínskym pamiatkam. Od roku 1987 je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Zaujímavosťou je, že každá socha má iný výraz v tvári.

Čo myslíte ludia , nebude takáto rozpadajúca "velicina" v meste sered aj po skoncení volebného obdobia ? ulozená do mauzólea mesta Sereď? ako súčasť svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.?

to je ako gordický uzol , len kto ho rozsekne
zvonar | 23-08-2012 17:24:32
Tlieskam pan Sklenar, po dlhej dobe konecne pragmaticky nieco riesiaci clanok ... tak teda podme porovnavat

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign