Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Prečo odmietame zaplatiť príspevok do ZRPŠ

Ján ŠimulčíkDátum23. 02. 2018 18:18:02Témaobec Šintava

Dňa 23. 2. 2018 sme triednym učiteľkám našich detí zaslali písomné stanovisko, prečo nezaplatíme príspevok do ZRPŠ. Následne sme informáciu zaslali aj všetkým zástupcom ZRPŠ pri škole v Šintave.

 

Vážená pani učiteľka,                                                          V Šintave 22. 2. 2018

finančné prostriedky od rodičov, ktoré prispievajú na účet Rady rodičov (ZRPŠ) pokladáme za doplnkové pre školu. Zväčša sa používajú tam, kde škola už nemá finančné prostriedky a rodičia chcú zlepšiť podmienky výučby.

V roku 2016 sa uskutočnil vianočný večierok základnej školy v Šintave, ktorý ju stál skoro 4000,- Eur. Máme za to, že tieto finančné prostriedky sa mali hlavne použiť pre deti a lepšie školské prostredie. Pripomíname, že v tom čase rodičia dávali svojim deťom do školy toaletný papier a mydlo, následne kupovali fixy na tabuľu, xero papier... lebo škola pravdepodobne nemala finančné prostriedky. Nie je ani zrejmé, či peniaze v takej výške vynaložené na večierok školy, boli použité v súlade so zákonom 597/2003 Z. z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorý jasne definuje, na čo sa môžu použiť vlastné príjmy školy. Inak povedané, či boli použité peniaze zákonne.

Myslíme si, že škola musí najskôr efektívne a hospodárne využívať zdroje, ktoré má a až následne by rodičia mali poskytovať ďalšie finančné prostriedky. Pokiaľ nebude vykonaná kontrola, či školský večierok vo výške skoro 4000,- Eur bol v súlade so zákonom 597/2003 Z. z. , rozhodli sme sa neprispievať za naše deti na účet Rady rodičov (ZRPŠ). Máme za to, že ak si základná škola v Šintave môže dovoliť vynaložiť skoro 4000,- Eur na vianočný večierok, predpokladáme, že má dostatočné finančné zdroje a nepotrebuje peniaze od rodičov.

Aj keď nebudeme prispievať na ZRPŠ, základné finančné náklady za naše deti, ktoré priamo súvisia s vyučovacím procesom, po výzve školy, samozrejme uhradíme.

S úctou

 

JUDr. Jarmila Šimulčíková

Ing. PhDr. Ján Šimulčík, PhD.

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
O2 Pali | 26-02-2018 21:34:12
Pán Herceg nemáme problém s oz a z jeho vedením, alebo do správou fin. prostriedkov.

Len si myslím, že keď dokáže škola platiť mimo školské aktivity, v tisícových sumách ktoré nie sú prioritne určené pre žiakov, čo asi uznáte že je hlavnou úlohou tejto inštitúcie tak si myslím, že by sa našlo aj na \"mimo školské činnosti žiakov\" (aj keď spomínate napr. plavecký výcvik, lyžiarsky a pod. tak si myslím že z metodických plánov je ho škola povinná zabezpečiť z výchovného procesu).

A len ľahká matematika počet žiakov cca. 130 detí x 30 eur = 3.900 eur, čo nie je ani výška jednej mimoškolskej činnosti neurčenej pre žiarov organizovanej školou.

Záver len keby sa len jedna honosne a ekonomicky kontrolou nevyvrátenej akcie (viem o čom hovorím bol som jednej takej účastníkom) uskromnila (polovičné výdavky)a dala na mimoškolské aktivity zrazu by rodičia a priatelia do ZRPŠ platili len polovicu 15 eur!

Ale čo tak rozdať deťom dobrovolné dotazníky pre rodičov a informovať sa, anonimný prieskum či sú napr. za posedenia pre priateľov školy podľa zvyklostí alebo v menšom rozsahu alebo za znížené, alebo 0 poplatky do ZRPŠ možno by sme dospeli k zaujímavým záverom.

Neberte to osobne nebolo to proti oz, ale je asi to smola že sa veziete na jednej lodi z vedením školy a zriaďovateľom.



Registrovaný Ján Šimulčík Ján Šimulčík | 26-02-2018 15:58:39
Milý Erik Herceg, 1, Dovolím si zareagovať na tvoj príspevok. Reagujem na neho preto, lebo si vážim to, že si sa podpísal. Veľa ľudí takú odvahu nemá. 2, Je dobré, že sa otvára takáto verejná diskusia. Ale poďme pekne po poriadku. Napísal si, že ZRPŠ „rieši doplnkové financovanie aktivít, z ktorých väčšinu nemôže zabezpečiť škola (napr. poistné) alebo sú mimoškolskou aktivitou (plavecké kurzy, noc v knižnici, milukáš, trieda hostí triedu, kino, karneval...).“ Ak dobre rozumiem, ZRPŠ to hradí preto, lebo škola to nemôže zaplatiť, lebo sú to mimoškolské aktivity. V prvom rade, časť týchto tebou vymenovaných aktivít prebieha počas vyučovacích hodín (karneval, kino, Mikuláš...), takže nemožno tvrdiť, že sú to mimoškolské aktivity. 3, Otázka: Vianočný večierok , ktorý stál skoro 4000,- Eur a ktorý sa uskutočnil v poobedňajších hodinách bol školskou alebo mimoškolskou aktivitou? Mám za to, že večierok bol mimoškolskou aktivitou. Ak škola dokázala uhradiť mimoškolskú aktivitu skoro vo výške 4000,- Eur, prečo to nedokáže pre svoje deti? Prečo sa rodičia musia skladať na „mimoškolské“ aktivity svojich detí, ak mimoškolské aktivity dokáže uhradiť škola zo svojho rozpočtu? Dôkazom toho je mimoškolský večierok za skoro 4000,- Eur. 4, Nemali by sa rodičia, ktorí sa zbierajú na ZRPŠ, ako aj samotné ZRPŠ pýtať, či nemôže všetko, čo hradí ZRPŠ zaplatiť škola? Možno by sme dostali zaujímavé odpovede. A ak nie, prečo? Pri večierku to išlo? 5, Dôležitá je aj otázka, či použitie 4000,- Eur na večierok bolo zákonné. Ak bolo použitie zákonné, škola môže hradiť aj mimoškolské aktivity, veď financie na to má. Ak boli použité protizákonne, odpoveď bude zaujímavejšia... 6, Ukončím to tým, čím si začal svoj príspevok. Podľa nás, naše rozhodnutie bol a je krok správnym smerom. Len sa nebojme vidieť realitu. Alebo nám je jedno, na čo škola míňa finančné prostriedky? Veď my jej ich doplníme zo ZRPŠ. Ján Šimulčík P. S. Nemám vôbec žiadne pochybnosti, že pri terajšej predsedníčke Rady rodičov (ZRPŠ) je nakladané s finančnými prostriedkami čo najtransparentnejšie. Dôkazom toho sú aj zverejnené informácie na webe.
Registrovaný Erik Herceg Erik Herceg | 26-02-2018 09:46:47
Podľa mňa ide o krok vedľa.

Večierok organizovala škola, treba sa domáhať riešenia/kontroly od Rady školy, obecného kontrolóra... A nie prenášať tento problém na Radu rodičov - občianske zruženie, ktoré sa snaží čo najefektívnejšie a najtransparentnejšie riadiť každé €, ktoré od rodičov dostane, viď: https://zssintava.edu.sk/page.php?id=19

Toto o.z. rieši doplnkové financovanie aktivít, z ktorých väčšinu nemôže zabezpečiť škola (napr. poistné) alebo sú mimoškolskou aktivitou (plavecké kurzy, noc v knižnici, milukáš, trieda hostí triedu, kino, karneval...).
Uhradíte aj financie na tieto aktivity, ktoré nesúvisia priamo s vyučovacím procesom?
Tu je konkrétny návrh rozpočtu na tento šk.rok:
https://zssintava.edu.sk/dokumenty/dokumenty_pdf/navrh_rozpoctu_6_9_2017.pdf
už dávno nie | 26-02-2018 09:30:30
Ľudia uvedomte si že žiadne bezplatné školstvo tu nemáme ! Ak by hej , prečo by sme museli kupovať deťom pracovné zošity ktoré potrebujú a musia ich mať?! Skúste si jeden rok spočítať koľko euráčov dáte do školy. Či už zrpš,triedny fond a podobne. Žiadne bezplatné školstvo !
saxo | 26-02-2018 09:00:05
to je síce pekné, ked sa to takto napíše, ale treba si to vyskúšať, ako to funguje v realite. aj ked musím priznať, že zmeny k lepšiemu nastali.
Tiež rodič | 26-02-2018 08:52:55
Výšku príspevku do Združenia rodičov si predsa schvaľujú rodičia sami. Či nie ? Veď Združenie rodičov je Občianske združenie, teda samostatný právny subjekt, ktorý si hospodári so svojimi peniazmi ako uzná za vhodné a o výške príspevku a tiež o rozpočte, teda ako sa peniaze použijú rozhodujú rodičia a nie škola. Alebo to tak v Šintave nie je ?
súhlasím | 26-02-2018 08:06:18
s tým, že príspevky sú neadekvátne vysoké. A aby to rodičov tak nebolelo, alebo aby to nezbadali, sa tento rok vyberalo 15 eur na začiatku roka a 15 v druhej polovici roka. To už tak nebolí, takže rodičia bez reptania zaplatia. tento príspevok a jeho výška sa rieši každý rok a každý rok sú rodičia s jeho výškou nespokojní. a to už nehovorím na nátlakové akcie, ked sa niekto vzoprie a nechce zaplatiť tento \"dobrovoľný\" príspevok.
večierok | 25-02-2018 23:36:45
Postačí pár klikov na fotoalbumy školy a zamerať sa na osoby prítomné na večierku. Dosť veľká časť z pozvaných boli priatelia riaditeľa školy s ktorými trávi i voľný čas a preto mám zato, že ak im chce poďakovať, že ho podporujú v profesionálnej oblasti, môže im vystrojiť večierok i za vlastné financie (s riaditeľským platom a istotne i odmenami od starostu obce) si to môže dovoliť a priestory, ak by žiadne nemal, môže si prenajať od obce (ako každý iný občan).
O2 Pali | 25-02-2018 21:33:06
Plne súhlasím s rodičmi Šimulčíkovcami, výška príspevku sa mi nezdá adekvátny, vzhľadom na to ako funguje škola a tak isto na aktivity ktoré sa tam vykonávajú.

A výška príspevku si myslím, že značná aj na margo iných škôl.

https://www.finance.sk/180163-povinne-poplatky-skola/

Plne súhlasím, s pripomienkou autorov, že kým sa vierohodne nepreukáže finančné krytie večierkov, ale aj iných činností napr. nákup notebookov a pod.myslím, že nie je žiadúce platenie príspevkov v tak vysokej výške.
Podľa týchto činností sa zdá byť škola v dobrej kondícii.
(3 akcie za 3 dni na konci roka program pre rodičov, program pre hostí, posedenie zamestnancov ku koncu kal. roka, myslím, že by sa dali zlúčiť do jednej, keď napr. pozriete foto s kateringu tak sály - pohostenie boli minim. z polovice nevyužité, netreba opomenúť že aj katering bol asi dvakrát, zakaždým iná sála - telocvičňa. Apropo samozrejme deti celé programy nacvičovali na úkor vyučovacieho procesu, a to nehovorím o zabratí telocviční a telesných výchov).

Netreba zabudnúť na základné fakty o príspevkoch:

Zákon hovorí nasledovné: Vzdelávanie na základných a stredných školách je na základe ústavy a školského zákona bezplatné. Za úhradu sa môže poskytovať len v iných ako štátnych školách.

Rodičia teda nie sú povinní platiť takmer za nič. Ani za nákup výpočtovej techniky, ani za údržbu či podobné veci.

Takéto vyberanie peňazí od pracovníkov školy nie je právne podložené. Riaditelia škôl sa to často snažia kamuflovať rôznymi nadáciami a neinvestičnými fondmi, do ktorých rodičia a plnoletí žiaci darujú väčšie množstvo finančných prostriedkov.
Pre tonyho | 24-02-2018 12:16:26
Možno by celkom stačilo pozrieť si poriadne stránku školy a nájde sa aj rozpočet, ktorý si schválili rodičia v rade rodičov.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 23-02-2018 22:24:48
Ano, je mozne nieco nezaplatit a ignorovat to. To su sposoby sintavskeho intelektuala.

Ale vediet vec anylyzovat, vyjadrit nesuhlasny obciansky postoj nezaplatenim a slusne verejnost informovat o dovodoch, to naozaj chce osobnost.

Cloveka, ktory svoj osobny komfort vymeni za poukazanie na nevyhnutnost zapasit za pravdu a spravodlivost pre ostatnych.

A o tom to je...
čo dodať | 23-02-2018 22:17:03
konečne sa niekto vzoprel vedeniu školy v Šintave a nadstavil im zrkadlo. Výborne!
Prešľap nie je iba večierok 2016, ale i zákonne /nezákonne/ výberové konanie na funkciu riaditeľa školy...
1234A | 23-02-2018 21:38:40
Príspevok do ZRPŠ je dobrovoľný takže mohli Bodisa vyfakovať aj bez tohto vyhlásenia. Ale toto iba ukazuje úroveň vzdelaných ľudí a ich spôsobov.
Chladničkár sa nechytá😂
tony | 23-02-2018 21:22:32
aj na fandlyho skole by rodicia radi vedeli kam putuju ich peniazky,bolo by dobre aby to bolo zverejnene napr.na skolskej stranke,inak si mozeme mysliet,ze aj tie welnesy pre ucitelov mohli byt platene z penazi,ktore boli urcene na nieco uplne ine.mozno sa mylim,ale ustava zarucuje obcanom bezplatne skolstvo.a mozno len ja este zijem v 20 storoci.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 23-02-2018 19:01:02
Mimoriadne rozumne rozhodnutie, ktorym otvarate verejnu diskusiu o prioritach \"manazerov\" organizacii fungujucich z verejnych financnych zdrojov a povinnostiach sustavne ukladanych na obcanov.

Na jednej strane tu mame mnozstvo poplatkov a na strane druhej starostov a primatorov, ktori veselo rozhadzuju obecne peniaze za advokatske sluzby na zehlenie ich pruserov a dokonca proti vlastnym obcanom.
obyvatel 1 | 23-02-2018 18:42:30
Klobuk dolu, mudre a spravne rozhodnutie a dufam ze sa pridaju aj dalsi rodicia

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign