Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Teplo v našom meste 4 Prečo poslancovi odmietaju poskytnúť informácie, alebo majú čo tajiť?

200

Keďže som zložil sľub, že budem hájiť záujmy obyvateľov Serede a pod to spadá aj hájenie vašich záujmov v oblasti dodávok tepla a teplej vody, rozhodol som sa skontrolovať, či platíte iba toľko, koľko máte a či neplatíte aj niečo, čo vám neoprávnene zvyšuje platby za teplo a teplú a studenú vodu.

V zákone o obecnom zriadení 369/1990 v paragrafe 25 odstavec 4 písmeno d a v Štatúte mesta Sereď,( čo je vlastne ústava mesta) v paragrafe 23 odstavec 3 pismeno d sa píše, že poslanec je oprávnený najmä: požadovať informácie a vysvetlenia od fyzických a právnických osôb, ktoré vykonávajú v obci podnikateľskú činnosť, vo veciach týkajúcich sa dôsledkov ich podnikania v obci.

Problematika tepla a teplej vody v našom meste je spojená s prenájmom Mestského bytového podniku (MsBP). Už takmer 4 roky tvrdím, že podľa môjho názoru je zmluva o prenájme nevýhodná a nedostatočne chráni záujmy mesta. Preto, lebo nemám istotu, že s účtovaným teplom  je všetko v poriadku, požiadal som 10teho septembra 2016 mailom konateľa Energetiky Sereď, pána Ing Oravca, o poskytnutie informácií, aby som mohol dať skontrolovať podklady, na základe ktorých Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (URSO) na čele s jeho predsedom p. Holienčíkom schválil cenu tepla pre Sereďanov. To je ten Holienčík, ktorý radil firmám, ako navýšiť ceny, miesto toho, aby dbal o to, aby firmy žiadnym nekalým spôsobom ceny nenavyšovali a tak si nezvyšovali zisky na náš úkor.  Dvadsiateho prvého septembra som svoju žiadosť ešte doplnil. Nedostal som žiadnu odpoveď. Potom som 27 meho septembra náhodou stretol Ing Oravca, konateľa Energetiky Sereď a ústne som ho požiadal o informácie. V podstate mi povedal, že mi nič nedá. Tak som mu povedal, aby mi to napísal. Odpísal mi tak, aby mi nič nedal. Takto moja komunikácia pokračovala až do novembra 2016, kde mi s definitívnou platnosťou napísal, že: vašej žiadosti sa nevyhovuje.

Podobne som komunikoval aj s konateľom MsBP Ing Káčerom. Jeho som prvý krát oslovil 8 meho novembra 2016 s otázkami, na ktoré som požadoval odpoveď. Nič som nedostal, až som ho stretol na zastupiteľstve, myslím v decembri. Išiel som za ním, a žiadal odpovede. Povedal mi, že mi práve píše odpoveď na niektoré otázky a na ostatné mi odpovie neskôr. Do dnešného dňa mi neodpovedal, napriek tomu, že som ho o to na ďalšom zastupiteľstve znovu žiadal.

V septembri 2016 som požiadal mailom kolegu poslanca Karmažína o niektoré informácie, nakoľko je členom komisie, ktorá je ustanovená  v zmluve o prenájme MsBP. Táto komisia prerokováva návrh ceny tepla, ktorý potom schvaľuje URSO. Tomáš mi zatelefonoval a v podstate mi povedal, že o návrhu ceny tepla sa neviedla nejaká debata, lebo veď je to dané zákonom a tak nie je o čom. Tak som ho požiadal, aby si vyžiadal všetky podklady, ktoré predložila Energetika Sereď na URSO. Bolo mu povedané, že mu ich poskytnú. Keďže sa nič nedialo, znovu zopakoval svoju žiadosť, ale pokiaľ viem, tak do dnešného dňa mu nič neposkytli. Myslel som si, že mu podklady poskytnú, veď je členom komisie, ale ako vidím majú nás všetkých, ako sa hovorí na háku.

Moja trpezlivosť pretiekla a tak 27meho januára 2017 som o reakciu požiadal primátora Tomčányiho s tým, že som mu preposlal všetky maily s Oravcom aj Káčerom.

Primátorova odpoveď ma doslova šokovala. Ósmeho februára mi oznámil, že pána Oravca aj Káčera POPROSIL, aby mi na moje otázky odpovedali ešte raz.

Mám ako poslanec niekoľko otázok.

1, Prečo sú konatelia oboch spomínaných firiem ochotní radšej porušovať zákon a štatút mesta , miesto toho, aby mi odpovedali?  Majú čo skrývať? Myslím si , že ak je všetko v poriadku, nemajú najmenší dôvod neposkytnúť mi odpovede. Alebo sa mýlim?

2, Prečo primátor mesta, Ing Tomčányi prosí konateľov firiem, prečo im nenariadi poskytnúť mi požadované informácie? O to skôr, že MsBP patrí mestu a primátor je predsedom valného zhromaždenia MsBP, to znamená, najvyšší šéf MsBP. To aj na úrade prosí svojich podriadených, alebo vydáva pokyny a príkazy?  Neviem, čo si mám o tom myslieť. Nech si každí urobí svoj vlastný úsudok.

Chcú snáď tvrdiť, že od nich pýtam výrobné tajomstvo? To asi ťažko, veď už starí Gréci, či Rimania, mali verejné kúpele, a vedeli ako zohriať vodu. A asi aj každí z nás si ju vie doma zohriať na šporáku.

Dnes je to od prvého mailu s p. Oravcom viac ako  pol roka a od PROSENIA  primátora Tomčányiho, viac ako 5 týždňov a ja, ako poslanec, ktorý chcem zastávať vaše záujmy, stále nemám odpovede.  O pár dní dostanete vyúčtovania za minulý rok. Skontrolujte si platby za uplynulé roky a porovnajte to s tým, koľko platíte dnes. Dnes sa totiž skladáte na zisky súkromnej spoločnosti, ktorá na vás a vašom teple zarába.  Za rok 2014 a 2015 vytvorili zisk viac ako 150 000 eur. Predpokladám, že o takúto sumu ste mohli mať lacnejšie teplo. Myslím, že nastal čas, aby ste sa konečne začali zaujímať, čo sa stalo s MsBP a tiež, koľko a prečo toľko platíte za teplo. Ak vás to však nezaujíma, je to vaša vec. Potom ale nevidím dôvod, prečo by som si mal vyrábať nepriateľov, čeliť žalobe a podobne. A tých, ktorým nie je jedno koľko platia za teplo vyzývam, aby mi poslali mail , so žiadosťou pre primátora, aby sa zasadil o dodržiavanie zákona, aby mi konatelia poskytli všetky potrebné informácie na skontrolovanie toho, či neplatíte za teplo viac, ako by ste mali. Ak bude tých mailov dostatok, v rámci interpelácie budem žiadať primátora aby zasiahol a svoju žiadoť podporím vašimi mailami.

Môj mail p.kurbel@gmail.com

Prikladám kompletnú komunikáciu spomínanú v mojom článku


Priložené súbory k článku:



Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko


Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
pre Maťa | 22-03-2017 20:01:09
Myslím, že postupuje podľa hesla dôveruj, ale kontroluj.
Maťo | 22-03-2017 00:02:35
Myslím, že sa mu dá veriť. Je zarážajúce, že si toto dovolia voči poslancovi. Ak mu nechcú dať matariály, niečo v tom musí byť.
obcan 22 | 21-03-2017 17:19:32
Myslím, že by sme sa už konečne mali zobudiť a zaujímať sa o to, či nás niekto neokráda.
Fero | 21-03-2017 08:15:53
Mám pocit, že tu niečo riadne smrdí. Prečo nechcú dať tie podklady. Veď ak je to v poriadku, tak sa to ukáže a je po probléme. Veď netvrdí, že podvádzajú. Chce to len skontrolovať a to je predsa v poriadku.
anonym | 20-03-2017 20:32:51
Pán Kurbel, máte moju poklonu. Možno by to chcelo trestné oznámenie, ak sa ešte tak neudialo. Držím palce.
Marek Sladký | 20-03-2017 15:50:42
Žiaľ ostatok poslancov čo boli aj vtedy v zastupiteľstve len čaká tíško tak ako tíško prechádzajú volebnymi obdobiami bez nejakej známky aktivity.
obyvatel | 20-03-2017 15:36:06
Pan Kurbel hovorite ze my poslanci robite pre nas obyvatelov, ale zatial nevidim dalsich poslancov co sa zaujimaju o tento problem okrem vas zaco vas samozrejme obdivujem a vam dakujem ale kde su dalsi poslanci? To dalsim poslancom nevadi ze co sa tu udialo a deje ohladom tepelneho hospodarstva ??

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign