Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Paragrafy (nielen) z ulice

Za láskou a slobodou

Keď prejdete popod bránu šedých, neútulných a pevných múrov väznice v Leopoldove, máte, pokiaľ tam idete po prvýkrát, skutočne nepríjemné pocity. Nikto nemôže byť atmosférou tohto prostredia nadšený. Ale aj taký je život. Viac však ako demokratické prvky zaujíma človeka z vonku osud jedného väzňa, ktorý si najskôr pobabral časť života, a potom to chcel všetko napraviť. Žiaľ, nie celkom najšťastnejším spôsobom. Ten väzeň je štyridsaťročný Anton. Nesmierne túžil po láske a slobode. No, ocitol sa opäť na šikmej ploche.

S batohom trestov

Narodil sa v malej obci na južnom Slovensku. Rodičia ako robotníci dreli každodenne ako kone. Keď ich synček skončil základnú školu, pomohli mu, aby sa išiel učiť za sústružníka. Stalo sa, neskôr sa oženil. Aj sa rozviedol, a to mal vtedy už tri deti. Trápilo ho a škrelo hádam všetko na svete. Považoval sám seba za zbytočného, odkopnutého na okraji priepasti života, nešťastného. Pil ako dúha. Z registra jeho trestov vyplýva, že ho súdili už desať ráz. Prežil priestupky, prečiny i trestné činy, peňažné tresty i nepodmienečné tresty odňatia slobody a koľko si odsedel, radšej sa mu to nechce ani rátať. Ale bolo toho dosť. Vo väzniciach mal päť disciplinárnych trestov – za nedodržiavanie zásad slušného správania sa, hygieny, vyhlásenie hladovky a podobne. Avšak v tom istom období ho šesťkrát aj pochválili. Za mimoriadnu pracovnú činnosť, vzornú pracovnú disciplínu, pomoc pri odstraňovaní mimoriadnej havarijnej situácie, vzorné vystupovanie... Takéto hodnotenie dostal od svojich nadriadených.

Naposledy sa dostal za väzenské múry pre bitku a ublíženie na zdraví. O dva mesiace by mu trest vypršal a mohol by začať dýchať vzduch na slobode ako voľný vták. Ešte počas končiaceho sa trestu dostal však od svojho syna Martina pozvánku. Mal by prísť na svadbu. Až sa mu oči rozžiarili. Samozrejme, že chce syna a jeho ženu vidieť, to si nemôže nechať ujsť. Z väznice by mu mohli dať vychádzku, veď už poslúcha a nikto nemá voči nemu nijaké výhrady. O dovolenku, či dočasné prerušenie trestu žiadal pre otca aj jeho syn. A vyšlo to. Anton mohol opustiť väznicu na dva dni a ísť synovi na svadbu. Ako neskôr prehlásil, ani na um mu neprišlo niečo také, aby na cestu spať akosi zabudol.

Priateľské prijatie

Svadba bola, ako má byť. Do sýtosti bolo nielen veľa dobrého jedla a pijatiky, ale aj radosti a veselosti. Dobre sa zabával aj Anton. Skrátka, všetko na jednotku. Objímal sa so synom, nevestou i kamarátmi. Nikto mu nevyčítal jediné zlé slovo.

Na druhý deň sa vybral späť do Leopoldova. Ibaže autobus, ktorým začal cestu, prišiel k vlaku skoro o dve hodiny skôr. Rozhodol sa, že navštívi bývalú svokru Helenu, ktorá vychovávala jeho dcérku Máriu. Aj tu bolo dobre. Na počudovanie prišla sem v tom čase náhodou aj bývalá manželka, s ktorou bol rozvedený už štrnásť rokov. Všetci sa rozprávali ako dobrí a veľmi slušní ľudia. Antonovi sa to zdalo ako sen.

Hodinky ho nútili ísť na vlak. Bývalá manželka sa mu bez rozpakov ponúkla, že ho odprevadí. Pridala sa aj jeho dcérka a bývalá svokra. Skoro to od úžasu a prekvapenia ani neprežil... Keď si kupoval lístok a začal sa so všetkými lúčiť, všimol si, že jeho bývalá manželka plače a jedno to nebolo ani bývalej svokre a jeho dcérke. Vtedy sa rozhodol. Ostane tu u týchto dobrých ľudí. Nikto ho na to nepresvedčoval. Anton cítil ich vnútorné želanie, aby nechodil nikam. Ostal. Ani nerozmýšľal, čo bude ďalej, zajtra, pozajtra...

Chýlilo sa k búrke

„Každý môže o mne tvrdiť, že som vzhľadom na moju doterajšiu trestnú činnosť vagabund,“ – začal svoje konanie neskôr vysvetľovať Anton. „Kto také stretnutie s blízkymi ľuďmi neprežil, nič nepochopí. Asi som nebol dotiaľ nikdy tak citlivým človekom ako vtedy. Objal som bývalú ženu, svokru i dieťa. Všetci sme sa objímali a plakali ako malé deti... Neskôr mi napadlo, že za disciplinárny trest mi to stojí za to, ale, že pôjdem pred súd, to som nečakal...“

Anton ostal bývať u svojej bývalej ženy. Potom prišli policajti a priviezli naspäť do Leopoldova. Z teplej postele sa ocitol v chladnej cele väznice. To už vôbec príjemné nebolo. Čím ďalej, tým viac si uvedomoval, že má na krku, či svedomí, ďalší trestný čin marenia výkonu súdneho rozhodnutia. Za to musí prísť primeraný trest. Teda ďalší k tomu, za ktorý sedí a už bol krátko pred celkovým uplynutím.

V base bude dlhšie

Na súdnom pojednávaní a ani v rámci trestného stíhania, Anton na svoju obranu nič podstatného neuviedol. Len lásku a túžbu po slobode, urovnanie si rodinných vzťahov, čo je síce z morálneho pohľadu veľmi pekné, ale po stránke trestného práva jeho cesta k tomuto cieľu bola teraz protizákonná.

V base bude – tak znel výrok súdu – o dva mesiace dlhšie. Veľmi ho to netešilo. Stále však videl pred sebou láskavú, dobrú a plačúcu manželku, svokru a dieťa...

 

(Nabudúce: Diabol a kňaz)

 

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign