Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Slovensko v znamení štrajku, učitelia idú zvoniť do ulíc

Peter ČačkoDátum24. 01. 2016 16:44:50TémaAktuálne témy
1139

Už viackrát sme vás informovali, že v týchto už teraz hodinách postupne končí ultimátum štrajkového výboru Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) smerované Vláde SR, aby riešila podľa nich oprávnené požiadavky. Slovensko zajtra ochromí štrajk s nečakanou podporou aj nezamestnancov školstva, pretože si uvedomujú, že nejde iba o problémy školstva a ich platy. Podpora stúpa aj medzi študentami. ISU hlási 11414 registrovaných štrajkujúcich učiteľov zo 709 škôl.

Vyhlásenie štrajku

1.  Štrajkový výbor, zložený z predstaviteľov  učiteľských iniciatív, vyhlasuje od 25. januára 2016 časovo  neobmedzený štrajk.

2. Dôvodom vyhlásenia štrajku je dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva.

3. Cieľom vyhlásenia štrajku je primäť vládu SR, aby pred uplynutím svojho mandátu naplnila právo zamestnancov školstva, garantované Článkom 36 Ústavy SR, na spravodlivé a uspokojujúce pracovné podmienky a na dostatočnú odmenu za vykonanú prácu, ktorá by im umožnila dôstojnú životnú úroveň.

Vyhlásením štrajku vládu SR a Národnú radu SR opätovne vyzývame, aby neodkladne:

- legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur od 1. februára 2016 a o 90 eur od 1. januára 2017;

- navýšila rozpočty MŠVVaŠ SR a MV SR na rok 2016 celkovo o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami a zabezpečila tak rodičom a ich deťom rovnaké podmienky v prístupe k vzdelaniu;

- prijala novelu zákona č. 317/2009, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov, obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity, a súčasne zaviazala ministra školstva, vedy, výskumu a športu vytvoriť komisiu za účasti stavovských a profesijných organizácií v školstve, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a menovaný zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu a najlepšej praxe v zahraničí.

Iniciatíva slovenských učiteľov

Určite sa vyskytuje aj veľa odporcov štrajku, ktorí sa cítia poškodení. Rodičia, ktorí sa musia postarať o deti atď. Na sociálnych sieťach sa však k štrajku pripájajú aj iné odvetvia štátu, nie iba školstvo. Je to zrejme spôsobené tým, že ide o štrajk na základy Ústavy SR, nie výsostne odborový. Na sociálnej sieti Facebook je vytvorená skupina: Ako ďalej učiteľ? Je tvorená 10569 členmi s celého Slovenska. Čitateľ má možnosť postrehnúť odhodlanosť a rozhorčenie učiteľov pred zajtrajším dňom. Vinia príslušného ministra, odborárov, ktorí s nimi nesúhlasia a podobne. Ale nájdeme aj veľa podporných hlasov.

Lucia D. S.

"Smerová ružica, alebo návrat do tmy

Po dnešnom vystúpení ministra školstva v relácii o 5 minút 12, som došla k absolútnemu presvedčeniu, že tento pán netuší kde je sever.
Od vyhlásenia plánovaného štrajku robí len jednu vec. Snaží sa rozoštvávať. Najprv učiteľov proti učiteľom a teraz rodičovskú verejnosť proti učiteľom.
Ak si myslíte pán minister, že Vašou náplňou práce je ochrániť rodičov a deti, že ste za nich zodpovedný, v tom prípade Vám mali zveriť úplne iné ministerstvo. ( Vaše vyjadrenie v relácii o 5 minút 12 ) Vy máte predsa zabezpečiť rozvoj školstva, kvalitu vzdelávania na Slovensku ako aj dôstojné podmienky na život všetkým pedagogickým aj nepedagogickým zamestnancom tohto rezortu.
V každom prípade Vám ďakujem za Vaše kontraproduktívne vyjadrenia v médiách, nakoľko priamo úmerne z ich scestnosťou stúpa počet sympatizantov s učiteľským štrajkom, ktorý už dávno nie je len o učiteľoch.
Odhaľuje totiž, že sme sa vrátili do predrevolučnej doby, kedy boli ľudia perzekuovaní za svoje názory, boli manipulovaní, zastrašovaní a vydieraní.

Chcem veriť v múdrosť a odvahu tohto národa."

Magdalenka K.

"Som učitelka v materskej škole.. Po vyše dvojhodinovej porade som sa spýtala kolegýň, či o štrajku ani nebudeme hovoriť... hlavy dolu, ironické úsmevy, riaditeĺka sa na mňa ani nepozrela.. dnes telefonujem riaditeľke, že som sa rozhodla ísť štrajkovať, hoci aj sama... v telefóne asi minútový smiech.. pýtam sa, či jej je to smiešne, či si myslí, že sa nič nezmení... odpoveď - jasne, že nie... je mi smutno priatelia."

Ingrid N. R.

"Učím vyše štvrťstoročie. Tiež milujem svoju prácu, ako mnoho štrajkujúcich kolegov, mám úctu k svojim žiakom, kolegom, rodičom. Moje svedomie mi hovorí, aby som upozornila na to, čo by sa v školstve mohlo a malo zmeniť.

Vadí mi, že si deti musia každoročne kupovať učebnice, pretože z mnohých štátom dotovaných sa nedá učiť systematickej práci, kupujú si doplňujúce pracovné zošity, ktoré boli v minulosti samozrejmosťou, v čítankách na 1.stupni ZŠ sú nevhodné texty na čítanie, a tak stále hľadáme, prefocujeme, hľadáme, prefocujeme.....
Nie je dobré, že sa žiakom nezmyselne redukuje učivo. Príklad z matematiky: prečo by sa tretiaci mali učiť násobilku len do 20, keď pred 20-timi rokmi zvládli v pohode celú malú násobilku a vo štvrtej triede si ju upevnili, takže boli perfektne pripravení na 2 . stupeň. Teraz im ju ŠVP zaradil až do štvrtého ročníka, čo nestačí. Po skončení 1.stupňa ovládali sčitovanie a odčitovanie do milióna, teraz do 10000. Drasticky sa redukovala geometria. Vznikol tak veľký problém. V školstve znižujeme nároky na žiakov, no v živote sa nároky na ľudí zvyšujú.
Tiež nie je v poriadku, aby som kvôli zvýšeniu platu absolvovala rôzne školenia, ktoré mi nič nedajú, pretože väčšinou na nich prednášajú ľudia bez praxe, ktorí nemajú o práci so žiakmi ani páru a moji žiaci sú suplovaní. K čomu je toto dobré?
Po siedmich rokoch si túto peripetiu musím zopakovať, aby som neprišla o tieto peniaze na výplatnej páske. Koľkokrát do dôchodku ešte? V mojom prípade ešte 3x.
Takže miesto milovanej práce s deťmi sme nútení naháňať sa za kreditmi. Prečo? Veď ja chcem učiť! A aj pre toto vstupujem do štrajku."

Barbora K.

"Som na rodičovskej dovolenke. Jedno z mojich detí navštevuje ZŠ. Na účet mi mesačne chodí suma 203€. Vlaky zadarmo nemám. Moja posledná výplata v súkromnej sfére bola 489€ netto, pretože som bola viackrát u lekára (tehotná) a v danom mesiaci boli dva sviatky (toť vysvetlenie môjho šéfa bez strachu a hanby)... Nie, nebojte sa, nenasleduje veta, že čo by ste chceli, keď sú tu aj takto ožobračovaní platiči daní ako ja. Zajtra tam budem s vami. A mám aj zvonček."

ŠTUDENT - Aliancia stredoškolákov

Milí stredoškoláci, priatelia!
Zajtrajším dňom začína štrajk našich učiteľov. Učiteľov, ktorí nás naučili písať, čítať, počítať, dali nám základné jemné a komunikačné zručnosti, vzdelávajú nás.
Nebojujú za platovú otázku - bojujú za naše vzdelanie, za našu budúcnosť. 400 miliónov EUR do školstva pre nás môže znamenať, že školstvo skutočne bude bezplatným a kvalitným.
Vyzývame Vás na pochopenie tohto kroku našich učiteľov, ktorých 25 rokov naťahajú a naťahujú. Učitelia sú naše vedomosti, naše vzdelanie. Dnes už nemajú inú možnosť a nemáme ju ani my študenti.
Aliancia stredoškolákov, vyzýva všetkých žiakov stredných škôl počas štrajkovej pohotovosti, na podporu svojich učiteľov a zároveň ich pozýva na zajtrajšiu Demonštráciu učiteľov do Bratislavy, ktorá bude o 11:00 hod. na NÁMESTÍ SNP.
V týchto dňoch sa odohrá zápas o vzdelanie tejto krajiny!
POĎME DO TOHO! smile – emotikon
"Aj jedna zápalka stačí, aby sa ich rozhoreli tisíce...."

Andrej P.

"Gratulujem za odvrátenie predvolebnej diskusie od imigrantov ku problémom, ktoré sú na Slovensku naozaj podstatné. Máte podporu ako širokej verejnosti tak aj domácich a zahraničných študentov."

Zajtra. 25.1.2016, od 11.00 hod. sa uskutoční väčšie masové stretnutie na Námestí SNP v Bratislave. Považie Online bude pritom a prinesieme vám reportáž.

Zdroj: www.isu.sk

         www.facebook.com


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
xxxx | 25-01-2016 22:06:23
Kazdy normalny clovek to vidi, ze ,,nikto,, v tomto state nieje ohodnoteny. Myslim si ,ze davno sme vsetci mali mat zivotnu uroven minimalne ako v Nemecku ci v Rakusku a to vsetky krajiny vychodneho bloku, nakolko nam nadiktovali ich ceny, ale platy nie. Nieje normalne aby clovek zarobil 400-500 eur a za byt platil polovicu platu. Ja sa pytam ,komu tento stav vyhovuje? Nieje toto novodobi feudalizmus? Politici povedia ludom ze nemozme,neda sa , ale na zahranicne firmy ,ktore zarabaju miliardy sa prispieva 30000 eur na pracovne miesto? Ako sa ma hybat ekonomika, ked ludia nemaju peniaze? Dalsia vec, normativom sa stal 10 a viac hodinovy pracovny cas, hlavne v sukromnej sfere. Nikoho toto netrapi? Aby clovek travil vsetok cas v praci ,ked chce nieco zarobit, namiesto aby ho travil s rodinou? Toto sme chceli? Ludia vase reci o tom ako by to malo byt a nieje , su sice pekne, ale pokial sa nezmeni nase ,,kvakanie,, a sklonene hlavy typu ,,aj tak si nepomozeme,, tak sa naozaj nikdy nic nezmeni. Vy starsi si este pamatate, kedy ste mali zivotnu uroven,hlavne platou,porovnatelnu s dnesnym Rakuskom. Ja osobne som po revolucii ,ako novo vyuceny zarabal 3500 kcs. Najom bol 200-300 kcs. Ako to , ze tolko rokov po revolucii to nejde? Lebo sa nechce a niekomu to sakra vyhovuje!
Občan | 25-01-2016 03:53:17
Netreba štrngať, treba sa modliť a začať každý od seba. Veď vidíte, čo sme si vyštrngali v roku 1989...
s.i.n. | 24-01-2016 21:14:35
Ja som zo školy von už pekne dávno. Z čias, keď synovia chodili na vychýrené Gymnázium A.M. v TT som sa stretol s niečím, čo tu popisuje \"Ingrid N. R.\" Po r. 1990 sa väčšina škôl vydala na cestu ľahšieho odporu.A to nie je nikdy dobré! Nájsť na škole, kde v maturitnom ročníku sú dve alebo tri triedy aspoň jednu, s normálnym vyučovaním matematiky (keď už nie rozšíreným) je rarita. Tak to potom vypadá na VŠ s technickým zameraním. Spolužiak a neskôr pedagóg na jednej z fakúlt STU, mi raz povedal, že ak by vyžadovali od uchádzačov a neskôr aj študentov to, čo za našich študentských čias, tak po prvom ročníku by mohli školu zatvoriť. Citujem ho: \"My teraz nevypúšťame zo školy inžinierov, ale promovaných učňov\". A sa to aj vidí. Po 25 r. reforiem a vajátania v školstve za vlády rôznych šašov, čo si nechávajú hovoriť \"minister školstva\" objavujeme duálne vyučovanie, čo bola najmä na priemyslovkách úplne samozrejmá vec. Kam sa to všetko podelo a uberá?
zavadzas ako Fico | 24-01-2016 19:16:17
rozpocet na r. 2012 robila Radicovej vlada a dala 6,6 % (v 2011 dala 0,ale tam sa riesil ten katastrofalny deficit, co zanechal ficik)
Alzheimer | 24-01-2016 19:09:21
Niekedy uvažujem, že by sa malo volebné obdobie skrátiť na polovicu, aby si aj voliči pamätali aspoň polovicu z predchádzajúceho obdobia. A prečo? Posúďte sami. Jeden článok síce netvorí objektívny názor, ale skúste v ňom vymeniť hlavnú postavu. A k tomu to načasovanie...

http://domov.sme.sk/c/6207015/jurzyca-o-platoch-vlada-sa-nemoze-nechat-vydierat.html

Komu by to nešlo otvoriť, zacitujem z článku ministra školstva, vtedy končiacej Radičovej vlády:

Bolo by podľa neho katastrofálne, keby vláda zvyšovala platy tým, ktorí dokážu spôsobiť krajine väčšiu škodu pre vyhrážky, že nechajú zomrieť pacientov, prestanú vyučovať, súdiť či chytať zlodejov. \"Keby sme na základe takýchto vyhrážok zostavili rebríček platov, dôchodcovia a deti by nedostali nič,\" konštatoval Jurzyca.

Vtedy bola pri moci dnešná opozícia vrátane Matoviča a učiteľom dali veľkú 0. Samozrejme na štrajkoch sa vtedy priživoval Smer, dnes je to naopak. Učitelia, ktorí chcú vedieť koľko dostanú od Matoviča, Procházku, Bugára, Figeľa a pod., nech si nalistujú svoje výplatné pásky spred štyroch rokov, alebo si aspoň tie pásky položte 5.marca vedľa hlasovacieho lístka.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign