Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Skrášlime svoje mesto - časť 1

62 Návrh - vizualizácia

 

V septembrovom čísle Seredských noviniek bola zverejnená výzva na predloženie návrhov nových prvkov drobnej architektúry a taktiež súťaž na premiestnenie pamätníka obetiam 1. Svetovej vojny. Keďže som bol v tom čase čerstvý absolvent Fakulty architektúry STU v Bratislave, rozhodne som sa chcel rozhodne zapojiť a pokúsiť sa ponúknuť zopár svojich nápadov, ktoré by mohli prispieť k oživeniu mesta. Uzávierka oboch súťaži bola 31. 12. 2011. Do Výzvy na nové prvky drobnej architektúry som predložil 7 návrhov, aby som uspel v očakávanej konkurencii. Taktiež spolu s pánom Sklenárom, sme spoločne spracovali a podali návrh na premiestnenie pamätníka obetiam 1. Svetovej vojny, ktorý sa v súčasnosti nachádza na mieste a v stave, ktorý si svojou významnosťou nezaslúži.

Od konca minulého roku sa v tejto veci, nič nedialo a tak sme sa pri nakrúcaní relácie o zhodnotení uplynulého roku z pohľadu vedenia mesta, na to priamo opýtali pána primátora. Ten tu neštandardnú dobu medzi ukončením súťaže a samotným vyhodnotením, odôvodnil zdravotnými problémami pána viceprimátora. Taktiež sme sa dohodli na osobnom stretnutí v ktorom mi prisľúbil, že komisia na vyhodnotenie samotnej súťaže zasadne v dnes už predchádzajúcom týždni. A po tomto vyhodnotení som chcel postupne všetky svoje návrhy zverejniť aj na SOL, aby som poznal aj názor obyvateľov mesta, lebo si myslím, že konštruktívna kritika môže veci posunúť k lepšiemu. Nakoľko sa mi nikto neozval, predpokladám, že na samotné zasadnutie komisie a vyhodnotenie neprišlo. Preto som sa rozhodol začať s postupným zverejňovaním svojich prihlásených návrhov. Na moje veľké prekvapenie som bol jediný, kto zareagoval na danú výzvu a podal návrhy novej drobnej architektúry. Dnes by som rád predstavil prvý z mojich návrhov. Konkrétne sa jedná o návrh nového Infopanelu.    

 

 

Infopanel

Dnešná doba sa často nazýva aj informačnou dobou a aj prezentovanie nových informácií by malo ísť s dobou a snažiť sa predať informácie čo najväčšiemu počtu okoloidúcich. Preto musí daný nosič informácie zaujať už svojim vzhľadom a prilákať ľudí k sebe. Taktiež by nemal slúžiť len na informovanie obyvateľov mesta, ale aj turistov a ľudí prechádzajúcich Sereďou. A myslím si, že súčasné podávanie informácií o dianí v meste už nedokáže spĺňať tieto kritériá. Navrhovaný Infopanel, by mal kombinovať funkciu infopanelu  pre turistov a návštevníkov mesta a zároveň slúžiť aj pre obyvateľov mesta vo forme úradných tabúľ. Jednotlivé písmená nápisu SEREĎ, by slúžili rôznemu účelu:

S- informácie o histórii mesta,

E- informácie o geografii a súčasnosti mesta,

R,E,Ď - pre účely informovania obyvateľov mesta.

Taktiež by mohol v nich byť zakomponovaný reklamný LCD panel, ktorý by ešte dynamickejšie mohol informovať okoloidúcich. Základom je kovová konštrukcia, pričom panely z informáciami, by boli z priesvitného plastu, aby mohli v noci podsvietené. Spodná podnož zároveň spĺňa funkciu lavičky. Po celom meste by takýchto infopanelov mohlo byť umiestnených viacero. Ako prvý by som navrhoval pred vstupom do MsÚ. Následne pri OD Jednota, v blízkosti rekonštruovaného Námestia slobody, či pri OD Progres.

Predpokladané náklady: cca 2 500€


Fotogaléria k článku:

62 Pohľad
Autor: Miro Motyčák
Popis: Pohľad
62 Súčasný stav
Autor: Miro Motyčák
Popis: Súčasný stav
62 Návrh - vizualizácia
Autor: Miro Motyčák
Popis: Návrh - vizualizácia


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
jozef | 12-03-2012 16:54:22
Supeer!!! palec hore :-)
tyqwa | 08-03-2012 11:01:22
mas skvele napady..velmi sa mi pacia vsetky navrhy :)
Erich | 06-03-2012 20:25:55
V našom meste je potrebné urobiť prednú stranu anti-vandal, zadná postačuje močuodolná.
Registrovaný Miro Motyčák Miro Motyčák | 06-03-2012 19:31:42
Tak zvizualizovat by som ho vedel, keby som mal fotku a chcelo sa mi. :)))
Ale popravde som v tomto konkretnom pripade o tom velmi nepremyslal, kedze tam je zelen a nicit ju, by asi nebolo najstastnejsie. Ale keby to bolo umiestnene niekde v priestore, tak by sa to este muselo doriesit podla miesta. Treba to brat ako ideovuu studiu, ktora by mala predstavit samotnu ideu navrhu a pre pripadnu realizaciu, by sa musel vypracovat projekt, kde by sa vsetky veci doriesili do detailov a prisposobili pripomienkam.
pre Mira | 06-03-2012 17:44:15
Miro este ma napadlo ako to bude vzerat z druhej strany?
Nevedeli by ste nieco take zvizualizovat? Myslim ze priesotr na druhej strane by sa tiez dal nejak dobre vymysliet aby bol zaujimavy a aj prakticky.
Igor Lehocký | 06-03-2012 16:18:28
Mladý muž, palec hore. Veľmi originálne, viacúčelové, nevšedné, pekné a vkusné a presne na mieste, kde to byť má!
Registrovaný Miro Motyčák Miro Motyčák | 06-03-2012 11:36:26
Diky, Jozef. Sme sa konecne dockali.
A ja gratulujem tomu, kto dostal tie ostatne ceny. Ale k celej sutazi a samotnemu vyhodnoteniu sa asi vyjadrim az po zverejneni vsetkych mojich navrhov, aby sa zbytocne neuberala diskusia mimo prezentovane navrhy.
Jozef | 06-03-2012 09:47:44
Vyhodnotenie výzvy na návrhy nových prvkov drobnej architektúry
a súťaže na umiestnenie pamätníka obetiam 1.svetovej vojny
Po uzávierke doručených návrhov podľa výziev uverejnených v novembrovom a
decembrovom čísle SN mesto rozhodlo v oblasti drobnej architektúry udeliť jednému autorovi
viacerých návrhov Ing. Arch. Miroslavovi Motyčákovi odmenu 300 Eur, za návrhy:
„Infopanel“, „Stojan na bicykle“ a „Pamätník slúžiacich duchovných v Seredi“.
Za návrh na umiestnenie pamätníka obetiam 1.svetovej vojny udelilo mesto Ing. Arch.
Miroslavovi Motyčákovi a Ivanovi Sklenárovi odmenu 50 Eur.

Gratulujem,
Jozef
jozo f. | 06-03-2012 09:38:07
Miro, skus zakomponovat ten "mäkčeň" do toho ukosu pismena D vpravo hore a ostanu ciste linie.........
jedna otazocka - prakticka - ako otvaranie, manipulovanie s infopanelom - vymena plagatov,listin... a pod.
Registrovaný Miro Motyčák Miro Motyčák | 06-03-2012 09:32:09
miro.motycak@gmail.com
pre Mira | 06-03-2012 09:26:45
MIro kam sa Vam mozem ozvat s napadom? :)
Registrovaný Miro Motyčák Miro Motyčák | 06-03-2012 08:31:40
@Jakub Šalmík: Povodne boli tie pismena klasicky Impact, potom som skusal viacere ine fonty. Ale postupne sa to z praktickych dovodov menilo, aby to malo co najvacsiu vyuzitelnu plochu, lebo by to malo hlavne byt funkcne. A v procese som mal aj zahnute rohy, len to uz zas mne prislo prilis retro. Pri architekture, alebo aj dizajne je neskutocne tazke, aby sa to nakoniec pacilo kazdemu, preto as snazim o maximalne prakticke riesenie.

@pre Mira: Tak nemyslim si, ze na to treba mat vysoku skolu, aby ste sa mohli zapojit. Myslim, ze v prvom rade ide o napad. Napriklad aj prave dalsi navrh, ktory bude predstaveny, ako druhy v poradi, vznikol v hlave p.Sklenara, ktory ma s tym napadom oslovil a ja uz som to "len" vymyslel, vymodeloval a urobil vizualuzacie. Netreba sa bat napadov ;)
pre Mira | 06-03-2012 08:01:14
Miro, keby mam ten arch. titul zapojil by som sa aj ja, par napadov mam tiez ale ako laik sa mi to tazko bude obhajovat...co uz :)
Jakub Šalmík | 06-03-2012 01:55:24
Celkom vkusne. Iba dve veci: Ten makcen na D je strasne rusivy ason pre mna.
A neskusili by ste trosku zahnut okraje? s mensim radiusom nech to nekrici. Takto mi to pride strasne oldschool
radsej | 05-03-2012 22:59:30
ja tych co rozhoduju o meste nepochopim, bo-a jeho naco je nam drobna architektura ked mame deravu hlavnu cestu, ze tam kolesa ide odtrhnut... asi aby som si posedel na novej lavicke a precitat si oznamy mesta ked budem cakat na odtah auta
JA--- | 05-03-2012 22:35:29
mne to príde straneš komunistické, ako nápis na obchodnom dome prior :D
rerere | 05-03-2012 21:59:39
veľmi, veľmi pekné
len tak ďalej
Registrovaný Miro Motyčák Miro Motyčák | 05-03-2012 21:56:43
@shelley: Teraz ked si to citam, tak mam pocit, ze to bol asi preklep, kedze by som tam dal skor podat, ako predat. Vsetky moje navrhy vznikali po nociach, v mojom volnom case, tak niekedy som bol uz asi velmi prepracovany. Ale dam si na to pozor. ;) A popravde mal som este viac napadov, ktore vsak su stale iba v hlave a akosi nebol cas spracovat vsetky. Mal som pocit, ze uz aj 7 navrhov je dost vela. A musim sa priznat ze Projekt mestskych zasahov mi bol velmi sympaticky a chcel som nieco podobne aplikovat aj na Sered. A myslel som, ze by to mohlo nastartovat ludi a ti by navrhovali co sa im nepaci , a zacali by si viac vsimat svoje okolie.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 05-03-2012 20:21:41
shelley | 05-03-2012 20:19:01 | - co takto stretnut sa na caffee a dohodnut jazykovu korekturu? Nebuzerujte nas vsetkych, pomozte! :-)
Dakujeme.
shelley | 05-03-2012 20:19:01
Chvályhodné, pán Motyčák, mohli by ste, zrejme inšpirovaný hnutím Urban interventions, dať i ďalšie návrhy ako skrášliť nepekné kúty Serede. Príklady by som mohla dodať. Len prosím Vás, nepoužívajte slovné spojenie " predať informácie" ....to je náš slovenský zlozvyk. Informácie sa na Slovensku odovzdávajú, v Čechách "předávají". Architekt musí mať príslušnú kultúru jazyka! Ale inak OK, chválim Vás.
jaja | 05-03-2012 17:11:59
veľmi pekné návrhy, držím palce p. Motyčákovi
Anna Jakubíková | 05-03-2012 13:17:45
Som naozaj milo potešená z napredovania nášho mesta. Výborný nápad!
Registrovaný Miro Motyčák Miro Motyčák | 05-03-2012 12:06:14
Dakujem pekne, ze pochvalu, aj za konstruktivne napady. Asi tam skusim porozmiesnovat nejake A4 formaty, aby som vedel dokazat, ci sa ich tam vojde tolko, kolko je na povodnych tabuliach, lebo to bol ucel, aby nahradili tie sucasne po praktickej stranke, ale zaroven mali aj pridanu hodnotu v podobe informacii pre cezpolnych. V podstate to je len ideova studia, ktoru by som vylepsil podla nejakych pripomienok. Myslim, ze nazor jedneho cloveka na nejaky dizajn je vzdy velmi obmedzeny a preto si vazim kazdej konstruktivnej pripomienky, ktora moza nevrh posunut blizsie k dokonalosti :)
Ivan Sklenár | 05-03-2012 11:40:22
Môžem len potvrdiť slová autora arch. Motyčáka. To že sa do súťaže nikto neprihlásil okrem p. Motyčáka ma ani neprekvapuje. Mesto si platí svojho architekta, ktorý ale o také veci asi záujem nemá,alebo..? A sľúbená odmena pre ostatných architektov asi ani nestála za to zaoberať sa tým. Stačí, keď príde veľká objednávka bez súťaže a oponentúry. Buď ako buď , keď sa raz niečo zverejní, tak by sa mali podmienky výzvy či súťaže aj dodržať. Je mi známe, že myšlienka na predloženie návrhov na skrášlenie a spestrenie fádnej Serede sa narodila inde ako na radnici. Preto by malo byť mesto povďačné za ústretovosť svojich občanov zmeniť ten sivý myšací kabát Serede. Je mi známe, že p. viceprimátor je už dlhšiu dobu nemocný. To postála celá agenda, ktorú viedol? Viem, že za tieto slová si na radnici nezískam ocenenie, ale spolu s p. Motyčákom sme chceli pre mesto niečo urobiť.
Matej Fraňo | 05-03-2012 11:39:02
Páči sa mi kombinácia tabuľa - lavička, rovnako chválim nápad. Výhradu mám však k rozmerom, 1 meter je v architektúre pekné okrúhle číslo, ale obsah posledných 3 panelov bude tvoriť mesto (ak dobre chápem že by to mala byť úradná tabuľa) a výstupom bude tlačiareň - šírka a výška by mala byť deliteľná 210x297mm + nejaké miesta na spadávky. Umiestnenie na viacerých miestach je veľmi dobrý nápad, bežný človek sa pred vchod na MsÚ dostane málokedy.
Jozef | 05-03-2012 11:36:07
..tak za toto by som zahlasoval. Pekne je to.
Marta Bauer | 05-03-2012 11:28:03
Veľmi dobré, ste talentovaný. Držím Vám palce. Ste jeden z mála, ktorých vzhľad nášho mesta ešte zaujíma!!!
Keď ste boli jediný, mohli ste v súťaži s takýmito dobrými návrhmi obsadiť aspoň 3 miesta. Myslím si, že Vám uznali len jedno!
Už sa teším na zverejnenie Vašich ďalších návrhov.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign