Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Petícia za slobodu v písaní

1263

Viete ako sa buduje profesionalita učiteľa ? Tak, že mu dôverujete, že na základe svojho vzdelania, vzdelávania, praxe a neustáleho sledovania noviniek v oblasti pedagogiky vyberie pre dieťa metódu a formu vzdelávania, ktorá je mu najprospešnejšia. V čase, keď moderné európske štáty učia deti najskôr písať na klávesnici PC a až následne písaným písmom, u nás zrušili možnosť vyučovať nespojité písané písmo a zavádza sa, bez akejkoľvek analýzy dopadov tvrdá regulácia jednotného písania. celý svet teda smeruje k zjednodušovaniu písma, iba naše Ministerstvo školstva sa vracia k Vyhláške z roku 1932.

Na našej škole sme ponúkli rodičom na výber písanie klasickým spojitým písaným písmom alebo písanie nespojitým písaným písmom Comenia script, ktoré testovali dva roky na 30 školách v Čechách. Prišli na to, že používanie nespojitého písaného písma je jednoduchšie, aj ľaváci a dysgrafici sa ho naučia oveľa rýchlejšie. Čas v škole môže byť využitý efektívnejšie a deti v snahe rýchlejšie písať vo vyšších ročníkoch automaticky prechádzajú na formu nespojitého písaného písma.

Podporte prosím Petíciu za slobodu v písaní, aby sme nedopadli ako v pesničke skupiny Bez ľadu a skladu s názvom "Píšte všetci modrým perom".

Podporiť petíciu môžete na:

http://www.changenet.sk/?section=kampane&x=914458

Petičný výbor žiada len to, aby si škola a rodičia mohli i naďalej vybrať aké písmo bude prvákov učiť. Od septembra 2017 totiž Ministerstvo školstva prikazuje, že v prvom ročníku musia žiaci vedieť písať písaným spojitým písmom.

Tu sa dozviete aj bližšie podrobnosti o petícii.

Z vyjadrenia pedagóga:

Som učiteľkou na základnej škole Juraja Fándlyho v Seredi. V našej škole sme zaviedli tiež výučbu písma Comenia Script. Modernej metóde boli naklonení i rodičia, ktorí by už teraz nemenili. Môj pohľad na písanie sa spoznaním tohto typu písma menil. Nebudem písať, že to majú deti týmto písmom jednoduchšie, ako to je prezentované vo všeobecnosti. Snaživí žiaci sa pri písaní plne sústredia na presnosť a úhľadnosť ako by sa sústredili aj pri písanom písme. Slabší žiaci, menej motoricky zdatní sa s písmom „popasujú“ oveľa ľahšie a nestrácajú chuť nielen do písania, ale aj do učenia. Písanie ako také sa predsa nespája iba s predmetom slovenský jazyk. Títo žiaci nie sú ochudobnení o grafomotorické cvičenia, o telovýchovné chvíľky, o hmatové zážitky... My tak isto precvičujeme jemnú motoriku (navliekame korálky, viažeme stužky...), tiež spoznávame grafémy modelovaním, pokusom s písaním do múky, piesku, soli... Nie sú deti ochudobnené o nič v predprípravnom období a ani v období samotného nácviku písma. Používaním písma Comenia Script môžu deti včasnejšie spoznávať svoje vlastné písmo ako celok. Veľkú výhodu vidím v tom, že deti sú odbremenené nácvikom niektorých spojov nevyhnutných pri písanom písme. Už vtedy nám vzniká viac priestoru na vyučovaní, ktorý môžeme venovať na rozšírenie jazykovej kultúry, písacích schopností žiakov, či čitateľskej gramotnosti. Samotné spoznávanie písmen je pre deti radosťou, pretože niektoré tvary už poznajú z materskej školy. S písaným písmom prichádzajú na hodinách slovenského jazyka do kontaktu denne. Vidia tvary písaných písmen v šlabikári, na vyvodzovacích kartičkách, v častiach pracovných zošitov... Písané písmo vedia prečítať tak, ako všetci ich ostatní rovesníci. Majú vtom iba „pridanú hodnotu,“ že vedia písať Comenia Scriptom a poznajú aj písanú podobu písma. Žiakom veľmi často predkladám podobu písaného písma (čítanie písaných textov, odkazy na tabuli v písanej podobe, časť poznámok v písanej podobe...). Som svedkom toho ako zvedavo vedia napísať aj písaný text.

Z vyjadrenia rodiča:

Náš syn navštevuje 2. ročník ZŠ Juraja Fándlyho v Seredi. Do 1. ročníka sme ho prihlásili do triedy, kde sa učil písať písmom Comenia script. Písal písmená veľmi blízke "tlačeným", v danom type písma čítali aj texty a tento typ písma používajú aj dnes. Písmená si osvojil ako prvák. Aj dospelí používajú v dnešnej dobe používajú skôr "tlačené" písmo. Písmo CS je jednoduché a moderné. Písmo si časom prispôsobia deti na "svoju" ruku takže je rozpoznateľný pisateľ. Sme ako rodičia spokojní, syn píše krásne, úhľadne.

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
nazor | 31-05-2017 21:32:51
Pismo sluzi na komunikaciu. Rovnako dobre spojite aj nespojite. Nespojite je vsak (podla mojho nazoru) vyrazne krajsie aj praktickejsie. Nevidim najmensi dovod, preco by malo byt spojite uprednostnovane. Keby som si mala vybrat, ake pismo sa maju ucit moje deti - rozhodnutie je jednoznacne: Comenia script.
Martina | 31-05-2017 21:26:57
pretože - vysvetli, prečo je nutné ovladať písane písmo v podobe ako ho poznáme my?
comenia je tiež druh písma, takisto sa hlasky a samohlasky spajaju i ked v inej forme - v jednoduchšej, zrozumeteľnejšej :)
Pretože | 31-05-2017 20:07:13
sme zvyknutí vyplňovať všetko paličkovým -tlačeným písmom,ale ovládame aj písané písmo,čo sa nedá povedať o deťom,ktoré sa učia písať comenia script.
Martina | 31-05-2017 14:49:06
psychologicky profil jedinca sa dá urobiť aj z comenia script :) myslíš, že v angl. alebo v hol. ho nerobia, lebo nepoužívajú písané písmo?
btw. dnes som podpisovala petíciu za zachovanie comenia a čo myslís, ako ľudia vypĺňali formulár? na mojej strane všetci tlačeným písmom :)

Jozef | 31-05-2017 13:47:04
Starosloviencina a v švabachu.
písmo je zastaralé? | 31-05-2017 11:34:52
Dajte návrh, ako by sa v budúcnosti malo písať, pretože o niekoľko rokov aj tento typ písma bude zastaralý.
Pre Martinu | 31-05-2017 08:05:27
Prečítať po sebe je základ. Podľa takýchto základných vecí robí a psychológovia profil človeka.
Martina | 31-05-2017 00:09:23
Minulý rok som dieťa prihlásila na comenia script, bohužiaľ, ročník s týmto typom písma sa neotvoril.
Podľa mňa je krajšie, uhladnejsie a hlavne čitateľnejšie.
Písaný text sama po sebe nedokážem prečítať, hlavne keď sa ponáhľam. Preto píšem tlačeným písmom.
Písané písmo je zastaralé a vo svete dnešnej modernej techniky stráca svoj význam a opodstatnenie.

Na mobiloch, počítačoch - všade sa používa tlačené písmo. Pri vypĺňaní formulárov, opäť palickove písmo...
písmo | 30-05-2017 20:43:02
má byť čitateľné a je mi jedno či je písané, tlačené, technické a či maľované. Každý jedinec po tom, ako sa naučí písať, svoj rukopis značne zmení. A podpis? Je to šifra. Mnohokrát sa ani s priezviskom nespodobuje.
rodic Juraj | 30-05-2017 19:58:43
Pre skolu sme sa rozhodli z vela dovodov. Napr. aj pre to ze sa na nej uci viacej matematiky na ukor Jazykov. Na jazykovku chodia deti mimo skoly. Samozrejme aj aktivne sportuju. Pedagógovia su na skole perfektny. Deti sa tesia do skoly.

Pre Emma: Podpis a pismo nemaju nic spolocne. Podpis musi byt jedinecny a co najmenej citatelny, aby bol nenapodobitelny. Specialne to plati u pravnikov.
Emana | 30-05-2017 19:35:34
Len aby sa deti vedeli podpísať, každý má svoj štýl podpisu a tu je potrebné ovládať spojité písmo.
Pre rodič Juraj | 30-05-2017 17:53:43
Juraj kvalitu vyuky nerobí škola ani podobne vymyslí , ale kvalitný UČITELIA . To je hlavne ,na zaklade coho si sa rozhodol spravne.
rodic juraj | 30-05-2017 16:18:55
Ja som mal na skole spojite pismo a tiez pisanu azbuku. Moje deti maju v skole Comenius Script a nevidim tom absolutny problem. Skolu sme si vyberali podla kvality vzdelania. Deti su sikovne co vidiet aj na konkretnych vysledkoch z celoslovenskych sutazi a pod.. Ak toto je reforma, tak mozeme napr. zakazat pouzivat lavu. Ved volakedy vsetci pisali pravou.
Pre anonym | 30-05-2017 15:38:01
Takze vy učite ? Alebo to je pán riaditeľ, ten co 14,30 uz šliape do pedálov :-) Trafena hus zagaga. Nic to detom neda. Uz teraz píšu skor na klavesniciach. Je to len za každú cenu sa odlíšiť. Vysledok = 0
anonym | 30-05-2017 14:43:52
Vážený, alebo Vážená tu vôbec nejde o to, ktorá pani učiteľka
to písmo vyučuje...
gulak | 30-05-2017 14:16:29
Tuposť politikov je nekonečna..
Jozef | 30-05-2017 13:32:33
...len ci potomok predkov vie, kto boli brtnici?
Registrovaný Základná škola Juraja Fándlyho Základná škola Juraja Fándlyho | 30-05-2017 12:00:29
Pre ZŠ Fandlyho: Myslíme si, že učíme deti poriadne písať a čítať o čom svedčia aj výsledky žiakov našej školy.Naši predkovia zvládali aj iné veci ako písanie tradičnou metódou. Napríklad bývanie v polozemniciach, brtníctvo a ďalšie iné remeslá. To čo bolo predtým sa veľmi zmenilo a ľudia tiež. Pokrok sa zastaviť nedá. Radi by sme Vám podali info priamo od pani učiteľky, ktorá vyučuje tento druh písma, ale nevieme kto ste. V každom prípade sa však môžete informovať priamo v škole.
ZŠ Fandlyho | 30-05-2017 11:43:34
Ucte deti poriadne pisat a citat tradičnou metodou a vsetko bude ok. Zvládli to naši predkovia ,zvladne to aj terajšia generacia. Velmi by ma zaujímalo ,ktora pani učiteľka vyučuje tento druh písma. Moje deti tam chodia a neviem o tom ,ze by niektore deti týmto písmom písali. Chcem info priamo od ucitelky, ktora vyučuje tento druh písma.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign