Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Paragrafy (nielen) z ulice

Sám sebe katom

Ferko vyrastal v dobrej, svedomitej a robotnej rodine. Najprv sa zdalo, že aj on bude po rodičoch. Vyučil sa za elektrikára. Otec mu vždy zdôrazňoval, že remeslo má zlaté dno. Ferko začal pracovať a žilo sa mu pri rodičoch vcelku dobre. Bol veselý, spoločenský, ľudia ho mali radi, skrátka, bol obľúbený. Obľúbila si ho aj Ruženka a keďže ani ona jemu nebola ľahostajná, vzali sa. Nič im nechýbalo. Čas však neúprosne plynul a ukazovalo sa, že je potrebné sa od rodičov osamostatniť. Ferko aj to vyriešil.

Dostali dvojizbový byt

V časoch totalitného režimu nebolo vôbec ľahké dostať sa k štátnemu bytu, napokon i teraz nie je to také jednoduché. Ale Ferko bol kabrňák. Domová správa v meste kde býval, súrne potrebovala údržbára bytov, veď do jej správy patrilo takmer dvetisíc bytov a Ferko to využil. Ponúkol sa, ale iba s podmienkou, že dostane byt. Do roboty môže nastúpiť aj zajtra. Podarilo sa, veď akoby aj nie, keď Ferka naširoko-ďaleko všetci poznali ako dobrého a pracovitého odborníka. Rodinka sa teda presťahovala od Ferkových rodičov do staršieho, ale dobrého dvojizbového bytu. Už to bolo aj veľmi potrebné, lebo Ferkova manželka, Ruženka, očakávala pod srdcom vytúžené dieťa.

Vládu prevzala pijatika

Uplynulo desať rokov a mnoho sa toho vo Ferkovej rodine zmenilo. Boli tu už dve malé deti a Ruženka mala čo okolo nich robiť, keď chcela, aby bol spokojný i Ferko a nemusela sa hanbiť ani za poriadok v domácnosti. Pritom ešte chodila pracovať ako upratovačka do neďalekej fabriky. Ferko sa tiež činil a jeho zamestnávateľ ho mohol len chváliť. Ochotne chodil pracovať i v sobotu, nedeľu, alebo hocijaké sviatky, pretože raz sa vyskytla porucha na vodovode v jednom byte, inokedy vyrážala kanalizácia do druhého bytu, v ďalšom sa pokazila elektrika... Ferka všade vítali ako svojho záchrancu.

A nebolo takej domácnosti, kde by mu nedali vypiť. Denno-denne ochutnával alkohol nielen v práci, ale aj potom, keď sa vracal z roboty domov. Dobre zarábal, platiť mal z čoho a o kamarátov už vôbec nebola núdza. S manželkou sa stretával doma už len ako zruinovaný. Správal sa, akoby bol malým Bôžikom, z každého si uťahoval a všetko okolo seba bral ako srandu. Opitý si ľahol do postele a chrápal až do rána, akoby sa nič nestalo. Tak do išlo deň čo deň. Nakoniec už prestal dávať do domácnosti aj peniaze, lebo všetky prepil. Len čo ráno otvoril oči, už sa ponáhľal do svojho obľúbeného šenku, aby si utíšil neúnosný smäd po alkohole. Pijatika ho tak zamestnávala, že zabúdal platiť i na svoje deti. Napriek tomu bol ešte vo svojom okolí obľúbený.

Basa za výživné

Ruženka si konečne povedala, že pohár trpezlivosti už pretiekol. Situácia v rodine bola neudržateľná. Fero svoju ženu nielen psychicky týral a za somariny urážal (čo považoval za dobrú zábavu), ale nedával do rodiny ani korunu, neskôr ani cent. Takto to už predsa ďalej nemôže ísť. Poradila sa s odborníkmi a podala si na súd návrh na úpravu práv a povinností rodičov k deťom. Súd v takýchto prípadoch koná dosť pružne a bolo tomu tak aj teraz. Deti zveril do osobnej starostlivosti matke a otca zaviazal prispievať na ich výživu, ešte v tých časoch po 1.500 korún, teda spolu 3.000 korún. Kašľal na to. Nič sa pre neho nezmenilo. Ďalej chodil domov opitý, robil voloviny, liezol žene a deťom na nervy, až ho okresný súd odsúdil za trestný čin zanedbávania povinnej výživy na trest odňatia slobody v trvaní jedného roka. Ešte predtým ho policajti na prokuratúre upozorňovali, že keď výživné zaplatí do času, kedy sa odoberie súd na vyhlásenie rozhodnutia, za mreže nepôjde. Ferko všetky upozornenia ignoroval.

I v tomto prípade treba dodať, že takáto klauzula zákona platí doteraz. Zaostalé výživné možno urýchlene zaplatiť a hoci už vo veci konali policajti, prokuratúra, ba začal sa aj súd, prídete s dokladom, že ste výživné zaplatili a ostanete i naďalej na slobode, akoby sa nič nestalo. To preto, že štátu, spoločnosti, nejde o to, aby neplatičov výživného hneď zatvárala, ale aby si svoje vyživovacie povinnosti plnili! Čo by nakoniec deti mali z toho, keby ich otec bol v base a i tak neplatil výživné, alebo, keď by náhodou pracoval vo výkone trestu, posielal by domov len minimálne finančné prostriedky. Už sme spomínali, Ferovi to bolo jedno.

Ako inak: Rozvod

Pokým bol Fero v neútulných miestnostiach väzenských ciel, doma sa z iskierok stal oheň a ten sa rozšíril na celý manželský vzťah. Ruženka si hneď, ako sa manžel vrátil za dobré správanie o pol roka skôr z basy, podala na súd návrh o rozvod manželstva. S takým človekom ako je Fero, sa predsa nedá žiť, to musí uznať každý človek na svete. Veď z muža nič nemala ani ona, ani chúdence deti. Vlastne mala: ostudu. Hanbu.

Samozrejme, že súd toto manželstvo rozviedol. Ferko, ktorý ešte stále býval v spoločnej domácnosti s Ruženkou, sa smial. Opitý vykrikoval, že mu môže každý vyliezť na hrb a súd mu je ukradnutý. Súd si osvojil už predchádzajúce rozhodnutie o styku rodičov s deťmi a úprave práv a povinností k deťom. To však platilo iba do rozvodu manželstva. Teraz to platilo i po rozvode.

Mohlo by sa zdať, že napriek tomu ako sa Ferko vonkajškom vyjadroval ku všetkým problémom, ktoré sú v jeho rodine, predsa len vnútorne trpel. Výživné začal platiť! Nech nás to však nemýli. Nie preto, aby deťom pri ich výžive neškodil, ale: Aj basa je síce pre ľudí, ale na slobode je lepšie.

Vrátiť sa za studené väzenské múry sa mu už nechcelo. Ale bývať v spoločnej domácnosti s bývalou manželkou, mu dávalo viac tepla, ako tie hnusné Hrnčiarovce nad Parnou (tam je basa, kde slúžil).

Z bytu na ulicu

Ferovi stále nedochádzalo, čo sa s ním robí. Lenže on na to ani nemyslel, ani si to nepripustil. Stále bol doma a nikto mu tu rozkazovať nebude.

Bývalá manželka, Ruženka, sa zasa išla poradiť, ba vzala si na svoje zastupovanie aj právničku. Na súd sa tak dostal ďalší návrh: o zrušenie práva spoločného nájmu bytu. Ruženka uvádzala, že byt je síce štátny (obecný) a bol pridelený kedysi do užívania, teraz do nájmu Ferovi a jej. Ibaže je s manželom rozvedená. Fero okrem výživného nič neplatí a je pôvodcom všetkých nedorozumení v rodine. Hlavne, je zlým príkladom pre deti. Spolužitie nie je s Ferom vôbec možné. Dokážu to deti i susedia.

Súd zrušil spoločný nájom manželov v obecnom byte a výlučnou nájomníčkou tohto bytu sa stala pani Ružena, lebo sama za nájom riadne doteraz platila a okrem toho jej súd zveril do osobnej starostlivosti deti. Aby však musel Fero byt opustiť, musí mu bývalá manželka zabezpečiť náhradný byt.

Fero sa od hnevu takmer dusil. Nechápal, ako takto mohol súd rozhodnúť, keď sa o nadobudnutie bytu zaslúžil kedysi výhradne on, Fero! Keďže Fero kašľal i na to, aby sa odvolal, rozsudok súdu ostal právoplatný a vykonateľný.

Naozaj celkom vonku

Bývalá manželka Ružena v spolupráci s právničkou, alebo aj opačne, zaslali Ferovi list s tým, že má zabezpečený náhradný jednoizbový byt. Treba len podpísať zmluvu. Kto pozná Fera, určite si domyslí, že pohrdol aj týmto listom. On sa nemá s kým a o čom baviť. List bol na pošte osemnásť dní a potom sa vrátil. To sa považuje za doručenie listu. Nevedel to ani Fero a doteraz to nevie ani mnoho z nás. Ale je to tak a nie inak.

Nasledoval návrh na súd o vypratanie Fera z jeho tak obľúbeného a teplého bytu. Dokonca muselo prísť aj k exekúcii. Tvrdý oriešok – Fero – sa búchal do hrude. Jasné, že odíde, on sa nebude predsa s nikým maznať a ani nikoho prosiť. Nájom si nájde, hneď, a to bude každý čumieť. Z bytu sám odišiel a hneď to išiel zapiť do svojho tradične obľúbeného šenku.

František si žiadny nájom vôbec nehľadal, ba ani mu ho nikto z verných kamarátov neponúkol. Ostal spávať s bezdomovcami v rozpadnutom majeri. Vidieť ho iba občas pri umývaní sa v rieke, ba komusi sa zdalo,  že sa  z rieky aj napije. Údajne nemá ani na víno, na čučo...

(Nabudúce: Vyplieskal opilca)

 

 

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
p.Košťány | 16-05-2012 19:21:50
Kedy bude pokračovanie?Veľmi rada čítam Vaše skutočné príbehy.Dakujem

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign