Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Novela zákona o ochrane pred požiarmi opätovne zavádza povinnosť odbornej kontroly komínov

MVSR  |MM|   Majitelia domov budú povinní  aspoň raz ročne  zabezpečiť kontrolu komína osobou s odbornou spôsobilosťou, teda kominárom. Vyplýva to z návrhu novely zákona  č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi, ktorý pripravilo Ministerstvo vnútra SR a 18. februára 2015 ho schválila vláda. Návrh 12. marca 2015 parlament posunul do druhého čítania. Novela ďalej okrem iného zavádza povinnosť registrácie požiarnotechnických zariadení, upravuje podmienky na získanie odbornej spôsobilosti na úseku ochrany pred požiarmi  s cieľom zvýšiť odbornú úroveň špecialistu a technika požiarnej ochrany a  preventivára požiarnej ochrany obce.

Kontrola komínov

  • Ministerstvo vnútra SR chce  opätovným zavedením povinnosti kontroly komínov odborníkom aspoň raz za 12 mesiacov účinnejšie predchádzať požiarom. Povinnosť sa bude týkať fyzických, právnických osôb a podnikateľov. Dôvodom je dvojnásobný nárast počtu požiarov za posledných desať rokov, ktoré súviseli s nedostatkami pri prevádzke palivových spotrebičov a používaní komínov a dymovodov. Kým v roku 2005 bolo takýchto požiarov 383, v roku 2012 až 709 a vlani 563. Od roku 2007 do konca roka 2014 zomrelo pri nich 14 osôb a 92 osôb utrpelo zranenie.
  • Zákon v súčasnosti síce vyžaduje kontrolu a čistenie komínov, pričom  však tieto činnosti nemusí vykonávať osoba s odbornou spôsobilosťou. Do roku  2006 bola táto činnosť výlučne v kompetencii kominárov.
  • Za nesplnenie novej povinnosti bude hroziť fyzickým osobám pokuta do 99 eur, právnickým osobám a podnikateľom do 16.596 eur.
  • Kontrolu komínov osobou s odbornou spôsobilosťou sú právnická osoba a fyzická osoba povinné prvýkrát zabezpečiť do 31. decembra 2016.

Registrácia požiarnotechnických zariadení

Zhotoviteľ požiarnotechnického zariadenia bude povinný požiadať ministerstvo vnútra o jeho zaregistrovanie,  a to ešte pred prvým zabudovaním do stavby. Zvýši sa tým úroveň protipožiarnej bezpečnosti stavieb najmä v súvislosti so zabezpečením akcieschopností požiarnotechnických zariadení, ako aj požiadavkami na ich prevádzkovanie. (Požiarnotechnické zariadenia sú stabilné a polostabilné hasiace zariadenia, zariadenia na odvod tepla a splodín horenia, elektrická požiarna signalizácia vrátane hlasovej signalizácie požiaru.)

Podmienky na získanie odbornej spôsobilosti

Upravujú sa podmienky na získanie odbornej spôsobilosti na úseku ochrany pred požiarmi, najmä z hľadiska požiadaviek na vzdelanie a zároveň sa navrhujú podmienky, na základe ktorých bude možné získať osvedčenie o odbornej spôsobilosti s neobmedzenou platnosťou, ako aj podmienky odobratia alebo zániku platnosti osvedčenia o odbornej spôsobilosti.

Preventivár požiarnej ochrany obce

  • Navrhuje sa zvýšiť úroveň odbornej spôsobilosti preventivára požiarnej ochrany obce, a to tým spôsobom, že aj tieto odborne spôsobilé osoby budú povinné počas platnosti osvedčenia v päťročných intervaloch absolvovať aktualizačnú odbornú prípravu. Dôvodom je, že odborná spôsobilosť preventivára je v súčasnosti nepostačujúca a výkon štátnej správy na tomto úseku je neefektívny.
  • V tejto súvislosti sa navrhuje tiež upraviť rozsah a pôsobnosť orgánov štátnej správy na úseku ochrany pred požiarmi pri vykonávaní štátneho požiarneho dozoru. (Preventivár požiarnej ochrany obce  má v kompetencii  napríklad  organizovanie a vyhodnocovanie preventívnych protipožiarnych kontrol v obci a najmä odbornú prípravu členov kontrolných skupín.)

Ďalšie zmeny v zákone o ochrane pred požiarmi:

  • Zavádza sa definícia celoplošného rozmiestnenia síl a prostriedkov hasičských jednotiek na území SR.
  • Upravujú sa niektoré povinnosti na úseku ochrany pred požiarmi najmä vo vzťahu k právnickým osobám, napr. v oblasti spracovávania dokumentácie na úseku ochrany pred požiarmi, činnosti protipožiarnych hliadok a pod.  
  • Ustanovujú sa podmienky na uznávanie odbornej kvalifikácie získanej mimo územia SR v súvislosti s  vykonávaním činností preventivára požiarnej ochrany obce, technika a špecialistu požiarnej ochrany na území SR.  Navrhujú sa podmienky, za ktorých môžu vykonávať činnosti na území SR hosťujúci technik a hosťujúci špecialista požiarnej ochrany.
  • Upravujú sa podmienky na získanie  osobitného  oprávnenia pre fyzické osoby, na základe ktorého môžu vykonávať činnosti spojené s projektovaním, inštaláciou, opravou a kontrolou požiarnotechnických zariadení.
  • Rozširuje sa okruh osôb, ktoré môžu kontrolovať hasiace prístroje.
  • Rozširujú sa kompetencie ministerstva vnútra, najmä v súvislosti s registráciou požiarnotechnického zariadenia, celoplošným rozmiestnením síl a prostriedkov hasičských jednotiek na území SR, ako aj v súvislosti s vykonávaním operatívneho a operačného riadenia hasičských jednotiek.
  • Spresňujú a rozširujú sa kompetencie krajského riaditeľstva HaZZ pri výkone štátnej správy na úseku ochrany pred požiarmi. Dopĺňajú sa nové kompetencie okresného riaditeľstva HaZZ.
  • Nanovo sa definujú základné úlohy a postavenie dobrovoľného hasičského zboru obce,  najmä na zabezpečenie jeho akcieschopnosti a podmienok, ktoré musí splniť v rámci zaradenia do celoplošného rozmiestnenia síl a prostriedkov v rámci okresu.
  • So zámerom docieliť zvýšenie odbornej úrovne prípravy fyzických osôb na vykonávanie činností na úseku ochrany pred požiarmi sa spresňujú podmienky, na základe ktorých  možno získať oprávnenie na vykonávanie odbornej prípravy, vrátane podmienok na  odobratie už udeleného oprávnenia.

Návrhom sa novelizujú aj ďalšie právne normy:

Zákon č. 145/1995 o správnych poplatkoch

  • Navrhuje sa zaviesť správne poplatky, ktoré budú vyberať orgány štátnej správy pri výkone niektorých činností na úseku ochrany pred požiarmi. Pôjde napr. o spoplatnenie skúšky na získanie osvedčenia o odbornej spôsobilosti špecialistu alebo technika požiarnej ochrany, o vydanie osvedčenia o odbornej spôsobilosti či konanie o udelenie oprávnenia na vykonávanie odbornej prípravy. Obdobné poplatky sú zavedené aj na iných úsekoch štátnej správy.

Zákon č. 315/2001 o Hasičskom a záchrannom zbore

  • Navrhované zmeny súvisia so zmenou terminológie v zákone o ochrane pred požiarmi.

Zákon č.37/20014 o Dobrovoľnej požiarnej ochrane

  • Navrhuje sa určiť základný rámec finančnej podpory, ktorú poskytuje Dobrovoľná požiarna ochrana SR jednotlivým dobrovoľným hasičským zborom obce a iným občianskym združeniam z finančných prostriedkov získaných z dotácie zo štátneho rozpočtu. Tieto prostriedky slúžiace najmä na zabezpečenie akcieschopnosti dobrovoľných hasičských zborov obce budú poskytované formou paušálnej finančnej dotácie raz za príslušný kalendárny rok, refundácie nákladov za uskutočnený výjazd mimo obce na základe pokynu operačného strediska HaZZ a formou finančného daru.

Účinnosť návrhu novely sa predpokladá od 1. septembra 2015. Výnimkou je povinnosť zaregistrovať požiarnotechnické zariadenie pred jeho prvým zabudovaním do stavby, ktorá bude účinná od 1. januára 2016.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
zaujimaju ma 2 veci | 15-03-2015 20:51:08
1. Kolko bolo tych poziarov, ktore ich donutili aby sa teraz milion domacnosti kazdorocne skladalo nejakym darmozracom, aby sa im pozreli zrkadlom do komina.

2. Aka je sankcia za nedodrzanie tej kontroly komina.

Predpokladam, ze 90% tych poziarov z komina bolo v nejakych osadach, a tych sa to nebude tykat - jednoducho s ana to vykaslu, zatial co my vsetci sa na to pekne poskladame a celkovu situaciu so stavom kominov to teda aj tak nezlepsi.
Robo Horvath | 15-03-2015 15:33:17
pre j.r.nem | 15-03-2015 08:21:57
Ano beriem na spolocenske budovy, ale aby mi niekto kontroloval moj majetok tak to je katastrofa. Ved je to moj majetok tak preberam aj zodpovednost. Nato nepotrebujem kontrolu za ktoru si treba platit. Alebo ak mi v komine praskne šamotova vložka nasledkom tepla po kontrole kominara tak mi po požiare ten kominar alebo štat zaplati skodu ak vyhorím? Dochodcom stat prida na dochodku par eur a na druhej strane im ich stat zakonne zobere na kontrolach za komin a to este daleko viac ako im ten stat da. Ved to je chore a statom zakonne nutene vypalnictvo. Co nam da ten stat ked mi nahodou zhori dom? Nic a este dostanete pokutu.
A zrazu sa chce niekto cez stat starat o moj majetok a bezpecnost. To je chore. V nemocniciach a v starobincoch necha stat ludi skapinat v katastrofálnych podmienkach co statu cely zivot len platia a platia a vsade tam kde sa da tak ludi len zdierat a zdierat. Toto je skurve.. systém. To ze to nejake hoveda zaviedli v nemecku kde to maju aj z coho platit neznamena ze to musime mat aj na slovensku.
j.r.nem | 15-03-2015 08:21:57
Jednoducho nechapem ,preco ludia robia taky poprask.Ved to je uplne bezne vsade ,bez kominara a jeho agendy nedostanete na nic povolenie!
Robo Horvath | 14-03-2015 21:23:24
Tak do domu si mam pustit nezname individum cize kominara o ktorom nic neviem ze co je zac a co vystudoval tri ludove, nech mi prezrie dom a cez zrkadielko mi pozrie do komina ze ci som si ho vycistil a za toto mam tomuto individuu este aj zaplatit a plus este aj preplatit cestovne. Tak toto je uz uplne v prdeli. A za mesiac da echo zlodejom a mam vybieleny dom.
Takato zlodejina a nutene vypalnictvo štatom cez HaZZ je otrasne nieco. Uz nevedia ako maju zdierat nas obyvatelov tak si pretlacia zakonne taketo okradanie.
Dokedy budeme tolerovat taketo okradanie?
daniel | 13-03-2015 13:58:40
anonym: aj k tomu raz príde !
anonym | 13-03-2015 13:44:14
este za to ze si prdnem kedy budem platit.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign