Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Poslanci prerokovali žiadosti o výstavbu ubytovní. Výsledkom je zvolanie verejného zhromaždenia

Iveta TóthováDátum19. 12. 2017 16:38:45TémaIné
24

Príliv veľkých investorov do nášho kraja prináša so sebou aj nové pracovné príležitosti. No prináša so sebou aj isté riziká, s ktorými domáci obyvatelia veľké skúsenosti nemajú.   Robotníkov z tretích krajín totiž začína v okolitých mestách čoraz viac pribúdať. Nárast nepociťujú obyvatelia iba v Seredi ale aj v Šali či Galante. A ako narastá počet cudzincov, narastá aj potreba ich niekde ubytovať.

Na decembrovom zasadnutí MsZ v Seredi boli jedným z bodov rokovania aj žiadosti o obstaranie zmien a doplnkov v Územnom pláne mesta. Tento bod bol prerokovaný v prítomnosti niekoľkých miestnych aj celoslovenských médií ale hlavne na zasadnutie prišli aj občania mesta.

Poslanecký zbor do dátumu 14.12.2017 totiž dostal 7 žiadostí od podnikateľských subjektov, ktoré by chceli v priemyselných zónach, (napríklad priestoroch bývalej Niklovej huty ) prevádzkovať ubytovne pre cudzincov z tretích krajín, najmä srbskej národnosti. Preto poslancov požiadali preklasifikovať túto priemyselnú zónu, kde je výstavba ubytovní zakázaná Územným plánom mesta, na polyfunkčnú zónu, kde už ubytovanie povolené je. Podľa informácií v médiách sa medzi verejnosťou rozšírilo číslo 4000 ubytovacích kapacít pre cudzincov. Búrlivá diskusia na túto tému trvala v zasadacej miestnosti niekoľko hodín. Okrem poslancov vystúpili aj občania mesta. Jedným z nich bola aj Elena Rajnincová - zástupkyňa miestnej odborovej organizácie firmy FM Slovenská, ktorá má s prácou s cudzincami osobné skúsenosti. Prítomným v sále vysvetlila, aké to je pracovať v podmienkach, kde ráno príde do roboty 20 Slovákov a 115 Srbov. Podstatný je aj fakt, že cudzinci z tretích krajín berú našincom prácu. Pred poslanecký zbor s vysvetlením svojho zámeru predstúpil aj jeden zo žiadateľov o prevádzku ubytovní.

   Názor poslancov sa líšil. Kým niektorí boli zásadne proti výstavbe ubytovní, iní s nimi súhlasili. K problematike ubytovní sa mi vyjadrili niektorí poslanci aj písomne :

    Pavlína Karmažínová svoj názor vyjadrila stručne no výstižne: taký veľký počet občanov inej národnosti, aký majú záujem ubytovať v lokalite Niklová huta bude mať dopad na zamestnanosť našich občanov ako aj na zvýšenie kriminality v našom meste. Mám strach o bezpečnosť občanov, preto zmenu plánu v takej podobe akú žiadajú žiadatelia nepodporím a som proti.

    Ubytovne kategoricky odmieta aj ďalší poslanec Pavol Kurbel : S ubytovňami nesúhlasím z niekoľkých dôvodov. Iba stručne vymenujem : 1) 4000 Srbov je 1/4 mesta 2 ) na 100%  to zvýši kriminalitu v meste 3) ubytovávať ľudí v tak kontaminovanej oblasti je nezodpovedné a je to len honba za peniazmi. Ešte dnes sa tam spracovávajú ťažké kovy – olovo 4) skúsenosti s cudzincami v okolitých mestách a obciach sú veľmi zlé.

    K problematike ubytovní sa vyjadril aj poslanec Tomáš Karmažín : so zmenou územného plánu v priemyselnej zóne a s výstavbou ubytovní nesúhlasím. Nakoľko prílev inej  štátnej príslušnosti marí našim ľuďom lepšie platové podmienky. Zvyšuje sa riziko možnej kriminality. Podporil som návrh p. JUDr. Irsáka, aby ľudia mali možnosť vyjadriť svoj názor a vypočuť si aj prezentácie investorov. Naše mesto by malo v prvom rade podporovať našich mladých občanov a dbať na bezpečnosť.

    Michal Hanus sa k ubytovniam takisto stavia negatívne: Nestotožňujem sa s názorom, že výstavbou ubytovní pre 4000 tisíc ľudí, a toto nemusí byť konečné číslo, prestanú ľudia prenajímať svoje nehnuteľnosti ako aj s názorom, že ak ubytovne nepostavíme, budú sa títo ľudia ubytovávať v bytoch či domoch. Toto je nereálne a keď toto niekto tvrdí, tak je to len a len populizmus. Nie je v záujme bezpečnosti občanov mesta riešiť ubytovacie kapacity pre cudzích štátnych príslušníkov, nie je v ich záujme podporovať príchod občanov tretích krajín tým, že im budeme budovať ubytovne, z dlhodobého hľadiska by toto malo pre mesto a jeho obyvateľov nedozerne následky. Nehovoriac o dopade na zamestnanie občanov a ich platové podmienky. Ak niekto tvrdí, že toto robí v prospech občanov nášho mesta, tak ja to považujem za pokrytectvo. Taktiež sa nestotožňujem s názorom, že je vhodné tak obrovské množstvo ľudí sústrediť na tak malý priestor, čo môže byť v konečnom dôsledku na škodu a aj napriek utopistickým názorom niektorých investorov sa domnievať, že takto zabránime aby chodili do obchodov, barov, na poštu, do parku či na spoločenské podujatia to považujem za nereálne. Zoberme si príklad z iných, okolitých obcí, kde už problémy zaznamenali, najmä však z mesta Nitra, kde vedenie mesta striktne odmietlo stavbu takýchto ubytovní a chcú sa zamerať na stavbu bytov pre mladé rodiny. Som poslancom MsZ v Seredi, budem hájiť záujmy mesta, občanov, s prihliadnutím na budúcnosť tohto mesta, a toto je v rozpore s mojimi prioritami, a teda tento návrh nepodporím, nakoľko sa domnievam, že by to mestu a jeho obyvateľom v budúcnosti uškodilo.  

     Poslanec Anton Dúbravec sa vyjadril nasledovne: Musíme si priznať, že výstavba priemyselného parku prináša do nášho mesta nie len pozitívum vo forme zníženého percenta nezamestnanosti, ale aj určité negatíva, a to hlavne prísun väčšieho množstva zamestnancov, a to hlavne z iných krajín, kedže tu u nás nastáva nedostatok pracovnej sily, spôsobený výstavbou priemyselných parkov v Seredi a okolí, ale aj automobiliek v Trnave a Nitre. Musíme si priznať, že tento prísun sa už deje a bude pokračovať a my ako občania mesta na tom nič nezmeníme. Toto je úlohou štátu. Ja osobne som za určitý kompromis. Som za to aby sa ubytovne postavili, ale nie v nevhodných priestoroch bývalej Niklovej huty a už vôbec nie kdekade po meste. Ideálne by boli ubytovne priamo v priestore priemyselného parku, kde by bola doplnená príslušná infraštruktúra. Ak odmietneme ubytovne všeobecne, iba podporíme nelegálne ubytovanie, ktoré sa tu rozmáha už teraz a mesto následne nemá prehľad o ubytovaných a stráca aj finančne. Aj preto schvaľujem verejné stretnutie s občanmi 5. II. 2018 v kine Nova, aby sa mohli vyjadriť všetky dotknuté strany. Nepáči sa mi však, že sa robí až prehnaná panika a šíri strach. Nemôžeme hádzať všetkých do jedného vreca a mali by sme si uvedomiť, že aj mnoho našich občanov hľadá prácu mimo Slovenska. V niektorých diskusiách mám pocit akoby už bolo krátko pred voľbami a ide iba o to zviditeľniť sa a zapáčiť občanom.

Iveta Belányiová vyjadrila svoje stanovisko podobne ako jej poslaneckí kolegovia:  S ubytovňami v meste určite nesúhlasím. Ak takáto spoločnosť prichádza do alebo k nejakému mestu a chce zamestnávať niekoľko stovák ľudí, je logické, že v jednom meste ich nenájde a ani v okolí, tak by si mala vystaviť aj ubytovňu, prieskum by mal tomu predchádzať aspoň, kde by zistili záujem o prácu v tesnej blízkosti firmy. Takže z mojej strany negatívne stanovisko k ubytovniam v Seredi.

  K výstavbe ubytovní v takomto rozsahu sa odmietavo stavia aj vedenie mesta.

K samotnému hlasovaniu poslancov napokon ani nedošlo. Poslanec Michal Irsák navrhol zvolať verejné zhromaždenie, kde by mali prísť okrem vedenia mesta a poslancov najmä obyvatelia mesta aj záujemcovia ubytovne prevádzkovať. Poslanci návrh odsúhlasili a tak sa dňa 5. februára 2018 v kine NOVA v Seredi bude konať verejné zhromaždenie.

Ako je v úvode spomínané, poslanecký zbor na rokovanie dostal 7 žiadostí o prevádzkovanie ubytovní. Podľa aktuálnych informácií dvaja z nich údajne oboznámili primátora mesta, že svoju žiadosť sťahujú a o výstavbu ubytovne v priestore NHS záujem nemajú.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 29-12-2017 15:54:18
Ivka, dala si prosim priestor na vyjadrenie sa obcanom aj poslancom ako napr.: Koricansky, Horvath, Bucha, Lovecky, Matuskova a ostatnym?

Ja by som ich nazor poznal rad a verim tomu, ne nie som sam.

Dakujem.

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign