Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Návrh racionalizácie siete základných škôl - návrh zlúčenia ZŠ J.A. Komenského so ZŠ P.O. Hviezdoslava

24

V posledných dňoch sa na nás viacero rodičov obrátilo s otázkou, čo je pravda na tom, že ZŠ P.O.Hviezdoslava a ZŚ J.A.Komenského budú zlúčené. Ide veľký krok ako pre pedagógov tak aj pre žiakov a ich rodičov.  Zopár informácií sme sice mali k dispozícii od riaditeľky školy S.Kramárovej,  no až 13.2 2013, kedy sa na MÚ konalo stretnutie  ohľadom zlúčenia škôl sú informácie presnejšie. Tie preberáme z webovej stránky mesta: ( dávame do pozornosti, že sa jedná o NÁVRH, o zrušení jednej zo škôl rozhodnú poslanci na MsZ  26.2.2013 )

Ľubomír Veselický, zástupca primátora mesta Sereď | Po analýze súčasného stavu základných škôl v Seredi , ktorých zriaďovateľom je mesto Sereď, uskutočnilo sa 13.2.2013 vo veľkej zasadačke MsÚ stretnutie, ktorého cieľom bolo oboznámiť riaditeľov, zamestnancov,  rodičov, členov školských rád a členov Rady rodičov s výsledkami analýzy a návrhom zlúčenia ZŠ J.A. Komenského so ZŠ P.O. Hviezdoslava.

K tomuto zámeru uvediem niekoľko závažných skutočností. Počet žiakov škôl  sa znižuje už od roku 2002, kedy školy prešli pod mesto delimitačnými protokolmi. V roku 2004 základné školy navštevovalo 1700 žiakov a v roku 2012 len 1245 žiakov.  Vývoj počtu narodených detí nesignalizuje, že by sa v najbližších šiestich rokoch situácia zmenila. Počet narodených detí v roku 2004 bol 164 a v roku 2012 sa narodilo 180 detí. Významným dôvodom pre zlúčenie škôl a tým dosiahnutie maximálneho efektu zhodnocovania práce učiteľov a skvalitnenia materiálno technického vybavenia je podmienka uvedená v zákone 597/2003 Z. z. O financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení s účinnosťou od 1.1.2013, ktorou si MŠVVaŠ SR vyhradilo možnosť pridelenia finančných prostriedkov v dohadovacom konaní podmieniť realizáciou racionalizačných opatrení, pod ktorými sa rozumie zníženie počtu tried, zníženie počtu zamestnancov, zrušenie školy, prípadne iné opatrenia s následkom vyššej ekonomickej efektívnosti a hospodárnosti využívania pridelených finančných prostriedkov. V roku 2011 sme v ňom získali 57 962 Eur a v roku 2012 to bolo 109 305 Eur.

Demografický vývoj - klesajúci počet žiakov ovplyvniť nemôžeme. Výhľadovo priemerný počet žiakov v triede 19,2 v ZŠ J.A. Komenského a 18.36 v ZŠ P.O. Hviezdoslava bude iba nižší.

Ak poslanci na rokovaní 26.2.2013 o zrušení jednej zo škôl rozhodnú, vystanú otázky, na ktoré je potrebné odpovedať už teraz.

Ktorá škola bude zrušená?

Bude to ZŠ P. O. Hviezdoslava. Jediným dôvodom je, že ZŠ J. A. Komenského boli poskytnuté finančné prostriedky z Regionálneho operačného programu na realizáciu projektu Zateplenie Základnej školy J.A.Komenského Sereď  z Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja a ešte 3 roky prebieha monitorovanie  predpokladaných cieľov projektu.

Kedy dôjde k tejto zmene?

Predpokladaný termín zrušenia ZŠ P. O. Hviezdoslava je 30. 06. 2013 resp. s 31. 07. 2013, aby k 1. septembru mohol byť  otvorený riadne pripravený nový školský rok.

Kedy dôjde k tejto zmene?

Po 26.2.2013 a od 1.9.2013 by už formálne existovala iba ZŠ J.A.Komenského.

Čo bude so školou P.O. Hviezdoslava ako právnym subjektom? 

Zanikne.

Čo bude s budovou školy P.O. Hviezdoslava?

Ostáva v majetku mesta a preberie ju manažment ZŠ J.A. Komenského.

Čo bude so zamestnancami P.O. Hviezdoslava?

Ich pracovné zmluvy preberie ZŠ J.A. Komenského

Dotkne sa táto zmena vyučovacieho procesu terajších ročníkov škôl?

Niektorých určite, zameranie tried a ich školské vzdelávacie programy však zostanú zachované.

Zmení sa počet tried v ZŠ po prihlásení žiakov do prvého ročníka v porovnaní s počtom tried, ktoré by boli pri zachovaní terajšieho stavu? Áno – namiesto 4 tried budú 3 triedy po 22 detí.

Čo sa stane s ušetrenými peniazmi? Ostanú škole?

Áno. Musia ostať. Sú to normatívne finančné prostriedky štátneho rozpočtu  určené priamo na zabezpečenie výchovno-vzdelávacieho procesu a prevádzky škôl a musia byť na tento účel aj zúčtované.Pri jednom manažmente jednej školy a predpoklade úspor na mzdách učiteľov, ktorí po realizácii úsporných opatrení budú musieť odísť je to čiastka vyššia ako 120 tis. Eur ročne. Tieto peniaze pomôžu zvýšiť platy ostatným učiteľom.

Aké ďalšie výhody prinesie táto zmena?

Nižší počet žiakov a tried znamená menší počet tried. V uvoľnených triedach bude možné zriadiť špecializované učebne a laboratóriá, resp. ich prenajímať.

Je navrhovaná zmena nevyhnutná?

Nie je, ale nekonanie v tejto veci prináša riziká.

Aké sú riziká jej neuskutočnenia?

Udržiavanie  stavu, ktorý vznikol prevádzkovaním dvoch samostatných škôl v bezprostrednej blízkosti je nákladovo neudržateľné a znamená každoročné zhoršovanie podmienok výučby i platových pomerov vyučujúcich. Neprijatie racionalizačných opatrení znamená zánik možnosti pre dohadovacie konanie v tomto roku a nepriznanie potrebných finančných prostriedkov pre školy.

 

zdroj: mesto Sereď


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
pre nezainteresovanú | 27-02-2013 21:41:39
Výborný postreh nezaitereovanej. Len škoda, že páni poslanci tento postreh nemajú. No ale na margo tej výchovy, berte si príklad z pána Kalinaia...ten keď takto aj doma zahučí, tak jeho dieťa je v škole určite vzorové, veď má tréning a tú najsprávnejšiu výchovu. Ešte viac takýchto ľudí do mestského zastupiteľstva.....
nezainteresovaná... | 27-02-2013 19:54:44
Nie som ani rodic ziadneho z deti na skole, ani obcan mesta, ale zaujal ma tento prispevok. Komentare vsetkych maju v niecom pravdu,ale hlavne v tom, ze o skole P.O.H. a detoch bolo rozhodnute velmi davno. Na zastupitelstve stale rezonuje racionalizacia a setrenie, polozil si niekto uz otazku, aka racionalizacia a setrenie, ked zostanu dve budovy v prevadzke, naklady na prevadzku a platy sa urcite neznizia. Ved sami poslanci sa vyjadrili, ze vsetko zostane tak, ako bolo, nikto sa neprepusti, ucitelia ostavaju, triedy sa nespajaju, tak kde chcu a na com chcu usetrit? Aj prispevky tych, ktori pisu, ze navstevovali triedu, kde bolo 35 deti su bezpredmetne. Chcete tym povedat, ze mozu ucitelia vasim detom dat za nevhodne spravanie taku riadnu po papuli ako sme kedysi dostavali my a pritom sme ani zdaleka nevyvadzali to, co dnesne deti. A moralka a vychova bola vtedy uplne ina. Dnes, ked ucitel pokarha vase dieta, nedbali by ste ho hnat pred sud. Marne sa budu dnes snazit ucitelia o vychovu deti, ked ich nevychovavaju rodicia. Ale preco nie, nech sa paci, vratme sa do sestdesiatych a sedemdesiatych rokov, kedy nas bolo natlacenych 35 v triede a k slovu sme sa dostali raz za pol roka, pretoze sme si nemohli dovolit skocit ucitelovi do reci, napr. tak ako pan Kalinay na zastupitelstve.
riaditeľ? | 27-02-2013 16:30:56
Jednoznačne by sme chceli pána Horniaka!!
Učiteľ | 27-02-2013 13:12:35
A ktože by to mal byť ?
anonym | 27-02-2013 12:16:14
presne tak, už veľmi dlho dobre vedia, ako to bude, len keby to aspoň nedávali tak okato najavo, že ich otravujeme otázkami
pre bolo rozhodnuté | 27-02-2013 12:12:51
tak, ja si myslím, že už aj to vedia, kto bude nový riaditeľ, možno sedí medzi nimi
bolo rozhodnuté | 27-02-2013 10:40:52
Každý kto sa toho zúčastnil vycítil že už dávno pred akože hlasovaním bolo rozhodnuté !!! Len akože pozveme aj ľudí ved nech si povedia čo majú na srdci, aj tak im to bolo všetko fuk! Sedeli tam unudený a celý nervozny len aby sa to čím skôr skončilo a mali pokoj! Ved sa tam podopierali,prevracali oči ked sa niekto chcel vyjadriť že len zdržuje a podobne. Pán Kali. tam nemá čo robiť, ten keby nás mal reprezentovať niekde tak s pánom bohom!! Veľký pán poslanec ,ale na správanie akosi pozabudol. Odporné divadielko! Nechali tam vytrápiť a ,,vykecať" zástancov P.O.H. a nakoniec si aj tak urobili po svojom! A je nefér aby zostala Komenská a aj riaditeľka a riaditeľ bol len tak odstrčený. Pekne by sa malo hlasovať,ktorý riaditeľ zostane aby to bolo fér! Ale o tom môžme len snívať ,tak ako sme snívali že sa nám na tom zasadaní niečo podarí zmeniť. Strata času !!!!!!!!!!!! Asi sa riadia heslom : voliči zvoľte mňa, ale do ostatného sa nestarajte
kedy ? | 27-02-2013 00:03:04
kedy teda podla vas bude cas na spojenie tych skol ? ked budu dve budovy po 200 ziakov ? po 100 ? alebo az akoncia ako jendotriedky ? jedna trieda jeden ucitel jedna zastupkyna a jeden riaditel a jedna ekonomka - idealna seredska skola
Robo Horvath | 26-02-2013 23:37:37
Ludia konecne sa vam trosku otvaraju oci a pocuvaju usi.
Neinformovanost nas obyvatelov a arogancia vedenia a niektorych poslancov je katastrofa a spatna cesta pre toto mesto. Podla mna je nacase aby sme sa viac zacali zaujimat o smerovania mesta,jeho financnych tokoch,prioritach a potreby pre nas obyvatelov ,ktori platime tomuto mestu dane.
A preto sa mi pozdava navrh p. Majka o potrebe obcianskeho zdruzenia. Touto cestou by to malo zmysel. A za ucasti SOL by tu bola aj ucinnejsia verejna kontrola,zverejnovanie a transparentnost v nasom meste.
Občan | 26-02-2013 23:21:43
Trvalo to , kým sa niekto odhodlal urobiť zjednotenie 2 škôl pod jedno vedenie. Logické a jednoduché riešenie malo byť už dávno zrealizované a nemuselo sa to vôbec rozoberať.
Poslanci aj primátor tam sedeli aj po minulé roky a mohli to presadiť.
Pozorovateľ | 26-02-2013 21:57:56
Reakcie, aké tu čítam najmä od rodičov detí zo školy P.O.H. ma presviedčajú, že ľudia pomaly precitajú z bezstarostného sna a ošialu úspechov manažmentu, aký nám prezentovali predminulú So v kine NOVA.Je dosť na škodu veci, že až vtedy ľudia precitajú, keď sa to týka ich samotných trebárs cez ich vlastné deti. Myslím, že po spracovaní avizovaného videa to bude dosť zaujímavé to tu sledovať. Ale ako hovorí klasik, nikdy nie je neskoro.
anonym | 26-02-2013 21:40:26
naši páni vedia akurát tak skákať do reči občanom, nepustiť ich k slovu a veeeľmi prevracať očami :)
občanka mesta | 26-02-2013 21:31:46
ano pan k znas robil len negramotnych nechapavych ludi a on je boh nadnim nič nieje chvalia sa tabulky na spracovanie čisel ludia spamatajme sa niesme čisla ani nase deti ved demokracia nam určuje kde si mame rozhodnut dat deti a nie naše namyslene zastupitelstvo mesta fandlyho škola je pre športovo nadane deti lebo ostatne su odpisane šikana a vedenie? to si zavrie oči ved je dobry športovec potrebujemeho komenskeho škola su tam rozne povahy deti to je na rodičoch ako si ich vychovaju ale to ze učitelia vydia že fajči pred skolou a ma pripite a pustia ho do školi a naše deti budu mat krasny priklad. tu ma mesto peniaze na ine veci ako vykacanie stromov kamerovy system na vyberanie pokut ale len pre urcitych ta budova čo je medzy školami tolko bude stat? ved verejno prospešny ludia čo su v nasom meste nech ju od vrchu zacnu s kladivami rozbyjat čistit tehly a ešte mesto niečo dostane
pre gulag | 26-02-2013 21:05:43
ano my sme sa učili 30-36 žiakov ale pozreli ste sa do učebnic deti vydeli ste ako beru učivo trocha sa treba nadtym zamysliet
anonym | 26-02-2013 21:04:22
V budúcich voľbách ho nezabudnite znova zvoliť. To je také slovenské.
úroveň | 26-02-2013 20:39:43
Presne tak ako písali už viacerý - vystupovanie pána poslanca K. bolo totálne nekorektné, každého vedel okomentovať,protirečiť a skočiť mu do reči, až na tú mamičku so synčekom na vozíčku,ktorá si chránila slobodu pohybu svojho syna. Na jej slová veru nemal argumenty ani jeden poslanec a už vôbec nie pán K. ktorý celý čas vystupoval arogantne a povýšenecky pred ostatnými občanmi!!!!!
anonym | 26-02-2013 20:04:20
zrušiť by sme mali MsÚ a nie školy.
bohuzial obcan tohto statu | 26-02-2013 18:45:50
Vidite ludia aky ste? Majko tu roky prinasa informacie beha ako motorova mys a upozornuje presne na toto a je skoro kazdemu na smiech. A pritom ma pravdu. A ludia co by toto mali robit a su za to plateni sa spravaju ako bohovia. Ich hlavicka sa proste rozhodla a hotovo. Mudry clovek zmeni nazor ked su dostatocne argumenty proti. Tito ludia vsak nazor nemenia pretoze by to rozbilo ich ego a ich bozskost. A nie je dobry napad nechodit viac na zastupitelstvo pretoze nechate tychto nekulturnych panacikov si robit co chcu. Spravny nazor je odteraz chodit na kazde zastupitelstvo pytat sa na veci a nechat ich vytrapit sa nech odpovedaju na otazky. Ozaj to co je za debilitu co trva na tom aby poslanci schvalili ci moze chudak obcan vystupit pred zastupitelstvom? To sme kde na Olympe? Problem je v tom ze ludia nevedia odkial ma mesto peniaze. Jeden z hlavnych prijmov je dan z prijmu ktoru najdete na vyplatnej paske a niekolkym to robi aj 100 euro mesacne. A nehnevajte sa ale za 100 eur mesacne si pred inymi prostitutkami mozte robit co chcete a tu sa musite pytat o slovo ako prvacik!!!!!!
Danka | 26-02-2013 17:54:48
Bola som na mestskom zastupiteľstve prvý krát a z vystupovania pána Kalinaya som zhrozená.Upozorňoval matku pri mikrofóne aby mu neskákala do reči a on skákal každému diskutujúcemu.Toľko arogancie som nikdy nevidela!!!A to si tento človek hovorí poslanec.Konečne viem o čom tu niektorí ľudia píšu.Zbadala som čo to je tá arogancia moci a dúfam že bude aj video aby si to ľudia pozreli.Hanbím sa za našich poslancov!!!
pre na smiech | 26-02-2013 17:17:34
ano komunikacia predstavitelov mesta je naozaj na "urovni" mala som tu cest sa tiez o tom presvedcit na rodicovskom ked sa jednalo o materske skoly v decembri ... skakanim do reci a zahmlievanim a "nechapanim" o co nam ludom ide... fakt bravó vyber ludi do zastupitelstva "perfektný" ...
Registrovaný myša myša | 26-02-2013 17:08:00
čakal niekto niečo iné? Sme predsa v Seredi...
ha ha ha | 26-02-2013 16:39:56
Aj tak bolo hned od začiatku rozhodnuté,že P.O.H. zrušia, tak načo tolko cirkusu okolo toho - nechápem
na smiech | 26-02-2013 16:38:19
toto bola jedna veľká fraška. Sloboda prejavu? Tú najprv museli poslanci odsúhlasiť že či sa občan vlastne môže vyjadriť. Totálne trápne zasadnutie ,ktoré bolo už od začiatku rozhodnuté. No naoko občana sa akože zaujímalo aj o ich názor. Vypočuli si štýlom jedným uchom dnu druhým von! A aby tam poslanec odchádzal,vysmieval sa a ustavične skákal do reči - tak to je naša vyzitka koho si volíme. Absolútne neprimerané správanie na člena jeho postavenia. Toto bola moja prvá,ale zároveň posledná návšteva takého zasadania! Hrúza a katastrofa !!!!!
sunny | 26-02-2013 15:21:39
katka, ale to uz je aj o inom ... ked rodic nevedie dieta k ucte voci autoritam tak sa necudujme, ze to na spravani deti v skole, ale aj doma tak vyzera...

samozrejme, najlepsie by bolo ponechat to tak ako je teraz... mne sa tiez nepaci, zlucenie skol a udajne premiestnenie prveho stupna do starej budovy ZŠ POH ... moj syn bued od septembra prvak zapisala som ho na Komenskeho skolu nielen koli ucitelskemu pristupu ale ja ze ta skola je zrekonstruovana /tj zateplena ma nove okna/ nepaci sa mi ak bude musiet chodit do osarpanej skoly, ale asi s tym nic nenarobime.... dufat, ze zrekonstruuju aj tu druhu cast skoly, asi naivne ...
katka | 26-02-2013 11:25:09
Neviem v ktorej hlave sa zrodil tento zámer a chcela by som len upozorniť na skutočnosť ktorá je podľa mňa veľmi podstatná a páni poslanci pri dnešnom schvalovaní by ju mali brať na zretel.Odporúčala by som im ísť sa pozrieť do škôl počas prestávok ako sa žiaci bijú,naháňajú a kludne aj za prítomnosti učiteliek. To nieje už tá doba keď sme sa poslušne prechádzali po chodbách dokolečka a áno bolo nás aj 32 v triede, ale to si pri súčastných výchovných metódach neviem dostatočne predstaviť.
názor | 26-02-2013 09:47:15
Ja si myslím, že keby sa volení funkcionári (a myslím aj vládu)správali k spravovaným veciam ako k svojmu majetku, bolo by to OK, lebo každý sa snaží svoj majetok zveľaďovať a nie ho rozhádzať a rozkradnúť...
Jozef | 26-02-2013 09:37:58
ked som pred par rokmi napisal, ze budeme mat majitela a nie starostu, tak mi hadam nikto neveril.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 26-02-2013 08:58:17
pre Majko | 26-02-2013 08:11:04 | - ved ja so presne to napisal. Nikto sa na nic nepyta. K mestu (nam vsetkym) sa nesprava ako voleny funkcionar, ale akoby mesto na 4 roky vyhral v sportke. Bez spytania sa na nazor obcanov (a je jedno akym sposobom) jednoducho urobi to, co chce. Presne ako vo svojej sukromnej firme. Akurat mesto nie je sukromna firma.
rodič | 26-02-2013 08:51:31
A nech hlavne vysvetlia rodičom prvákov, ktorí si vybrali na zápis ZŠ P.O.H., prečo aj tak musia povinne nastúpiť na inú školu. Vtedy to nevedeli?
pre Majko | 26-02-2013 08:11:04
Pán Majko nič v zlom ale mňa nezaujíma nič iné ako to ako sa moje dieťa bude každý deň 5 rokov dostávať do tej budovy. Ja som ho dala na P.O.H. len preto,že je to zo všetkých našich škôl najdostupnejšia a tam ho chcem aj mať!! To akože má chodiť do budovy 5 rokov a za 5rokov spozná z tej školy akurát tak prízemie,pretože inde sa nedostane?? Na Hviez. sa môže dostať na každé jedno poschodie tak ako aj ostatný žiaci! Dnes sa osobne nato pôjdem spýtať našich vyvolených aj s mojím synom, ktorého budem musieť zasa len vytrepať po tých schodoch ,aby sa tam vôbec dostal!!!! A nech to vysvetlia priamo jemu,že sa bude natrásať každý deň po schodoch,že bude za 5 rokov vedieť svoju školu opísať len z prízemia a pod... Keď chcú zlučovať tak prosím,ale nie tak že obmedzia voľný pohyb vozíčkárov na Hviez. škole a strčia ich na Komenskú - plnú schodov!!!!!!!!! Matka
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 25-02-2013 21:32:23
pre matka | 25-02-2013 21:22:05 | - spytal sa Vas za posledne roky niekto z Vami volenych poslancov ci primator mesta na Vas nazor v tak zavaznych veciach, ako je rekonstrukcia namestia v meste, vyrub historicky cennej lipovej aleje, na investiciu z Vasich dani pre sukromny klub futbalistov prevysujucu 10 milionov SK, zavazok mesta - POZOR!! nie sucasneho vedenia vedenia mesta apebo sucasnych poslancov MsZ ale nas vsetkych - na 50 rokov, ci na cokolvek pre Vas a Vase dieta dolezite?

Preco sa potom cudujete tomu, ze sa Vas nik nepytal na to, ci suhlasite so zlucenim skoly do ktorej ste svoje dieta zapisali ?

Toto vsetko, taketo rozhodnutia su v meste stnandardne a taketo konanie sa nami voleni predstavitelia nehanbia nazyvat demokraciou.
pre matka | 25-02-2013 21:22:05
úplne s vami súhlasím, nad takýmito vecami sa nikto v meste nepozastavil.
nesúhlasím so zlúčením škôl, pretože práve aj ja som si vybrala ZŠ P.O.Hviezdoslava pre svoje deti a nie ZŠ J.A.Komenského, takže vážne uvažujeme o prechode na ZŠ Fándlyho, lenže koľko žiakov môže ZŠ J.Fándlyho prijať? Žiaci budú nútení ostať na ZŠ J.A.Komenského, i keď sa nám to nepáči. Spýtal sa niekto rodičov? detí? učiteľov? nikto. je to presne "o nás, bez nás" :(((
Miloš Majko | 25-02-2013 19:30:41
Rozum | 25-02-2013 14:46:34 | - mozno by to chcelo trosku objektivny pohlad na veci v meste. Tak ako v minulosti, nie?
pre rozum | 25-02-2013 19:23:43
Akože sa nič nemení? Ved na Komenského má byť 2.stupeň a na P.O.H. 1.stupeň ! Tak jasné že sa mení !!
Rozum | 25-02-2013 14:46:34
Jezisi ludia, vy ten clanok aj citate?
Nikde nie je napisane, ze Vam vase deti zoberu na Komenskeho budovu, to spojenie je skor formalne a teda vyucovanie bude viac-menej prebiehat tak isto ako ja doteraz.... trosku citajte s porozumenim.
anonym | 25-02-2013 14:31:39
Ja som presne na toto myslela. Tá škola je zateplená a financovalo sa to aj z fondov EU. Tak ako je možné, že nevybudovali bezbarierový vchod, ked je to v rámci EU normálne bežné ba dokonca myslím si že je to aj v podmienkach financovania ? ( viď Fándlyho škola, ktorá vybudovala bezbarierový prístup hneď po zateplení ) Ide o postihnuté detičky, ale aj o žiakov, ktorí budú mať napr. zlomenú nohu a budú napriek tomu navštevovať školu, aj starí rodičia ak budú chcieť navštíviť školu svojich vnukov alebo ísť na rodičko a podobne.
matka | 25-02-2013 14:22:25
Som matka žiaka,ktorý chodí na P.O.Hviezdoslava. Je na vozíčku a bola by som rada ,keby mi dakto odpovedal , že ako ho mám každý deň trepať po tých samých schodoch na Komenského?? Som veľmi zvedavá ako to mienite riešiť, že vám tam prídu aj takéto dve deti. Komenského nemá vytvorené žiadne takéto podmienky, narozdiel od P.O.H. kde majú aj výťah!!! Tak prečo by nemohli zrušiť Komenského ,kde je bariér viac ako dosť??? Myslí tu niekto aj na tieto deti??? Alebo ho bude pani riaditeľka každý deň ťahať po tých schodoch aj s vozíkom až do deviateho ročníka??? Poprosila by som o odpoveď!!!!!
žiačka | 24-02-2013 22:01:19
to je akože sila som zvedavá či nás pomiešajú z inými triedami ............. :(
pre Silvia | 24-02-2013 12:52:00
Ak prirátate budúcich prvákov, tak Hviezdoslavova škola je väčšia ako Komenského. Inak je medzi nimi minimálny rozdiel. Takže tvrdiť, že školy Komenského a Fándlyho sú oproti Hviezdoslavovej veľké školy, neobstojí.
silvia | 24-02-2013 12:23:16
Moja dcéra chodí do triedy, kde je 23 žiakov, čo je podľa mňa tak akurát. Ja sama som "Husákove dieťa", v triede nás bolo 35 žiakov a mám pocit, že to nebolo dobre. 20 až 25 žiakov je podľa mňa optimum. Veď sú na to spracované aj odborné štúdie, takže o čom tu špekulujeme. Ja som proti rušeniu Z.Š. P.O. Hviezdoslava, máme super riaditeľa, ktorého deti milujú, vo svojom voľnom čase vedie turistický krúžok /cez víkendy/, na turistiku sa deti tešia, chodia malí aj väčší, aj pedagógovia. Je to menšia škola, je osobnejšia, ako veľké Komenského a Fándlyho.
anonym | 24-02-2013 08:37:49
Je zbytočné držať v meste toľko škôl. Na budovy sú predsa náklady, elektrina,vykurovanie, upratovanie, maľovanie,údržba a pod. Aj my sme voľakedy chodili do tried kde nás bolo 32-35 detí.A tiež kto mal snahu sa dobre učil a kto bol lajdák tak horšie. Aj moje, dnes už dávno dospelé deti, chodili do tried s 30-32 deťmi v triede. Zato vyštudovali a nepotrebovali sa vytvárať separátne triedy pre nadané deti. Dnes by rodič nedbal keby každé jeho dieťa malo samostatného pedagóga, ktorý by sa veneval výlučne len jeho dieťati. Kam už dnes zachádzame.V prvom rade by sa rodičia doma mali viac venovať svojim deťom i keď viem, že doba je hektická.
žiak | 23-02-2013 13:29:59
radčej pôjdem na fándlyho tam mam kámošov a byvale ho spoluzoaka :)
Jozef | 23-02-2013 13:09:19
no, s tym, co si sa naucil doteraz, sa budu vysmivat Tebe.
ziak 2 | 23-02-2013 13:04:22
my sme byt v tej triede akej sme teraz cize v P.O. Hviezdoslava a nechceme sa spojit z J.A. Komeskeho ak byto tak bolo robil by som len zle vysmival sa ucitelom do ksichtu
žiak | 23-02-2013 12:59:20
my sa nechceme prepojiť.
myslime si že to je blbé.
anonym | 23-02-2013 12:50:46
Len sa s tou nadanou triedou nepoondite. Som zvedavý koľkí títo žiaci skončia vôbec akademické vzdelanie, pretože to je pre budúcnosť určujúce. "Vychodiť" nadanú triedu na ZŠ je stále iba základné vzdelanie. Držím tým deťom palce, ale som zvedavý, koľko detí zvládne ten nápor a neukojené ambície niektorých rodičov, ktorí chcú mať z detí Einsteinov. Poznám dvoch rovesníkov, ktorí boli "nadaní" a sú radi, že majú maturitu. Mám deti v "obyčajnej" ZŠ, sú najlepšie v triede a mňa teší fakt, že nie sú zbytočne stresované tlakom okolia, že musia niečo viac.
nikto | 22-02-2013 21:38:16
Evidentne máte problém so ZŠ P.O.Hviezdoslava. Žeby Vaše dieťa nespravilo testy do nadanej triedy?
nespokojna žiačka | 22-02-2013 20:15:05
Naši učitelia na ZŠ PO HViezdoslava su super! Neviem načo toto niekto vymyslel!
ANONYM | 22-02-2013 20:07:56
Vôbec s tým nesúhlasím! Je to strašná blbosť! Som naozaj naštvaná !
anonym | 22-02-2013 15:33:45
Súhlasím!
pre gulak | 22-02-2013 15:03:17
robí sa samá hystéria. My čo sme 35-a viac roční rodičia sme navštevovali školu, kde v triedach bývalo do 30 detí. Učiteľky to hravo zvládali. Povedzte si sami pre seba; ste tým nejako postihnutí, dostávali ste málo informácií? nenaučili vás? mali ste problém sa naučiť? ja si myslím že v počte žiakov v triede to vôbec nie je a v tej dobe sme nemali vôbec žiadnu PC techniku, el.tabule a podobne. Ešte naviac sme sa viac učili ako teraz, nemali sme toľko prázdnin ako teraz!!! Bolo nás v triede viac, ale boli všetci inak, lepšie vychovaní. Teraz sa detičky hýčkajú, nedajbože v škole na nich nakričať. V triede aby bolo 14 alebo 16 žiakov ako je to napd.na Hviezdoslavovej, tak to je azaj luxus na 1. Niekedy nebývali triedy s nadanými detmi, a z tých tried vždy vzišli nejaký čo mali naviac a dnes niečo dokázali. Teraz na Hviezdoslavovej je trieda akože s nadanými deťmi , ktorá má 9 žiakov!!!!!!! to sú až takí einstani, že nemôžu byť medzi ostatnými deťmi????? To akože sú min. 2x lepší ako najlepší žiak v normálnej triede?????
gulak | 22-02-2013 14:54:00
A v ktorej škole majú 6 žiakov v triede-ja neobhajujem učiteľov,len si myslím,že pre žiakov je vždy lepšie,ked ich je v triede napr.18-než 30 až 36
pre gulak | 22-02-2013 14:38:41
hmmm takze je ok mat v triede 6 ziakov ? zaujimave ze na zapade dokaze fungovat jedna skola s 5-6 budovmi a tisickami ziakov s jednym "manazmentom" a menom a v seredi to nemoze byt ... komu to asi naozaj moze vadit ? vacsia skola jeden pedagogicky zbor znamena lepsiu zastupitelnost a koncurenciu u samotnych ucitelov, realny problem v tomto nie je len emocie a mozno obavy nadbytocnych
gulak | 22-02-2013 14:26:33
No vraciame sa do doby,ked v triede bolo od 30 do 36 žiakov-to su tie sociálne istoty-mladí ľudia budú mať deti,ked tento štát,bude mať záujem o to,aby tu mladí ľudia mali istotu budúcnosti-je zaujímavé,že štát stavia cigánom neustále nové byty,ktoré potom zase zničia,ale na nás bielych z vysoka kašle-je nezamestnanosť,chýbaju cenovo dostupné byty-tak prečo potom tento sociálny štát,ala Ficko-namiesto predražených diaľnic nestavia byty-zníži sa tým nezamestnanosť,súkromný sektor získa zakázky,zvýši sa sa spotreba-vlastne na tom získa nielen štát,ale hlavne mladí ľudia,je predsa nehorázne,ked sa 30 až 40 ročné byty predávajú za desaťtisíce eur-pri platoch od 400 do 700 eur
žiačka ZŠPOH | 22-02-2013 14:00:58
po tomto čine určite veľa detí prestúpi. Najlepší zisk z toho bude mať jedine Fándlyho škola
žiak | 22-02-2013 13:29:01
nerobte nám to! Inak prestujem na Fándlyho, nie len ja.
rodič | 22-02-2013 07:50:00
preberme sa všetci, páni poslanci v tejto veci majú dávno jasno, tých nezaujímajú názory rodičov, žiakov - "hlavne, že sa ušetrí". a táto skutočnosť je fakt veľmi smutná
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 22-02-2013 00:08:01
abcde | 21-02-2013 23:46:10 | - verte, ze pocet obyvatelov mesta klesne velmi rychlo. Stupat vsak zacne neskutocne pomaly a to az vtedy, ked hlavne mlade rodiny budu mat vytvorene vhodne podmienky pre zivot.

Za vhodne podmienky ja osobne (vzhladom na klesajucu tendenciu asi ani oni) nepovazujem zvysovanie poplatkov v materskych skolach, obmedzenie lekarskej starostlivosti, tvorbu detskych ihrisk bez konzultacie s mamickami, ktore na ne maju davat svoje deticky hrat, pri ignorovani nazorov obcanov, pri braneni sa v komunikacii s obcanmi, pri zvyhodnovani iba niektorych skupin podnikatelov a obcanov a podobne.

V prvom rade musi mesto prostrednictvom volenych funkcionarov stanovit priority. A tie teda v prospech mladych rodin nastavene nie su...
shelley | 21-02-2013 23:52:52
V Dunajskej Lužnej majú opačný problém: detí im pribúda a nemajú ich kde všetkých umiestniť, až musia odmietnuť. Tak rodičia musia deti posielať do vzdialenejších obcí alebo až do samotnej Bratislavy. Ale to je špecifikum tohoto miesta. Kiežby aj v Seredi stúpol počet obyvateľov....ale to je nereálne.....v tomto smere nás "zachraňujú" naši počerní spoluobčania.
Registrovaný Iveta Tóthová Iveta Tóthová | 21-02-2013 20:19:35
Fufík : tá budova má názov " pavilón G " a patrí k ZŠ P.O. Hviezdoslava. Na verejnom stretnutí obyvateľov s vedením padla od občana aj otázka čo s touto budovou ďalej. Odstránenie stavby by mesto stálo zhruba 82 000 eur. Takže táto možnosť do úvahy nepripadá. Mesto sa prikláňa k možnosti pavilón G dokončiť, no problémom sú zase len financie. Do úvahy by pripadalo prerobiť ich na nájomné byty, no na Dolnomajerskej ulici sa už čo nevidieť začne s výstavbou plánovaných dvoch bytových domov s 32 bytovými jednotkami. A zrejme by problémom bola zhustená doprava v tejto časti mesta.

Anna : Cirkevná škola ostáva fungovať v takom stave v akom je teraz.
Anna | 21-02-2013 19:44:12
A co bude s cirkevnou skolou?
Fufík | 21-02-2013 18:52:29
Radšej by sa mali zaoberať tým, čo s tou ohizdou, ktorá medzi týmito dvomi školami už niekoľko rokov stojí a dlhé roky bola terčom asociálov. Navrhujem to zbúrať a postaviť tam deťom dopravné ihrisko.
laura | 21-02-2013 16:17:18
velmi by ma zaujimalo ako budu rozdelene deti ved predsa maju svoje kolektivy a vy ich chcete teraz rozdelit?
žiak | 21-02-2013 14:37:14
nerobte nam to...
Rodič | 21-02-2013 11:23:17
V utorok bude mestske zastupiteľstvo, kde sa bude racionalizácia prejednávať. Všetky materiály k tomu sú zverejnené na stránke mesta aj tu v SOL pri programe mestkého zastupiteľstva na 26.2.2013.
silvia | 21-02-2013 11:16:47
Dcéra navštevuje ZŠ P.O.Hviezdoslava. V článku som sa nikde nedočítala, či pôvodné triedy zostanú zachované, alebo deti "rozhádžu" do nových tried a porušia tým väzby, ktoré majú v kolektíve? Predsa deti sú zvyknuté na seba aj na svojich pedagógov, svoje priestory. Je tu veľa nezodpovedaných otázok. Bude nejaká schôdza, kde nás oboznámia so situáciou a jej riešením?

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign