Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Švajčiarski študenti v Seredi

330

 

V predposledný októbrový pondelok privítali v priestoroch mestského úradu v Seredi študentov ekonomického gymnázia Enge v Zürichu.

Stalo sa tak v rámci medzinárodnej spolupráce seredskej Obchodnej akadémie so spomínaným gymnáziom. „Spolupráca medzi školami vznikla ešte v roku 1997, v podstate šťastnou zhodou okolností. Prakticky od spomínaného roku bez prerušenia takto fungujeme. Je to teda už štrnásť rokov,“ vysvetlila Klára Dobrovičová, pedagogička z Obchodnej akadémie, ktorá zároveň fungovala aj ako tlmočníčka. „Každoročne v máji chodia naši študenti do Zürichu a na jeseň prichádzajú švajčiarski študenti k nám. Spolupráca pozostáva z projektovej práce, kde študenti dané témy spracovávajú. My sa tiež pripravujeme na rôzne témy, ktoré môžeme o švajčiarsku spracovať a potom odprezentovať,“ pokračovala Dobrovičová. Podľa nej sú takéto výmenné pobyty výborným stimulom pre študentov, hlavne v jazykovej oblasti. Pozitív to ale má viac. „Nie je to však len o tom. Študenti spoznávajú nových ľudí, ich mentalitu, kultúru alebo umenie. To je veľkým prínosom,“ povedala. Pobyty spravidla trvajú od siedmich do desiatich dní a náklady študentov s tým spojené sú minimalizované na čo najmenšiu možnú mieru. „Funguje to tak, že žiaci si zaplatia cestu a keď prídu do Švajčiarska, sú ubytovaní v rodinách, takže prakticky žiadne ďalšie náklady nemajú. Samozrejme, odhliadnuc od nejakého vreckového. Rovnako to funguje aj opačne,“ zosumarizovala pedagogička. Výmenné pobyty sa tešia aj obľube u študentov a je o ne veľký záujem. „Mnohí, ktorí sa z pobytu vrátili, nám hovorili, že sa tam za tých desať dní naučili viac, ako za celý školský rok,“ uzavrela Klára Dobrovičová.

Na pôde mestského úradu privítal zahraničných študentov viceprimátor mesta Ľubomír Veselický. „Som veľmi rád, že som mohol návštevu u nás privítať. Takéto kontakty považujem za základný princíp zbližovania sa ľudí v rámci európskeho priestoru,“ povedal na margo stretnutia. „Zároveň som rád, že je to práve Zürich a Švajčiarsko, pretože krajina aj mesto majú bohatú históriu. Švajčiari môžu byť svojim spôsobom príkladom pre všetky ostatné štáty z hľadiska spolunažívania, keďže majú štyri úradné jazyky. Dokazujú tak, že je možné spolupracovať aj napriek zdanlivo veľkým rozdielom. Toto vysoko oceňujem a som rád, že práve seredskí študenti majú možnosť sa s takýmto svetom kontaktovať a získavajú cenné skúsenosti,“ nešetril slovami chvály viceprimátor.

Dušan Tarko


Fotogaléria k článku:

330
Autor: Mariana Kamenská
330
Autor: Mariana Kamenská

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Anna | 14-11-2011 07:41:45
Je to smutné, že v čase, keď je plno vysokoškolsky vzdelaných ľudí nezamestnaných sa berú do verejnej správy /v Seredi/ľudia priemerní, bez ovladania cudzích jazykov, bez výberových konaní. Kvalita prijímaných ľudí bohužiaľ nie je kritériom pre príjatie pracovníkov na MÚ
v Seredi.
anonym | 12-11-2011 17:19:39
Dede, alebo do s.r.o presunú pracovníkov, takže budú vykrikovať ako znížili na meste stavy a zoberú ďalšie (dcéry, synov, svatky, zaťov, kamarátov apod.)
Dede | 12-11-2011 11:48:11
Ta spolocnost Majetok mesta ma zmysel niekde som to tu cital ze teraz si nemozu odcitat dane a potom ano takze mesto na tom usetri tu dan. Akurat ci to nezakladaju neskoro ked chcu vsetko predat. Alebo zeby presunuli cely majetok na tuto spolocnost a ta bude predavat?
pre dede | 12-11-2011 11:36:20
Na MsZ konanom dňa 02.11.2011 bolo schválené založenie
obchodno-spoločenskej spoločnosti s konateľom prednostom
úradu Ing. Krajčovičom a kontrolný orgán 5-ti poslanci s názvom Majetok mesta Sereď s.r.o. - Predmet činnosti je uvedený na vebe pri článku Zasadá MsZ. Predmet činnosí je neúrečný.
Dede | 12-11-2011 11:31:11
Mas na mysli spolocnost Majetok mesta a jeho rozpredaj s rucenim obmedzenym?

Ved to je fraska jak svina. Niektori poslanci a primator maju prenajate priestory od mesta. Kontrolorka povedala, ze sa ten majetok mestu neoplati, lebo z prenajmov nevyziju (= poslanci aj primator platia malo). Preto to hned vsetko radsej predajme (= tym istym poslancom a primatorovi).

Nech ten majetok predaju, ale nech sa dopredu vzdaju predkupneho prava a nech predaj ide verejnou sutazou oznamenou aspon pol roka dopredu! A peniaze z predaja nech sa mozu pouzit az od dalsieho volebneho obdobia. Potom to bude fer.
pre dede | 12-11-2011 11:25:39
S tým najsamvačším zámestnávateľom je to celkom možné, nakoľko zastupisteľstvo mesta schválilo vytvorenie s.r.o. Majetok mesta s.r.o. s rozličnými možnými činnostiami.
Dede | 12-11-2011 10:23:49
A koho je to chyba ze ti svajcari veda len nemecky anglicky taliánsky francúzky a zrovna slovencinu a rustinu sa nenaucili? Naco je im potom tolko jazykov?

A drahy anon, to rodinkarstvo posilnuje vztahy na pracovisku je preukazane ze najma v Slovenskostane je to velice popularna forma managementu, inde vo svete sa sice moc nevyskytuje, ale to je mozno dovod tej celosvetovej krizy.

Navyse si zoberte priklad z bytoveho podniku - ved to je firma roka v regione Seredsko-Hornocepensko! Hlavna kontrolorka mesta predpoklada, ze v roku 2035 (ked dorastu vsetky deti vsetkych zamestnancov) to bude najsamvacsi zamestnavatel v nasom regione.
anon | 12-11-2011 09:21:42
Prijímanie zahraničných delegácií na MÚ je pekná vec.Že žiadny pracovník neovláda cudzí jazyk a musí sa zobrať tlmočník je smutná vec. Pri tom sa stále prijímajú noví pracovníci, dokonca samé rodinkárstvo naposledy dcéra matky, ktorá tam tiež pracuje. A že zmeny k lepšiemu, kde je to sľubované znižovanie stavov a šetrenie mzdových nákladov.
Skoda | 11-11-2011 16:45:29
Je pravda, ze na Slovensku to vzdy s vyucovanim jazykov skripalo, ale kto chce, najde si sposob naucit sa. Chyba, ze sa nerozprava, ale to tu nevyriesime. Ucitel, ktory sam nevie v tom jazyku rozmyslat, nebude viest konverzacie so ziakmi.A to je zaklad. Prehnane pisanie gramatiky odraza. Ja som sojich vnukov naucil nemecky a anglicky len tak, ze som s nimi rozpraval len nemecky a anglicky, ako materinskou recou. To je najlahsie, a deti to nikdy nezabudnu. (dvojjazycne vyrastajuce deti)
Riki Bosák | 11-11-2011 12:41:57
Väčšina vysokoškolákov sa jazyk naučí až umývaním pohárov v Írsku.. a aj to len po poľsky,
Martin | 11-11-2011 10:40:00
kazdy maturant musi hovorit plynule jednym svetovym jazykom? viete si z brucha tipnut, kolko maturantov za poslednych dajme tomu 5 rokov aj naozaj plynule tym svetovym jazykom rozprava?
pre ... | 11-11-2011 08:47:12
Praca skoly je naozaj fajn.
Velmi ma prekvapili slova p.Lehockeho, ako mu zalezi na dobrom dojme pre Svajciarov-hnily zapad boli slova, ktore na tychto strankach doteraz pisal. Uz to nie su ludia z hnusnej kapitalistickej krajiny, kde ludia nemaju dobru lekarsku starostlivost, a vsetko su len peniaze a hnus?
Majka je velmi sikovna ale tiez si myslim, ze to prijatie Veselickym vyznelo groteskne. Skole zelam vsetko naj. Len na okraj, Aj ja viem, ze kazdy maturant musi plynule hovorit jednym svetovym jazykom, z toho vyplyva, ze vysokoskolak tiez.
anonym | 11-11-2011 07:17:45
Hneď sa tu všetko zhovadí aj taká najlepšie mienená akcia ako bolo prijatie študentov švajčiarska predstaviteľmi mesta. Nechápem, prečo by študentov nemali na meste dôstojne
prijať, veď v tomto meste strávia desať dní a myslím, že v prvom rade by ich mala prijať radnica, aby sa najprv oboznámili s fungovaním mesta a životom v meste. Pre mňa ako nezainteresovaného človeka sa vidí akcia ako super.Držím palce do budúceho roka, verím, že družba bude pokračovať a študenti na oboch stranách budú mať z nej osoh.
Igor Lehocký | 10-11-2011 21:20:07
...neobsahuje ani jeden citát švajčiarskeho študenta, ...politická reklama...študenti sú len na jednej z troch fotografií... Vážený anonym, shelley sa Vás pokúsila osloviť takým ľudovým, ale nie celkom vhodným prívlastkom obecne ako anonymov.
Ja neviem a nechcem si ani domýšľať čo máte v hlave a čo sa tam vie ešte zmestiť alebo nezmestiť, o Vašich očiach nehovoriac. Vaše príspevky sú obohatením článku o návšteve mesta Sereď a o stretnutí s povereným najvyšším zástupcom MÚ. V mene SOL Vás prosím, aby ste rešpektoval obsah UPOZORNENIA pod príspevkami a aby ste mestu Sereď pri príležitosti návštevy švajčiarskych partnerov nerobil hanbu. Ďakujem za pochopenie.
Erich | 10-11-2011 21:01:01
Som veľmi rád za to, že sa študenti OA navštevujú s inými školami v zahraničí, gymnazisti im môžu závidieť.

V mojom prvom príspevku som vymenoval dôvody, prečo si myslím, že článok spĺňa podmienky pre politickú reklamu a ako taký by mal byť označený. Článok o švajčiarskych študentoch neobsahuje ani jeden citát švajčiarskeho študenta, títo študenti sú odfotení len na 1 z 3 fotografií. Mám z toho pocit, že pani autorka článku bola iba troška zneužitá na šírenie propagandy.

Keď chcete niekomu niečo tlačiť do hlavy - nech sa páči, ale u mňa úspešní nebudete - mám tam už vlastný rozum.
Igor Lehocký | 10-11-2011 20:45:13
Čo má spoločné pani Kamenská a p. Tarko s politickou reklamou? Slovné spojenie "politického vedenia mesta" je skutočne vecné, ale asi len pre anonyma. Ak chcete pokračovať v podobných anonymných skvostoch, dosiahnete akurát to, že článok bude prístupný iba registrovaným prispievateľom.
Erich | 10-11-2011 20:34:16
Prosím, diskutujme vecne. Máte iné vysvetlenie pre fakt, že v úvode článku je jeden autor, a pod článkom je zabudnutý zrejme pôvodný autor?
pre Ericha | 10-11-2011 20:30:26
Čistá politická reklama ? A ty môžeš robiť reklamu na zhovadenie každého , kto sa o niečo snaží.Tvoje pripomienky ku každému článku naozaj spájajú čitateľov SOL . SOL potrebuje dostatočnú vzdialenosť od podobných Erichov.
Erich | 10-11-2011 20:13:46
Tento článok je čistá politická reklama. Predpokladám, že študenti zo Švajčiarska boli v Seredi minimálne týždeň, počítam, že im ukazovali aj okolie mesta. Tieto aktivity článok nepokrýva, a ani podobný článok nevyšiel. Článok o stretnutí s politickým vedením mesta však už vyšiel.

Článok má nasledovné chyby:
- 2 z 3 fotografií zaberajú v strede osobu, o ktorej článok vôbec nie je
- článok napísala pani Kamenská, avšak zabudla pod článkom zrejme skutočného autora - pána Dušana Tarka - redaktora Nitrianskeho SME
shelley | 10-11-2011 16:05:48
Tuším títo dxxx musia poohovárať všetko a všetkých, i keby sa jednalo o prijatie olympijského športovca. Jednoducho, "pěknému vše pěkné" .... a dxxx všetko dxxx....kritizovať anonymne za každú cenu, to je všetko, čo dokážu...pán viceprimátor je skvelý terč na takého reči 4. cenovej kategórie....
pohostenie... | 10-11-2011 14:28:52
KOMENTÁR PORUŠIL PRAVIDLÁ DISKUSIE
Príspevok svojim obsahom bol v rozpore s pravidlami diskusie, prípadne porušoval legislatívu platnú v SR a EÚ. Administrátorom portálu bol vymenený za tento oznam a uložený do archívu.
Igor Lehocký | 10-11-2011 13:56:23
"1234 09:44:07", to podľa ktorého zákona MUSI každý s titulom ovládať aspoň jeden svetový jazyk, skúste to nám neinformovaným vysvetliť. Je to iba výhodou, ak tomu tak je, ale žiadny písaný či nepísaný zákon to od zástupcov samosprávy nevyžaduje. Čo sa týka programu študentov zo Švajčiarska, no buďte tak láskavý, nechajte to na nich, kam sa rozhodnú ísť v Seredi a koho oficiálne navštívia, to patrí medzi zásady slušnosti hostiteľa a medzi slušnosť patrí aj slušný príspevok obyvateľa mesta Sereď v týchto novinách o hlavných predstaviteľoch svojho mesta pred návštevou, ktorá si môže nechať preložiť článok o ich návšteve ,príspevky a odvodiť si od nich úroveň vyspelosti ľudí tu žijúcich a teda aj Vás.
1234 | 10-11-2011 09:44:07
Ja si myslim, ze ti ziaci vobec nemali ist na mestsky urad, je to vnutorna zalezitost skoly. Naco sa tam ma vytrcat Veselicky, keby aspon vedel nemecky. Kazdy jeden, kto ma vysokoskolsky titul MUSI predsa aktivne ovladat aspon jeden svetovy jazyk. V zapadnej europe sa uci anglicky, fracuzky a treti volitelny jazyk. Ja som musel mat anglicky a nemecky. Preco tam potrebovali tlmocnika, ked maju tituly? Pre skolu je to super, je to praca uciteliek a zasluzi si pochvalu, pretoze niekto to musi organizovat, ale vedenia mesta sa nema "prizivovat".
Minko | 10-11-2011 09:26:41
Mne sa velmi pacia prilozene fotky. Clanok je o svajciarskych detoch, a pritom 2 z 3 fotiek su predvolebne :-))) Aspon ze na poslednu fotku sa tie decka dostali.
xxxx | 10-11-2011 09:17:16
Asi bolo treba sa vtierkat do....prave teraz....a prave Svajciarom...co vy vsetci viete o okolnostiach...:-)
jozef-f | 10-11-2011 09:08:14
Len tusim mesto akosi pozabudlo,ze boli "vybudovane" partnerské vztahy s Tisnovom v Cechach, v mestach v Rakusku a v Holandsku. Kopu aktivit sa v minulosti robilo (kultura, sport, mladez,...) a akosi sa v clanku spominany "základný princíp zbližovania sa ľudí v rámci európskeho priestoru" vytraca.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign