Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Poslanci členským štátom: Zastavte podnecovanie násilia voči migrantom a utečencom

Európsky parlament |MM|  Členské štáty Európskej únie by sa mali zdržať podnecovania strachu a nenávisti svojich občanov voči migrantom a žiadateľom o azyl za účelom zvýšenia svojej politickej podpory, uvádza sa v uznesení k situácii v oblasti základných práv v EÚ, ktoré v utorok schválil Európsky parlament.

 

„Európska únia by sa nemala venovať iba spoločenským, právnym a ekonomickým problémom. Musí sa tiež zaoberať otázkou základných práv a ísť príkladom,‟ vyhlásil spravodajca uznesenia József Nagy (EPP, SK).

 

Nelegislatívne uznesenie, ktoré poslanci schválili pomerom hlasov 456 (za): 138 (proti): 104 (zdržali sa hlasovania), reaguje na najmarkantnejšie problémy týkajúce sa dodržiavania základných práv v EÚ v roku 2015, a to najmä v oblasti migrácie, ochrany detí a hrozieb v online prostredí. Zameralo sa tiež na právo voľného pohybu a právo na umelé prerušenie tehotenstva v prípadoch ohrozenia života matky.

 

Predchádzanie nenávistným prejavom a lepšia integrácia

 

Parlament odsúdil zvyšujúci sa počet nenávistných slovných prejavov v niektorých inštitúciách, politických stranách a médiách a vyzval EÚ, aby v snahe potláčať takzvaný hate speech išla príkladom.

 

Členské štáty by podľa poslancov mali vystupňovať svoje úsilie o presadzovanie európskych hodnôt tolerancie a komunity bez jej stigmatizácie a predchádzať tak radikalizácii a násilnému extrémizmu. Uznesenie ich tiež nabáda k organizovaniu pozitívnych kampaní, ktoré by mali pomôcť zlepšiť pohľad občanov na integráciu.

 

Plénum tiež vyjadrilo obavy z rastúceho rasizmu, xenofóbie, neznášanlivosti voči Rómom, antisemitizmu a islamofóbie. Poslanci vyzvali členské štáty, aby chránili slobodu myslenia, svedomia, náboženského vyznania a viery a posilnili vzájomnú spoluprácu v oblasti boja proti rasizmu, xenofóbii, homofóbii a ďalším formám neznášanlivosti.

 

Migrácia: ochrana zraniteľných skupín, najmä detí

 

Zraniteľné skupiny migrantov, najmä deti bez sprievodu, by mali byť identifikované v čo najkratšom čase, uvádza sa v schválenom uznesení. Poslanci zároveň vyzvali členské štáty na posilnenie systému opatrovníctva pre nesprevádzané deti a udržanie rodín migrantov pokope.

 

Parlament tiež vyzval členské štáty, aby s cieľom zabrániť zmiznutiam neplnoletých utečencov a migrantov zaregistrovali a identifikovali všetky deti prichádzajúce na územie EÚ a posilnili existujúce nástroje určené na pomoc nezvestným deťom, vrátane európskych tiesňových liniek. Podľa informácií Europolu bolo v roku 2015 v EÚ nezvestných najmenej 10.000 nesprevádzaných detí.

 

Online hrozby pre základné práva

 

Uznesenie sa zaoberá aj zintenzívnením boja proti nebezpečenstvu, ktoré na deti číha na internete, vrátane sexuálneho zneužívania, detskej pornografie či kyberšikany. Poslanci v tejto súvislosti vyzvali na poskytnutie primeraných prostriedkov Eurojustu a Europolu, vďaka ktorým by tieto orgány súdnej a policajnej spolupráce mali zlepšiť identifikáciu obetí, vystupňovať boj proti organizovaným sieťam sexuálnych páchateľov a zrýchliť odhaľovanie materiálov o zneužívaní detí.

 

Parlament sa tiež zasadil za zlepšenie informovanosti detí o možných rizikách internetu, a to napríklad prostredníctvom osvetových kampaní a školských programov. Poslanci v tejto súvislosti zároveň vyzvali na väčšiu spoluprácu verejného a súkromného sektora.

 

Uznesenie sa tiež venuje problémom, ktoré vyplývajú z rozšíreného využívania internetu, napríklad ochrane osobných údajov či online obťažovaniu. Všíma si tiež nové technológie, napríklad bezpilotné lietadlá - tzv. drony, ktorých vplyv na základné práva a súkromie je podľa poslancov nevyhnutné posúdiť.

 

Lepšia integrácia Rómov a rázne nie segregácii na školách

 

Rómovia sú stále vystavení protirómskym náladám a systematickému a inštitucionálnemu rasizmu, pričom ich diskriminácia v oblastiach práce, bývania, vzdelávania či zdravotnej starostlivosti je škodlivá pre celú spoločnosť, konštatuje uznesenie.

 

Poslanci vyzvali Komisiu na monitorovanie diskriminačných praktík voči Rómom a členské štáty na zintenzívnenie svojho úsilia o začlenenie Rómov do spoločnosti. Parlament tiež ostro odsúdil prax segregácie rómskych detí v školách a vyzval členské štáty, aby podnikli kroky na jej odstránenie.

 

Lepšia ochrana práv LGBTI osôb

 

Parlament odsúdil akúkoľvek diskrimináciu alebo násilie na základe sexuálnej orientácie alebo rodovej identity a vyzval členské štáty, aby venovali osobitnú pozornosť homofóbii v športe, mladým LGBTI osobám a šikanovaniu v školách.

 

Základné práva LGBTI osôb sa dajú podľa poslancov lepšie zaručiť, ak budú mať tieto osoby prístup k právnym inštitútom, ako je spolužitie, registrované partnerstvo a manželstvo. Parlament ocenil, že túto možnosť v súčasnosti ponúka 18 členských štátov, a vyzval ostatné členské štáty, aby zavedenie týchto inštitútov taktiež zvážili.

 

Život zachraňujúca interrupcia ľudským právom

 

Odmietnutie život zachraňujúcich služieb v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia je vážnym porušením ľudských práv, konštatuje uznesenie. Podľa poslancov sa to týka aj umelého prerušenia tehotenstva v prípade, že je život matky v ohrození.

 

Reakcie slovenských poslancov

 

„Správa sa snaží o pretlačenie pochybnej antidiskriminačnej smernice, Istanbulského dohovoru, tzv. “manželstiev rovnakého pohlavia”, potrat označuje za základné právo a navrhované migračné opatrenia len budú zhoršovať situáciu. Ako tieňový spravodajca som preto musel hlasovať proti,‟ uviedol poslanec Branislav Škripek (ECR, SK).

 

„Len funkčný a právny štát môže byť garantom dodržiavania ľudských a občianskych práv. Vyzvali sme na dôsledný boj proti korupcii a zavedenie opatrení na zvýšenie transparentnosti nakladania s verejnými financiami. Dôvera v spravodlivosť je podmienkou vzniku súdržnej spoločnosti, ktorá minimalizuje prejavy extrémizmu,‟ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

 

Súvislosti

 

Uznesenie je odpoveďou Parlamentu na výročnú správu Komisie o stave základných práv v EÚ. Parlament zároveň v uznesení z 25. októbra vyzval na zavedenie mechanizmu dozoru nad demokraciou, právnym štátom a základnými právami v EÚ a výročného monitorovania ich dodržiavania členskými štátmi.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
lexa | 16-12-2016 13:59:44
Peter, pýtal som sa seredana, ale vidím, že ste ozaj jedna ruka :) To, čo si popísal, je dosť silná konšpiračka.. keby hento, keby toto a potom ešte Sulík do toho, nezabudol si ani na slniečkarov, gratulujem k ďalšiemu tvojmu výplodu, opäť výživný.. Zabudol si mi v nedávnej diskusii vysvetliť, ktoré sú tie správne zdroje a médiá, z ktorý treba čerpať informácie, aby sme všetci boli takí rozhľadení a múdri ako ty :)
jaro | 16-12-2016 13:15:20
nevidím rozdíel medzi blbým komunistom smerakmi a podobnou havedou a pristahovalcami z arabskych krajin všetci su vysoko nebezpečný pre normalnu spoločnosť..velmi sa k nim začali přibližovat slnieckari,ktorí svojimi počinmi otvaraju dvere tímto červeným a černým teroristom.
fantastický Zeman | 15-12-2016 20:22:04
Zeman zabodoval STÁTNICKÝ PROJEV. V našich - TV - nesmí být vysíláno!!

Stojí za to si to poslechnout...

http://www.liveleak.com/view?i=171_1455399136
Peter pre lexa | 15-12-2016 20:14:14
A tvoje fundované názory na politickú situáciu a politikov na Slovensku sú z akej hlavičky ,ked nevieš ako sa môže stať Kiska premiérom?No ved aj majú takú váhu a zmysel.Skončí mu mandát prezidenta,už teraz zakladá novú stranu,samozrejme ju zakladá niekto iný ale on to financuje,potom bude jej predseda a povedie ju do volieb,odrbe pár usmievavých slniečkárov a je v parlamente a tam už nebude problém s dalšími piatimi či šiestimi podobne zmýšľajúcimi túžiacimi po válove urobiť dohodu a ako bývalý prezident všetkých ľudí,iba slovákov nie má najväčšiu šancu na premiérske kreslo aspoň na pol roka. No to by ale ešte Sulík musel zaplatiť jednu rundu aby ho zasa zvolili verní do europarlamentu.Aké jednoduché
anonym | 14-12-2016 19:32:59
Afrika bola a aj je pod palcom urcitych krajin, ktore kolonizovali staty cierneho kontinentu. V tom vidim teda aj kluc k prerozdeleniu migrantov do tychto krajin. Nech si uchylia k sebe tych, ktorych roky zdierali.
seredan | 14-12-2016 19:24:55
preto treba sledovat politikov a politcke strany ktore verejne vyhlasuju ze chcu prijat migrantov. Kiska je jasny, buduca strana progresivne slovensko jasne, Mihal (SAS) jasny.
obcan | 14-12-2016 17:56:10
chce se mi blejt. Zase sa tupci na niecom dohaduju. Celi europsky parlment je mimo realitu, zrusit ho, tych co tam sedia na ritiach dat do taborov medzi utecencov a nech im tam pomahaju pekne v terene, nech si uziju ich pritomnost.
na čo majú nárok europoslanci | 14-12-2016 17:09:10
Od roku 2009 dostávajú europoslanci rovnaký plat. Jeho mesačná výška pred zdanením je na úrovni 7956 eur. Plat však podlieha dani EÚ, takže poslanci dostanú v skutočnosti o čosi menej, a to 6200 eur za mesiac.
Po dovŕšení 63 rokov majú europoslanci nárok na starobný dôchodok. Výška dôchodku je na úrovni 3,5 percenta platu za každý celý rok plnenia mandátu europoslanca.
Okrem platu majú poslaneckí zástupcovia v Bruseli nárok aj na viacero druhov príspevkov, keďže veľkú časť svojej práce vykonávajú mimo domova. Logicky majú teda poslanci preplácané náklady spojené s cestovaním.

Zasadnutia europarlamentu sa konajú v Štrasburgu a Bruseli. Poslanci musia vyúčtovať, koľko minuli na cestu, potom majú preplatené letenky v biznis triede, preplácajú sa im aj lístky na vlak v prvej triede. Ak sa poslanci rozhodnú ísť autom, na jeden kilometer dostanú päťdesiat eurocentov. Majú tiež nárok na náhradu poplatkov za používanie diaľnic, či nadmernú váhu batožiny.
Poslanci parlamentu môžu okrem toho dostať náhradu až do výšky 4 243 eur za rok, ktorá sa poskytuje na ostatné cesty mimo domovského členského štátu podniknuté v rámci ich práce, a náhradu nákladov až za 24 spiatočných ciest do domovského členského štátu.
Poslanci majú nárok aj na vyplácanie diét. Tie boli v minulosti viackrát terčom kritiky a záujmu médií. Za každý deň prítomnosti poslancov na oficiálnych zasadnutiach pod podmienkou, že sa podpíšu na prezenčnú listinu, dostanú poslanci slušných 304 eur na deň. Príspevok pokrýva náklady na ubytovanie v hoteloch, stravu a všetky ostatné súvisiace výdavky.
V prípade schôdzí, ktoré sa konajú mimo EÚ, je výška príspevku 152 EUR (opäť pod podmienkou, že poslanec podpíše prezenčnú listinu), výdavky na hotel sa preplácajú osobitne.
Poslanec má nárok aj na všeobecné výdavky, za ktoré sa považujú výdavky na chod a správu poslaneckej kancelárie, náklady na telefonovanie a poštovné. Za minulý rok bola výška tohto príspevku 4299 eur za mesiac.
Poslanci majú tiež nárok na preplatenie dvoch tretín nákladov spojených s lekárskymi vyšetreniami. Na poslancov sa myslí aj po skončení ich mandátu v europarlamente. Po zániku svojho mandátu majú nárok na príspevok vo výške jedného svojho mesačného platu za každý rok výkonu mandátu, ktorý sa vypláca maximálne po dobu dvoch rokov.
Medzi ostatné práva poslancov možno zaradiť ich nárok na kancelárie s vybavením v Bruseli a v Štrasburgu. Na cesty medzi týmito mestami môžu poslanci využívať služobné vozidlá parlamentu.
P.S.To je ako z inej galaxie...
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 14-12-2016 16:23:05
Poslanci Europarlamentu siú od realityy odtrhnuti este viac,a ko ti nasi domaci. Zvacsa ide o ludi, ktori by si sami nedokazali kupit ani len listk na MHD ci v trafike kupit noviny. Zadabaju denne viac, ako u nas bezni zamestnanci mesacne - o dalisch vyhodach a bonusoch skoda hovorit.

Politiku a jej vykonavatelov je potrebne vratit medzi ludi a ludom.
s.i.n. | 14-12-2016 16:08:46
Kto má pochybnosti o tom, ako \"dobre\" to poslanci EP s nami mysleli, nech si pozrie toto video vzniknuté v REÁLNOM čase:
https://www.facebook.com/sweden.for.christ/videos/427882754084292/
Chcel by som vidieť toho, kto tieto grc-frázy v článku dokázal dočítať až do konca!
gulak | 14-12-2016 13:22:22
Europsky parlament..to je spolok politikov odtrhnutych od reality..nech si migrantov zoberu staty,ktore vyvolali vojnove konflikty a zarabaju na tom,ze tam predavaju zbrane..a este by som podotkol,ze ochranovat buzikov,ci lezby..to by mali skor nas pred tymto spolkom..
lexa | 14-12-2016 12:38:48
seredan a ešte skús popísať akým spôsobom by sa mohol stať Kiska premiérom? V tvojej chorej hlave je mi to jasné, ale skús sa na chvíľku vrátiť do reality na planétu Zem, rok 2016...
obyvatel | 14-12-2016 12:00:03
mudro pises
seredan | 14-12-2016 11:23:38
Tak ako aj Kiska ktory bojuje aby slovensko prijalo 10 tisice migrantov v mene solidarity EU. Boh ochranuj SR ked sa Kiska stane premierom. Nahadze sem migrantov a on si potom na dochodok zbali kufre a hura uzivat si svoj dochodok do rezidencie v USA.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign