Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Šťastie a zdravie si za peniaze nekúpime

Lukas ValentovicDátum28. 12. 2009 13:16:08TémaAktuálne témy
Ľudia bez domova predstavujú veľmi špecifickú skupinu ľudí v núdzi. Ich opätovné zaradenie do spoločnosti, alebo aspoň pomoc v ich zložitej situácii je veľmi zložité. Nájdu sa medzi nimi ľudia, ktorý o strechu nad hlavou prišli životným nešťastím alebo vo väčšine prípadoch si za to môžu sami, či už neplnením základných rodinných povinností alebo najčastejšou príčinou je alkohol. Dnes je všeobecne známe, že alkoholizmus je považovaný za chorobu. Napriek všeobecnému názoru, veľa bezdomovcov chodí na rôzne brigády a snaží sa nájsť si solídnu a stálu prácu. Častokrát sú žiaľ podvedení. Po vykonaní práce nedostanú zaplatené. Preto bývajú veľmi opatrní, keď im niekto ponúka prácu. Takýchto prípadov je veľmi málo, ktorý sa chcú dobrovoľne zamestnať a vykľučkovať z tejto zložitej situácie. Je veľa prípadov ktorým tento životný štýl a pasivita vyhovuje. Bezdomovci, ktorí v lete prespávali na lavičkách v parku sa na zimu sťahujú späť do nocľahárne, ktorú zriaďuje mesto Sereď na ulici Školská. Nocľah je k dispozícii denne od 17.00 do 08.00 hod. nasledujúceho dňa , kedy všetci musia nocľaháreň opustiť. Vrátiť sa môžu opäť večer. Ubytovňa má kapacitu 7 lôžok. Poplatok za prenocovanie je 0,80 euro a podmienkou je trvalý pobyt v Seredi a dodržiavanie zákazu alkoholu a omamných látok Útulok je momentálne určený len pre mužov. Okrem nocľahu a sprchy, poskytuje útulok aj niektoré potraviny. Personál nocľahárne tvoria zamestnanci, ktorí sa starajú o bezdomovcov. Ako uviedol zamestnanec nocľahárne, ubytovaní dostávajú na deň polievku, konzervu a k dispozícii majú čaj alebo kávu. V priestoroch nocľahárne musia ubytované osoby dodržiavať vnútorný poriadok a v prípade porušenia tohto poriadku musia byť na miesto privolaní mestskí policajti a osoby tým pádom musia byť vylúčené z nocľahárne. V nocľahárni majú vytvorené podmienky pre udržovanie osobnej hygieny, môžu si vyprať svoje prádlo a taktiež aj pripraviť teplú stravu. Do nocľahárne sa neprijíma agresívny občan, ktorý je pod vplyvom alkoholických a omamných látok. Občan po príchode predloží svoj občiansky preukaz alebo iný doklad, ktorý preukáže je totožnosť a vzápätí musí vykonať hygienickú očistu. Na základe pokynov služby je povinný podieľať sa na upratovaní nocľahárne. Ubytovaný nesmie priviesť so sebou cudzie osoby a ani prijímať návštevy Rok 2010 sa bude niesť v znamení ,,Európsky rok proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu´´. Európska únia patrí k najbohatším oblastiam sveta, no napriek tomu je stále medzi nami 17% Európanov, ktorí si nemôžu dovoliť základné potraviny pre život. Chudobu si často spájame väčšinou len s rozvojovými krajinami, kde sú javy ako podvýživa, hladovanie a nedostatok čistej vody na dennom poriadku. Chudoba a sociálne vylúčenie sa vyskytujú takisto aj v Európe. Nie sú až také vážne, ale aj tak je táto situácia pre našu spoločnosť neprijateľná. Dúfajme, že do budúcna bude čo najmenej chudobných ľudí a ľudí bez domova.

Fotogaléria k článku:





Zobraziť všetky fotografie











Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Petr Kučera | 30-12-2009 12:21:27
Pre "absolut": chápem Váš názor a máte pravdu v tom, že riešenie problematiky sociálnej chudoby sa stalo byznysom a nie všetky peniaze sa dostanú do cieľovej skupiny, kam sú určené. A druhá vec je aj skutočnosť, že dobré veci neboli a nie sú medializované, aj keď fungujú... Čo sa týka Žakoviec, tak neuvádzal by som taký príklad, pretože: 1. ide o církevný majetok a nemusia odvádzať časť daní 2. financie tiež dostávajú z grantov 3. majetok bol poskytnutý za symbolickú sumu a nie odkupom v zostatkovej hodnote Nechcem nikoho zavádzať, ale sú (okrem sociálnych podnikov) subjekty, ktoré vytvárajú prostredie a pomáhajú tak, že je to vidno v teréne. Ale sú aj subjekty, kde sa peniažky musia vracať štátu, pretože nedodržali podmienky. Žiaľ, chyba je aj v tom, že veľa nástrojov má iba teoretický výsledok a nie praktický. Príkladom je napr. to, že účastník vzdelávacieho procesu dostane iba certifikát a nie robotu. Toto sa posnažíme riešiť v budúcom roku. Certifikát neprinesie žiaden osoh a máme ľudí, ktorí môžu certifikátmi tapetovať a výsledok v podobe práce nieje, štát stále vydáva prostriedky do sociálnej siete, a prínos v podobe daní nikde. Tvorba pracovných príležitostí je dnes tak podporovaná, že v lokálnych podmienkach je možné vytvoriť tak po 5 až 20 pracovných miest udržateľného charakteru pomaly v každej obci. Samozrejme, že nechcem zovšeobecňovať, ale je to na konkrétnych lokalitách a konkrétnych faktoroch.
Petr Kučera | 30-12-2009 12:08:44
Prepáčte, ale možno, že Vás sklamem mojou odpoveďou. Poprvé, čo je zadarmo, to nie je dobré. Musí byť minimálna spoluúčasť, a to buď symbolickými platbami, alebo prácou. Podruhé, v mnohých materiáloch a riešeniach som uvádzal a uvádzam nasledovné: "Kto chce, ten hľadá spôsob. Kto nechce, ten hľadá dôvod." A to stále platí. A na záver, ešte jednu vetu, ktorá zaznie v mojom budúcom príspevku: " Práca je najlepším riešením problematiky sociálnej chudoby". A na úplný záver asi toto: obhajovať človeka a človeka nie je to isté. Keď človek chce zmeniť svoje postavenie v spoločnosti, tak prečo nie. Ale keď nechce, tak je treba s ním pracovať, alebo nechať dožiť. To druhé, smutné, to je v prípadoch, keď opätovne nevyužije pomocný nástroj tak, za svojej spoluúčasti aby pomohol sebe aj iným v priamom či sekundárnom význame... To, čo je zadarmo, to nie je dobré a ľahko sa o to prichádza... Prajem všetko dobré do nového roku, hlavne veľa zdravia, ostatné príde, keď sa pričiníme...
absolut | 30-12-2009 11:55:47
musím súhlasiť s "tá".Bohužiaľ sa vyrojilo milión všelijakých nadácií,združení a neviemčoho všetkého,ktoré sa venujú rómom,drogovo závislým alebo bezdomovcom a pekne tichučko čerpajú peniaze z eurofondov a pod.Ja sa pýtam:koľkí z nich by naozaj poskytli pomoc vo SVOJOM DOME,ako napríklad farár zo Žakoviec?Jasné,že keď som za niečo platený,tak to budem obhajovať,a ešte jedna vec,niekedy mám pocit,že si napríklad rómov doslova kupujeme,miesto toho aby sme im ukázali cestu,ktorou majú ísť sami,bez toho aby sme ich ťahali za ruku
tá | 30-12-2009 11:41:08
Pán Kučera, musím Vás obdivovať, ako nekonečne stále obhajujete to a tých, čo je vlastne neobhájiteľné. Tí ľudia, čo takmer všetko, čo oni k svojmu životu potrebujú,dostanú zadarmo, nikdy iní nebudú. Pokiaľ si nebudú musieť na bývanie a stravu zarobiť, nikdy sa nezmenia a budú žiť na úkor nás, ktorí na nich pracujeme. Ani neviemkoľko sociálnych pracovníkov nič nezmôže. OK, vy ste za to platený, tak obhajujete. Veľa úspechov v Novom roku.
Petr Kučera | 30-12-2009 09:27:17
Chápem, neopravňuje. Práve preto je treba prideľovať byty tým, ktorí dokážu túto pomoc prijať. A na to je terénna sociálna práca, ktorá pracuje s týmito ľuďmi a pozná ich. Možností je viacej, ako napr. mesačné zmluvy, ktoré sa každý mesiac predlžujú po zaplatení a po návšteve terénneho sociálneho pracovníka doma, aby zhodnotil prípadnú devastáciu (a tým pádom okamžité opustenie bytu bez náhradného ubytovania) s podmienkou riadnej školskej dochádzky (potvrdenie zo školy)... a pod. Pekný deň.
anonym | 30-12-2009 08:35:37
To je v poriadku, súhlasím s Vami. Ak aj mesto zlyhalo pri výbere, nikoho to neoprávňuje ničiť tie byty. Ak sa povie"A", treba povedať aj "B". ;-)
Petr Kučera | 30-12-2009 05:22:18
Ja S Vami súhlasím. Nie je vždy chyba iba na jednej strane a omyly sa v dôsledku násobia. Pekný deň. Nehájim ani jednu stranu. Ale mesto malo prijať také opatrenia, aby chránilo svoj majetok a motivovalo tých chudobných, ktorí by toto nespravili a vážili si bývania. :-)
prípad "Košice" | 29-12-2009 22:39:48
Pán Kučera, mesto zlyhalo v tom, že vybralo takých nájomníkov, ktorí si byty nevedeli vážiť. To je pravda. Ale zabudli ste povedať, že v konečnom dôsledku zlyhali počerní nájomcovia, ktorí tie byty aj zdevastovali. Takže podiel viny má nielen mesto, ale aj tí, ktorých tak rád zaslepene obhajujete. Akurát ste im zabodol priznať ich mieru "zlyhania".
Jarmila | 29-12-2009 20:13:29
Prajem Vám príjemný večer...podľa mna je to celé o tolerancii,vzájomnej úcte človeka k človeku atd..aj mna hnevá,ked vidím týchto ludí v našich marketoch kupovať to najlacnejšie víno už skoro ráno.Ja idem do práce a on sedí na autobusovej stanici paralyzovaný alkoholom.Snažím sa ich vnímať ako chorých ľudí.Myslím si,že to bol úžasný nápad zrealizovať niečo takéto a je to len uhol pohľadu vnímania nás,jednotlivcov.Možno sa do niečoho takého nie sme schopní vžiť.
Petr Kučera | 29-12-2009 19:07:57
Máte pravdu, "hombre", že takéto prípady na Slovensku jestvujú. Prípad Košíc je jeden z nich, kde si nedala verejná správa, ktorá o pridelení bytov (vrátane bytov nižšieho štandardu) rozhoduje. Poznám tú situáciu, keď sa odporúčalo vedeniu mestskej časti a mestu to, aby vyberali nájomníkom tak, ako v iných mestách a obciach tak, aby ľudia boli motivovaní, dokázali prijať byty a platili za ne nájomné a služby spojené s bývaním. V teréne funguje program terénnej sociálnej práce a pracovníci sú dennodenne v teréne a pracujú s tými najchudobnejšími. V prípade, keď je podmienené pridelenie bytu napr. riadnou školskou dochádzkou a zamestnanosťou aspoň jedného z členov rodiny, tak sa riziko toho, čo sa stalo v Košiciach, minimalizuje. Opačný prípad môžem uviesť zo Starej Ľubovne, kde 12.12.2008 v nočných hodinách vyhorela osada a okolo 120 obyvateľov ostalo bez prístrešia. Vhodnou spoluprácou s mestom a jeho vedením bolo zabezpečené nové ubytovanie, nájomníci dostali okrem nového bývania aj okamžite príjem sociálnych dávok prostredníctvom tzv. osobitného príjemcu tak, aby sa platilo nájomné a služby spojené s nájomným. Nájomné zmluvy majú mesačné a vážia si bývania. A to vďaka zastupiteľstvu, že prijalo také rozhodnutia, vďaka úradu práce v S. L. a terénnej sociálnej práci v meste, ktorá funguje vďaka Lokálnemu partnerstvu sociálnej inklúzie okresov KK a SL. Toto zastrešuje program terénnej sociálnej práce v meste. Nedá sa povedať, že všetko je zlé a poničené. Na Slovensku je postavené už niekoľko tisíc bytov nižšieho štandardu a poničené sú byty v zlomku. Žiaľ, v médiách sa ukazuje iba tá zlá stránka veci.
hombre | 29-12-2009 18:49:12
V súvislosti s touto diskusiou, je možno aktuálne prečítať si článok „ Ledva vynovenú bytovku už ničia“ ktoré uverijnilo dnešné SME. Z obsahu tohoto článku: V roku 2007 bola na Popradskej 72 Košice zrekonštruovaná bytovka so 111 nájomnými bytmi na náklady mesta. Úpravy stáli spolu približne 440-tisíc eur… A ako to vyzerá dnes? : Pookopávané sú steny, kľučky chýbajú, na schodoch už nie sú gumy, … Jednoducho návrat k pôvodnému stavu. Veď sme to nemuseli platiť my, nájomníci. O akých nájomníkov ide, netreba veľmi hovoriť. Aj toto je jeden z nekonečne dlhej série príbehov, ako to dopadne, ak sa štát, teda my všetci poskladáme na bývanie takým, ktorí nemajú záujem ani o prácu ani o kultúru bývania. Tí sereďskí nájomníci svojim postojom ku sebe samím a ku svojomu okoliu sú veľmi blízki tím z Košíc..V lete o nich takmer niet počuť. To len zimné mesiace sú nad ich sily a vtedy zaberá súcit okolia. Kedy bolo vynaložené zo strany štátu či mesta toľko úsilia pre tých obyvateľov, ktorých skutočne postihlo nešťastie, ktoré si sami nezavinili (povodne či iné živly) ? Vo svete sa s takýmito ľudmi nerobia toľké ľudomilné skutky jako u nás. Je to tým až nezdravým sociálnym cítením?
Petr Kučera | 29-12-2009 18:42:55
Pre "sin": Vážený pán, do tejto situácie sa ľahko môže dostať každý občan. Otázne je, či sa dokáže postaviť na nohy sám, alebo či dokáže prijať pomoc. A každý je len človek. Aj Vy, aj títo ľudia, ktorí žijú pod hranicou sociálnej chudoby. Je škoda, že máte predsudky a práva vďaka takýmto názorom sa riešenie problematiky odďaľuje a tak aj nabaľuje do vyšších kvantít nmiesto toho, aby sa riešenie spoločne hľadalo. Ale to je od predsudkoch... Prajem všetko dobré do nového roku.
anonym | 29-12-2009 18:07:58
Myslím, že pravda o situácii týchto ľudí je niekde v strede. Dobre to napísal lubo 29-12-2009 09:42, aj anonym 29-12-2009 16:31. Otázne je čo chcú títo ľudia dosiahnuť, či majú vôbec nejaké ciele, či sa chcú vôbec realizovať a majú chuť a silu niečo na svojej situácii zmeniť. Ak nie, ostatní im budú pomáhať zbytočne, aj keď klobúk dolu pred ľuďmi, ktorí myslia na iných. Na okolí sú rôzne firmy, ktoré ponúkajú popri práci aj ubytovanie. Tak v kom je chyba..? Samozrejme, že pomocnú ruku by mali podať tí (verím, že ju aj podajú), ktorí pre nich dokážu niečo vybaviť, "naštartovať" ich, ale v konečnom dôsledku je len na nich ako a či sa uchytia. Prajem im lepší život, ale asi sa musia viacej posnažiť. Ak vôbec chcú...
anonym | 29-12-2009 16:52:32
..jeden fakt je ten,že mnohí,vlastne väčšina z nich si všetko zavinila sama,ale na druhej strane,aj to sú ľudia a klobúk dolu,pred iniciátorom tejto myšlienky... *yes*
sin | 29-12-2009 16:49:01
Chlapci, (anonym a lubo) obraťte sa na p.Kučeru, on Vám to teoreticky pekne zdôvodní a Vy sa nemusíte domnievať. Potom už len niekto, kto by tie myšlienky či tézy aj realizoval
anonym | 29-12-2009 16:31:38
Načo by oni išli do roboty, ked takéto niečo dostanú zdarma, ved im to stačí na to aby sa niekde vyspali a po obede môžu zase popíjať a nie aby išli do roboty ako my.
lubo | 29-12-2009 09:42:00
ani som nevedel ze taketo nieco v Seredi je. Som rad ze mesto mysli aj takymto sposobom na svojich obcanov. Inak vzdy mi bola zahada preco niktori z tychto ludi nejdu pracovat napriklad do GA do Samsungu, ved ti ponukaju aj plat aj ubytovanie, myslim ze to by nebol zly zaciatok.
Petr Kučera | 28-12-2009 20:49:29
Vážený pán kolega, všetka česť a sláva za ten článok a som rád, že sa venujete sociálnej chudobe, pretože tento element, faktor či jav a je jedno, ako to nazveme, sa vyskytuje stále a vyskytovať sa bude, žiaľ. Ubytovňa je iba časťou riešenia problematiky, pretože k tomu je treba doplniť vzdelávanie a pomoc pri vybavovaní dokladov, cez pomoc pri umiestnení sa na trhu práce vrátane aktivačných prác či dobrovoľníckych činností a sociálnu inklúziu. Ten proces je dlhodobý a jeho usmernenie je podporené asi 4 nástroji podpory, kde je žiadateľ bud obec, alebo MVO. Verím tomu, že keby sa systém doplnil po analýze potrieb mesta, že by boli spokojnejší aj bezdomovci, aj obyvatelia mesta rovnako ako mesto a jeho vedenie... Pekný deň a držím palce do budúceho roku, úspešný vstup do nového roku a veľa zdravia...všetko dobré.
anonym | 29-12-2009 18:34:50
*yes* áno,tak nejak to je...

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign