Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Pekári podporujú návrh na cenovú reguláciu potravín. Vnímajú to ako jedinú možnosť

NEXTINA |MM|  Národná rada SR prerokovávala návrh novely zákona o cenách, ktorej obsahom bolo aj otvorenie možnosti regulácie cien potravín. Túto novelu predložil do NR SR poslanec za stranu MOST-HÍD, Peter Antal. Slovenskí pekári vnímajú navrhovanú zmenu zákona a možnú reguláciu cien vybraných potravín stanovením ekonomicky oprávnených nákladov za pozitívny krok. Zároveň upozorňujú na mnohé zavádzajúce tvrdenia odporcov tejto novely, ako aj renomovaných právnikov.

Bratislava, 29. januára 2019- Zákon o cenách v zmysle európskych štandardov zakotvuje účinné mechanizmy, aby mohol štát v odôvodnených prípadoch zasiahnuť proti takým javom alebo praktikám v rámci hospodárskej súťaže, ktoré sú spôsobilé narušiť trhovú rovnováhu a podľa stanoviska Rady pekárov  je legitímnym dôvodom zásahu štátu do cien skutočnosť, že dohodnutá odbytová cena nie je určená trhom a trhovými mechanizmami, ale je dosiahnutá spôsobom, ktorý trh narušuje. Slovenskí pekári tvrdia, že v podmienkach potravinárstva na našom trhu je nepochybným dôvodom na uplatnenie regulačných mechanizmov existencia verejného záujmu na potláčaní nekalých obchodných praktík, medzi ktoré patrí aj zákonom o ochrane hospodárskej súťaže definované zneužívanie dominantného postavenia obchodných reťazcov v potravinovom reťazci. Tie si od výrobcov často vynucujú neprimeranú kúpnu cenu  potravinárskych výrobkov výrazne pod ekonomicky oprávnené náklady.

 

„Výrobcovia pekárenskej produkcie sa často stretávajú so zneužívaním dominantného postavenia niektorých obchodníkov pri vyjednávaní o cenách. Sú tak nútení pod tlakom akceptovať ceny často pod ekonomicky oprávnené náklady. V takýchto prípadoch je absolútne dôvodné, aby štát využil dostupné mechanizmy na ochranu trhu a stanovil ekonomicky oprávnené náklady základných pekárenských výrobkov,“uvádza sa v stanovisku Rady pekárov SR, ktorá zastupuje až 12-tisíc ľudí pôsobiacich v pekárenskom sektore na Slovensku.

 

Obava z nárastu cien potravín nie je dôvodná

Súčasný zákon o cenách obsahuje zákaz pre predávajúceho v dominantnom postavení pri predaji tovaru dohodnúť s kupujúcim tzv. neprimeranú cenu. Ide o dohodnutú cenu, ktorá výrazne nedosahuje ekonomicky oprávnené náklady. Konanie, ktorým si odberateľ vynucuje neprimerané cenové podmienky, je definované aj v zákone o ochrane hospodárskej súťaže ako „zneužívanie dominantného postavenia“.

 

Rada pekárov SR však tvrdí, že mechanizmy, ktoré by takéto konanie postihovali, sú neúčinné a zneužívanie dominantného postavenia v podobe vynucovania nízkych výkupných cien je ťažko preukázateľné, najmä z dôvodov obavy pekárov o zachovanie ich obchodných vzťahov. „Regulácia cien v podobe určenia ekonomicky oprávnených nákladov je preto pozitívnym krokom smerujúcim nielen k ochrane výrobcov, ale konečných spotrebiteľov, nakoľko správne definovaná minimálna cena základných pekárenských výrobkov umožní výrobcom ponúkať vyššiu kvalitu a nie uvažovať nad jej znížením z dôvodu neprimerane nízkej vynútenej ceny.“

 

Pekári zároveň zásadne nesúhlasia s medializovanými vyhláseniami viacerých kritikov, že regulácia cien spôsobí rast cien potravín. „Stanovenie minimálnych ekonomicky oprávnených nákladov zrovnoprávňuje všetkých odberateľov a zabráni sa výrazne odlišným nákupným cenám u jednotlivých obchodníkov. Znamená to, že každý z obchodníkov bude mať rovnakú, alebo minimálne odlišnú štartovaciu čiaru a o zákazníka bude bojovať iným spôsobom a nie len tvrdým tlakom na zníženie cien,“ uviedla Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

 

 

 

Keďže výkupné ceny môžu byť výrazne odlišné, a to buď zásadne vyššie alebo nižšie, zavedenie minimálnych cien nemôže spôsobiť automaticky zvýšenie cien vybraných potravín.

 

Ochrana spotrebiteľa

Súčasný zákon o cenách zveruje napríklad Ministerstvu zdravotníctva SR možnosť regulovať cenu liekov v prípadoch verejného záujmu, čím štát chráni trh, ako aj konečných spotrebiteľov, resp. užívateľov liekov. Pekári navrhujú zaviesť podobný princíp aj u základných potravín a pekárenských výrobkov. „Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka by malo mať možnosť zvážiť, či v konkrétnej spoločenskej situácii existuje verejný záujem na zásah v podobe regulácie základných výrobkov, napríklad chleba a rožka, a reagovať na situáciu stanovením ekonomicky oprávnených nákladov. Neznamená to však plošnú povinnosť regulovať ceny všetkých potravín,“ spresnila Lopúchová.

 

Podľa pekárov je najväčším problém potravinárskeho sektora zneužívanie dominantného postavenia  a zneužívanie významnej trhovej sily v potravinovom reťazci. Takýto stav trhovej nerovnováhy ma zásadne negatívny vplyv na spotrebiteľa, nakoľko pod vplyvom neustáleho tlaku na výrobcov dochádza k oslabovaniu a znižovaniu kvality tovarov.

 

Zachovanie nutričných hodnôt v potravinách je mimoriadne dôležitým faktorom zdravej výživy obyvateľstva a je povinnosťou štátu využiť všetky dostupné nástroje ochrany týchto hodnôt,“ uzavrela Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
gulak | 01-02-2019 13:56:16
Dnes kupiť kvalitne pekarenske vyrobky,je veľký problem..neustale sa vyhovaranie na to,že za nekvalitne vyrobky možu obchodníci,je čistý alibizmus a ceny idu hore už od decembra..ešte v novembri v Jednote stal istý druh vianočky..0,82 eur a dnes ta ista vianočka,tá istá gramáž..1,12 eur..

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign