Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Prezident: Posolstvo Sviečkovej manifestácie pokračuje aj dnes

159

Prezident Andrej Kiska v nedeľu v Primaciálnom paláci vystúpil na slávnostnej konferencii „Ako zaobchádzame s našou slobodou“, pri príležitosti osláv 30. výročia Sviečkovej manifestácie. Spolu s ním na nej vystúpil aj bývalý prezident Spolkovej republiky Nemecko Joachim Gauck. Spoločne položili vence k Pamätníku sviečkovej manifestácie.

Návšteva Joachima Gaucka na Slovensku sa nesie v duchu boja za slobodu a demokraciu a je zároveň prejavom vynikajúcich slovensko-nemeckých vzťahov.

„Organizátori dnešného podujatia, ktorým patrí moja vďaka, si nemohli zvoliť lepší názov. Naozaj: „Ako zaobchádzame s našou slobodou?“

V arogantnom a represívnom režime, ktorý sme v novembri 1989 odmietli, stála otázka inak. Ako svoju slobodu získať? Čo môžeme pre to urobiť? Ako máme o ňu zápasiť?

Pred tridsiatimi rokmi nám to ukázali tí, ktorí na neďalekom námestí stáli so sviečkami v rukách. Prišli tam napriek vyhrážkam štátnej moci, napriek vyvolávaniu atmosféry strachu. Napriek propagandistickej mašinérii nebývalého rozsahu, napriek kolaborantom z Pacem in terris. Napriek obrneným transportérom, kolónam áut verejnej bezpečnosti, vozidlám plných uniforiem.

Prišli a ostali tam, napriek násiliu a kvíleniu húkačiek, napriek vodným delám, obuškom zrážajúcom ľudí k zemi a zatýkaniu. Prišli tam, stáli tam a ostali tam, lebo mali v srdci svoju vieru, svoje presvedčenie, svoju túžbu po slobode. Slobode, za ktorú boli pripravení prinášať obete. 

Aj vďaka nim sa môžeme tešiť z našej dnešnej slobody. Ale aj, v úcte k nim, sa dnes musíme pýtať: vieme s touto slobodou náležite zaobchádzať? Vieme ju kultivovať a rozvíjať tak, aby nebola len oslobodením od tyranie, útlaku či ideologickej kazajky, ale aj slobodou pozitívnou? Slobodou v prospech lepšieho usporiadania pomerov? Aby sa spájala so zodpovednosťou za to, čo sa okolo nás deje?

Posledné týždne, traumaticky poznamenané ohavnou vraždou dvoch mladých ľudí, som nadobudol pocit, že práve takto pochopili slobodu organizátori a účastníci pochodov Za slušné Slovensko. Požadovali nielen oslobodenie od zločinov a mafiánskych praktík, od zhubnej korupcie, od pošliapavania ľudskej a občianskej dôstojnosti, ale s obdivuhodným nasadením, nápaditosťou a organizačným talentom dokázali pospájať desaťtisíce ľudí v celej republike. 

Svojím kľúčovým posolstvom – „angažovanosť, odvaha, spravodlivosť“ prevzali štafetu po tých, ktorí tu boli pred nimi. Po vojakoch a dôstojníkoch v Povstaní v roku 1944. Po odporcoch komunizmu odsúdených do žalárov a jáchymovských uránových baní. Po obhajcoch socializmu s ľudskou tvárou, ktorých sovietske tanky zahnali do spoločenského nebytia. Po zakladateľoch i radových členoch tajnej cirkvi. Po tvorcoch kritického dokumentu Bratislava/nahlas. Po tichých hrdinoch Sviečkovej manifestácie. Po mužoch a ženách Novembra 1989. Po občianskych aktivistoch bojujúcich za férové voľby na jeseň 1998. Po Bielych vranách a všetkých ďalších, ktorí dokázali zdvihnúť hlavu a stať sa „pozitívnymi deviantmi“.

Odkedy ma zvolili za prezidenta, veľa cestujem a veľmi rád sa stretávam s mladými ľuďmi. Vždy im hovorím, že naša budúcnosť, osud Slovenska, ba dokonca strednej Európy, a tým vlastne celého nášho kontinentu je aj v ich rukách. Niekedy to možno znie ako patetická vízia. Ale teraz sme na vlastné oči videli, aká nesmierna energia vyžarovala práve z týchto ľudí na našich námestiach. Verím, že je to začiatok hlbšej spoločenskej zmeny.

Aj preto som rád, že existujú podujatia ako toto dnešné, že po celom Slovensku sú stovky občianskych a kultúrnych organizácií a iniciatív, ktoré nám ukazujú svetlo na konci tunela. Odolávajú démonom ľahostajnosti a bezmocnosti.

Rád tu vidím tváre z Kežmarku i Prešova, zo Žiliny, z Martina i z Bratislavy – pretože slobodu a zodpovednosť treba uchovávať a pestovať v každom kúte Slovenska. Dnes je opäť raz čas, keď sa rozhoduje, či tieto kúty budú mať podobu kvitnúcich a ošetrovaných záhrad, alebo fariem kolonizovaných mafiánskymi agrobarónmi.

Dovoľte napokon, aby som sa spolu s vami potešil z toho, že medzi nás dnes zavítal človek, ktorý celé desaťročia prežil v diktátorskom režime východného Nemecka, kde ako evanjelický pastor kázal vieru a obhajoval občanov túžiacich po slobode. Pán prezident Joachim Gauck bol nielen hlavou demokratického Nemecka, ale desať rokov stál na čele úradu pre spracovanie dokumentov východonemeckej štátnej bezpečnosti a ďalších desať rokov na čele združenia nazvaného Proti zabúdaniu.

„Sloboda“, opakoval náš hosť vo svojich vystúpeniach, „nie je žiadna samozrejmosť. Treba o ňu bojovať a brániť ju dnes a denne. Vyžaduje veľa a od všetkých. A potrebuje tiež zodpovednosť.“

Sú to slová, ktoré sú nevdojak aj jednou z odpovedí na otázku, akú ste si položili v záhlaví vášho podujatia. Naša spoločnosť vás potrebuje viac než si azda dnes dokážete predstaviť.“

 

zdroj: prezident.sk


Fotogaléria k článku:

159
Autor: redakcia - tlačové správy
159
Autor: redakcia - tlačové správy
159
Autor: redakcia - tlačové správy

Zobraziť všetky fotografie
159
Autor: redakcia - tlačové správy
159
Autor: redakcia - tlačové správy
159
Autor: redakcia - tlačové správy

159
Autor: redakcia - tlačové správy
159
Autor: redakcia - tlačové správy
159
Autor: redakcia - tlačové správy

159
Autor: redakcia - tlačové správy
159
Autor: redakcia - tlačové správy

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
pre Lubo | 31-03-2018 22:48:13
https://www.youtube.com/watch?v=DytlHcgp4jw
pre Lubo | 31-03-2018 22:46:57
Aj toto je konspiracia z petrohradu?
Lubo | 31-03-2018 21:36:38
Necitam clanky tvorene v petrohrade, sorry.
re aj ty Bodor | 31-03-2018 18:19:44
Nič výnimočné,ale bežné v celej únii.Ale všade inde to nazývajú lobbing,iba u nás je to korupcia
Pre Lubo | 31-03-2018 15:47:58
Mas pocit ze to co je v tom clanku je konspiracia?
Aj ty Bodor | 31-03-2018 15:12:26
Čím viac informácií preniká na verejnosť tým viac viním Fica. Čo so Slovenskom urobil. Prepojenosť kšeftárov s politikmi je neskutočná.
Lubo | 31-03-2018 13:13:10
Nespamuj tomtu blbostami a chod si konspirovat na aeronet.
George Kiska | 31-03-2018 10:26:04
https://aeronet.cz/news/nejvetsi-slovensky-denik-je-napojen-na-organizacni-strukturu-americke-neziskovky-kterou-spolufinancuje-george-soros-a-v-jejiz-rade-sedi-reditel-nejvetsiho-vydavatelstvi-na-slovensku/
novy fenomen | 29-03-2018 11:20:13
je ked sa umyselne nechce poukazat na pozadie problemu, tak sa to nazve konšpirácia.
Aj ty Druky aneb Soros čaká | 28-03-2018 19:11:26
Smutný Druky vajatá, ani Gašparko ani Krajmerko ani Janko Hraško. Rozkaz zo Súmračnej znel jasne.....
Drukymu poradím - odvolaj Sorosa. Kolegovia nižšie sa potešia. Alebo radšej nie, nebolo by o kom konšpirovať.
obyvatel 1 | 28-03-2018 17:01:11
venujte pozornost videam trosku starsieho data a nasledne porovnajte sucastnost a hadam docvakne kazdemu co sa v europe deje a je to aj Kiskove spolupodielnictvo tohoto projektu. Napriklad Seres alebo migracia nie je nahoda ale plán

https://www.youtube.com/watch?v=LLtm-3jTJWE
Juraj Kukla | 27-03-2018 23:38:30
Je to \"obrovský charakter\" ten pán prezident... keby bol aj v ostatnom taký zásadový. A tu je moje video zo spomienky na sviečkovú manifestáciu 2018: https://www.youtube.com/watch?v=RumYnsSiLKk&list=PLAzcMGBBlk4XeoH5hIo6cOfiMtuvemWcI&index=22
obyvatel 1 | 27-03-2018 11:17:52
To ako sa zachoval Kiska napoveda len o jeho charaktere a slabosti a vobec ma to neprekvapuje a v podstate ani moc nezaujima. Je to globalisticky poskok Seresa. Je smutne ze si neuvedomujeme to ze sa touto proeuropskou globalizaciou pod taktovkou financnych mocnosti zenieme do totalne riadeneho nasho zivota, ktory sa pomali ale isto zacina menit na riadenu a kontrolovanu diktaturu.
Schizofrénia p. prezidenta? | 27-03-2018 11:01:19
Dovolím si zacitovať niekoľko myšlienok od autora článku \"Noblesa J. Gaucka a premárnená šanca Andreja Kisku\" uverejnená 26.3. v denníku Postoj :

\"Andrej Kiska sa rozhodol nezúčastniť na slávnostnom koncerte pri príležitosti 30. výročia Sviečkovej manifestácie, ktorý organizovala Konferencia biskupov Slovenska. Medzi približne piatimi stovkami hostí by ho v hľadisku mohli totiž počúvať aj niektorí z troch pozvaných poslancov ĽS-NS. Zásadové gesto alebo póza?\"

Organizátor tohto koncertu sa totiž rozhodol pozvať asi 500 hostí podľa kľúča, ktorý vytvorili občania SR v posledných voľbách. Ak p. prezidentovi vadila ich účasť niekde v pléne, mal ideálnu príležitosť vydúriť ich zo sály svojim príhovorom. Ako povedal hovorca KBS: \" „Pána prezidenta sme pozvali, aby hovoril. Poslancov sme pozvali, aby počúvali.“
Extrémistov mohol a mal vypoklonkovať zo sály svojim príhovorom a mal postupovať podobne, ako pred rokom v Brezne pred sinagógou, kde im svojim príhovorom vysvetlil čo si o nich myslí. O pozvaných hosťoch bol totiž p. prezident informovaný vopred!

Len tak mimochodom, prečo tento zásadový postoj neuplatňuje p. prezident pri svojich vystúpeniach v NR SR, kde poslanci za tú istú stranu sedia v oveľa hojnejšom počte než ako boli pozvaní na koncert?

Pán ex-prezident Joachim Gauck sa okrem iného vyslovil vo svojom prejave na koncerte proti pokusom „zničiť demokraciu a oživiť starý model nacionalizmu“. Spomenul tiež želanie, „aby v celej Európe dozneli sladké tóny populistov“.

Niečo podobné by sa bolo prijalo od A.Kisku so zadosťučinením. Ale zdá sa, že svoju príležitosť naozaj premárnil. Prečo asi?




UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign