Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Sdílíme zajímavé zamyšlení pro ty, co se narodili před rokem 1985... Pamatujete?

Miloš MajkoDátum21. 12. 2015 01:04:44TémaNa zamyslenie...

Hitrádio ORION

Sdílíme zajímavé zamyšlení pro ty, co se narodili před rokem 1985... Pamatujete? 

My, co jsme se narodili před rokem 1985, jsme neskuteční hrdinové - je to hotový zázrak že jsme přežili.

Neměli jsme dětské sedačky v autech, skleničky na léky a chemikálie se daly velice snadno otevřít, šuplíky a dveře neměly bezpečnostní zámky. Když jsme šli jezdit na kole, nejen že jsme neměli přilby a chrániče, většina z nás neměla ani pořádné kolo.

Vodu jsme pili z vodovodu. Nenudili jsme se když byla příležitost šli jsme si hrát ven. Celý den jsme byli venku a naši rodiče jen doufali, že ještě žijeme a jsme celí, mobil jsme neměli.

V létě jsme běhali ve vysoké trávě u lesa a přece jsme neměli vyrážky a alergické záchvaty. Když jsme spadli poranili se zlomili si nohu, rozbili si hlavu, nikdo nikoho kvůli tomu nežaloval.

Často jsme bojovali s klacky, házeli po sobě kameny hráli si na indiány, schovávali se na nebezpečných staveništích. Dokonce když z nudy silnější zbil slabšího i to bylo v pořádku. Takhle to fungovalo a rodiče se o to nestarali.

Naše strava podle dnešních poradců na zdravou výživu obsahovala smrtelné dávky škodlivin. Pili jsme sirupy a sodovky , které ani ze zpráv z rádia nikdy nezaslechly pojem umělé sladidlo či konzervační látky, byly vyrobeny z opravdového cukru.

Lásku jsme se neučily z brazilských telenovel. Když jsme dostaly od učitele za ucho , neprobodli jsme ho hned nožem, nikdo se s ním nezačal hned soudit, právě naopak rodičům jsme nic neřekli.

Znali jsme zákony a když jsme je porušily rodiče se nás nezastali. Protože nás učili žít tak aby jsme věděli co je to POVINNOST,SVĚDOMÍ, ZODPOVĚDNOST, ÚCTA. poznali jsme opravdový smysl těchto slov.

Tací jsme byli MY. Hrdinové jedné minulé doby, nad kterou se dnešní mládež jen nechápavě a opovržlivě pousmívá.

Zdroj: FB


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
anonym | 24-12-2015 06:01:05
Viete si predstaviť, že 20 rokov po porážke nacizmu v roku 1945 v Nemecku v roku 1965:

- na čele vlády SRN by boli bývalí nacisti?

- asi polovica vlády SRN a German Bundestagu by bola zložená z bývalých členov NSDAP?

- generálnu prokuratúru by ovládali bývalí členovia NSDAP?

- v polícii v SRN by prevažne pracovali bývalí členovia NSDAP a čiastočne aj Gestapa?

- nemeckej armáde v SRN –Bundeswehru- by velili bývalí generáli Werhmachtu?

- v nemeckom súdnictve by súdilo asi 80 percent bývalých nacistov?

- v politickom systéme SRN by oficiálne ďalej pôsobila Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei –NSDAP?..........na Slovensku je to možne a preto to aj so Slovenskom pod vedenim červených smer-fašistov aj tak úboho vypadá.
anonym | 23-12-2015 19:55:49
Havel mal vo svete vahu? Iste, staci si uvedomit jeho povod a kym bol podporovany. Ak ti toto staci na jeho hodnotenie, tak si nedovidis ani na koniec nosa. Ak posudzujes politikov takymto sposobom, nic moc. Historia ukazala, ze Havel toho nakecal.
postreh | 23-12-2015 19:10:25
Ved ho aj volali Václav Lahev
re pre Peter | 23-12-2015 18:54:13
A stojím si za tvrdením že Havel bol večne naliaty šašo!
re pre Petr | 23-12-2015 18:51:50
Bol som pri tom!!!!Stačí?Už pádnejší argument neexistuje!Ja viem velice dobre čo píšem z vlastnej skúsenosti na rozdiel od Teba!Patrilo by sa isť do Leopoldova a tím nevinným mladým ľudom zapáliť sviečku na tvojom mieste!
pre Peter | 23-12-2015 17:54:40
No toto su skutocne nezmysli,trepes ako nejaky pubertak,absolutny nonsens.Ked uz nieco das na verejnost,tak rozmyslaj.V zivote som take hovadiny nepocul,nemas ani sajnu.
Peter pre kajco | 23-12-2015 12:27:06
Trepeš také bludy,že ani sám tomu neveríš.Havel totižto rátal s vládou komunistov aj po revolúcii!ked mu odovzdali moc v štáte tak zostal vyjukaný jak vyoraná myš a nevedel kudy kam!A v tedy sa na neho nalepili tí demokrati ,ktorí nás dotiahli do týchto sračiek kde dnes sme!Jemu stačilo k životu pivo,štartky a hlavne že ho nikto neposielal do roboty aby mohol písať tie jeho svetoznáme hry pri pive!a ked už nedali inak tak aj Barandovské štúdiá sa zišli!Keby komunisti chceli,tak žiadny Havel a sedí dodnes na Pankráci a neboli by žiadny mrtvi v Leopoldovskej väznici,lebo on ich buril a sľuboval slobodu lebo sú všetci nevinní!To iba na okraj o tom šašovi.
kajco | 23-12-2015 11:50:05
Havlovi by mali komunisti stavat pomniky ze ich nechal zit a na slobode,s tymto havlovim pocinom nesuhlasim.
realista | 23-12-2015 11:11:44
Pre Lucia,tak ako je to uz napisane pod Vami.
Lucia | 23-12-2015 08:28:53
Havel bod jeden velky odpad ktory prefajcil skatulku cigariet pri jednej kave a stihol nadristat tolko sraciek ze sam tomu neveril. Havlov nastupca bude podla toho asi Sebej z mostu. On je tiez taky myslitel ako bol Havel. V tej dobe ked ludia nemali moc prehlad o politike a vacsinou si po praci a pri pive pozreli televizne noviny mu to vsetko zrali. Teraz keby bol Havel tak ho ludia poslu do prdele ze by po nom nezostal mastny flak.
havel | 23-12-2015 08:15:44
Havla mozte vsetci jeho neprajnici akurat tak. Bozat v r....t.To bol jediny cesky prezident,co mal vo svete nejaku vahu,pozrite sa na tych nasledujucich,su len na posmech.
anonym | 22-12-2015 20:26:58
Havel toho nakecal.
Byl tady ten Bill, nebo tady ten Bill nebyl.
pozorovateľ | 22-12-2015 19:41:42
pre tomáš | 22-12-2015 00:51:43
pre vaše oživenie pamäti(ak ste boli na svete a boli schopní vnímať povedané, alebo napísané v rokoch 90-tych)len pár oficiálnych výrokov z prejavov najväčšieho demokrata Václava Havla. Porovnajte jeho slová so skutočnosťou, či už vtedajšou, alebo súčasnou. Myslím, že si pekne nas...l do huby
a v tomto sa vyrovnal aj tým komunistom.


Listopad 1989 - Letenská pláň

Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte

V prosinci 1989 před volbou prezidenta

Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, že jsem nepřítelem socialismu, že chci v naší zemi obnovit kapitalismus, že jsem ve službách imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků... Byly to všechno lži, jak se záhy přesvědčíte, protože tu brzy začnou vycházet knihy, z nichž bude zřejmé, kdo jsem a co si myslím.

Z balkonu Melantrichu 1989

Slibuji vám, že funkci prezidenta vezmu na jedno volební období, ale pak bych se chtěl věnovat práci dramatika. Také vám slibuji na svou čest, že pokud se za mého volebního období nezlepší životní úroveň v ČSFR, sám odstoupím z funkce.

17. 12. 1989 v Čs. televizi

V budoucnu se, podle mého mínění, musí prezidentský úřad vymezit. Prezident nemůže mít tak velké pravomoci, jako má dnes.

Prosinec 1989

Pro mne není rozhodující, s jakým slovem jsou sociální jistoty spojovány, ale to, jaké jsou. Já si představuji, že by měly být daleko větší, než jaké poskytovalo to, co mnozí nazývají socialismem.

1.1.1990 v novoročním projevu

Možná se ptáte, o jaké republice sním. Odpovím vám: o republice lidské, která slouží člověku, a proto má naději, že i člověk poslouží jí.

Za svůj třetí úkol považuji podporu všeho, co vede k lepšímu postavení dětí, starých lidí, žen, nemocných, těžce pracujících, příslušníků národnostních menšin a vůbec všech občanů, kteří jsou na tom z jakýchkoliv důvodů hůře než ostatní. Žádné lepší potraviny či nemocnice nesmí být výsadou mocných, ale musí být nabídnuty těm, kteří je nejvíce potřebují.

Připravujeme koncepci důkladné ekonomické reformy, která nepřinese sociální stresy, nezaměstnanost, inflaci a jiné problémy, jak se někteří z vás obávají.

Svádět všechno na předchozí vládce nemůžeme nejen proto, že by to neodpovídalo pravdě, ale i proto, že by mohlo oslabit naši povinnost samostatně, svobodně, rozumně a rychle jednat...

23. 1. 1990 při projevu ve Federálním shromáždění

Všichni chceme republiku sociálně spravedlivou, v níž nikdo nebude trpět existenční nejistotou, v níž nebudou strádat lidé ponížení, staří, děti či lidé jakkoli handicapovní. Chceme republiku, která bude starostlivě pečovat o to, aby zmizely všechny ponižující přehrady mezi různými společenskými vrstvami, republiku, v níž se nebudeme dělit na otroky a pány. Toužím po takové republice více než kdo jiný.

V dubnu 1990 ve veřejném projevu

Náš stát by už nkdy neměl být přívažkem či chudým příbuzným kohokoliv jiného. Musíme sice od jiných mnoho brát a mnohému se učit, ale musíme to po dlouhé době dělat zase jako jejich rovnoprávní partneři, kteří mají také co nabídnout...

Jsou lidé, kteří kalí vodu a panikaří, že se bude zdražovat. Dávejte si na ně pozor!

Na tiskové konferenci po přijetí zákona o volbách na dotaz novinářů

Ptáte se s údivem, jestli bude inflace, jestli bude zdražování? Mnohokrát a jasně tato vláda řekla ve svém programovém prohlášení včetně dalších dokumentů, a ministři na svých tiskových konferencích, že jejich úsilím je, aby přechod od NEekonomiky k ekonomice byl pokojný, bez sociálních aspektů, bez návaznosti nezaměstnanosti, bez jakýchkoliv sociálních krizí nebo podobně. Jestli se sem tam pohne cena cigaret nebo něčeho, to v této chvíli nevím, zatím je snaha, aby se nehýbalo nic, alespoň v nejbližších měsících. Žádné gigantické zdražování nebo dokonce nezaměstnnost, jak to panikáři systematicky šíří, nic takového nepřipravujeme. (Poznámka redakce: za rok dělala inflace a zdražení 56 %.)

1990

Již nikdy do žádného paktu nepůjdeme.

29. 6. 1990 ve Federálním shromáždění

Podle mého mínění nesmí náš stát šetřit na investicích do školství a kultury... Také náš mnohokrát deklarovaný úmysl provést reformu tak, aby nevedla k velkým otřesům, velké inflaci nebo dokonce ke ztrátě základních sociálních jistot, musí naši ekonomové přijmout prostě jako úkol, který jim byl zadán. Zde neplatí žádné „Nejde to!“
realista | 22-12-2015 17:46:15
Pre Gulak,v tomto ti davam za pravdu,ale nebol som to ja,ktory zacal porovnat social. demokraciou
Pre Hitradio ORION | 22-12-2015 17:41:21
S clankom sa da suhlasit. Je mi luto, ze moje deti nezazili mnohe veci co sme zazili my.

Ale, ked sme vyrastli....

- ked sme nasli niekoho sikovneho, kto nechcel zit ako my (napriklad chcel maj svoje male hospodarstvo), tak sme ho zlikvidovali

- ked niekto nieco mal, tak sme mu to ukradli (volali sme to znarodnenie)

- ked niekto chcel odist - tak sme ho zastrelili

- v praci sme vzdy nieco ukradli. Ved, kto nekradne okrada svoju rodinu. Dodnes nam nevadia ludia, co celkom zjavne kradnu zo statneho a volime ich dalej.

- po praci sme zobrali nejake nase smeti a zaniesli ich niekomu na pole. Ved to vlastne nie je jeho pole ale spolocne. A robime to dodnes, staci sa pozriet do okolia hociakej dediny, ci mesta.

- ked sa niekomu inemu stala krivda tak sme vzdy sklopili oci a drzali hubu a krok. Hlavne aby sme sa nedostali mimo stada. (Niekedy sme si o tom zafilozofovali v krcme)

- a ako tak citam komentare zachovali sme si aj absolutny nedostatok kritickeho myslenia.

A tak som rad, ze moje deti toto nezazili a aj ked sme ich trochu pokazili mozno raz oni alebo ich deti zaziju normalnu spolocnost - a budu mat svoje dobre spomienky a snad si zachovaju aj tie zle - aby sa vedeli rozhodovat spravne.
gulak | 22-12-2015 15:12:08
Podstata tohto článku je opis detských rokov...to,že vtedy deti takto žili..je realita...akú to má spojitosť so socializmom,z politickými vraždami..niekto je tu mimo mísu...
realista | 22-12-2015 13:22:08
Pre Tomas,nechajte ich nech si snivaju svoj sen o socializme,tato doba je nenavratne za nami,nikoho z mladych nezaujima to nezaujima,je to proste historia.
tomáš | 22-12-2015 12:46:40
aby nedošlo k nedorozumeniu, tým nespochybňujem princíp parlamentnej väčšinovej demokracie, iba to, že komunistická štátostrana si cez sfalšované voľby sama určovala, čo je názor väčšiny a používala na to veľmi čudné dialekticko-materialistické deterministické východiská. TO som tým chcel povedať.
tomáš | 22-12-2015 12:38:57
Ďakujem vám za váš otvorene vyjadrený názor (ktorý vďaka slobodnej spoločnosti môžete nahlas bez obáv vysloviť) na moje príspevky. Keďže poznám váš ne-vkus, nič by ma neprekvapilo viac, než keby sa vám páčili.
Takže podľa vášho veľmi pochybného názoru väčšina má vždy pravdu, a treba sa jej podriadiť, aby ste mohli spokojne žiť. Mňa len zaujíma, či to platí aj pre prípad, keď si jedného dňa väčšina povie a odhlasuje, že napríklad kanibalizmus je vlastne fasa. Hitler mal tiež väčšinu na svojej strane a aké poľutovaniahodné veci sa v mene tejto väčšiny diali. Takže keď niečo vypustíte do sveta, najskôr si to poriadne premyslite. Nebudete vyzerať tak hlúpo.
No a dostávam sa k podstate veci, veď v tom je vlastne problém, za bývalého režimu platilo, kto vytŕča z radu, odtnite mu hlavu. Len teraz nie som si istý, čím \"vytŕčali z radu\" okrem toho, že chceli žiť svoje životy podľa svojho presvedčenia gen. heliodor píka, alebo milada horáková, alebo anton srholec, alebo jaroslav fabok, alebo taká partizánska legenda ako Viliam žingor, alebo fenomenálny dirigent zdeněk bílek. Mám pokračovať? No mudrlanti, kde udelali soudruzi z ČSSR chybu? Bývalý režim to bola bezcennosť človeka voči totalitnej moci. Bývalý režim ničil možnosť žiť ako morálne osoby t.j. povinnosť slobodne sa rozhodovať. Robil nás otrokmi akýchsi objektívnych historických zákonov. Jednal s ľuďmi ako s malými deťmi, nedovoľoval im rozhodovať sa, zakazoval, prikazoval, pchal nos do súkromia ľudí cez sieť nohsledov. Takže ma veľmi poburuje, keď mi tu nejaký tupec napíše, že kto nevyčnieval z radu, mal sa v pohode. Veď to je ten najväčší hriech bývalého režimu. Akým právom si strana osobovala právo určovať niekomu, ako má ten rad vyzerať? Komunisti nás ľudsky ničili, lebo nám neumožňovali byť plnohodnotnými ľuďmi, ale len anonymnou poslušnou masou. Kto sa podvolil mal určitú falošnú pohodu. Ale len do chvíľe kým sa niečím neprevinil. Veď to poznáme z histórie, ako revolúcia začne skôr či neskôr požierať aj vlastné deti.
pre tomáš | 22-12-2015 00:51:43 | 22-12-2015 12:07:56
Tomas, to odkial mate taketo naucene frazy?
Vy ste kto? Vsade bol, od vsetkeho mate kluce a kde ste este neboli, sa prave chystate?!
Nesirte tu taketo bludy, lebo dovolim si povedat, ze za sociku sa zilo cca 80% obyvatelstva SR lepsie ako je to teraz. Teraz sa zije lepsie asi tym 20% ludom!
Ked ste za sociku nevycnieval z radu, mohli ste zit v klude a pohode. Prenasledovany, vazneny bol iba ten, kto sa nevedel prisposobit vacsine. Tak by to malo byt aj teraz a nebola by takto moralka na bode mrazu.
pre Tomáš | 22-12-2015 12:07:35
Tomas dobre. Su to len naucene poucky a drzis sa nauceneho, nacitaneho. Mas to ale skutocne aj odzite? Nemyslim si. Nevnucuj svoj subjektivny pohlad inym lebo faktom ostava jedno ak by si v tej dobe zil bol by si jednym z tych ktorych ktorych dobu kritizujes.
tomáš | 22-12-2015 11:53:34
a ak nesúhlasíš so závermi, tak sa ich pokús falzifikovať, lebo konštatovať, že poznáš paletu farieb je dosť málo.
tomáš | 22-12-2015 11:48:10
Neviem o čom teraz presne píšeš, lebo svoje tvrdenie si na ničom nedokázal, ale taká objektivita, v zmysle úplného a antispetického oddelania pozorovateľa od toho, čo pozoruje, je nemožná! Nie je možné nemať uhol pohľadu, pretože ten dáva našim otázkam štruktúru. Inak by nebolo možné nič skúmať, pretože už samotný výber skúmaného predmetu nie je objektívny. To by si mal vedieť.
pre Tomáš | 22-12-2015 11:21:25
Tomas musim konstatovat, ze nie si objektivny. Existuju aj ine farby ako biela a cierna.
tomáš | 22-12-2015 11:11:38
ak ste si nevšimli slovo komunistický som zámerne vložil do úvodzoviek, ale socialistický režim sa hlásil ku komunistickej ideológii.
pre Tomáš | 22-12-2015 10:59:14
Tomas v ČSSR nikdy komunizmus nebol, pokial teda ja viem. Ked tak socializmus.

pre: Tomas | 22-12-2015 10:27:58
Ze vy ste boli na ine pohlavie ? Lebo to ste museli mat v tej dobe velmi tazke. Preto tolko nenavisti na tu dobu a zahada je vyriesena.
gulak | 22-12-2015 09:35:42
Tomáš...nemám potrebu niekomu niečo dokazovať...nech si každý verí,čomu chce...
tomáš | 22-12-2015 09:20:08
pre pre tomáš, ak ste to nezažili tak to len preto, lebo ste žili v cenzúrovanej blaženej nevedomosti za ktorú nepreniklo nešťastie druhých a presne ako píšte komunistická lož sa vám stala pravdou. A vnútri lži je všetko pohodlné, preto ste nič z toho, čo som vymenoval, nezažili. \"Komunistický\" režim bola falošná štruktúra, ktorá vyžadovala a podnecovala falošnú úctu, založenú na strachu, šikane a bonzáctve. Ľudí duchovne mrzačil a vy ste toho jasným dôkazom. Odporúčam vám pozorne si prečítať Havlovu esej Moc bezmocných alebo Solženicinovu Reč o pravde. Ak by to váš hrubý pancier nevedomosti neprerazilo, tak vám odporúčam ísť čo najskôr na liečebnú kúru do KĽDR alebo tam rovno zostať, ak vás vábenie komunizmu tak priťahuje. Len neviem prečo si tu užívate výdobytky slobodnej spoločnosti a vypisujete si beztrestne na internete čo len chcete.
Gulag napísať, že niečo má svoje pozitívne stránky je úplne banálne konštatovanie. Tým predsa nič nedokazujete. Nejaké pozitívne stránky mal zrejme aj nacizmus, ale ako celok bol zvrátený!!! Niektorí sa samozrejme mohli mať v niektorých aspektoch lepšie, ale vždy to bolo len na úkor iných, v tomto prípade disidentov, veriacich, kňazov a rehoľníkov, politických oponentov, triednych nepriateľov, kulakov, kapiel a muzikantov vedľajšieho prúdu, tzv.buržoáznej inteligencie atď atď. vždy podľa potreby vedenia Komunistickej strany.
realista | 22-12-2015 09:10:08
Pre Tomas,je to presna analyza ,suhlasim s Vami.Toto povedomie v ludoch,ze vsetci dokola su zodpovedny za jeho zivot,tak lahko nezmizne
daniel | 22-12-2015 08:43:38
A hlavne nebolo toľko zlodejských bánk ! Toľko úradov a úradníkov. Toľko predpisov,zákazov a príkazov a ani áut ! Na hlavnej ulici čo vedie vedľa detského domova sme hrávali futbal. A dnes ? Na tom istom mieste sa ani nedá prejsť na druhú stranu ulice. Jedno auto za druhým. Nechcel by som tu žiť o sto rokov. Ak sa tu vôbec ešte bude dať žiť...
gulak | 22-12-2015 08:17:20
Tento článok nie je podľa mňa nostalgia,ale popis reality,ktorá bola a takéto články treba sem tam napísať,aby sa ľudom pripomenulo,že v bývalej dobe nie všetko bolo zlé...každá doba a aj táto má svoje plusy a mínusy...
Pre Tomáša | 22-12-2015 07:47:39
Neviem koľko máš rokov a kde si žil,čo si robil,lebo ja som také čo tu popisuješ nezažil.Stokrát opakovaná lož je nakoniec pravdou.Každý sám vie ako bolo,ako je.Iste si pochvaľujú politici,cigáni a Tí,ktorím sa nechce robiť a mladým čo nemusia povinne ísť na základnú vojenskú službu a ďalším nemenovaným.Nechvália si starí ľudia prepadávaný a okrádaný vo vlastných bytoch atď.Bolo by to na dlho.Sú sviatky,tak si ich užívajme v pokoji.Pekné vianoce,lepší Nový rok.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 22-12-2015 01:14:26
tomáš | 22-12-2015 00:51:43 | - plne suhlasim.
tomáš | 22-12-2015 00:51:43
na margo článku len toľko, že nostalgia za \"zlatými časmi\" je obyčajná pasca a lep. Ľudia radi so sentimentom spomínajú na obdobie, ktoré ich zastihlo v najlepších rokoch, bez ohľadu na charakter režimu. Keď človek spomína, má tendenciu vybrať z minulosti len to pekné, a to pekné si ešte idealizovať, to horšie vytesňuje zo svojej pamäte. Avšak len čo zahodíte ružové okuliare, uvedomíte si, že zas také úžasné to nebolo, že to dokonca nebola žiadna idyla, ba naopak, boli to dosť bolestivé časy. A teraz navrhujem pre teliatka ako emana (ale nie len) urobiť si krátku rekapituláciu toho, čo nám to ten lep nostalgie za socíkom bráni vidieť: perzekvovaní disidenti, žiadna sloboda vierovyznania, porušovanie ľudských a občianskych práv, spolitizované súdnictvo, zákaz slobody pohybu a krvavé hranice, monopol jednej strany, voľby boli fraškou za účelom potvrdenia vlády jednej strany, cenzúra tlače a vysielania, nemožnosť slobodne študovať, pracovať, pohybovať sa, buzerácia mladých ľudí kvôli hudbe, účesom, oblečeniu..., ekonomická zaostalosť, urbanistická katastrofa, eštébácka kontrola spoločnosti do najmenších detailov, indoktrinácia detí a ich výchova k udávaniu vlastných rodičov, represia a šikana zo strany štátnych úradov a miestnych orgánov, likvidácia triednych nepriateľov a keď to nezaberalo tak tanky v uliciach a mohol by som pokračovať do nekonečna. Skrátka, čo tam po ľuďoch stratených na Sibíri, zlikvidovaných v uranových baniach, prenasledovaných pre vieru, po obetiach politických procesov. Hlavne, že bola práca a rožky a mlieko za pár halierov, že Emana. Môj protiargument je, že ani za Hitlera nebola nezamestnanosť a boli dialnice. Každý jeden vami uvedený bod by som vám bez problémov vyvrátil, ale je mi jasné, že o to nestojíte, lebo máte na sebe nepriestrelný ideologický pancier v podobe nostalgie za falošnými istotami a ilúziami. Tie istoty boli asi také, aké má väzeň odsúdený na doživotie za mrežami - pravidelná strava, vychádzka na dvor a prístup k toalete a vode. Čo si budeme nahovárať, mnohí by svoju súčasnú slobodu bez váhania znovu vymenili za pohodlnú klietku s pravidelným kŕmením. Mnohí sú z ponovembrových udalostí sklamaní jednoducho preto, lebo si demokraciu plietli s okamžitou západnou životnou úrovňou skombinovanou so socialistickými istotami a že k nám ten blahobyt príde akosi sám od seba. Chyba. Zároveň si ale treba láskavo uvedomiť, že napriek tomu patríme štatisticky k lepšie situovanej menšine na zemeguli. Opakujem: žiadna prednovembrová rajská idyla nikdy neexistovala, to iba nostalgická obrazotvornosť nechce poznať holú pravdu. A kľudne to budem opakovať, kým to všetkým nepolezie zo všetkých dier.
Emana | 21-12-2015 20:13:51
Zdravotnictvo bolo ozaj bezplatné, ak ste niekomu strčili do vrecka-to je vaša vec,byty zadarmo, ich údržba takisto, žiadna nezamestnanosť,deti nedrogovali,nezabíjali, nekradli, vážili si starších, vedeli pozdraviť, podakovať, neboli bezdomovci, žobráci, obchod s bielym mäsom, verejná prostitúcia, ceny v obchodoch pevne stanovené, žiadne výnimočné zdražovanie.....atd.
Neviem ako by sa obohatili politici a podobní, keby nepredali to, čo vybudovali komunisti.
Ale hlavné je, že máme banány a mandarínky, že ?
zavreté oči | 21-12-2015 19:40:21
- seredanove - Kiska tu nevládne, vládne jedna štátostrana. Otvor si oči.
seredan | 21-12-2015 19:03:22
Ludia strngali lebo mysleli ze bude nieco lepsie. Ludia maju radi nove veci a zmenu. Aj keby sme tu mali 5000 tisicove eurove platy tak aj tak ludia budu chcet zmenu. Je to v genoch ze ludia chcu stale viac. Tak ako ked Adam a Eva boli v raji nic im nechybalo ale aj tak bola tuzba odtrhnut zakazane jablko.
Bohuzial momentalne mame to jablko vo forme Kisku ako prezidenta ktory dokonale robi to co mu Butora prikaze.
gulak | 21-12-2015 17:10:56
Hned som vedel,že budeš prvý,čo sa ohlási..ja nevyplakávam,len som popisal realitu,čo vtedy bola a vidím realitu,aká je teraz...
realista | 21-12-2015 17:05:07
Pre gulak,takze sa nic nezmenilo,tak co vyplakavate.
gulak | 21-12-2015 16:52:42
Chcem,len podotknuť..najnovšia elektronika bola aj za socializmu,na dovolenky sa tiež chodilo..sice nie na západ,to sa málokedy podarilo,ale juhoška fičala:)))...západné autá..to mal,len niekto...ale byty sa stavali a ľudia si na králikárne nebrali hypotéky na 30 rokov...a mimochodom..kaviarne,bály,plesy,zábavy boli aj za socializmu..
raťafák plachta | 21-12-2015 15:32:12
článok pekný ale viacmenej si kadí do vlastného hniezda...to ako to vyzerá dnes majú na svedomí hlavne tí narodení pred 85 a keď sa im nepáči ťažko to zvalovať na tých narodených po 85 (dnes 0 až 30 rokov - to nie je tá generácia ktorá formovala spoločnosť do dnešných dní)...:-)..ked tých hrdinov niekto učil čo je to POVINNOST,SVĚDOMÍ, ZODPOVĚDNOST, ÚCTA, tak to tí HRDINOVIA narodení pred 85 snáď mali naučiť aj tých neskôr narodených
pre recesia | 21-12-2015 10:21:02 | 21-12-2015 14:10:44
Ja som pochopil velmi dobre. Ale ty zjavne nie. Kvoli takym naivnym, ku ktorym patris aj ty, tu mame toto zriadenie. Aj ty mas zasluhu na tom ako to tu vyzera. Ak si si myslel, ze hrkoces klucmi za lepsie zajtrajsky, tak si bol riadne naivny a mal by si sa hanbit. Ty sa este k tomu aj priznas. Ved ti chrapuni, ktori robili revoluciu len vyuzili takych komparazistov ako si ty. To nie je moja chyba, to je sikovnost tych zlodejov a tvoja nekonecna naivita. Pogratuluj si. Staci tak?
Michal | 21-12-2015 11:57:16
nastastie vie niekto este triezvo uvazovat a nema klapky na ociach, palec hore
realista | 21-12-2015 11:25:18
Vidim plne obchody ludi,vidim Slovakov vo vychyrenych svetovych dovolenkarskych centrach,vidim nesmierne mnozstvo aut a to nie hoci akych,vidim plesy bale vidim plne kaviarnne a vidim najnovsiu elektronikua to uz u malych deti.Vidim schopnych mladych ludi,ktori studuju na svetovych universitach.Dobre existuje aj vela chudobnych ludi a este vela neporiadku ale stale je to lepsie ako hnusna diktatura,ktora znicila Slovensko tak,ze sa z toho bude vzpametavat este niekolko generacii.
strnganie | 21-12-2015 11:15:29
Kto si mysli,ze strnganim ste zmenili rezim,je pekne naivny.Gorbacov,perestrojka,ludia v Lipsku a v Polsku,eventualne v Prahe,my sme len naskocili do iduceho vlaku.
áno, recesia, tak je! | 21-12-2015 11:09:51
Napísal si čistú pravdu.
A určití zadubenci to nepochopia, aj keby ich Títo MocePáni kopali hovnovou topánkou rovno do hlavy. Takí si budu stále myslieť, že to konanie je dobré, správne a smeruje zo správneho smer-u.
Nemajú úctu k sebe samému a práve takých debilných baranov táto skur vená vláda potrebuje.
recesia | 21-12-2015 10:21:02
pre recesia 21-12-2015 09:39:57,asi si nepochopil čo som písal.Jasne som napísal, že som neštrngal za toto čo tu je.90% národa si to takto nepredstavovalo.Čiže nie len ja sám som si toto vyštrngal.Sám nezmôžeš nič.Buď si to nepochopil alebo si jeden z tých (odrbávačov)čo mu tento bordel vyhovuje.Normálny,obyčajný človek nemôže súhlasiť s tým,čo tu je.
pre recesia | 21-12-2015 09:39:57
Čo si si vyštrngal, to máš. Nadávaj na seba.
daniel | 21-12-2015 08:19:02
recesia pekne si to napísal! Aj ja som nadával na komunistov...
No ale čo robia títo takzvaní demokrati ?! Chrapúnstvo je slabé slovo !
recesia | 21-12-2015 07:55:42
Špine komunisti,ale nám bolo dobre!!!!
Zlaté časy zo Spesartu sú preč.Nadával som aj ja na komunistov,aj ja som bol šrngať kľúčmi.Teraz sa za to hanbím lebo som štrngal za niečo iné ako je teraz.Komunisti boli špine ale boli amatéri proti tomu čo sa deje teraz.
Pred1985 | 21-12-2015 07:03:31
Som rád,že som väčšinu života prežil pred rokom 1985.Ďakujem autorovi článku za krásne spomienky.Prajem všetkým krásne vianoce a pevné zdravie a šťastie v Novom roku.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign