Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Praktické rady ako zvládnuť letné horúčavy

MVSR  |MM|  "Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,"

Horúčavy majú vplyv na zdravotný stav každého z nás. Príjemné letné počasie            a dlhotrvajúce denné svetlo môže telo nabiť energiou. No keď sa dni zmenia na tzv. tropické, denné teploty prekročia 30°C, nočné 20°C a cítite sa ako v rozhorúčenej peci, vaše zdravie môže byť extrémne ohrozené.

Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, ktoré môžu spôsobovať vážne kolapsové stavy, za istých podmienok vedúce až k prípadným úmrtiam osôb chorých najmä na kardiovaskulárne ochorenia, vysoký krvný tlak, termoregulácie a závažné hormonálne ochorenia. Záťaž teplom môže viesť k poklesu výkonnosti, zvýšenej únavnosti a môže spôsobiť až prehriatie organizmu so zvýšením telesnej teploty, malátnosťou, ospalosťou, bolesťami hlavy, závratmi, nevoľnosťou až zvracaním.

 

 

Cestovanie v aute

Prudké slnko spáli nechránenú pokožku už za 20 minút. To platí aj v aute. Sklá auta síce neprepúšťajú plnú dávku UV lúčov, ale pred jazdou radšej seba aj deti natrite. Ak nemáte tónované sklá, prípadne fóliu, zabezpečte deťom vzadu tieň iným spôsobom – na trhu         je množstvo tienidiel (aj s obrázkami) a roletiek, v najakútnejšom prípade postačí aj látková plienka. Tu však pozor, aby vám pri šoférovaní nebránila vo výhľade. Jej nevýhodou je tiež to, že pri vyšších rýchlostiach vydáva vonkajšia časť plienky nepríjemný zvuk.

Chránťe si aj oči– slnečné okuliare s UV filtrom sú nevyhnutnosť, najlepšie na šoférovanie sú tie s antireflexnou fóliou.

Pred cestou nejedzte ťažké jedlá a počas cesty dbajte na pitný režim - svoj aj celej posádky. Deti sa v detskej autosedačke rýchlejšie spotia, preto pre ne majte po ruke pripravené náhradné oblečenie. Ak je veľmi horúco a nemáte klímu, vyzujte im topánočky aj ponožky, lepšie si budú regulovať teplotu. Najmenším bábatkám podložte hlavičku bavlnenou plienkou a počas cesty ju vymeňte za suchú.

Ak viete, že budete parkovať na priamom slnku, pribaľte si do kufra bielu plachtu.           Po zaparkovaní ňou prekryjte minimálne čelné sklo a vrchnú časť karosérie. Dá sa zohnať      aj ochranný „obal“ na auto – je to však nákladnejšia položka a žiaľ nie všade máte záruku,     že si ho nájdete aj keď sa vrátite k autu.

Pred cestou auto poriadne vyvetrajte – pootvárajte všetky okná dokorán, prípadne aj celé dvere – ak na to máte priestor. Radšej odísť o desať minút neskôr, ako dostať prievan, či zápal ucha... Vetranie sa odporúča aj vtedy, ak máte klímu, pretože kým klíma v aute vytvorí požadovanú teplotu, spotrebuje množstvo paliva (aj o 2 litre na 100 km viac).

Počas jazdy priebežne sledujte kontrolku teploty vody v chladiči – ak sa blíži k bodu varu, čiže 100°C, je čas na prestávku. Otvorte kapotu motora a nechajte ho trochu vychladnúť (samozrejme nie na priamom slnku). Pozor! Nedotýkajte sa viečka nádrže s chladiacou kvapalinou, bude horúca.

Zabezpečenie domovov a pracovísk

V domácnosti i na pracoviskuje potrebné zabrániť insolácii, t.j. prenikaniu priamych slnečných lúčov cez oknáalebo svetlíky, tienením, napr. žalúziami alebo roletami. Taktiež je potrebné zabezpečiť zvýšenie pohybu vzduchu vetraním. Pri používaní ventilátorov je tieto potrebné umiestniť a nasmerovať tak, aby nedochádzalo k nežiaducemu priamemu ochladzovaniu povrchu tela.

V prípade využitia klimatizácie je potrebné zabezpečiť, aby rozdiel vonkajšej a vnútornej teploty pri jej používaní nepresahoval hodnotu 5 – 7 °C, aby ste predišli tzv. teplotnému šoku spôsobenému náhlym prechodom z vychladeného prostredia do horúceho vonkajšieho prostredia 

 

Čo všetko môžu horúčavy spôsobiť a ako zdravie človeka ohroziť?

Horúčavy môžu u človeka spôsobiť:

  • dehydratáciu
  • úpal
  • prehriatie
  • kŕče
  • kolaps organizmu

Dehydratácia

Prejavuje sa smädom, bielym povlakom na jazyk u, suchými perami, závraťou, kŕčmi, prípadnou bolesťou brucha. Potrebné je pomaly v malých množstvách vypiť väčšie množstvo tekutín (voda, minerálna voda, ovocný džús).

Úpal

Prejavuje sa rozhorúčenou červenou pokožkou, zvýšenou teplotou až horúčkou bez potenia, opuchom, rýchlym silným pulzom, bolesťou hlavy, zmätenosťou, nevoľnosťou, môže končiť bezvedomím. Postihnutého je potrebné aktívne ochladzovať chladnou vodou, ventiláciou, postupným podávaním chladných nápojov.

Prehriatie

To môže vzniknúť pri dlhodobom vystavení sa vysokým teplotám a nedostatočnom prijímaní tekutín, čo sa prejavuje potením, bledosťou, únavou , slabosťou, kŕčmi svalov, nevoľnosťou, zvracaním, pričom telesná teplota je normálna, koža studená a vlhká, pulz a dýchanie sú slabé a rýchle. Postihnutého je potrebné aktívne ochladzovať chladnou vodou, ventiláciou, postupným podávaním chladných nápojov a v prípade nezlepšujúceho sa stavu je potrebné privolať lekársku pomoc.

Kŕče

Prejavujú sa v oblasti brucha a končatín po veľkých stratách vody a solí z tela (napr. silným potením) 8 potrebné si oddýchnuť na chladnom mieste, piť ovocné šťavy alebo iontové nápoje a svaly premasírovať.

Kolaps organizmu

V prípade kolapsu druhého človeka ihneď volajte záchranárov na čísle 112 alebo 155. Počas telefonátu uveďte meno, priezvisko, kde sa nachádzate (ulicu alebo objekt, nezabudnite uviesť mesto!, keďže v prípade linky 112 voláte na krajský dispečing), čo sa postihnutému stalo        a v akom stave momentálne je. Počúvajte inštrukcie operátorky a vykonajte všetky úkony, ktoré vám cez telefón odporučí až do príchodu sanitky.

Ohrození sú najmä: 

  • deti do 4 rokov
  • starší ľudia nad 65 rokov
  • ženy – tehotné, dojčiace, s redukčnými diétami
  • dlhodobo chorí – s kardiovaskulárnymi, respiračným i alebo mentálnymi ochoreniami
  • ľudia s nadváhou
  • ľudia užívajúci niektoré typy liekov (na odvodnenie, vysoký krvný tlak, nespavosť...)
  • ťažko zdravotne postihnutí ľudia
  • ľudia s určitými profesiami (ťažko fyzicky pracujú ci, športovci, administratívni pracovníci v nevhodne upravených kanceláriách)
  • ľudia obývajúci podkrovia, sociálne zariadenia, žijúci osamelo

 

 

V dňoch keď teploty sú extrémne vysoké, odporúčajú sa dodržiavať nasledovné zásady:

 

Dodržiavať pitný režim

 

Prijímanie tekutín počas extrémnych horúčav je alfou a omegou celého dňa. Piť treba často menšie množstvá tekutín. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov. Nevhodné sú však nápoje s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú tekutiny prijaté vo forme malinoviek, piva, alkoholu, kávy. Ideálna je obyčajná voda. Nápoje by sa mali prijímať pravidelne v menších dávkach. Dôležitá je tiež ich teplota - vhodnejšie sú vlažné nápoje. Potreba pitia rastie nielen v závislosti od vonkajšej teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu. Najmä u detí treba dbať na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe.

Pre správne dodržiavanie pitného režimu platia 3 základné princípy:

Princíp správneho nápoja – Hlavnou látkou pre život ľudského organizmu je voda. Ostatné nápoje sa od čistej vody odlišujú svojim obsahom cukru, dochucovadiel a konzervačných látok. Každá z týchto ingredencií má svoje špecifiká, ktoré ju vylučujú z vhodnosti pre pitný režim, pretože zvyšujú spotrebu vody v biochemických procesoch. Preto ich konzumácii by sme mali úmerne prispôsobiť aj konzumáciu vody v pitnom režime. Najvhodnejším typom vôd sú prírodné stolové vody, ľahké minerálne vody z vyrovnaným obsahom minerálnych látok do 500 mg/l.

Princíp správneho času – Pocit smädu je prvým signálom nedostatku vody. Pri správnom dodržaní pitného režimu by sme nemali pocítiť smäd. V priereze dňa je dôležité dodržiavať najmä pravidelnosť a priebežné pitie. Nevhodným návykom je pitie väčšieho množstva tekutín počas jedla. Sťažuje to tráviace procesy a znižuje efektívnosť využitia energie z prijatej stravy. Správne je napiť sa prvýkrát ráno po prebudení a ďalej piť medzi hlavnými dennými jedlami. Najlepšie v intervale zhruba pol hodiny po jedle a najneskôr pol hodiny pred jedlom.

Princíp správnych dávok – Aby bol organizmus hydratovaný efektívne je správne prijímať menšie objemy vody v častejších intervaloch. Nesprávne je jednorázové pitie väčšieho množstva, ktoré zdanlivo odstráni pocit smädu ale neprimeraný objem nie je v súlade s aktuálnymi potrebami organizmu. Telo si nedokáže „vyrobiť“ zásoby a voda iba „pretečie“ organizmom. Preto ho zásobujme vodou plynulo.

Stravovanie

 

Strava má byť v letných mesiacoch "ľahšia" t.j. ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, súčasne však musí poskytovať dostatok výživných látok. Zložením má byť vyvážená a pestrá - dostatok celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín, menej jedál a potravín bohatých      na tuky a jednoduché sacharidy.

 

Vhodný odev

 

Podľa možnosti svetlých farieb a z prírodných materiálov, má byť ľahký, vzdušný a voľnéhostrihu. Syntetické materiály nie sú  vhodné, pretože neumožňujú odparovanie potu. Počas pobytu mimo domova používajte pokrývku hlavy, ktorá chráni pred slnečným úpalom.

 

Slnenie

Na priame slnenie sú vhodné len ranné a neskoré popoludňajšie hodiny. V prípade pobytu pri vodných plochách, kúpaliskách a vo voľnej prírode sa treba od 10. do 16. hodiny zdržiavať na tienistom mieste. Pri opaľovaní treba používať kvalitné krémy s vysokým ochranným faktorom pred UV žiarením.

 

Ako si rozvrhnúť aktivity

Je veľmi dôležité počas horúcich dní správne naplánovanie svojich aktivít, ako sú cestovanie, šport alebo fyzicky náročná práca. Plánovať ich na ráno alebo večer. Medzi 11:00 a 15:00     sa pokiaľ možno vôbec nezdržiavajte na priamom slnku a počas dňa si robte často krátke prestávky. Vyhýbajte sa prílišnému stresu a deň pokiaľ možno trávte v miestnostiach orientovaných na sever alebo východ, nachádzajúcich sa na nižších poschodiach alebo            v suteréne (vhodnejšie sú budovy postavené z tehly alebo kameňa).

Obmedzenie aktivít

Starší a chronicky chorí ľudia, by mali na minimum obmedziť svoje aktivity  a z domovov vychádzať, pokiaľ sa dá, len ráno alebo večer.

Ulicami kráčajte po tieni a pomaly, vždy so sebou noste fľašu s vodou, v prípade problémov sa ochlaďte vo verejných budovách s klimatizáciou (banky, obchodné domy).

 

 

Starostlivosť o pacientov a ľudí pripútaných na lôžko

Ak sa staráte o chorého člena rodiny, svoje dieťa či nemobilného rodiča, aj takáto starostlivosť má svoje pravidlá. Osobu násilím neprikrívajte alebo používajte len tenké ľahké letné deky z prírodných materiálov. Pacienta s vysokými teplotami nenúťte „vypotiť sa“, nevystavujte ho slnku a dozerajte na je ho pitný režim.

Ako pomôcť svojmu telu?

  • aspoň raz denne sa osviežovať vlažnou sprchou (pozor na príliš studenú vodu)
  • používať ľahké svieže vône
  • vyberať si pleťové krémy s UV ochranou
  • používať osviežujúce spreje s minerálnou vodou
  • nefajčiť!

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign