Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Nadávky politikom majú byť výraznejšie pokutované - AKTUALIZOVANÉ

Miloš MajkoDátum01. 01. 2012 23:07:03TémaAktuálne témy

Podľa predpokladanej novo navrhovanej novely zákona o priestupkoch, by aj krčmové nadávky, urážky či ohovárania politikov či predstaviteľov samosprávy mohli ich autorov stáť až  500 Eur pokuty. Na prvý pohľad sa môže tento návrh zdať prísny, no treba povedať, že obdobná legislatíva tu je už dávno. Jej sprísnenie sme predpokladali aj my už v niekoľkých príspevkoch z uplynulého obdobia. Či je sprísnenie správne alebo nie, ťažko hovoriť. V diskusii na túto tému týkajúcu sa priamo  SOL som jasne povedal - nie je problém v legislatíve, ale vo vymáhateľnosti práva a neochote orgánov činných v trestnom konaní sa s týmto druhom kriminality vôbez vysporiadať. No a samozrejme hlavný problém je v samotných ľuďoch, ktorí si veľakrát zamieňajú pojem demokracia s pojmom anarchia. 

Osobne si nemyslím, že správna cesta je v sprísňovaní sankcií. Cestu vidím práve v komunikácii s občanmi, s vštepovaním právneho minima a nielen občianskych práv ale aj povinností každému jedincovi už od čias základnej školy.  A v uvedomení si nielen občanov ale aj politikov a úradníkov,  že iba korektnou vzájomnou  komunikáciou a to aj v akokoľvek kritickej či citlivej téme, je možné dosiahnuť v spoločnosti pokrok.

V praxi totiž znamená, lepšie je problému predísť, ako následne ho riešiť.  Objasňovanie týchto skutkov je totiž zdĺhavé a finančne pre štát náročné. A následné výsledky ktoré by prax zmenili - prakticky nulové.

Bližšie sa problematike navrhovaných zmien v legislatíve venuje článok:    http://spravy.pravda.sk/za-nadavky-politikom-ma-hrozit-pokuta-500-eur-fzz-/sk_domace.asp?c=A111230_201543_sk_domace_p58

 

AKTUALIZOVANÉ:  topky.sk k veci priniesli informáciu a citovali ministra vnútra  SR Daniela Lipšica:

Sporné ustanovenie bude z návrhu novely zákona o priestupkoch vypustené. Voči zodpovedným pracovníkom, ktorí sú zodpovední za prípravu tohto návrhu, vyvodí personálne konzekvencie. Pôjde o výmenu na riadiacich postoch. „Pokiaľ si moji úradníci nevšimli zmenu aj v názoroch ich vlastného ministra, tak budú niesť zodpovednosť,“ dodal. V slobodnej spoločnosti má podľa neho každý právo povedať to, čo uzná za vhodné. „Môže to byť niečo aj zraňujúce, niekedy aj vulgárne, neteším sa tomu, ale je to tak,“ poznamenal.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
pista | 15-01-2012 10:51:41
to sme tu mali za komunistov este nech nam daju do senkov pomocnu straz
Diego Maradona | 03-01-2012 19:19:27
To by nam museli byt najprv politici vzorom. Vyroky ako "pojdes do basy ty ha.z.l" pozname z NR SR vsetci. Zaujimalo by ma, ci vyjde aj specialny slovnik, ktory by ma informoval o tom, ktore slova su povazovane za nadavky. Aj osol je nadavka?
Matej Šalmík | 03-01-2012 00:43:29
Podľa mňa médiá príliš nafúkli celú tému. Ten paragraf sa mal týkať výkonu povolania verejného činiteľa, to znamená de facto , že sa táto zmena mala týkať hlavne policajtov (podľa môjho skromného názoru). To, že si ponadávam pri pive s kamarátmi na nejakého politika je jednak nedokázateľné (neverím, že by tento priestupok zisťovala operatíva sediaca na tajnáša pri nejakom rume) a jednak úplne mimo misu.

A pán Majko, ak môžem drzo opraviť, takýto druh priestupkov určite OČTK vyšetrovať nebudú :) A už zďaleka sa nejedná o kriminalitu, to by sme sa vrátili o veľmi veľmi veľa rokov dozadu.
A podľa EÚ a EU Súdneho dvora má dokonca policajt (ak hovoríme o policajtoch) takéto konania (nadávanie, osočovanie, prepieranie v médiách, zverejňovanie mena a priezviska a pod.) povinnosť strpieť, pretože práca policajta a výkon jeho funkcie také konanie proti nemu predpokladá a vzhľadom na jeho postavenie v spoločnosti by proti takémuto konaniu nemalo byť zakročované represívne.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 02-01-2012 17:21:26
Pana Lipsica som si za jeho nazory vazil vzdy. Jeho vyhlasenia k problematike "Za úražku verejného činiteľa pokuta nehrozí, zdôraznil Lipšic" si zasluzia uctu a obdiv.
Klobuk dolu, tomu hovorim uroven politika.

http://www.topky.sk/cl/10/1294938/Za-urazku-verejneho-cinitela-pokuta-nehrozi--zdoraznil-Lipsic
anonym | 02-01-2012 17:08:50
http://www.topky.sk/cl/10/1294938/Za-urazku-verejneho-cinitela-pokuta-nehrozi--zdoraznil-Lipsic
Igor Lehocký | 02-01-2012 15:43:55
Ďalší z dôkazov rovnosti pred zákonom! Inak povedané, Vy obyčajní ľudia si nadávajte trebárs aj do bezvedomia, ale voči nám - politikom - si to dovoliť nemôžte. My politici tejto krajiny, si nezaslúžime nadávky, veď rok od roku je v tomto našom Slovensku stále lepšie a dokonca sme si navrhli zmraziť naše mizerné mesačné platy, ktoré začínajú niekde na úrovni 3500 Eur v čistom. Veď aj trestnoprávnu imunitu sa snažia si zrušiť už 22 rokov, ale uznajme, za taký krátky čas to stihnúť sa nedá, lebo keby sa im to podarilo, podľa mňa by si zaslúžili nie 3500 ale aspoň 5000 Eur mesačne a povinnosť dokladov nadobudnutie majetku aspoň od 200 OOO Eur.
Len teraz je tu niečo choré, keď súdna prax v civilných žalobách poukazuje na nutnosť znášať vyššiu mieru kritiky osôb verejne činných. Odpoveď našich veľavážených politikov je tu a keď teda "poddaní" a nehodní úrovne politika povie politikovi, ktorý sa vyští na verejnom priestranstve z terasy reštaurácie, alebo verejne vystupuje s 2 promile v krvi, že je hovado alebo chrapúň, čaká nás trest. Skvelé a ešte raz skvelé, dokonca demokratické, slušné a normálne v krajine podvodníkov a tunelárov.
anonym | 02-01-2012 15:41:12
No presne nielen bic ale je vidiet co tych inteligentov najviac trapi a tym sa aj zaoberaju(zeby zase niekoho niekto nazval K...T?)
Robo Horvath | 02-01-2012 15:17:45
Je to zas len väčší bič na chudobu, aby jeho pleskotom umlčali chudobu a to nie len v šenkoch ale asi všade. Len neviem či to náhodou nebude skôr kontraproduktívne.
" Pre toho kto sa však vyjadruje slušne, je úplne jedno, aká je výška pokuty", ale problém je v tom, že niekedy sa to slušne už skratka nedá a platí to aj pre komunálnu úroveň. Nečudujme sa, veď každý má len jedny nervy.
Registrovaný Pavol Kurbel Pavol Kurbel | 02-01-2012 11:47:44
Chcem len upozorniť, že táto snkcia tu už dávno existuje. Výška pokuty je myslím 160 eur. Teraz by sa mala len zvýšiť.
Osobne to nepovažujem za najšťastnejšie. Pre toho kto sa však vyjadruje slušne, je úplne jedno, aká je výška pokuty. Jeho sa to tak či tak netýka.
Erich | 02-01-2012 11:47:41
Postavenie nadčlovek týmto návrhom získa:
- prezident
- poslanci NR SR aj poslanci Európskeho parlamentu
- členovia vlády
- sudcovia, prokurátori, notári, súdni exekútori
- príslušníci ozbrojených síl a ďalšie osoby v služobnom pomere
- starostovia obce, predsedovia VÚC a poslanci samosprávy
- štátni zamestnanci alebo zamestnanci orgánov štátnej správy, územnej samosprávy alebo iného štátneho orgánu
- člen lesnej, vodnej, rybárskej či poľovníckej stráže a stráže prírody

Dúfam, že tento návrh neprejde. Kým ja môžem byť obyčajný k.t, hoci ním nie som, starosta Oščadnice, ktorý založil všetok majetok mesta aby získali úver na dokončenie námestia ním nemôže byť, hoci je?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 02-01-2012 11:40:19
anonym | 02-01-2012 11:35:13 | - a znovu je pravdivy. Zial. Slovak sa zmoze iba na nadavanie pri obrazovke televizora. Tak ako pred ´89 rokom. Vtedy to bolo pri tajnom pocuvani Hlasu Ameriky ci Slobodnej Európy. Myslel som, ze uz sme trosku dalej. Mali by sme byt.
anonym | 02-01-2012 11:35:13
Nadávať sa bude stále, akurát to po novom bude s rizikom pokuty. V "domácich podmienkach" hádam nikto nikoho nebonzne, takže pri správach si budú ľudia uľavovať tak ako doteraz. Toť môj názor.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 02-01-2012 11:32:38
Mne sa skorej nepozdava opätovne rozdelovanie na obcanov beznych, teda tym, ktori sa za svoje prava mozu stale bit roky a tych inych - politikov. Nema legislativa chranit rovnako kazdeho obcana a nemame si byt pred zakonmi rovni?
Registrovaný Marek Sladký Marek Sladký | 02-01-2012 11:25:40
to už si nebudem môcť zanadávať ani pri televíznych novinách, resp. pri čítaní novín? teda môžem, ale asi len za 500€. Lenže ja nepoužívam slovník, ktorý sa používa v parlamente. Ale na druhej strane tie slová ktorými sa častujú sú vlastne ich tituly :) (dúfam, že nespravia novelu a zakážu nám pod hrozbou pokuty aj myslieť si o nich svoje)
Johny | 02-01-2012 11:15:21
Tak..po vyse 20-tich rokoch tu mame takuto demokraciu?? Pani poslanci asi zabudaju, ze plat maju vdaka NAM, ze do parlamentu sa dostanu vdaka NAM a kritiku MUSIA akceptovat, hoci moze byt negativna a vulgarna. No, ak to takto naozaj ma byt, tak sa na tie volby rovno mozem vykaslat a neist...
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 02-01-2012 11:02:51
Mate pravdu.

Napriek tomu:
- dobra a ucelna prevencia v dopravnej problematike uz od malicka by usetrila zivoty deti

- prevencia u urcitej skupiny obyvatelstva - formovanie zakladnych pracovnych navykov a neumoznenie nicnerobenia by nam rocne setrilo miliardy z rozpoctu - z nasho spolocneho

- vhodna prevencia v oblasti drogovej problematiky uz od deti, by nam usetrilo miliony investovane do nasledneho liecenia drogovo zavislych a miliony nielen volzene do vysetrovania naslednej kriminality, ale aj miliony samotnym posodenym

... a tak by sme mohli pokracovat dalej.

Aj samosprava sa odvolava na naplnenie litery zakona zverejnovanim dokumentov na tabuli pred MsU a na webovej stranke mesta. Jdenym dychom sa vsak zasmeju pri otazke, ci pocitaju s tym, ze denne sa 15 000 ludi pride pred urad pozriet, ci na tabuli nieco nepribudlo. Alebo na mestsky web.

Vo vseobecnosti si myslim, ze skorej ide o to, ci mame zaujem urobit si ciarku vo vykazoch - hotovo, alebo skutocne s niecim pohnut.
anonym | 02-01-2012 10:48:20
Nemyslím, že by bolo vhodné vštepovať základy právneho minima ľuďom. Zákon č. 1/1993 Z. z. o Zbierke zákonov SR v znení neskorších predpisov hovorí v § 2 jasne: "O všetkom, čo bolo v Zbierke zákonov uverejnené, platí domnienka, že dňom uverejnenia sa stalo známym každému, koho sa to týka; domnienka o znalosti vyhlásených všeobecne záväzných právnych predpisov je nevyvrátiteľná.". To je to ľudové "neznalosť zákona neospravedlňuje". Keďže platí táto domnienka, je vecou každého jedného občana ako sa s ňou vysporiada. Štát si nemôže dovoliť zobrať na plecia starosť o to, aby sa ktosi niečo učil. Zákonodarca to vybavil takýmto elegantným štýlom a nič lepšie nemohol urobiť. A vôbec - každý človek si dokáže uvedomiť, že akákoľvek nadávka na kohokoľvek môže byť dôvodom na sankciu. Ak chce kritizovať to je OK, ale nadávať do ko...ov, vyje..cov a podobne; tam už treba rátať so sankciami. A netreba k tomu ani vštepovanie práv a povinností už od základnej školy.
takto nejato to dopadne? | 02-01-2012 09:59:42
http://www.youtube.com/watch?v=hUEmXy1zCFI&feature=related
1234 | 02-01-2012 09:41:02
Kto chce ušetriť, nech ich kopne do riti - je to lacnejšie.
sused | 01-01-2012 23:25:13
Už dvadsat rokov sledujeme ich komunikaciu s občanmi.V marci mame možnost im zatvorit usta.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign