Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Prehľad pomôcok na nosenie detí

726 African baby carrier

Veľa krát sa mamičky, ktoré sa rozhodli nosiť svoje deti pýtaju, v čom je možné ich nosiť, čo je vlastne na trhu na ich nosenie dostupné, a ako sa v tom orientovať. V krátkosti pripájam stručný prehľad. Veľmi ma teší záujem o nosenie o čom svedčí množstvo mailov, ktoré som dostala. 

Myslím, že aj v rámci Medzinárodného týždňa nosenia detí, ktorý oslavujeme v týchto dňoch je vhodné mať prehľad.  Verím, že Vám bude prínosom pri Vašom rozhodovaní.

 

Šatky elastické:

Sú vhodné od narodenia a zväčša sa udáva nosnosť do približne 8kg – 15kg v závislosti od výrobcu. Výhoda elastických šatiek je v tom, že sú tolerantné k nedokonalosti úväzu, a sú vhodné pre začiatočníka. Veľmi dobré sú pri úväzoch, ktoré sa najprv uviažu na telo nosiča a potom do neho dieťa vložíte, pretože odhadnúť „veľkosť“ úväzu si vyžaduje cvik. A elasticita šatky umožňuje vložiť dieťa aj do viac dotiahnutého úväzu. Avšak dajú sa využiť aj pri úväzoch ktoré sa doťahujú až po vložení dieťatka.Nevýhodu elastických šatiek vidím v tom, že hoci je nosnosť uvedená v rozpätí, ktoré som spomínala vyššie, zväčša už po prekročení 6kg strácate komfort a šatka povoľuje. Pri úväze kolíska, ktorý sa zväča využíva pri dojčení, dieťa z prsníka „padá“, alebo na ňom „visí“.Pri dlhšom používaní šatky sa naťahuje, a je dlhšia ako ste ju pôvodne kúpili. Cenovo sú tieto šatky dostupnejšie.

Medzi bežne používané značky elastických šatiek patria Moby, ktoré sú jedny z najlepších elastických šatiek, Liliputi, Hoppediz, Bkay, a iné.

Pevné šatky:

Sú tiež vhodné od narodenia a ich nosnosť je do približne 20kg a viac. Uväzovanie pevnej šatky už vyžaduje istú zručnosť, ale zväčsa to nie je také zložité, ako to v skutočnosti je.  Ak sa to naučíte, zväčša Vám to zaberie pár minút. Nikto sa nenarodil s o schopnoťou viazať šatku, nenechajte sa odradiť po prvom, alebo druhom pokuse. Pri úväzoch do ktorých sa dieťa vkladá, už je potrebný odhad, aby nebol úväz príliš voľný, alebo naopak dotiahnutý príliš a dieťa do neho bude obtiažne vložiť. Výhoda pevných šatiek je v tom, že získate uvierzálny nosič, ktorý Vás bude sprevádzať po celý čas nosenia dieťatka. Napríklad šatka značky Hoppediz sa dá využiť ako pôrodnická pomôcka a môže byť zaťažená ťažnou silou až do 700kg.

Pevné šatky v závislosti od značky sa nosením „zanášajú“ , čo v nosičskom slovníku znamená, že sa stávajú poddajnejšie. Tkaniny neodporúčam žehliť, po praní môžete šatku zatočiť ako keď žmýkate uterák a toto urobiť niekoľko krát. Na vyrovnanie a zmäknutie šatky si ju  zoberte so sebou do postele Jtakto si ju pekne svojím telom ožehlíte a šatka sa postupne stáva poddajnejšou. Kvalitné šatky sú vyrobené z prírodních tkanín a farbené pred tkaním farbami bez obsahu ťažkých kovov. Dajú sa sušiť v sušičke a pri praní nie je potrebné použiť aviváž, alebo zmäkčovače. Môžete si šatku kúpiť aj použitú a zanosenú, kvalitné šatky majú dlhú životnosť.

Medzi obľúbené značky patria Didymos, pričom tie osobne považujem za jedny z TOP medzi šatkami asú aj cenovo náročnejšie, potom Storchenwiege, Hoppediz, Babydoo. Menej spokojná som bola so šatkou Šanami, Vatani.

Dľžka šatky závisí od "veľkosti" nosiacej osoby.Čiže podľa výšky a šírky nosiča. Dĺžky šatiek sú rôzne a zavisí to od konkrétneho výrobcu.

Pri nosení v šatke, je váha dieťatka s výnimkou kolísky rozložená rovnomerne.Nosenie možné na chrbáte, vpredu, v kolíske, na bok. Na každý jeden spôsob existuje viac možností úväzov a každý si vyberie ten ktorý mu lepšie vyhovuje.

Hoppediz šatky: 2.5m, 4m,  4.6m, 5.4m

Didymos šatky: 2.7m, 3.2m, 3.7m, 4.2m, 4.7m, 5.2m, šírka 70cm

Storchenwiege: 2.7m, 3.6m, 4.1m, 4.6m, 5.2m

Šanami: 4.5m, 5m, šírka 70cm

Amazonas: 4.5m , 5.1m

Moby: 5.5m

Ellevill : 3.7m, 4.2m, 4.7m, 5.2m

Vatanai : 2.5m, 3m, 3.5m, 4m, 4.5m, 5m

a iné.

Ring sling:

Je to podobný nosič ako babyvak, je vyrobený zväčsa z látok, ktoré sa používajú na šatky. Je to šatka spojená kovovým krúžkom a pomocu ktorého sa doťahuje. Nosenie je možné vpredu, v kolíske, na bok aj na chrbáte. Váha dieťatka je rozložená na jednom pleci nosiča.Cenovo menej náročný.

Mei tai:

Je to ergonomciký nosič, ktorý dokáže ušiť šikovná krajčírka, nie nevyhnutne je potrebné si ho kupovať. Nenáročný na materiál, avšak je vhodné mať popruhy na pleciach vystužené, aby sa nezarezávali.

Je skladný, ľahko sa s ním manipuluje. Nosenie možné vpredu, na chrbáte, na boku.

Ergonomické nosiče:

Hmotnosť dieťatka sa rozdelí na obe plecia, ľahká a rýchla manipulácia,pre tých, ktorí nechcú viazať šatky. Niektoré z nich majú aj vložky pre novorodenca, avšak osobne ich odporúčam v rozhraní od 3-6 mesiacov. Pretože žiadny nosič nie je možné dotiahnuť tesne na telo nosiča, čo je pri nosení a obzvlášť maličkých detí dôležité. Manduca, je jeden z najobľubenejších nosičov, kde je možné prekrížiť popruhy na chrbáte, a vyhnete sa tak upínaniu spojovacej pracky, čo je zväčša problém urobiť bez pomoci. Boba, Ergo, Alpino, Beco, Patapum a pod. to sú značky do ktorých sa opatí investovať. Sú cenovo náročnejšie avšak nezábudajme, že ide o ergonomické nosiče, ktoré podporujú správny vývin kĺbikov a zaoblenie chrbátika. Lajci si ich často mýlia s klokankami, avšak rozdiel je v cene a tiež v zdravej ergonomickej polohe.

Nosenie možné vpredu, na chrbáte a na boku. Váha dieťatka je rovnomerne rozložená.  Kvaltiné nosiče majú dlhú životnosť a teda nie nevyhnutne je potrebne kupovať nový.

Babyvaky:

Výhodou je rýchla manipulácia, nevýhodou záťaž na jedno rameno nosiaceho. Pri prenášaní dieťatka z auta a pod. má svoje uplatnenie. Často majú matky pocit, že šatku viazať nezvládnu a babyvaky sa im zdajú jednoduchšia verzia, paradoxne pri porovnaní so šatkou zistia, že šatka je predsa jednoduchšia. Samozrejme aj babyvaky majú svojich priaznivcov. Pri úväze kolíska je možné preložit dieťa na druhý prsník do tkzv. futbalovej polohy bez toho, aby ste ho museli z neho vyberať.

Nosenie možné v predu, na chrbáte, na boku, kolíska.

Uťahuje sa krúžkom, podobne ako pri Ring Sling

Ako vybrať dĺžku šatky:

 

štandartná veľkosť šatiek

        2
cca. 270 cm

        3
cca. 320 cm

       4
cca. 370 cm

       5
cca. 420cm

       6
cca. 470 cm

      7
cca. 520 cm

      8
cca. 570 cm

kolíska

Z

O

O

O

O

O

O

na bok

Z

O

O

O

O

O

O

batoh

 

Z

Z

O

O

O

O

kríž na bok

 

F

M

Z

O

O

O

batoh

 

 

M

Z

Z

O

O

kolíska z dvojitého kríža

 

 

F

M

Z

Z

O

kríž

 

 

F

M

Z

Z

O

dvojitý kríž

 

 

 

F

M

 

 


Nech už ste sa rozhodli pre ktorúkoľvek pomôcku na nosenie, stále majte na pamäti zásady správného nosenia, na abdukčne flekčnú polohu, a na to, že dieťa vždy nosíme tvárou k svojmu telu a nie naopak. (Viac info nájdete v článkoch z predchádzajúcich dní.)F = do vel. 36, M = do vel. 42 (pánská vel. 50), Z = cca. do vel. 50 (pánská vel. 58), O = cca. do vel. 56 (pánská vel. 60)

Ak sa chcete naučiť viazať šatku, alebo potrebujete poradiť ohľadom výberu šatky, či nosiča. Môžete tak urobiť aj osobne. V materskom centre MAMA klub na Jesenského ulici, každý štvrtok v čase od 9.30 do 11.30 je okrem konzultácie dojčenia, možnosť poradiť sa aj o nosení. K dispozícii sú aj šatky a nosiče, avšak je potrebné sa nahlásiť vopred telefonicky na čísle 0904 610 924, alebo mailom na diana.eliasova@nosmesa.eu, aby som ich mala zo sebou. Toto poradenstvo je poskytované za poplatok.

Viac o nosení ako aj o recenziách na šatky a nosiče nájdete tu :http://www.nosmesa.eu

 

 

 

 

 

 

 


Fotogaléria k článku:

726 Mei tai
Autor: Diana Eliášová
Popis: Mei tai
726 pevná šatka Didymos Indio
Autor: Diana Eliášová
Popis: pevná šatka Didymos Indio
726 elastická šatka
Autor: Diana Eliášová
Popis: elastická šatka

Zobraziť všetky fotografie
726 babyvak
Autor: Diana Eliášová
Popis: babyvak
726 Manduca
Autor: Diana Eliášová
Popis: Manduca
726 ergonomický nosič Manduca
Autor: Diana Eliášová
Popis: ergonomický nosič Manduca


Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign