Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Na Sokolovni pokračujú stavebné práce

Miloš MajkoDátum14. 08. 2012 03:56:08TémaDoprava
200

V pondelok počas dňa pokračovali práce na dostavbe telocvične  Sokolovňa. Z dôvodu pohybu stavebných mechanizmov  bola odstavená doprava na ulici popri kostole smerom k  DK.

Podľa informácií pracovníka prítomného na stavbe, navŕtavanie otvorov do zeme slúži k rozšíreniu budovy. O presnejšie a podrobnejšie  informácie k priebehu prác a následnému vizuálu budovy požiadame vedenie mesta.


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
anonym | 09-02-2014 14:10:50
Poďakujme sa spoluobčanom, ktorí ho volili.
občan | 09-02-2014 12:18:20
Stotožňujem sa s občanmi. Ak si primátor spolu s poslancami myslia, že vymazanie pána Šípku zo stránky mesta na získanie zákazky je dosť, tak sú na omyle. Ak chcú občania znevažovanie svojich osôb, tak nech im len dajú hlasy v nadchádzajúcich voľbách. Také zneužívanie právomoci verejného činiteľa sme za posledných dvadsať rok nemali ako teraz. Je to len o nich a ich arogancii voči občanovi. Dnes si primátor pripisuje zásluhy za diela, ktoré finančne ako aj projektovo zabezpečoval bývalý primátor pán Vranovič. Neviem či pri ďalšom sedení na tej istej stoličke sa bude mať na koho vyhovárať. Dvakrát mi to v rozhovore predviedol.
jozef f. | 23-08-2012 11:33:24
pre transparentne | 22-08-2012 16:48:47
....co na to "Komisia na ochranu verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov" pri MsZ v Seredi ?
http://www.sered.sk/komisie , co takto aspon raz na tuto temu (poslanci&biznis)rokovat na komisii?
Seredčan | 23-08-2012 10:14:41
Prečo je Švajčiarsko bohaté ?
Stretol som spolužiačku z detstva. Už niekoľko rokov žije vo Švajčiarsku, odišla tam starať sa o svoje vnúčatá. Keď podrástli, našla si prácu v miestnej samospráve, v centre logistiky. Aj predtým, na Slovensku bola zásobovačkou. Hneď v prvý deň nástupu do práce, jej šéf oddelenia nariadil písomne predložiť svoju predstavu obstarávania. Vedúci počas čítania je výtvoru nesúhlasne krútil hlavou. Boli v ňom postupy, ktoré používala u nás: nájsť najlacnejšie ponuky, urobiť výberové konanie, atď. Keď dočítal jej predstavu, roztrhal ju ( slovne aj ručne ) a dal jej tento návod:
1. Zistite, či sa daná vec vyrába v meste. Ak áno, je to najlacnejšie a najlepšie riešenie. Kúpte ju, o kvalite niet pochýb. Je to dobré pre miestnu zamestnanosť a podnikanie.
2. Ak sa potrebná vec v meste nevyrába, treba hľadať v regióne. Je to druhé najlacnejšie riešenie. Dôvody sú tie isté.
3. Ak ani tu ju nenájdete, treba zistiť, či sa vyrába vo Švajčiarsku. Ak áno, treba ju vziať. Je to v poradí tretia najlepšia možnosť.
Na otázku, že ak sa nenájde daný výrobok, či môže postupovať podľa jej pôvodného návrhu dostala odpoveď:
Vtedy sa pohodlne posaďte, oprite sa, prípadne si zdriemnite a odpočinutá popremýšľajte, či nám tú sračku skutočne treba. Ak áno, až potom ju kúpte.
ale co? | 22-08-2012 19:06:06
ja sa len cudujem ako si moze ten architekt Kral vobec pichnut v Seredi do niecoho po tej zbabranej revitalizacii namestia.
Neukazal nam ludom a aj poslancom pan KRAL co dokaze vytvorit ? poslanci su asi slepy alebo co? uz nechapem
anonym | 22-08-2012 18:52:59
pre: pre transparentne | 22-08-2012 17:13:34

on mal asi na mysli ze na zakazke mesta je prisaty poslanec Sipka ale popri tom zas aj poslanec Kral ako architekt.
pre transparentne | 22-08-2012 17:13:34
si bol na dovolenke alebo co ? dobre rano
transparentne | 22-08-2012 16:48:47
Takže už dvaja poslanci maju pracu
http://transparentne.sered.sk/zmluvy/sms/2012/20120814113952.pdf
anonym | 15-08-2012 19:19:15
suhlas s obcanom u nas sa nafukovala aj cena namestia ale nemozem to sem napisat lebo by nas eu pokutovala ale kdo chce si vsetko najde vo fakturach staci si spojit suvislosti
Obcan | 15-08-2012 18:05:30
http://openiazoch.zoznam.sk/cl/123501/Cena-za-vystavbu-dialnice-pri-Levoci-sa-moze-zvysit

Pana R.Horvatha nepoznam,ale je pravda,ze je tolko finticiek ako sa da navysit cena,nielen ako v hornom odkaze...
Staci si pozriet neake zakazky ako sa vyhrava a potom sa navysuju ceny,len hlupak povie ze to tak nieje !
Neaky ten rok som odpracoval na podobnych stavbach a mozem povedat ze najlepsie sa doji stat-a vsetko legalne.
Ako sa vravi-do zeme nikto nevidi,ale chcel by som vidiet tu firmu co podpise ze bude robit zemne prace bez toho aby nemala zadne dvere v pripade ze narazi na skalu a najlepsie ak je rastena v smere vykopu.
Namiesto 50m denne 1m sirky a 5m hlbky sa vykope denne 5-6m-dole je skala,ale na bokoch zem,ktora sa sype,no pre stroje nemozete zaparit vykop,tak sa rozsiri na zarez,aby tam vosli a mate tam velky pasak s kladivom,druhy s lopatou a do tretice neaku 9-nu buldozer s hakmi...
A namiesto jedneho stroja na par dni,vam tam zatvrdnu 3 velke masiny 2 tyzdne...
Kto to zaplati ???
Kto by taku zmluvu podpisal a nenavysil (objektivne) cenu,tak si moze akurat tak uviazat neaku z tych skal na krk a skocit z mosta.
Ina vec je ak niekto navysi tiez cenu ,,objektivne,,
obyvatel | 15-08-2012 17:16:46
Prosim vas tie aukcie organizuje niekto (majitel) na zaklade povolenia ako ma napr. povolenie majitel pracovnej agentury. A ked sa s nim niekto dobre pozna tak to bude tak ako treba.
A za dalsie ,ktora firma co by sa chcela uchadzat ma najlepsie info o moznom nastaveni ceny ako firma poslanca,co je priamo pri tom a teda tu cenu moze dat aj skutocne najnizsiu ked aj tak sa to potom doobjedna.
Je pravda ze ze niekto tu sokolovnu uz urobit musi,ked uz mesto dalo svoj krk do toho smradlaveho financneho hovna,za ktore zaplatime a dlho platit budeme vsetci obyvatelia mesta.
pre Erich | 15-08-2012 16:45:05
Konečne niekto normálny,čo to vie aj vysvetliť..super,len tak ďalej.Aj ja som zvedavá kto je ten mudrlant RH.
re Erich | 15-08-2012 15:27:23
keby si cital pozorne tak tam zistis, ze nakoniec aj tak povedali, ze aukcia je najlepsia moznost. vzhladom k vysledku tejto a to znizenie ceny z povodnej 440 tis na 240 tis je jasne, ze prebehla ako mala a o zakazku sa bojovalo. ako som napisal pochybny je tu len RH a asi aj ty, ked to tam nevidite. o com pise potom RH to nema so samotnou aukciou nic spolocne, ak sa nieco take stane, tak potom sa naozaj mozete vy dvaja ukazat a vystupit z anonymity a podat trestne oznamenie, dodatky sa totiz k zmluvam robit nemozu. ale to by ste museli byt osobnosti nie anonymovia v tom je ten velky rozdiel
Jozef | 15-08-2012 13:30:37
tu musim s Robom suhlasit.
O rizikach hovoril p.Veselicky uz v roku 2008:

"...Je tu teda iba jedna možnosť. Zvýšenie majetkovej spoluúčasti mesta na a ponechanie ďalšieho vývoja na funkcionároch Lokomotívy. Toto rozhodnutie má však isté riziko. Tak ako nestabilné podložie zhltlo neplánovane viac ako milión korún, môže sa stať, že tri milióny jednoducho stačiť nebudú, mesto síce bude mať väčší majetkový podiel, no hala nebude fungovať. Na stretnutí poslancov s funkcionármi Lokomotívy bol podaný aj iný návrh. Lokomotíva prevedie svoj majetok na mesto, mesto vyfinancuje všetky potrebné náklady a dá Lokomotíve za symbolickú korunu Sokolovňu i novú halu na 5O rokov do prenájmu s výkonom správy tohto majetku mesta. Toto riešenie by znamenalo definitívne ukončenie terajšieho stavu a viac ako dôstojný objekt pre šport, ktorý Slovensku dal veľa kvalitných reprezentantiek."
Robo Horvath | 15-08-2012 13:24:23
Moj mentalny stav je dostacujuci nato aby som vedel co sa tu deje. Je pravds ze nie som ing. a ani to k zivotu nepotrebujem,ale poznam jedneho takeho co tvrdil o sebe ze je ing. ale to len blafoval a este aj vyhrava mestske zakazky.
Netreba sa predcasne tesit z nizkej vysutazenej ceny.Ono sa to totizto tak robi,ze sa dohodneme na najnizsej cenovej ponuke a potom dame dodatky ako nepredvidane okolnosti a cena bude uplne inde a dodatky uz potom nikto nenapadne. Toto je bezna prax a realita,bohu zial. Sokolovna nebude vynimkou. Konecna cena po dokonceni rozostavanej casti a kompletnej rekonstrukcii starej budovy bude niekde okolo 500 000 euro a viac,co je skoro troj nasobok co bolo prezentovane na zaciatku zameru plus 50 rocne vydavky mesta na chod,spotrebu a dalsiu rekonstrukciu.Treba povedat otvorene ze ste nabalili do batohu mesta dalsiu skalu a tarchu o ktoru sa bude treba starat a davat do toho peniaze,ktore budete musiet vybrat od obyvatelov mesta.A pritom sa to dalo vyriesit uplne jednoducho. Ale naco,ked sa to da hodit na mesto a vycucat rozpocet.
Este raz, ja som rad ak sa v meste nieco robi,ale s rozumom a pre všetkych obyvatelov a nie len pre uzku skupinu ludi,co sa na tom este chcu nabalit. Cas ukaze,ze ci som mal pravdu a budu po dokonceni zosumarizovane a zverejnene dodatky a faktury.
Padla tu otazka,ze co som okrem kritizovania spravil pre mesto ja. Moja odpoved je ze ano spravil.Ved predsa platim tomuto mestu dane a mozno viac ako primator alebo poslanci. A to od mesta neberiem ziadnu zakazku a ani plat za pracovnu napln. Je to azda malo?.
Erich | 15-08-2012 13:15:50
re anonym - Vy zrejme pracujete na meste alebo robíte samotnú rekonštrukciu, ináč si Váš postoj neviem vysvetliť. Ak médium typu Trend spochybňuje elektronické aukcie, je na mieste sa pýtať, za akých podmienok to bolo vysúťažené. Ak je mesto čisté, mali by jeho predstavitelia čo najskôr zverejniť dôkazy, že to bolo vysúťažené korektne. V opačnom prípade dostanú pochybnosti a konšpirácie zelenú.
re anonym | 15-08-2012 11:25:51 | 15-08-2012 12:05:21
priatelu sokujuce je ze to tomu pseudo Horvathovi zeries, nedochodil si zakladku ako on ked nevidis ze cena v aukcii klesla o cca 200 tis eur ? tak co tu spochybnujete ? jedine spochybnitelny je jeho mentalny stav a matematicke schopnosti
anonym | 15-08-2012 11:25:51
Pán Horvath, to je šokujúce! Môže mesto zverejniť, ako bola elektronická aukcia nastavená?
Robo Horvath | 15-08-2012 09:46:59
pre "odborník na všetko"pán Horvath | 15-08-2012 06:40:48
Mozno staci ked mam priatela v Nitre,ci?
Toto si treba poriadne precitat a potom budeme pokracovat.

http://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-2012/cislo-13/finty-elektronickych-aukcii.html
Jozef | 15-08-2012 09:32:24
nemyslim si, ze by sa mal poslanec vzdat firmy po nastupe do funkcie, ale:
za posledny rok, okrem Sokolovne zarobil na meste cca 48000.-

Pokial tie zakazky vysutazil ferovo, tak OK. Len to nejak kole oci.
Či?
anonym | 15-08-2012 08:57:08
Kto iný ako p.Sipka by to mal robiť? to musi byt každému jasné
"odborník na všetko"pán Horvath | 15-08-2012 06:40:48
vysvetlite nám to pozadie,výberového konania aj ja sa nechám poučiť..pokiaľ
som počula,tak prebehla elektronická aukcia,kde nieje možné zasahovať do výberu.Ale vidím,že vy ste odborník na všetko,len by som chcela vidieť čo všetko ste pre mesto urobil vy..Lebo kritiky s vašej strany je tu neúrekom.Pekný deň prajem.
obcan | 14-08-2012 22:18:33
No to mi je zaujimave zistenie opat vyhral pan SIpka?
mino | 14-08-2012 21:23:48
tuto novu sokolovnu ste mali zburat a nie si ju na 50 rokov zobrat na krk sak co vam uz ****?
anonym | 14-08-2012 21:17:21
Prebehlo vôbec výberové konanie..?
pre p. Horvath | 14-08-2012 21:06:20
pan Horvath osvojte mi prosim Vase predpokladane naklady a aj pozadie tohto vyberoveho konania ak vidite to "pozadie".
Janka | 14-08-2012 21:05:38
Pan Horvath suhlasim s Vami na sportovcov idu desiatky milionov korun ale pohotovost zrusili. Takto si vazite zivoty ludi v nasom meste?
anonym | 14-08-2012 18:23:57
Robo Horvath co si mal z matematiky ? 435500 * 3 = 234500 ? naozaj :D:D:D
Robo Horvath | 14-08-2012 18:05:07
Inak som to asi tak aj predpokladal ze cena konecna bude asi trojnasobna a ze vyberove konanie dopadne presne tak ako dopadlo.Ale inak je to super ze sa v Seredi nieco robi,ale to pozadie je katastrofa.
zvonar | 14-08-2012 15:01:23
Rozumnejsie ako zalozit SMS s.r.o., by bolo osnovat MZ s.r.o.

Su tam vsetky predpoklady, pre prosperujuce fungovanie firmy: stavbar, instalater, pravnici, kulturny referent, zubar, danovy uradnik, bankar a kopec podpornej pechoty.
anonym | 14-08-2012 14:22:32
Obcan vred sa vytlaca aby zmizol. Tu sa vred opeknuje.

Cele je to od zaciatku zle! Zburali zidovsku synagogu s historiou a postavili nepotrebnu telocvicnu nechutneho vzhladu rovno do centra mesta. Co bol architekt slepy ked sa to stavalo??? Mesto podpisalo nevyhodnu zmluvu s klubom a iba to stoji viac a viac penazi. A este aj bude stat lebo im budeme roky cvakat teplo a elektriku. Hlavne ze Sipka zarobi svoje!
Obcan | 14-08-2012 13:55:58
Drzime palce že sa niekto odhodlal riešiť tento vred v meste.
pre Jozef | 14-08-2012 13:37:28
čo ma pri čítaní Vášho príspevku/a hlavne tých pekných sumičiek/ napadlo bol názov pesničky od Lasicu+Satinského - chcel by som byť taký báči :-D
anonym | 14-08-2012 13:35:27
Prosim vas niekto zverejnite ake firmy sa tohto vyberoveho konania zucastnili ved toto uz neni mozne toto mi pripada ako kupovanie si poslancov kazdy ma na meste biznis !!!
Jozef | 14-08-2012 12:25:41
prave vyhodili na svojej strane zmluvu o dielo:

takze
aby som niekomu neukrivdil:
LRL PROFITECH, s.r.o.
cena - 234 500,00Eur
konatel Robert Šipka
Jozef | 14-08-2012 12:11:35
pamatate si niekto slova B.Horvatha niekedy z marca?

"Mesto bude platiť predávajúcemu každý rok do dokončenia stavby 10.000,- EUR ročne. /predpoklad dokončenia už v tomto roku/.Dôvod? Klub nebude mať príjmy z prenájmov podnikateľských subjektov, ale stále bude mať náklady na prenájmy telocviční. Zároveň je to tlak na čo najrýchlejšie dokončenie stavby.
A to ešte treba vynaložiť financie na dokončenie telocvične. Rozpočtovaná cena 200.000,- EUR /reálne je očakávaná nižšia"

na strankach SMS s.r.o je v plane toto:

" Telocvičňa ul. M. R. Štefánika 362 935 EUR bez dph
(len stavebne prace)
marian | 14-08-2012 12:01:40
kazdy rok volaco a hned to bude hotove za pedesiat rokov.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign