Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Poézia Miroslava Válka nepozná hranice času

159

TTSK |MM|  Poézia je poznanie plus ilúzia. Preto sa poézia tak podobá životu. Ale iba mladí, bez ohľadu na vek, veria ilúzii napriek poznaniu. To sú tí praví čitatelia poézie. Hlboká myšlienka básnika Miroslava Válka sa stala ústrednou témou hudobno-poetického pásma Videl som tancovať Jitterboogie, ktoré 27. januára, v deň 25. výročia básnikovho úmrtia, pripravila Knižnica Juraja Fándlyho a Divadlo Jána Palárika v Trnave.

Názov podujatia bol totožný s názvom Válkovej novely zo stredoškolských čias, ktorej text sa, žiaľ, nezachoval. Keďže ju ale napísal ako štvrták trnavskej Obchodnej akadémie, určite bola o mladosti, láske, rytme a tanci. Proste o živote mladých. Na tejto báze poetické pásmo pre súčasných stredoškolákov zostavila z autorových básní Jana Podracká. Účinkovali v nej herci trnavského divadla Barbora Bazsová a Martin Križan, hudbu skomponoval a na klavíri hral Marián Kokavec.

Odkaz Miroslava Válka sa v súčasnosti vďaka všeobecnému povrchnému poskytovaniu informácií veľmi často znevažuje. Hodnotiť autora len z pohľadu doby, v ktorej žil a pôsobil, je nedôsledné. Ak sa však človek ponorí do jeho básní, rozumie mu i odkazom, ktoré sú vo veršoch zakódované. Ako poznamenal básnik a textár Jožo Urban, Válkova poézia má punc európskej triedy. Zaradil sa medzi tvorcov, ktorých možno merať iba nimi samými.

„Miroslava Válka považujem za výnimočného človeka. Nebol len básnikom, ale aj vynikajúcim znalcom dejín a filozofom. Bol úžasným človekom, ktorý sa nám dodnes prihovára aj prostredníctvom jeho zhudobnených nadčasových básní spevákmi ako Pavol Hammel či Miroslav Žbirka. Ak pozvali komunisti Miroslava Válka do politiky, chvalabohu, že to urobili. Pretože tam bol medzi nimi jeden vynikajúci, vzdelaný človek, ktorý určite kultivoval politickú scénu. Našťastie, aj dnes žije dostatok mladých ľudí, ktorí jeho osobnosť vnímajú inak, ako je verejnosti jeho život a práca podsúvaná," poznamenal podpredseda TTSK Tibor Mikuš, ktorý nad podujatím prevzal záštitu. Študentom zaželal, aby si dnešná mládež užívala posolstvo jeho diela aj o ďalších 25 či 50 rokov, lebo je nadčasové.

„Válkove básne sú zdrojom, z ktorého vyšli slová, ktoré mi prechádzali rozumom nielen memorovaním, ale sa zapisovali v srdci. Zrazu bol iný ako ten Válek z učebnice. Samozrejme, cítil som odstup, keď sa zakrývala situácia, ak bolo zjavné násilné zosúladenie a tajný súhlas s realitou ako napríklad v zbierke Slovo. Napriek nej vo mne zostalo z Válka viac toho, čo bolo silnejšie, ako toho, čo mi na ňom vadilo. Miroslava Válka na internete chvália i hania. Pre porozumenie treba poznať súvislosti ich zdroja, započúvať sa, vstúpiť s ním do jeho príbehu. Nielen do doby, v ktorej žil, ale aj do nepokoja srdca a duše. Bez predpojatia a súdenia," vyznal sa člen predstavenstva Spolku slovenských spisovateľov Pavol Tomašovič.

Fotogaléria k článku:

159
Autor: TTSK
159
Autor: TTSK
159
Autor: TTSK

Zobraziť všetky fotografie
159
Autor: TTSK
159
Autor: TTSK
159
Autor: TTSK


Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
GG pre Tomáša | 29-01-2016 15:43:25
Krátko: Tomáš - fakty beriem a o Válkovi máš pravdu. To však nič nemení na fakte, že ani Ty, podkutý a vedomosťami obdarený človek nemožeš niekoho kto má iný názor aj keď nie správny či Tebe vyhovujúci označovať de facto za hlupáka. Nedehonestuj svoj informačný vklad na tieto stránky, ktoré zatiaľ oceňujem veľkým písmenom v oslovení. Ani Ty nie si vo všetkých oblastiach kultúry, vedy, postojoch či života doma a nikto Ti takú nálepku nedáva.
anonym | 29-01-2016 12:07:01
\"Najvacsia hlupost je diskutovat o hluposti s hlupymi\"
tomáš | 29-01-2016 11:22:28
anonym článok je o válkovi, ale je tiež o súvislostiach, ktoré tebe, zdá sa, unikajú. Na margo môjho údajného škatuľkovania, špeciálne pre teba, keďže je možné, že si dyslektik, zopakujem po tretíkrát a naposledy, že som sa odvolal pri posudzovaní diela súdruha Válka na prof. Hamadu, ktorý je prvotriedny literárny vedec a bádateľ, s osobnou skúsenosťou (nielen) z doby normalizácie! Ak máš vecné výhrady k Hamadovmu názoru na Válka, tak ich vyjadri, a prestaň povyšovať svoju hlúposť na cnosť.
anonym | 29-01-2016 09:01:02
Tomas clanok je o Valkovi, nie o Hitlerovi. Mne osobne je jedno co o kom napises, ja som len reagoval na tvoje skatulkovanie niekoho koho si nepoznal. Ak to robi historik v ramci svojej prace je to samozrejme ine ako ked to urobis ty na zaklade nepoznania vsetkych suvislosti.
pre podomnou | 29-01-2016 07:15:56
Presne taký istý, ako ,medzi pedoflnými farármi nemenovanej cirkvi a ich bývalým šéfom trnavským milionárom. Žiadny! Užívať si!
Pavol Kurbel | 28-01-2016 23:28:47
aký je rozdiel medzi Válkom a Jakešom, či hlavným Hitlerovým architektom Albertom Speerom?
tomáš | 28-01-2016 22:17:32
Anonym nič to nemení na fakte, že si vlastne znova nič nepovedal. Síce je mi úplne jedno čo nemáš rád, ale mám na teba takúto otázku: ak podľa teba nemám právo kritizovať niečo na základe sprostredkovanej skúsenosti, tak mi poraď s týmto problémom, Hitlera som nezažil, ale bol to podľa mňa psychopat, no podľa tvojej mienky je takýto môj poznatok len “subjektívnym názorom”, no ale ako ho môžem objektivizovať, aby som dodržal tvoje „kritériá“, keď znova podľa tvojho “názoru” ho nemôžem kritizovať ani z pozície historikov špecializujúcich sa na moderné dejiny ani z pozície preživších obetí holokaustu, pretože by som “kritizoval niekoho (v tomto prípade Hitlera), len na základe názoru niekoho iného (v tomto prípade historikov). Čakám na odpoveď, lebo už mám aj ďalšiu otázku.
s.i.n. | 28-01-2016 22:04:00
Mám už svoje roky a kadečo si pamätám.Dopredu priznám, že umenie a obzvlášť literatúra nie sú mojou silnou stránkou a vnímam tieto kategórie len ako nenáročný konzument. Zato však mám vypestovaný istý rebríček hodnôt, zvlášť tých, ktoré charakterizujú človeka.A na to postačí aj pestované svedomie. A pamätám si, že súdruh (iné pomenovanie si nezaslúži) M.Válek bol, ako to ňom píše tomáš, kolaborant a posluhovač vtedajšej moci. Osobnosť M.Válka môžu mladí vnímať len tak, ako im je podaná. Veď sami ju nemohli zažiť. Pochybujem, že sú natoľko znalí a odborne zdatní v tomto umeleckom žánri. A na konto: anonym | 28-01-2016 19:42:55 si dovolím malú poznámku: neviem si dosť dobre predstaviť, ako možno oddeliť život (jeho činy, myšlienky pretavené na papier, u umelca obzvlášť) kohokoľvek od jeho tvorby. Tvorí totiž každý, kto pobudne istý čas na tomto svete. Tvorba v živote človeka neznamená len maľovať, písať básne či knihy, je to každodenná cieľavedomá činnosť každého z nás vychádzajúce z jeho vnútra.
anonym | 28-01-2016 20:35:21
Tomas nič to nemení na fakte, že to je len tvoj subjektívny názor. Aj keď \"pár ekscelens\". Ja nemám len rad ľudí ktorí kritizujú niekoho len na základe názoru niekoho iného.
daniel | 28-01-2016 20:15:06
Orákulum prehovorilo !
tomáš | 28-01-2016 19:57:40
anonym pochopenie textu asi nepatrí k tvojim silným stránkam, lebo to by si si asi všimol, že píšem presne o tom, o čom si myslíš že nepíšem. A že si necuciam pritom z prsta, ale citujem toho najpovolanejšieho, prof. Hamadu, literárneho vedca a kritika par excellence, ktorý bol priamym aktérom normalizácie, v pozícii Sokrata, ostrakizovaný zo spisovateľskej obce, takže o čom ty vlastne píšeš? Píšeš len preto, aby si sem niečo napísal? To je žalostná pohnútka. Študuj a potom píš.
anonym | 28-01-2016 19:42:55
Tomas hodnotíme jeho tvorbu nie život v dobe, ktorú si ani nezažil. Hodnotí môžu ludia ktorí poznajú fakty. Nemyslím si že je to tvoj prípad aj keď naštudované máš.
tomáš | 28-01-2016 19:03:11
Najprv som si pomyslel, že ide možno iba o zlý vtip, no po druhom prečítaní sranda končí. Budem veľmi osobný, tieto a podobné bludy akoby boli ozvenou najhoršej komunistickej propagandy a mohol ich napísať (v prípade anonymného autora textu) a vyrieknuť (v prípade pána Mikuša) jedine dezorientovaný, povrchný a hrubo pomerov neznalý človek. Keby ste to náhodou nevedeli, tak na konci 60.rokov, najmä po vojenskom zásahu armád Varšavskej zmluvy, sa niektorí predstavitelia kultúry spojili s ničím a nikým nekontrolovanou politickou mocou, namiesto toho, aby si od nej ako nositelia kultúry zachovali odstup a tak v národe utvrdzovali základné ľudské hodnoty, ktoré sa v tej pokrivenej dobe rýchlo vytrácali. Básnik Válek sa spreneveril tomuto poslaniu. Náš najlepší, dlho ostrakizovaný, literárny kritik prof. Hamada v tej dobe písal, že ľudská česť a svedomie majú väčšiu hodnotu ako všetky historické a spoločenské nevyhnutnosti. A Miro Válek vedome zapredal dušu historickej nevyhnutnosti a mocenskej pozícii, keď sa stal nástrojom normalizačnej (ne)kultúrnej politiky a jeho dielo nemožno v nijakom prípade oddeliť od jeho politických postojov. Myšlienka (v prípade básnika to platí dvojnásobne) ovládaná mocou sa totiž rýchlo mení na dogmu. Svojou účasťou na moci získal síce mocenské postavenie, ale stratil svoju podstatu - kultúrnosť. Takýto básnik je zbytočný a prakticky anuluje svoje dielo. Trik o Válkovi básnikovi odosobnenom a nezávislom od Válka politika v žiadnom prípade neobstojí. Prof. Hamada píše v Kritických komentároch: \"(Válek) tento cynický nihilista bol strojcom rafinovanej a najbezohľadnejšej demoralizácie spisovateľskej a vôbec kultúrnej obce v dejinách našej kultúry po druhej svetovej vojne. Spolu so svojimi spolupracovníkmi vykonal dielo skazy na ľuďoch, ktorí chceli byť a mali byť v čase povyšovania lži na pravdu strážcami základných morálnych hodnôt.\" Len pripomeniem, že ten istý Válek ako minister kultúry osobne pozoroval policajný zásah proti Sviečkovej manifestácii. Našťastie v slovenskej literatúre a vede pracovali ľudia, ktorí ani morálne ani vedecky nekapitulovali. Jedným z nich bol práve prof. Hamada, ale aj Oskar Čepan či Hana Ponická...

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign