Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Názory a fakty o mestskej poliklinike

Iveta TóthováDátum17. 04. 2013 18:23:17TémaZdravotníctvo
24

Ľubomír Veselický | Spokojnosť obyvateľov ovplyvňuje denne množstvo rôznych okolností. Keď má človek popri všetkých ostatných problémoch aj zdravotné, je ešte citlivejší. Je pochopiteľné, že v stave  podráždenosti hľadá s pocitom bezmocnosti príčiny a pôvodcov stavu, ktorý mu znepríjemňuje život. Dosť často aj tam, kde v skutočnosti nie sú.

    Jedným zo šlágrov, ktoré sa ako ventily na vypúšťanie hnevu a vnútorného napätia pravidelne objavujú, sú kritické vyhlásenia o zhoršení úrovne zdravotníckych služieb poskytovaných  spoločnosťou ProCare a.s. (ďalej len ProCare) v našej poliklinike. Ako príklad uvádzam podstatnú časť mailu, ktorý som 9. apríla 2013 ako poslanec dostal :

    Téme poskytovania zdravotnej starostlivosti na Ms Poliklinike v Seredi sa po odpredaní 100% obchodného podielu spoločnosti Pro Care Bratislava (7.10.2008 hlasovanie č.12), kedy ste aj vy potvrdil svojim hlasom túto transakciu, venovalo hodne priestoru či už v SN, SoL ale tiež na stretnutí vedenia mesta s občanmi. Stručne zosumarizované negatíva: u odborných lekárov, ktorých je na tak veľkú spádovú oblasť málo (najmä očný, ortopéd, neurológ) sa vydáva len minimum časeniek a zvyšok sa ordinuje na objednávku, dlhé čakacie doby (2 až 3 mes.) aj pri objednaní.  Nenaplnili sa tak prognózy a ani viera v lepšie služby, za ktoré ste hlasoval. Pýtam sa Vás preto, čo podniknete v tejto veci, aby sa tento nedobrý stav zmenil k lepšiemu?

    Jednostranný pohľad  prezentovaný ako východisko pre objektívne posúdenie správnosti, či nesprávnosti výberu poskytovateľa zdravotníckych služieb je dobrý iba ako bič na poslancov. Bez reálneho zhodnotenia stavu a možností zastupiteľstva  je potom každý záver zavádzajúci. Aká je teda história dnes tak často kritizovanej zmeny a aký bol a  je zákonnom určený manévrovací priestor, ktorý dnešný stav ovplyvnil a stále ho aj určuje?

     Dohoda s firmou ProCare bola v roku 2007 jediným  možným a priechodným riešením. Prečo dnes už nik nechce vidieť, že trvalo zhruba dva roky, kým sa poliklinika pod vtedajším povereným riaditeľom Ing. R. Bagarom vyhrabala zo straty? Prečo každý ignoruje skutočnosť, že samotný prevod polikliniky ako štátneho zariadenia na mestskú k 1.4.1996 bol politickým krokom  Mečiarovej vlády a bol krokom zlým? Štát sa už vtedy zbavoval existujúcich i budúcich problémov so zdravotníctvom. Dnes nám občania dávajú za vinu, že sme v januári 2007 hlasovali za uzatvorenie zmluvy s firmou ProCare. Nik sa nepýta, prečo vtedajší  primátor v rokoch 2002 – 2006 v súlade so zákonom tento problém neriešil do 31.12.2006? Pre osvieženie pamäti citujem z článku "Ako je to s "privatizáciou " mestskej polikliniky" uverejnenom v Seredských novinkách v apríli 2006: "V súčasnosti sa spracovávajú ekonomické prepočty a ďalšie analýzy súvisiace so zmenou právnej formy, ktorá by sa mala uskutočniť najneskôr do konca roka. Samozrejme tak, aby rozsah a kvalita poskytovaných zdravotníckych služieb bola zachovaná a ústretová obyvateľom mesta Sereď a spádového územia a poliklinika zostala v majetku mesta."

      Pri dennej návšteve stoviek pacientov sa môžu stať veci, ktoré by sa stať nemali. No ak vznikne problém, určite nie je riešením čakať týždne a potom sa vyžalovať tretej osobe.  Pani riaditeľka polikliniky  býva v Seredi v utorok a vo štvrtok. Jej asistentka a hlavná sestra sú tam denne. Ak je niekto nespokojný, má možnosť riešiť vec ihneď. Obyčajným oznámením toho, s čím nie je spokojný. Vypisovnanie subjektívnych názorov v rôznych diskusiách je zbytočné, obracanie sa na poslancov neúčinné. Sú problémy pri určovaní diagnózy? Akú príčinnú súvislosť majú so spoločnosťou ProCare? Je to problém lekára. Nie jeho kolegov, ani polikliniky.

    Dlhé čakanie na vyšetrenie?  Príčinou je nedostatočný počet lekárov a vysoký počet pacientov. Dnes je kritika tohto stavu prednášaná tak, akoby pred rokom 2007 každý pacient na poliklinike v Seredi bol vyšetrený po 15 minútach sedenia pred ordináciou. To samozrejme nie je  pravda. K poplatkom za vyšetrenie v určenú hodinu. Nie som ich zástancom. Tento poplatok ale neschválili poslanci MsZ v Seredi a nezaviedla ho ani spoločnosť ProCare.
    Nedostatok lekárov?   Lekár je slobodné povolanie. Ordinuje obyčajne tam, kde chce. Nie každý z nich je  vždy viazaný pracovnou zmluvou. Obľúbený neštátny diabetológ a endokrinológ je v Seredi zavalený prácou. Pani riaditeľka polikliniky priviedla na polikliniku diabetologičku. Pre nedostatočný záujem pacientov lekárka odišla. Z polikliniky odišiel neurológ. Bolo to jeho rozhodnutie, nie rozhodnutie riaditeľky polikliniky. Čo mohla reálne v danej chvíli robiť? Ak by bol na Slovensku nadbytok očných lekárov, neurológov, či ortopédov, nebol by zrejme s vytvorením ich ambulancie v Seredi problém. S plnou vážnosťou sa pýtam. Môžu poslanci mestského zastupiteľstva v tejto veci niečo reálne podniknúť? Majú možnosť donútiť iného očného lekára, neurológa alebo ortopéda, aby prišiel pracovať do Serede?  Má takú moc riaditeľka polikliniky?

     Celoslovenský rozvrat zdravotníctva nemajú na svedomí seredskí poslanci. V roku 2007 nám v Seredi bolo zákonom prikázané plávať iba vo  vodách, ktoré nám zákonom určili. Rozhodnutie, aby zdravotnícke služby poskytovala spoločnosť ProCare bolo v tom čase optimálne, pretože druhá alternatíva – Združenie lekárov polikliniky mohla mať tak dvoj-trojročnú životnosť. Tvrdenie, že sa nenaplnili  prognózy a ani viera v lepšie služby  poskytované na seredskej poliklinike je  subjektívne a nepravdivé.  Ženy zo Serede a okolia čakali napríklad na mamografické vyšetrenie v Galante aj 4 mesiace. Dnes je mamograf v Seredi. Čakacia doba  niekoľko dní. V  Mestskej poliklinike Sereď bolo realizovaných množstvo investícií, ktoré  buď nik nevidí, alebo nechce vidieť. O  to intenzívnejšie však každý zasvätene hovorí a píše o nekompetentnom rozhodnutí seredských poslancov v roku 2007 a zhoršenom stave poskytovaných služieb. Aby som neostal iba v polohe slov uvediem niekoľko faktov.

     Mestská poliklinika Sereď, s.r.o. v období rokov 2009 - 2010 preinvestovala celkom 581 331,08 EUR. Z celkovej sumy bolo  do prístrojového vybavenia preinvestované 395 779,28 EUR a do stavebných úprav 185 551,80 EUR. Okrem veľkých investičných projektov bolo zmodernizované vybavenie takmer všetkých ambulancií a oddelení Mestskej polikliniky. Stavebné investície v celkovom objeme 185 551,80 EUR predstavujú náklady na stavebné úpravy, opravy a rekonštrukcie týchto častí polikliniky:


    rekonštrukcia 1. poschodia Bloku D - ambulancie ŠAS                  74 037,77 EUR
    vybudovanie verejnej lekárne, úpravy vstupného vestibulu            60 089,68 EUR
    vybudovanie mamografického pracoviska, zubné RTG                   17 045,32 EUR
    rekonštrukcia miestnosti serverovne                                         12 059,79 EUR
    rekonštrukcia rtg pracoviska                                                    22 319,24 EUR

Celkové investície do prístrojového vybavenia polikliniky v sume 395 779,28 EUR pozostávajú z desiatok položiek: od drobných prístrojov a zariadení, vybavenie ambulancií, cez počítače, nábytok až po ťažkú zdravotnícku techniku typu USG a RTG prístrojov.


    Nábytok, stoly, skrine, stoličky do ambulancií, oddelení a čakární    60 731,32 EUR
    Mamografický prístroj Siemens Mammomat 1000                          47 502,06 EUR
    Skiagrafický RTG prístroj DIRA XDD Compact                               41 000,26 EUR
    Diagnostický USG prístroj Aloka SSD 4000 CV                              38 472,02 EUR
    Servery, štruktúrovaná kabeláž                                                37 724,11 EUR
    Diagnostický USG prístroj Aloka SSD 3500                                  37 511,18 EUR
    Nové kartotečné skrine na zdravotnú dokumentáciu                     23 842,39 EUR
    Elektroliečebné prístroje: 2xPhyaction, 2xDimap V F2                   16 585,74 EUR
    Diagnostický USG prístroj Aloka Prosound 4                                12 381,95 EUR
    Auto kerato/refraktometer Canon RK-F1                                    11 559,66 EUR
    Elektroliečebné prístroje BTL 4620 a BTL 4820                              9 573,55 EUR
    Prístroje na dovybavenie očnej ambulancie                                  8 695,28 EUR
    Bezkontaktný tonometer Canon TX-F                                          8 610,13 EUR
    Výpočtová technika, tlačiarne, monitory                                     8 379,82 EUR
    Hydrogalvanický kúpeľ Elektra                                                   6 500,26 EUR
    Recepčný pult vo vestibule                                                       6 164,20 EUR
    Vyvolávací automat pre mamografické snímky                               5 057,50 EUR
    Autokláv Tanda IID, 23l                                                            3 990,00 EUR
    EKG, tlakový holter, tlakomery                                                   3 469,28 EUR
    Kazety na mamografické snímky                                                1 380,85 EUR
    Parafínový kúpeľ TEP Plus BMV                                                  1 280,44 EUR
    Ostatné drobné prístroje, zariadenia a vybavenie polikliniky             5 367,28 EUR


    Najvýznamnejšou  investičnou akciou bola rekonštrukcia priestorov na prízemí (bývalé chirurgické pracovisko) a vybudovanie moderného rehabilitačného centra s nákladmi 33.000 EUR. Do bloku A bola presťahovaná pľúcna ambulanciu a v obnovených priestoroch bolo vykonané  vymaľovanie, úprava priestorov (vlastnými pracovníkmi  polikliniky) a výmena podlahovej krytiny dodávateľsky.

    Naozaj sa niekto domnieva, že by združenie lekárov polikliniky bolo kapitálovo tak silné, aby zabezpečilo horeuvedené investície?  Naozaj je niekto presvedčený, že by sa samotní lekári združenia nedostali do  konfliktu záujmov, keď na jednej strane by mali záujem o čo najnižší prenájom svojich ambulancií a čakární a na strane druhej ako spoločníci združenia prevádzkujúceho polikliniku museli vykrývať réžiu všetkých objektov polikliniky? Skutočne rozhodli mestskí poslanci tak zle, keď mali na výber medzi vznikajúcim združením seredských lekárov a spoločnosťou, ktorá už v tom čase poskytovala zdravotnícke služby  v pätnástich zdravotníckych zariadeniach na Slovensku?

    V mestskej poliklinike  je 19 ambulancií  spoločnosti ProCare a  11 neštátnych  ambulancií. V meste  ďalších 25 neštátnych ambulancií?  Ak chce niekto hovoriť o zodpovednosti poslancov MsZ za zlý výber poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a jeho súvislosť s terajším stavom  poskytovaných služieb, mal by najprv poznať, a posúdiť fakty. 

 

zdroj: mesto Sereď


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Stanislav | 23-06-2013 16:33:19
Plne súhlasím s Imrom a dodávam:Pamätám dobu ked bola v Seredi a okolí jedna lekáren a stačila, dokonca zabezpečovala výdaj liekov 24 hodín denne.Spočítajte si kolko lekární je v Seredi teraz a všetky prosperujú.Čo myslíte z čoho profitujú,samozrejme z vysokých cien liekov.Všetci zainteresovaný plačú ako je málo penazí v zdravotníctve,ale zároven všetci lobujú za viac poistovní,vraj treba konkurenciu.Vážńe si myslíte že ak z rovnakého množstv penazí ukroja 4 poistovne na režijné náklady miesto jednej že zostane viac na zdravotníctvo?A takto sa hospodári v celej republike.V takom marase si zdravotníctvo nepamätám a to mám už 72 rokov.
Š.S. | 21-04-2013 18:51:26
FRO je zrekonštruované.Niekto ale "zabudol" na výmenu okien na budove polikliniky.Nový balneologický prístroj-zariadenie je situované tak,že pacient sedí chrbtom k oknu,cez ktoré mu výdatne fúka studený vietor v zimnom období rovno na chrbát !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pre niekoho snáď nepodstatný detail....Že fyzioterapeutičky sú "staré" a v dôchodkovom veku ??? Ten,kto to napísal asi bude večne živý a nikdy sa nedostane do dôchodkového veku.Avšak : ja na to pracovisko chodím už mesiac v kuse a snáď môžem vyjadriť svoj názor.Pracovníci FRO sú mladí.A ak sa aj nájde niekto starší,je určite duchom mladý a má obrovské cenné skúsenosti,ktoré sú dôležité pre pacienta!!!Ja sa klaniam pred excelentnou profesionalitou fyzioterapeutov na tomto oddelení.Som vďačný za navrátenie zdravia vynikajúcej odborníčke MUDr.Kováčovej a celému príjemnému,ľudskému kolektívu fyzioterapeutov.Denne majú plnú čakáreň a priam božskú trpezlivosť s pacientmi,ktorí čakajú pomoc.Som presvedčený,že sa jej dočkajú k plnej spokojnosti!Už len vyriešiť tie okná....
seredanka | 20-04-2013 21:50:03
aj sanitkari pred tromi rokmi robili dvanasti a teraz to musia zvladat styria a keby ste vedeli za ake platy a jednou nohou v kriminale a nepomozu si nic
Adela | 20-04-2013 08:35:55
Píšu sa tu take veci,ohladne lekarov ,čakanie na vyšetrenie a pod.Piše sa,že či niekdo može donutit pracovat lekara a pod.Prečo sa nehlada riešenie vo vedení,ked žiadny odbornici nechcu pracovat pod takymto vedenim,ako funguje.Stara sa niekdo o to,či vobec vedeniu ide o spokojnost pacientov???? Veduca sestra,dalši artikel,da niekdo šancu mladym???Ved každy si žehli svoje miestečko,aby neako vydržal do dochodku,tak teda žehli aj stažnosti,nespokojnosti pacientov,aby vykazoval perfektne fungujuce zdravotnicke zariadenie a ešte perfektnejší manažment !!!!!!teda vedenie :-(
zvedavý | 19-04-2013 14:48:50
p. Majko, palec hore, hovoríte z duše za veľa, veľa voličov
sawubona | 19-04-2013 13:11:06
Neviem, odkiaľ ste vzali informáciu, že v Galante sa na mamograf čaká 4 mesiace. To nie je pravda. Objednám sa na mamologické vyšetrenie ku gynekológovi, dá mi papier, pošle na na 1.poschodie a asi o 2 hodiny sa vrátim k nemu aj s výsledkom. To je moja skúsenosť.
shelley | 18-04-2013 17:44:50
Ja som sa tiež fyziku učila a viem, čo je tepelná prestupnosť , ale ide o to, že staré kovovo-drevo-tapacírované sedačky boli hrubšie, izolovanejšie, s molitanom vovnútri, a teda teplo naakumulované mojim s prepáčením zadkom udržali a nevysielali ho ihneď z opačnej strany do priestoru. Všetko je otázka prúdenia - z miesta hustejšieho prúdia molekuly ( alebo aj teplo) na miesto redšieho výskytu. Tak sa vyrovnáva nerovnaká koncentrácia dvoch miest. Vlastne tu ani netreba objasňovať fyzikálne zákony, môj zadok mi to povedal hneď.
Pôvodné stoličky sa tiež dali umývať, takže o hygienickom dôvode nehovorte. Skôr by som povedala, že estetické hľadisko je teraz lepšie splnené. Ale se...m vám na estetiku, keď mi zadok mrzne.
anonym | 18-04-2013 17:12:36
Veľmi dobre napísané - pán Majko.
Tiež by ma zaujímalo, prečo sa zabudlo na poliklinike na nejakého alergológa, v Seredi ordinuje len jedna lekárka - aj to len vo štvrtok, pacientov má večné plnú čakáreň - človek tam musí čakať neskutočne dlho a v dnešnej dobe, majú tisíce ľudí problémy s alergiami...? by tam mal byť alergológ nutne...
anonym | 18-04-2013 16:49:44
Že vraj moderené rehabilitačné pracovisko so starými prístrojmi, starými sestričkami-dôchodkyniami a plnou čakárňou.
nika | 18-04-2013 15:59:55
preco dr cimova posiela vsetky zeny na mamograf do trnavy
gulak | 18-04-2013 14:48:37
Že vraj moderné rehabilitačné stredisko-čo je tam moderné-tie staré prístroje presťahované zo suterénu-si robíte-P.R.D.E.L?
Mamograf | 18-04-2013 14:35:01
Ak sa mýlim, vopred sa ospravedlňujem, ale myslím, že mamograf v Seredi síce je, ale nie pre všetky ženy, lebo nie všetky zdravotné poisťovne majú s Poliklinikou v Seredi uzatvorenú zmluvu. Resp. je pre všetky, ale pre niektoré za plnú úhradu. Aspoň tak to bolo ešte minulý rok. Je teda zaujímavé, prečo niektorá/-é poisťovne nepodpísali zmluvu.
anketa | 18-04-2013 09:15:44
opierajuc sa o navrh niektoreho diskutujuceho z inej temy - nebolo by vhodne zaviest v tejto teme anketu - spokojnost s vyvovojom seredskej polikliniky a spokojnost s lekarskov starostlivostou v meste???
Jozef | 18-04-2013 08:30:21
Nie Milos, nemylis sa.
"Dámy a páni! Pýtať sa je právo, odpovedať je povinnosťou"
Ľ.V.

p. bloger a na margo Vasich slov - "Nedostatok lekárov? Lekár je slobodné povolanie. Ordinuje obyčajne tam, kde chce. Nie každý z nich je vždy viazaný pracovnou zmluvou."

- ale to ste vedeli uz pre tym - Vase slova
"ProCare je podnikateľský subjekt a bude mať záujem získať od zdravotných poisťovní maximum. To bez lekárov nepôjde, lebo práve oni vykazujú počet a charakter poskytnutých služieb. A ProCare bude iniciátorom maximalizovať výkony lekárov. "

Milos, este pre Teba ohladom toho predplateneho servisu, pripomeniem slova mojho oblubeneho vyrobcu bublifukov:

"Oproti Vašej predstave o postavení sluhov ľudu Vám otvorene poviem, že ľudia majú moc iba v deň volieb. Po voľbách ju delegujú na poslancov. Je iba múdrosťou alebo nemúdrosťou poslancov, že očakávania svojich voličov plniť chcú alebo nechcú."

A teraz si vyber - je to mudrostou ci nemudrostou?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 18-04-2013 00:03:33
Lubos, co to preboha skusas na ludi? To uz fakt zijes v uplnom presvedceni, ze vacsina ludi mimo prve poschodie MsU zerie seno a nechape elementarne procesy, ktore jednoducho nespochybnitelne nastartovalo Vami tolko ospevovane genialne a neomylne riesenie? Tebe naozaj stale nedochadza, ze to vsetko je vacsinou (a zial nie len vtedy) sposobene tym, ze sa Vam tazko pocuvaju hlasy inych? Stretam sa s tm predsa aj dnes a denne. Uz plati teoria - kto nie je s nami, je proti nam.

Co sa tyka polikliniky, pytali ste sa verejnosti - Vasich, nie mojich volicov, co chce? Pytali ste sa vobec niekoho z verejnosti, aky ma nazor na vec?

Tam chod a precitaj si, co sme pisali a ako ludia diskutovali na SOL v case, kedy bolo pred Vasim rozhodnutim. Venovali sme sa teme, lebo bola dolezita. My, sukromne medium za nase vlastne prachy a vo vlastnom case. Co ste urobili Vy? Co urobili SN a Vasa oblubena tv pre obyvatelov mesta? Preboha, uz je na cese, aby si prestal snivat a zisiel dolu k nam do reality. Uverejni svoj mesacny prijem a chod sa pobavit so starou babkou, ktora od pol 5 rano mrzne pred poliklinikou, lebo nema 7 Eciek na prednostny poplatok!!! Zlez z rebrika dole a pozri sa okolo seba!! Prestan uz snivat o veciach, ktore bezneho cloveka trapia asi tak, ako ze pred milionmi rokov vyhynuli dinosauri.

Spominas vo svojich mytoch ako sa maju ludia chodit pytat osobne. Stale ludi otravujes s tym, aby chodili na zastupitelstvo - do prdele, daj im polovicu z toho, za co tam sedis Ty a ver mi - pridu. Inak prosim Ta uz si uvedom, ze kazdy ma svojich starosti po krk a vazne Ti kasle na to, aby zabijal cas pocuvanim arogantnych vystupv niektorych poslancov. Nik z nas za to nie je plateny. Prave opacne, predplatili sme si sevis u Vas a neviem ako ostatni, no ja trvam na plneni zavazkov, ktore za hlasy mojej rodiny voci buducnosti mojho dietata mate. Aj Ty osobne.

Uz prestan zavadzat - nik v najmensom nespochybnuje ani milimeter pozitivneho, co vykonavate. Pripominam, ze ste za to plateni a je to Vasa povinnost.
Poukazujeme na to, co je aj pozadim kauzy predaja polikliniky - Vy ste rozhodli a to ako obycajne bez poradenia sa s obcanmi. Lebo Vy ste ti najsammudrejsi a jedini.

Nech sa paci, neste teda zodpovednost. Ludia maju pravo pytat sa a Vy mate povinnost odpovedat. A ja strasne dufam, ze sa ludia budu pytat velmi priamo a konkretnych osob. Tak, ako to robime my. Pretoze ide o nas.

Ak si dobre spominam, su to Tvoje slova. Ak sa mylim, Jozef ma rano urcite opravi.

Prepac, som unaveny, takze obsahu Tvojho posledneho mytu na sukromnom blogu na ktory sa Ti skladame vsetci, sa budem venovat inokedy.
Prijemny den, kedze predpokladam, ze si toto precitas az rano.

P.S.: Prosim Ta a nemiesaj uz do toho lekaren, ide o najlepsi biznis a konkurencnu vyhodu aku ziskal jej vlastnik oproti ostatnym lekarnam spominat ani nechcem.
I ked klobuk dolu pred tou v Kaufe. Keby nebolo jej, tak by som asi spachal ritualnu samovrazdu ked potrebujem nieco pre dieta ked je chore, kedze ostatne lekarne uz pohotovost co i len neskor polopudni beru ako sci fi.
Registrovaný Ivan Sklenár Ivan Sklenár | 17-04-2013 23:23:39
Trochu na objasnenie prečo a ako vznikol tento článok. Ako autor článku na konci druhého odstavca píše, inšpiráciou mu bol mail, ktorý dostal ako poslanec. Hlásim sa ku jeho autorstvu. Ten istý mail bol adresovaný ešte ďalším deviatim poslancom, ktorí v predchádzajúcom volebnom období boli poslanci a sú nimi aj v súčasnosti. Zmyslom toho mailu bolo získať ich pohľad na súčasnú situáciu v poskytovaní lekárskej starostlivosti v Seredi a tiež poznať ich názor, ako veci pomôcť a týmto smerom rozvinúť diskusiu. Ale nič také sa v programe rokovania utorkového MsZ nedalo nájsť.Alebo sa dalo, ale mi to uniklo? Netušil som, že jedenému z oslovených poslancov, namiesto hľadania riešenia v rámci možností , to poslúži na rozšírenie svojho blogu v internetovej forme SN. Namiesto stručnej odpovede s návrhom na praktické a realizovateľné riešenie ako vylepšiť vzniknutú situáciu, som si prečítal celú story o preinvestovaných peniazoch spoločnosťou Pro Care či o zlej štátnej politike v zdravotníctve.....Nepochybne sa čitateľovi podsúva myšlienka, ako môže pýtajúci sa občan vyrobiť z poslanca obeť, ktorá má byť zodpovedná za svoje predchádzajúce rozhodovanie. Veď niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia, to sa nenosí ani vo veľkej politike, prečo by sa teda malo nosiť v komunálnej? Jeden zo šiestich poslancov, ktorí reagovali na moju otázku aspoň zhodnotil z právneho pohľadu možnosti, aké mesto má v rámci uzatvorenej zmluvy. Pochopil som, že nie sú moc veľké. Ale niekde sa chyba predsa stala. Je to zmluva? Alebo niečo iné? S plnou vážnosťou na položenú otázku ohľadne nedostatočného počtu odborných lekárov úplne vážne odpovedám: Lekári idú ordinovať tam, kde majú lepšie podmienky. Za tie sú u nás na vine pacienti? Mečiar? Vláda? Alebo ten kto spackal, odsúhlasil a podpísal zmluvu, ktorá poskytovateľa Pro Care zaväzuje len k udržiavaniu počtu ambulancií?
pre pre shelley | 17-04-2013 22:15:01
Zaujímavá teória fyziky. Na látkovej stoličke nachladnem tak isto ako na plastovej?
pre Shelley | 17-04-2013 21:35:46
Len taka zaujimavost z hodin fyziky. Vsetky materialy v tom istom priestore maju rovnaku teplotu. Ide skor o to, ze niektore maju inu tepelnu vodivost a rychlejsie si zoberu teplo od nas a potom sa zdaju studensie. Cize keby tam bola stolicka aj z latky a bola by tam proste zima tak na nej tak isto nachladnete, ako na tej plastovej len by ste bola potom viac prekvapena, lebo by ste si neuvedomovala, ze je studena. Rozdiel je vsak v hygienickosti a udrzbe. A v tych smeroch su niektore moderne plasty dalejo pred ostatnymi materialmi, cize skor vyhral tento aspekt pri vybere sedaciek.
shelley | 17-04-2013 21:15:01
Nedá mi, aby som si tu nenapísala môj postreh: plastové stoličky na poliklinike sú také studené, že keď som na nich sedela vo februári asi 4 hodiny, musela som si dať niečo pod zadok, aby ma neoziabalo. Inovácia storočia! Tak potom sa môžem hneď prihlásiť urológovi s prechladnutím. Ja hovorím, že v niektorých prípadoch sa tam riešila forma, ale nie obsah. Ale to je problém celého zdravotníctva na Slovensku, za to nemôžu seredskí poslanci. Treba štekať na správny strom. A že sa vybudovala lekáreň: ProCare je firmou J&T a Dr. Max tiež, tak preto. Využili situáciu. Biznis je biznis.
Imro | 17-04-2013 19:23:45
Pán Veselický,veľmi pekne ste to napísali a musím súhlasiť ,že veľa peňazí sa preinvestovalo.Má to však jeden podstatný háčik.Pacientov nezaujíma koľko sa preinvestovalo,ale jeho zaujíma toto:Ráno prídem k svojmu lekárovi odsedím si dve tri hodinky vyšetrí ma bez POPLATKU!!!,pošle ma špecialistovi,tam si sadnem odsedím si ďalšie dve tri hodinky a vyšetrí ma komplet bez toho že mi povie že má volný termín o 2-3_4 mesiace,bez POPLATKU a bez poradových lístkov na ktoré musím ráno vstať o 4.00hod aby sa mi ušlo.U urologičky v GA to funguje a je vyšetrený každý kto príde.Keď to bude takto fungovať ako za starých časov,tak to si píšte že na vedenie polikliniky a vedenie mesta si nikto ani nespomenie a všetci budú spokojný.Čo sa týka lekárni,tak si myslím že bolo tam zbytočne vyhodených 60 000 €. Lekární je v meste dosť.Za takýto stav v zdravotníctve sme neštrngali kľúčmi v 89 roku.Argument ako:takto to je v zdravotníctve v celej SK,si dajte za klobúk.Chce to spoluprácu z vedením polikliniky a vedením mesta a nie že pani riaditeľka sa u vás ukáže raz za tri mesiace,ak sa ukáže.Robme tak aby celé Slovensko povedalo"v Seredi to ide a u nás to nejde??Myslím si že ako pacient som moc toho nežiadal a koľko preinvestuje vedenie polikliniky keď je niekto chorý,toho to absolútne nezaujíma.Chce len aby mu bola daná zdravotná starostlivosť.Pokiaľ viem tak na tento stav v poliklinike sa na zasadaní zastupiteľstva teraz v utorok sťažoval aj pán poslanec Kurbel.A ešte jedna poznámka,
za tých 60 000€ mohla pohotovosť fungovať ešte aspoň pol roka.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign