Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Nový slovenský film Piata loď vpláva do našich kín v marci 2017 a prináša so sebou päť debutov

159

Filmpiatalod.sk |MM|  Nový slovenský film PIATA LOĎ vstúpi do kín 16. marca 2017. Rodinná dráma, ktorá vznikla na motívy úspešného rovnomenného románu Moniky Kompaníkovej, má v sebe päť výrazných debutov - prvé herecké skúsenosti pre detských predstaviteľov Vanessku a Matúška, taktiež pre predstaviteľku mamy Katarínu Kamencovú, je prvým dlhometrážnym debutom kameramanky Denisy Buranovej a speváčka Katarzia robí po prvý raz titulnú pieseň k filmu. Predchádzajúci film režisérky Ivety Grófovej Až do mesta Aš bol slovenským nominantom na Oscara 2012.

                  „Obsadenie hlavných postáv filmu Piata loď bolo pre mňa náročnou výzvou. Nehľadala som známe herecké tváre, kritériá boli úplne iné. Hľadala som predstaviteľov so silnou charizmou. Príťažlivé osobnosti, ktoré sa podobajú na hrdinov z knižnej predlohy,“povedala Iveta Grófová.

Kniha Moniky Kompaníkovej, ktorá získala ocenenie v najprestížnejšej literárnej súťaži u nás Anasoft litera 2011, ju zaujala svojou atmosférou a príbeh, v ktorom za zvláštnych okolností dvanásťročné dievča ukradne dve maličké batoľatá, pre svoju silu. Po svojom prvom dlhometrážnom filme mala chuť nakrútiť vizuálne zaujímavú snímku, čo práve detský svet ponúka.

                Piata loď je príbehom detského dobrodružstva, svet dospelých videný detským pohľadom, svet detí i s tým, čo dospelí nevidia. Scenáristi Iveta GrófováMarek Leščák dali filmu podtitul: „Každé dieťa môže byť na chvíľu dospelé, a každé mesto môže mať na chvíľu more.“

                Hlavnú postavu filmu, malú Jarku si zahrala Vanesska z Bratislavy, dnes má jedenásť rokov a v čase, keď nakrúcala svoj debut, mala len desať. Ide o jej prvú hereckú skúsenosť. Režisérka hľadala predstaviteľku Jarky na celom Slovensku, hlavne po základných školách a rôznych krúžkoch pre deti. Vanesska bola vybraná na základe hereckých skúšok, ktorých sa zúčastnilo sto nádejných adeptiek. V živote som to ešte neskúšala a tak som ani nevedela, aké to bude, ale bola som šťastná. Filmovačka nie je taká ľahká, ako to vyzerá, je to veľká makačka. V tomto sa môj pohľad na filmy zmenil.  Najťažšie sú opakovania scén dookola, až kým to nie je perfektné,“povedala o svojich prvých skúsenostiach Vanesska, ktorá sa chce stať interiérovou architektkou. O téme filmu však veľa rozmýšľala. „Film bol aj o tom, že mama si ma nevšímala, musela som byť samostatný človek, jej to bolo v podstate jedno a to nebolo pre mňa veľmi dobre. Mala som tam malé bábätká, a pri nich som zistila, aké je to ťažké vychovávať malé dieťa, keď aj ja som vlastne malá.“

                Ďalšiu detskú rolu, kamaráta Kristiána stvárnil Matúško z Vranova nad Topľou. Hereckou debutantkou je aj Katarína Kamencová, speváčka z Košíc, známa semifinalistka Hlasu Česko Slovenska 2014.  Rovnako kameramanka Denisa Buranová, absolventka ŠÚV, odboru fotografie a následne VŠMU, ktorá spolu s režisérkou dala filmu jasný výtvarný výraz a charakter, pracovala

pre dlhometrážny film po prvý raz. A nositeľkou piateho debutu je speváčka a hudobníčka Katarzia, ktorá je autorkou a interpretkou titulnej piesne, na ktorej sa v súčasnosti ešte pracuje.

                Slovensko-česko-maďarský film sa momentálne dokončuje v produkcii spoločnosti

Hulapa film. Do slovenských kín ho od polovice marca 2017 prinesie distribútor CinemArt SK. Realizáciu filmu podporili Audiovizuálny fond, Eurimages, Státní fond kinematografie, Creative Europe – Media a Bratislavský samosprávny kraj.

 

- - -

 

Film PIATA LOĎ vybojoval na Berlinale prvú cenu v histórii slovenskej kinematografie

 

Film PIATA LOĎ získal na BERLINALE Kryštálového medveďa za najlepší film sekcie Generation Kplus, osobne si ju v Berlíne prevzala režisérka Iveta Grófová. Snímka mala na áčkovom festivale svetovú premiéru. V rámci programovej sekcie Generation Kplus ju odprezentovali celkom päťkrát a stretla sa s pozitívnymi reakciami tak detských ako dospelých divákov i filmových kritikov. Rodinná dráma PIATA LOĎ vznikla na motívy úspešného rovnomenného románu Moniky Kompaníkovej. Slovenská premiéra ju čaká už 16. marca 2017.

„Je to obrovské, ale naozaj, obrovské prekvapenie, vôbec som takýto úspech nečakala. Úžasné je, že ide o cenu, ktorú udeľujú deti,  je perfektné dostať cenu od detskej porooty,“ povedala bezprostredne po ceremoniáli režisérka a scenáristka Iveta Grófová. „Veľmi sa z ocenenia tešíme, veríme, že aj doma na Slovensku si film nájde svojich divákov,“ doplnila producentka Katarína Krnáčová.

Detská porota, ktorá je zložená z detí nie starších ako je samotné obecentsvo filmov sekcie Generation, sa vyjadrila o filme slovami:  „Vybrali sme kreatívny a autentický film. Je o dvoch deťoch, ktoré si vytvoria svoj malý svet podľa vlastných pravidiel. Príbeh sa nás veľmi dotkol a hercom sme naplno uverili“.

Snímka súťažila v konkurencii filmov z viacerých krajín, ako je Brazília, Veľká Británia, Austrália, Kanada, Poľsko, USA, Nemecko, Argentína, Mexiko, Čína a ďalšie. Film sprevádzala početná delegácia vrátane detských hercov Vanessy Szamuhelovej, Matúša Bačišina, producentky Kataríny Krnáčovej, kameramanky Denisy Buranovej a spisovateľky Moniky Kompaníkovej.

Predchádzajúci dlhometrážny film Ivety Grófovej Až do mesta Aš bol slovenským nominantom na Oscara 2012 a otváracím filmom sekcie Na východ od Západu na Medzinárodnom festivale Karlovy Vary.

 

Slovensko-český film vznikol v produkčnej spoločnosti Hulapa film, do slovenských kín ho prinesie distribútor CinemArt SK. Realizáciu filmu podporili Audiovizuálny fond, Eurimages, Státní fond kinematografie, Creative Europe – MediaBratislavský samosprávny kraj.

 

- - -

 

Titulnú pesničku k filmu PIATA LOĎ

Kde sa slzy berú

zložila, otextovala a naspievala KATARZIA

 

Titulnú pesničku k novému slovenskému film PIATA LOĎ Kde sa slzy berú zložila, otextovala a naspievala Katarzia, vokály robil Juraj Benetin z kapely Korben Dallas. Je to jej prvá spolupráca pre film. Katarzia si z príbehu filmu vybrala tému – keď deti majú deti. Pesnička, ktorá sa nahrávala a mixovala v štúdiách v Prahe a Bratislave pod vedením Mateja Hlaváča, je aj súčasťou traileru k filmu a do rozhlasového vysielania ju nasadili: Rádio_FM, Rádio Devín a Český rozhlas Radio Wave. Snímka režisérky Ivety Grófovej bude mať svetovú premiéru na áčkovom Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale, do slovenských kín sa film dostane približne mesiac nato, 16. marca 2017.

 

"K vytvoreniu titulnej piesne som nemohla nájsť vhodnejšiu autorku. Katka Kubošiová -Katarzia má jedinečnú schopnosť písať originálne a zaujímavé texty a to je presne to, čo som potrebovala. Na základe jednoduchého zadania vytvorila nádherný text, ktorý filmu pristane. V spojení s autorom celej hudobnej stránky filmu Piata loď Matejom Hlaváčom, ktorý titulnú pieseň zaranžoval a postrážil hudobnú produkciu nahrávky, vznikla originálna a silná skladba, ktorú som sa rozhodla použiť aj v traileri k filmu," povedala k spolupráci režisérka Iveta Grófová. Jej najnovší film vznikol na motívy úspešného rovnomenného románu slovenskej autorky Moniky Kompaníkovej v produkčnej spoločnosti Hulapa film

Katarziaocenila film najmä pre prácu režisérky s hercami, jej cit pre jemnosť a „neumelosť“ a o to bola radšej, že sa môže stať súčasťou projektu.  „Pre mňa bola (z príbehu filmu) dôležitá linka nedospelých ľudí, ktorí majú deti v období, kedy sú ešte sami deťmi. U niekoho to však môže byť aj po tridsiatke, no je to menej pravdepodobné. Premýšľala som dramaturgicky nad tým, ako vyextrahovať celý dej do niekoľkých veršov, s pokusom o zachovanie poetiky. Keďže väčšina mojej doterajšej tvorby obsahovala početné množstvo slov, bolo pre mňa výzvou skresať princíp práce s textom vo forme rapu na minimalistickejšie riadky,“ opísala proces tvorby Katarzia

Pieseň sa nahrávala na prelome rokov v štúdiu Beloud v Prahe a v bratislavskom hudobnom štúdiu LVGNC, kde sa robil aj mix pesničky. Okrem verzie pre rádiá vznikol špeciálny mix piesne pre kiná a diváci filmu Piata loď si ju budú môcť vychutnať aj v závere filmu. Pesnička znie aj v traileri

k snímke, ktorý sa dá vidieť aj na oficiálnom facebookovom profile filmu a na internetovej stránke  www.filmpiatalod.sk

Trailer k filmu Piata loď:

https://youtu.be/7aydXwwAHC8

Hudobný producent a aranžér piesne je Matej Hlaváč, ktorý je autorom aj filmovej hudby a spolu s Tobiášom Potočným je aj autorom sounddesignu k Piatej lodi.  Matej s Katarziou sa rozhodli osloviť zaujímavých hudobníkov: Vladimír Mikláš (gitara), Marek Minárik (basgitara), Adam Koller (bicie), Ján Šiška (violončelo). 

                "Chceli sme, aby tá pieseň nadviazala na úspešný album Katarzie Agnostika a preto sme oslovili takých špičkových muzikantov. Súčasne sme chceli, aby tá pieseň bola aj niečím iná, aby každý hneď nepovedal, áno, to je Katarzia, to je z tej Agnostiky. Preto som hľadal hudobné prvky, ktoré ponesú aj rukopis hudby z filmu Piata loď.  Režisérka Iveta mala požiadavku, aby zvuk nahrávky pripomínal vodné vlny, akoby tá hudba na nich plávala a tak sme začali plávať v jazere fantázie ako v Katkinom texte. Je úžasné, že som dostal voľnú ruku a neostal hudobne spútaný mainstreamom, aj keď viem, že sitakáto hudba bude hľadať cestu k poslucháčom asi ťažšie,“  povedal Matej Hlaváč, ktorý spolu s Katarziou chceli urobiť dynamickú nahrávku so živými hudobnými nástrojmi, kde by bol cítiť osobný vklad hudobníkov a nie len syntetické zvuky. Matej si pochvaľoval tvorivú a profesionálnu spoluprácu s každým, kto sa na vzniku piesne podieľal; rovnako tak aj Katarzia. „Táto práca bola pre mňa nová v tom, že skladba musela sedieť na obraz, bolo niekoľko technických požiadaviek a predstáv, tešila som sa, že môžem získať novú skúsenosť. Zároveň som vstupovala do projektu ako absolventka filmovej scenáristiky a dramaturgie, takže som mohla koncepčne uvažovať nad textom a atmosférou so skúsenosťami a vedomosťami o filme a na chvíľu sa mi zdalo, že predsa len o tom niečo viem. To ma, samozrejme, do hodiny prešlo,“ dodala.

Titulná pieseň k filmu Kde sa slzy berú od Katarzie:

https://youtu.be/gnhqitHStqg

Krátke video z nahrávania titulnej piesne Kde sa slzy berú:

https://youtu.be/OAAlvVdxBL4

V piatok 13. januára 2017 zverejnil prestížny Medzinárodný festival Berlinale zoznam filmov, ktoré uvedie v rámci súťaže Generation Kplus a figuruje v ňom práve Piata loď ako jediná slovenská snímka. Predchádzajúci dlhometrážny film Ivety Grófovej Až do mesta Aš bol slovenským nominantom na Oscara 2012 a otváracím filmom sekcie Na východ od Západu na Medzinárodnom festivale Karlovy Vary.

Hlavnú postavu filmu, malú Jarku, si zahrala vtedy len desaťročná Vanessa Szamuhelová z Bratislavy. Jej kamaráta Kristiána stvárnil Matúš Bačišin z Vranova nad Topľou, Jarkinu mamu hrá mladá speváčka z Košíc Katarína Kamencová a jej mamu stvárnila česká herečka Johanna Tesařová. Za kamerou filmu Piata loď stála mladá kameramanka Denisa Buranová, ktorá spolu s režisérkou dala snímke výrazný výtvarný charakter. Pod scenár k filmu sa podpísali Marek Leščák a Iveta Grófová.

 

Slovensko-česko-maďarský film prinesie do slovenských kín distribútor CinemArt SK. Film vznikol v slovenskej spoločnosti Hulapa film, v koprodukcii s českým partnerom Endorfilm a maďarským partnerom Katapult Film. Realizáciu filmu podporili Audiovizuálny fond, Eurimages, Státní fond kinematografie, Creative Europe – MediaBratislavský samosprávny kraj.-

 

 - - -

 

Pred filmom PIATA LOĎ

uvidia diváci v kinách krátky animovaný film 39 TÝŽDŇOV, 6 DNÍ

 

Pred filmom PIATA LOĎ uvidia diváci slovenských kín krátky animovaný film Joanny Kozuch a Borisa Šimu 39 TÝŽDŇOV, 6 DNÍ. Obe snímky vstupujú naraz do distribúcie, slovenskú premiéru budú mať 16. marca 2017. Filmy istým spôsobom spája téma, poetika a rovnaká cieľová skupina. Ilustrácie zo spomínanej animovanej snímky sú aj súčasťou grafických vizuálov filmu PIATA LOĎ.Snímku režisérky Ivety Grófovej PIATA LOĎ najbližšie čaká svetová premiéra na áčkovom Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale, uskutoční sa už 12. februára 2017, celkovo je na programe päť projekcií nového slovenského filmu.

 

 

 

 

Myslím si, že slovenská animovaná tvorba patrí k tomu najlepšiemu v domácej kinematografii posledných rokov. Väčšinou ide o krátke filmy, ktoré je ťažké dostať do bežnej kinodistribúcie, či televízneho vysielania a tým pádom aj priblížiť slovenským divákom. Preto som vďačná distribučnej spoločnosti Cinemart SK za vytvorenie priestoru na prezentáciu slovenskej animovanej tvorby a zaradenie nového filmu Joanny Kozuch ako predfilmu k nášmu celovečernému titulu,“ povedala režisérka a scenáristka filmu Piata loď Iveta Grófová, ktorá oceňuje rozpoznateľný výtvarný rukopis Joanny Kozuch vychádzajúci z poľskej maľby, ako aj jej autorský prístup k filmovej tvorbe.

Piata loď reflektuje tému rodičovstva a rodiny z úplne iného pohľadu, ale zdalo sa nám byť veľmi zaujímavé prezentovať experimentálnu, takmer nepríbehovú animáciu spolu s výtvarne a významovo silným hraným filmom. Navyše, okrem podobnej témy, spája tieto filmy aj podobná cieľová skupina divákov. Pre náš film je to aj jedinečná príležitosť, ako dostať film k domácemu publiku, do slovenských kín,“ povedala Joanna Kozuch, ktorej predchádzajúci animovaný film Fongopolis získal viacero významných filmových cien doma aj v zahraničí. Jej najnovší film sa uchádza o podporu v crowdfundingovej kampani, ktorá sa rozbieha práve v týchto dňoch.

39 týždňov, 6 dníje výtvarným experimentom, animovaným denníkom, dokumentom, ktorý má osem minút. Prináša animovaný obraz vnútorného stavu ženy i muža, manželov a spoluautorov z obdobia štyridsiatich týždňov tehotenstva, ktoré každý z nich vnímal rozdielne a jedinečne. Tento trojjediný stav prežíva vo filme naďalej prostredníctvom asociatívnych zápisov prežívaných emócií a koláže imaginatívnych filmových scén so surrealistickými obrazmi. Snímka autorskej dvojice Joanny Kozuch a Borisa Šimu má v podtitule uvedené „Na začiatku nebolo nič. Na konci sa nám narodila dcérka Mila.“ Realizáciu filmu 39 týždňov, 6 dní podporil Audiovizuálny fond a Bratislavský samosprávny kraj.

Rodinnú bázu má aj film Piata loď, ktorý vznikol na motívy úspešného rovnomenného románu Moniky Kompaníkovej v produkčnej spoločnosti Hulapa film a do slovenských kín ho prinesie distribútor CinemArt SK. Slovensko-česko-maďarský film vznikol v koprodukcii s českým partnerom Endorfilm a maďarským partnerom Katapult Film. Realizáciu filmu podporili Audiovizuálny fond, Eurimages, Státní fond kinematografie, Creative Europe – Media a Bratislavský samosprávny kraj

 

 

 

 


Fotogaléria k článku:

159
Autor: Filmpiatalod.sk

Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign